ΧΑ: Σε δοκιμασία και οι 550 μονάδες

Η Coca Cola απέτρεψε τα χειρότερα σήμερα στον χρηματιστήριο. Βαριές απώλειες για Alpha Bank, Eurobank, αντίβαρο από ΟΠΑΠ, Πειραιώς. Γιατί είναι (διπλά) κρίσιμη η συνεδρίαση της Παρασκευής. «Τσίμπησε» ο όγκος συναλλαγών.

Μια πιθανή "πρόγευση" από την αυριανή συνεδρίαση, πήραν σήμερα οι ενεργοί παίκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, όπου μπορεί η ΕΕΕ (+3,73%) και σε δεύτερο χρόνο ο ΟΠΑΠ (+1,39%) να "έβαλαν πλάτη" στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. αποτρέποντας τα χειρότερα, όμως η προσοχή του συνόλου των ενεργών χαρτοφυλακίων ήταν στραμμένη στους τρεις τίτλους, που πιθανόν αύριο να υποστούν τις τελευταίες, αναγκαστικές "εισαγόμενες" πωλήσεις, ίσως και μέσω των τελικών δημοπρασιών.

Αξίζει υπενθύμισης ότι εκτός από το αυριανό triple witching Σεπτεμβρίου, σε Ελληνικό Χρηματιστήριο και Διεθνείς Αγορές, το Χ.Α. έχει μία επιπλέον "εκκρεμότητα" και αυτή δεν είναι άλλη από τις πιθανές πωλήσεις, που αναμένονται αύριο Παρασκευή 16/9.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τον ΟΠΑΠ, που είχε διαγραφεί στην προηγούμενη τακτική αναθεώρηση του δείκτη Stoxx Europe 600, στις 20 Ιουνίου, εκτός τίθενται και οι τίτλοι των Alpha Bank, Eurobank και ΟΤΕ στις 19 Σεπτεμβρίου.
Οι δύο Τραπεζικές μετοχές θα διαγραφούν επίσης και από τον δείκτη STOXX Europe 600 Banks και ο ΟΤΕ από τον δείκτη STOXX Europe 600 Telecommunications.

Ξεκινώντας από τους ελάχιστους θετικούς πρωταγωνιστές από το ταμπλώ του FTSE25, ο μοναδικός τίτλος που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της ΕΕΕ στον απόηχο της έκθεσης της Credit Suisse (έστω και αν δημιούργησε ερωτηματικά το timing) που άλλαζε την σύσταση σε "outperform" από "neutral" και ανέβαζε την τιμή - στόχο στις 1.950 πένες (22,92 ευρώ) από 1.600 πένες (18,81 ευρώ) (σ.σ. ο τίτλος διαπραγματεύεται και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου).

Επόμενος θετικός πρωταγωνιστής ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών (επίσης κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο), όμως αξίζει υπενθύμισης ότι η μετοχή ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με τις δύο τελευταίες να κλείνει και στο χαμηλό ημέρας (!)

Επιστρέφοντας στις τρεις μετοχές, που θεωρείται βέβαιο πως αύριο θα αποσπάσουν την "μερίδα του λέοντος" σε συναλλαγές και ενδιαφέρον, αξίζουν υποσημείωσης τα κάτωθι:

Ο τίτλος του ΟΤΕ (-0,64%) συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, αφήνοντας πίσω του και την στήριξη των 7,83 ευρώ, οπότε η επόμενη μεγάλη μάχη θα δοθεί στο ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 7,50 ευρώ.

To διάγραμμα του ΟΤΕ από την αρχή του έτους

Σε πλήρη εξέλιξη δείχνει να βρίσκεται η πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 1,84 ευρώ (κλείσιμο 2/9), για τον τίτλο της Alpha Bank (-7,27%). Αν παραβιαστεί καθοδικά η ζώνη στήριξης 1,54 - 1,52 ευρώ, μέσα στην οποία έκλεισε ο τίτλος, η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 1,40 ευρώ.

Το διάγραμμα της Alpha Bank από την αρχή του έτους

Αργά, αλλά σταθερά απομακρύνεται από την πρόσφατη κορυφή των 0,566 ευρώ η μετοχή της Eurobank (-4,04%), με τους εν δυνάμει πωλητές, όπως και στην περίπτωση της Alpha Bank, να δοκιμάζουν "επιθετικότερες βολές". Οι στηρίξεις στα 0,511 και 0,508 ευρώ αποτελούν παρελθόν και οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στα 0,475 και 0,44 ευρώ.

