Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ο FTSE 25 και το «οχυρό» των 1.500 μονάδων

Σταθεροποιητική κίνηση στο ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη. Με το βλέμμα μεταξύ Λονδίνου και… Λέσβου οι επενδυτές. Η μείωση του τζίρου και η στόχευση για τους βασικούς δείκτες. Στο επίκεντρο οι κινήσεις της Fed και τα εταιρικά αποτελέσματα. Οι τράπεζες και τα «μαξιλάρια».

Η Fed προβλημάτισε τη Wall Street, άνοδος για το πετρέλαιο. Ενεργειακή ώθηση στις ευρωαγορές, δεν είχε συνέχεια ο ενθουσιασμός της Παρασκευής στο Χ.Α.

Λίγο έως πολύ αναμενόμενη η χθεσινή εικόνα των αγορών περιμένοντας τη Fed, με ενθαρρυντική διαφορά την επαναφορά της μεταβλητότητας (αλλά με αισθητά χαμηλότερους τζίρους), αλλά ανησυχητική τη νέα υποχώρηση της Deutsche Bank, με όσα διαδραματίζονται στο πολιτικό πεδίο στη Γερμανία.

Συνεδρίαση χωρίς νεύρο, με περιορισμένες συναλλαγές/ανάλογο τζίρο στο Χ.Α., μόλις μία συνεδρίαση μετά το θεαματικό «κλείσιμο» της Παρασκευής. Συναλλαγές 36,1 εκατ. μετοχών, τζίρος 27,9 εκατ. ευρώ, αποθαρρυντική η εικόνα του τραπεζικού κλάδου και η συμπεριφορά συγκεκριμένων blue chips.

Στις 557 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, αλλά με αρκετές συναλλαγές σε τιμές πάνω από τις 560 μονάδες, με απώλειες τελικά ο τραπεζικός κλάδος (μείον 0,55% στις 625,31 μονάδες), αλλά και με αρκετές κινήσεις έως τα «υψηλά ημέρας» των 648,91 μονάδων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον δείκτη άμεσα.

Πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας των 1.476,80 μονάδων ο FTSE 25, που για ακόμη μία συνεδρίαση στάθηκε δύσκολο να υπερβεί το όριο των 1.500, φτάνοντας ακριβώς μέχρι τις 1.499,37 μονάδες.

Η χθεσινή συνεδρίαση είχε περιορισμένες συναλλαγές/τζίρους σε αντίθεση με την Παρασκευή, που πρακτικά σημαίνει πως πολλές θέσεις μένουν εντός παιδιάς και θα φανεί προς τα πού θα διαμορφωθούν αυτές τις ημέρες. Κάτι η Fed, λίγο οι εξελίξεις στο εσωτερικό, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, των νεότερων από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, το «αγκάθι» της Attica Bank, εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσουν την τάση.

Ωστόσο, θα ήταν άστοχο να μη συνεκτιμώνται οι όποιες εξελίξεις μπορεί να πυροδοτηθούν με αφορμή τα όσα δραματικά διαδραματίζονται στη Μόρια της Λέσβου (δες σχετικό θέμα), καθώς εκ των πραγμάτων πυροδοτείται επικίνδυνα το ήδη φορτισμένο κλίμα.

Από το μέτωπο της Attica Bank οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, με την εκκρεμότητα του CEO να κλείνει και με τον διοικητή της ΤτΕ έτοιμο να τον επιβάλλει ακόμα και ως Επίτροπο. Τα όσα συμβαίνουν αποκαλύπτονται και θα βγουν στο φως της δημοσιότητας αυτές τις ημέρες, φορτίζοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση, σε μία περίοδο που το «τρομακτικό βάρος» των 120+ δισ. ευρώ «μη εξυπηρετούμενων δανείων» επιβάλλει άμεσες, ρηξικέλευθες δράσεις για την αποσυμπίεση της κατάστασης.

Παράλληλα με «κούρεμα» αλά OSI στη Μαρινόπουλος προχωρούν οι τράπεζες, όπως σημειώνει ο Χρήστος Κίτσιος.

Σε αυτό το περιβάλλον, η τάση στο Χ.Α. επηρεάζεται προφανώς από το διεθνές περιβάλλον, πλην όμως όσα συμβαίνουν και εντός δημιουργούν κλίμα.

