Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ανεβάζουν ταχύτητα οι αγοραστές

Κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται εκ νέου πάνω από τις 580 μονάδες. Ανοδος υψηλότερη του 2% για ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Coca Cola, Πειραιώς, Μυτιληναίο, Alpha. Στο +17% η Frigoglass. Aπώλειες για ΟΛΠ. «Τσιμπημένος» ο τζίρος.

Η πορεία των ευρωπαϊκών αγορών ήταν ο ένας από τους δύο κύριους καταλύτες για τη διαμόρφωση της τάσης (και) στο ΧΑ.

Με ανοδική αντίδραση είχαν ξεκινήσει νωρίτερα Φρανκφούρτη, Παρίσι, με τον DAX να επανακάμπτει προς τις 10.500 μονάδες. Σε ανάλογο ρυθμό άρχισε η συνεδρίαση στο ελληνικό, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο και την πλειονότητα των blue chips να ακολουθούν.

Τα απρόσμενα καλά στοιχεία για τον πληθωρισμό της Κίνας έρχονται τη στιγμή που οι αγορές είχαν πάρει κλίση και οι short πίεζαν για χαμηλότερες τιμές. Παράλληλα οι αγορές είναι σε αναμονή για την ανακοίνωση οικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ και στην αποψινή ομιλία της Janet Yellen, που ίσως αποσαφηνίσει τις προθέσεις της Fed όσον αφορά στα αμερικανικά επιτόκια.

Αμυνα στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης και επιβεβαίωση των 578 με κίνηση του Γενικού Δείκτη προς τις 582 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να αντιδρά από τις 663 μονάδες.

Κινητικότητα στον κλάδο με αφορμή (κυρίως) την αναστροφή του κλίματος στη Φρανκφούρτη καθώς Deutsche Bank και Commerzbank ενισχύονται κατά 1,67% και 1,58% αντίστοιχα, με άμεση ανάλογη αντίδραση στο Παρίσι και στο Μιλάνο.

Με τον τραπεζικό κλάδο να επανέρχεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι long αποκτούν προβάδισμα και στο ΧΑ, κάτι που αποτυπώνεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Με αγοραστές σε Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς και με πωλητές στη Eurobank, ο ΔΤΡ από τις 663 ενισχύεται έως τις 671 μονάδες. Εξ αρχής ζητούμενο να μην υποχωρήσει ο κλαδικός δείκτης (σε κλείσιμο) χαμηλότερα των 650 μονάδων.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, ανεβασμένος ο τζίρος, αν και λιγότερος του μέσου όρου εβδομάδος (35 εκατ. ευρώ/συνεδρίαση), με το 67% να έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο. Περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική, μεγαλύτερη αξία στην Alpha.

Αμεση επαναφορά για τις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ μετά τη χθεσινή σημαντική υποχώρηση και των δύο, στη δε περίπτωση του πρώτου με αυξημένες συναλλαγές/προσφορά. Από τα 7,87 έως τα 7,93 ευρώ η μετοχή του Οργανισμού, με τα 8,10 ευρώ να παραμένουν σημείο αναφοράς και αλλαγής τάσης.

Από τα 7,36 έως τα 7,45 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, που στη χθεσινή συνεδρίαση πιέστηκε και με αφορμή την αποκοπή του προμερίσματος.

Σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ πραγματοποιούνται συγκριτικά ικανοποιητικές συναλλαγές, την ώρα που οι αγοραστές στη ΔΕΗ δοκιμάζουν τιμές πάνω από τα 2,90 ευρώ. Συγκριτικά ικανοποιητική συναλλακτικότητα και στη μετοχή της Επιχείρησης ενόψει της 21ης Οκτωβρίου.

Μετά από 50' συνεδρίασης, σε μόλις 4 από τις 25 μετοχές του FTSE25 υπερισχύουν οι πωλητές (σε ΜΕΤΚΑ, ΜΟΗ, ΟΛΠ και Jumbo), πλην όμως αγοραστές ενεργοποιούνται από λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Εως 0,55% οι μεγαλύτερες απώλειες για τον τίτλο της Motor Oil, με την προσφορά να απορροφάται από τα 10,83 ευρώ.

Ενθαρρυντική ένδειξη πως στη διάρκεια της συνεδρίασης αναστράφηκε η χθεσινή διορθωτική τάση 4 μετοχών του δείκτη, με αποτέλεσμα σήμα long να διαμορφώνεται και πάλι για τις 14 από τις 21 μη τραπεζικές μετοχές του 25άρη.

Προσπάθεια επαναφοράς πάνω από τα 6 ευρώ για την Αεροπορία Αιγαίου, συνεχίζει υψηλότερα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με στόχο ένα νέο υψηλό 52 εβδομάδων, σημαντική η συνδρομή της δεικτοβαρούς Coca Cola με 2,23% και πάλι πάνω από το όριο των 20 προς τα 20,23 ευρώ, στο 1,30 ευρώ ο τίτλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, έως τα 2,67 ευρώ η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (υψηλό 52 εβδομάδων στα 3,06 ευρώ στις 29 Οκτωβρίου 2015), αναστροφή των επίσης δεικτοβαρών FF Group και ΤΙΤΑΝ, έως τα 4,82 ευρώ ο Μυτιληναίος (υψηλό 52 εβδομάδων στα 5,14 ευρώ στις 26 Οκτωβρίου 2015), πάνω από τα 4 ευρώ τα Ελληνικά Πετρέλαια. Κέρδη πάνω από 12% για Forthnet και 15% για τη Frigoglass.

Σημειωτέον πως στην περίπτωση των ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και Μυτιληναίου επιχειρείται η ολοκλήρωση ενός ετήσιου κύκλου επαναφοράς στις τιμές του Οκτωβρίου του 2015, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους traders.

Από τη μεσαία κατηγορία, ανοδικά συνεχίζουν η J&P ΑΒΑΞ στο 0,474 ευρώ, ο Σαράντης έως τα 9,85 ευρώ (υψηλό στα 10 ευρώ στις 3 Οκτωβρίου 2016).

Στις 36/10 η σχέση ανοδικών/καθοδικών, στα 4,2 εκατ. ευρώ ο τζίρος λίγο πριν τις 11:25, με τον ρυθμό συναλλαγών να επιταχύνεται τα τελευταία 5'-10' της συνεδρίασης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v