ΧΑ: Εκρηξη τζίρου και συναλλαγών στο φινάλε

Κέρδη άνω του 1% καταγράφει ο Γενικός Δείκτης, με τον τζίρο να εκτινάσσεται πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ στις δημοπρασίες λόγω ολοκλήρωσης του rebalancing. Αλμα για ΟΤΕ, Folli, ΕΛΠΕ, Aegean. Μεγάλες πιέσεις για Eurobank.

Με τζίρο πάνω από 130 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση και το rebalancing στο Χρηματιστήριο. 

Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν στο κλείσιμο οι μετοχές των ΟΤΕ, Folli Follie, ΕΛΠΕ και Aegean. 

Διατηρούνται οι μεγάλες πιέσεις στη Eurobank, με απώλειες έκλεισε και η Alpha, ενώ με ισχυρά κέρδη έκλεισαν Πειραιώς και -δευτερευόντως- η Εθνική. 

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε: 

Xωρίς σημαντικές διαφορές το "κλείσιμο" της σειράς μηνός Σεπτεμβρίου στο ΧΑ, με σημαντικές απώλειες για DAX, CAC 40, με το βλέμμα και στην πτωτική εικόνα των futures στη Wall Street.

Κατά 1,55% υποχωρούσε νωρίτερα ο DAX προς τις 10.275 μονάδες, με αφορμή και την είδηση για την "καμπάνα" ύψους 14 δισ. $ που ρίχνουν οι ΗΠΑ (με απόφαση του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης ) στην Deutsche Bank (πρόστιμο τρεις φορές μεγαλύτερο σε σχέση με εκείνο που οι αναλυτές θεωρούσαν το χειρότερο σενάριο), με τον γερμανικό κολοσσό να αρνείται να... συμμορφωθεί.

Στο μείον 7,25% η μετοχή της Deutsche Bank νωρίτερα, με... ανηλεές "σφυροκόπημα".

Εμφανές το πλεονέκτημα των short παικτών στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα στο μείον 0,55% των futures του S&P προς τις 2.128 μονάδες και την εκτίναξη κατά 3,44% του S&P 500 VIX στις 16,87. Επίσης μικρή υποχώρηση για τον χρυσό στα 1.316$/ουγκιά, κατά 1,63% υποχώρηση της τιμής του Brent στα 45,81$/βαρέλι.

Σε μικρή άνοδο οι τιμές απόδοσης των ομολόγων των χωρών του Νότου, σημαντική επιβάρυνση του spread και για το ελληνικό.

Στο ΧΑ επικρατούν συγκριτικά ηπιότερες πιέσεις απ' ό,τι σε Φρανκφούρτη και Παρίσι, καθώς ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί οριακά στις 551/552, κυμαίνεται δε από την αρχή της συνεδρίασης μεταξύ ελάχιστης 548,72 και υψηλής των 552,55 μονάδων. Σημειωτέον πως η χαμηλή τιμή έχει σημειωθεί στα πρώτα κρίσιμα 5'-10' της συνεδρίασης.

Σημαντικές οι απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ από τις 628,79 να διορθώνει έως τις 614,08 μονάδες, καθώς την τελευταία μισή ώρα έχουν ενταθεί οι ρευστοποιήσεις/πιέσεις σε μετοχές της Eurobank και δευτερευόντως της Εθνικής.

Το κλίμα/τάση ειδικά για τη Eurobank έχει επιβαρυνθεί κυρίως μετά τις 14:00 και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας λήξης της τρέχουσας σειράς στα Παράγωγα (και της μετακύλισης όσων ανοιχτών θέσεων στην επόμενη).

Στο μείον "γύρισε" και η μετοχή της Εθνικής, από το 0,183 στο 0,179 ευρώ, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές (ξεπερνούσαν τα 12,4 εκατ. μετοχές στις 14:45). Μεγαλύτερος τζίρος στην Alpha Bank, με τα 12,8 από τα συνολικά 32 εκατ. ευρώ στη μετοχή της.

Με απώλειες Coca Cola, ΔΕΗ και λιγότερες για τον ΟΠΑΠ. Σε αντίθεση, στη μετοχή του ΟΤΕ επικρατούσαν οι long, με αποτέλεσμα την αντίδραση κατά 2,70% στα 7,99 ευρώ. Με συναλλαγές 38,8 εκατ. μετοχών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v