To διάγραμμα της Eurobank από την αρχή της χρονιάς

Αν εξαιρεθούν οι παραπάνω τίτλοι, που για διαφορετικούς λόγους έτυχαν "ξεχωριστής χρηματιστηριακής μεταχείρισης" το σκηνικό απαξίωσης παραμένει στο Χ.Α., καθώς δεν υπάρχουν ειδήσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον και να ξεφύγει η εγχώρια Αγορά από την συναλλακτική απονεύρωση, ενώ συνεχίζουν να "εφευρίσκονται" οι ημερήσιοι πρωταγωνιστές που αποτρέπουν, ή έστω αναβάλουν, την πιθανότητα να μπει σε δοκιμασία η στήριξη των 550 μονάδων.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την λήξη της σημερινής συνεδρίασης ανακοινώνει αποτελέσματα εξαμήνου η Folli Follie Group.

Εξαιρετικά επιφυλακτικό δηλώνει το σύνολο των εγχώριων αναλυτών, επισημαίνοντας πως από τις πρώτες επαφές μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών, κανένα από τα ανοιχτά θέματα, όσον αφορά τα προαπαιτούμενα, δεν φαίνεται ότι θα κλείσει εύκολα, ενώ οι περισσότερο "προχωρημένοι" εστιάζουν στο μέτωπο του Ελληνικού χρέους, εκτιμώντας πως δεν θα είναι έκπληξη η μετάθεση της όποιας αναδιάρθρωσης για μετά από ένα χρόνο (Γερμανικές εκλογές), γεγονός που μπορεί να εδραιώσει το χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον των Ξένων για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες ο Δείκτης να επιστρέψει σε πειστικό ανοδικό momentum.

Μάλιστα σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, θα απαιτηθούν νέοι θετικοί καταλύτες, αλλά και γρήγορη ολοκλήρωση της τρέχουσας διαπραγμάτευσης και της δεύτερης αξιολόγησης, σε συνδυασμό με διατήρηση της σχετικής ηρεμίας των Διεθνών Αγορών, για να παραμείνουν τα επίπεδα στήριξης που η τεχνική ανάλυση προσδιορίζει στην παρούσα ζώνη τιμών.

Ακόμα πιο δύσκολη φαίνεται η εικόνα για τον Τραπεζικό κλάδο, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου "υπό την δαμόκλειο σπάθη του 'plan b', το οποίο θα ενεργοποιείται στην περίπτωση που δεν πιάνεται ο συμφωνημένος με τους επόπτες στόχος της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, προβλέπει 'βίαιη' πώληση 'κόκκινων' δανείων σε όποια τιμή προσφέρει η Αγορά, τελούν οι διοικήσεις των Τραπεζών, οι οποίες έχουν ήδη στα χέρια τους ετήσιους στόχους περιορισμού των NPLs κατά 41 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2019".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση και αφήνοντας κατά μέρος τις μετοχές που σήμερα και αύριο μπορεί να έτυχαν, ή να τύχουν, "ειδικής μεταχείρισης", δεν χωρά η παραμικρή αμφιβολία πως η εικόνα του υπόλοιπου, μη Τραπεζικού, 25αρη, ανέβασε τις ανησυχίες στο ζενίθ, καθώς πλην των ΟΠΑΠ, Lamda Development (+0,8%), Πειραιώς (+0,78%) και ΕΕΕ δεν υπήρξε άλλος τίτλος να διασωθεί με θετικό πρόσημο, αλλά και αρκετές από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, "τερμάτισαν" την συνεδρίαση, με διόλου ευκαταφρόνητες απώλειες, αποτέλεσμα πιθανού "άτυπου" rebalancing, που δεν αποκλείεται να έχει συνέχεια και στην αυριανή συνεδρίαση.

Ίσως αξίζει να σημειωθούν το -3,41% για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ, το -3,91% για την Jumbo, το -2,48% για την Viohalco και το -2,64% για την ΕΧΑΕ.