Πρώτη ημέρα σήμερα για το 11ο Roadshow στο Λονδίνο με πληθώρα συναντήσεων, περισσότερες επαφές και ακροάσεις, σε μία «πονηρή» συγκυρία (και) για το Χ.Α. Ωστόσο, αν ανατρέξει κάποιος σε παρελθούσες χρονιές για το πώς αντιδρούσε η χρηματιστηριακή αγορά μετά από κύκλους παρουσιάσεων (ειδικά μετά τα Roadshows στο Λονδίνο), θα θυμηθεί πως ακολουθούσαν κύκλοι μικρότερων ή μεγαλύτερων διορθώσεων. Στα υπόψη η επομένη των Roadshows, καθώς ο κανόνας θέλει τους short να βγαίνουν κερδισμένοι (με μικρότερη ή μεγαλύτερη απόδοση). Στο σχετικό θέμα... London calling (αθάνατοι Clash...) αναφέρονται περισσότερα για την εκδήλωση που ξεκινά σήμερα.

Στα υπόψη η κατάσταση επιφυλακής που επιβάλλεται από τη διατήρηση στα υψηλά του spread του 10ετούς ελληνικού, η ανησυχητική εικόνα που εμφανίζεται μετά και τη νέα υποχώρηση της μετοχής της Deutsche Bank, οι νέες προειδοποιήσεις ξένων οίκων για την κρισιμότητα του τραπεζικού συστήματος της Ιταλίας και τόσων επιμέρους παραμέτρων που συνθέτουν ένα γκρίζο σκηνικό.

Μάννα εξ ουρανού θα μπορούσε να είναι και για τις ευρωπαϊκές αγορές (ενδεχομένως σε αυτή την περίπτωση να... ανάσαινε λίγο και η ελληνική) μία θετική κίνηση της Fed, πλην όμως οι περισσότεροι δείκτες μόνο εφησυχασμό δεν επιτρέπουν.

Πολύ κοντά στα επίπεδα συναγερμού το 10ετές ελληνικό, στο 1:105 ο συντελεστής μόχλευσης της Deutsche Bank, όταν η Lehman Brothers (μας θυμίζει ο Βασίλης Μαρκάκης) χρεοκόπησε στο 1:32, η Mauldin Economics προειδοποιεί πως η Ιταλία είναι η μητέρα όλων των συστημικών απειλών.

Τεχνικά για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης οι 1.499 μονάδες είναι -πλέον- το σημείο make or break, με πρώτη ουσιαστική αντίσταση προς τις 1.515 και κύριες στηρίξεις μας στις 1.461 και στις 1.456 μονάδες.

Στα επιμέρους, τάση (και υπό προϋποθέσεις μόχλευση) δημιουργείται και με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων. Καλή εικόνα από τα μεγέθη της FF Group (και των όσων ειπώθηκαν στη συνέχεια στην ενημέρωση των θεσμικών επενδυτών, αναλυτών), αμφίσημη εικόνα για τα μεγέθη της Αεροπορίας Αιγαίου. Με «τσιμπημένο» επιτόκιο το ομολογιακό της Intralot (σχεδόν 2πλάσιο πρόσφατης έκδοσης του Τιτάνα), αλλά με αυξημένες συναλλαγές/τζίρους στη μετοχή και στοίχημα τη διάσπαση (ή μη) του 1,06 ευρώ με σήμα για τους long τις τελευταίες ημέρες.

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με τη Eurobank Equities να εκτιμά πως οι όμιλοι βρίσκονται σε τροχιά να γυρίσουν σε κερδοφορία το 2016, όπως σημειώνει ο Αλέξανδρος Μανωλάτος. Σύσταση «αγοράς» για Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική, με τιμές-στόχους τα 2,71 ευρώ για την Alpha Bank, το 0,38 ευρώ για την Εθνική και το 0,24 ευρώ για την Πειραιώς. Στην ίδια ανάλυση, η Εθνική αναφέρεται ως προτιμότερη επιλογή λόγω της υψηλής κάλυψης των ΝΡΕs και τα μεγαλύτερα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Και όπως έχει χιλιοειπωθεί, μία από τις κυριότερες παραμέτρους/κριτήρια επιλογής/προσέγγισης συνολικά του κλάδου και ειδικότερα επιμέρους των 4 συστημικών ομίλων είναι ακριβώς αυτές οι καλύψεις και τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v