Η σημερινή συνεδρίαση, δεν έφερε δραστική αλλαγή στα τεχνικά δεδομένα, όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αύξησε τα ερωτηματικά για την αυριανή συνεδρίαση και επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την ψυχολογία των εμπλεκομένων, παρά τον σχετικά χαμηλότερο τζίρο (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων).

Σε κάθε περίπτωση και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, πιθανή καθοδική διαφυγή χαμηλότερα από το διαγραμματικό "μαξιλάρι" στήριξης των 550 με 545 μονάδων, ανοίγει "δίαυλο επικοινωνίας" με το τελευταίο "προπύργιο" των "Bulls" στις 517 με 510 μονάδες.

Η επαναφορά του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 572 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει ο Δείκτης να "κοιτάξει" προς υψηλότερες αντιστάσεις όπως είναι ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών στις 598 μονάδες και οι 617 μονάδες που είναι το κλείσιμο του Δείκτη πριν το "Brexit".

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,80%) χάθηκε η πρώτη στήριξη των 1481 μονάδων, ενώ κρατήθηκε οριακά η επόμενη στις 1471 μονάδες. Δεν μπορεί να αποκλειστεί η επαναδοκιμασία των 1464 μονάδων, ενώ το "stop" μας στο "Intraday short" κατεβαίνει στο 1504 με το επίπεδο να είναι και κύρια αντίσταση (1504-1507).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Πτωτικά κινείται, προς το παρόν, για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου" επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Το εύρος διακύμανσης γνωστό από 12/7, 550 με 585 μονάδες, οι όγκοι συναλλαγών γνωστοί, αναιμικοί.
Το κάτω εύρος αυτής της διακύμανσης ορίζεται στις 540 με 535 μονάδες ενώ κάτω από αυτό το όριο, η στάση αναμονής από σημαντική μερίδα επενδυτών θα μεταστραφεί σε αύξηση ρευστοποιήσεων και μείωση θέσεων στην Ελληνική Αγορά.

Αντίθετα αντιστάσεις για τον Γενικό Δείκτη είναι ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών στις 572 μονάδες και κατοχύρωση αυτού του επιπέδου θα ανοίξει το δρόμο προς τις 598 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 617 μονάδες που είναι το κλείσιμο του Δείκτη πριν το "Brexit".

Είναι χαρακτηριστικό της αδυναμίας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ότι δεν έχει καλύψει τις απώλειες από το "Brexit" (παρά μόνο ως το 50% αυτών) όταν την ίδια περίοδο οι Διεθνείς Αγορές είτε έχουν καταγράψει νέα ιστορικά υψηλά, είτε έχουν υπερκαλύψει τις απώλειες του Βρετανικού δημοψηφίσματος.

Στις τελευταίες συνεδριάσεις στις Διεθνείς Αγορές έχει επανέλθει η αύξηση της μεταβλητότητας και το ερώτημα είναι που θα μπορούσε να βρει σημείο ισορροπίας το ταλαιπωρημένο Χ.Α. αν ξεκινήσει μια σημαντική διόρθωση στα Διεθνή Χρηματιστήρια.

Ο τερματισμός της ύφεσης, η επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού και η συμφωνία με τους Θεσμούς είναι οι σημαντικοί καταλύτες για αναστροφή του κλίματος, σε μια Οικονομία που κάθε μέρα όλο και περισσότερες εταιρείες βρίσκονται στο "κόκκινο".

Η επιστροφή καταθέσεων και η αποτελεσματική διαχείριση των "κόκκινων" δανείων είναι οι βασικές προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις Ελληνικές Τράπεζες και στις προοπτικές τους.

Χρειάζονται αποφασιστικές κινήσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης και στη συνέχεια από τους Θεσμούς (αποδοχή Ελληνικών ομολόγων στο "QE" από ΕΚΤ, ουσιαστική συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους ) για να αντιστραφεί η εικόνα της στασιμότητας και του αδιεξόδου και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη και η πίστη στις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας.

"Μεγάλο ενδιαφέρον και αυξημένο τζίρο αναμένουμε στην αυριανή συνεδρίαση, που έχουμε τριπλή λήξη Παραγώγων αλλά και έξοδο από τον Stoxx 600 των μετοχών των ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΟΤΕ . Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στη Μπρατισλάβα θα επηρεάσουν τις Αγορές την επόμενη εβδομάδα, ενώ η συμφωνία με τους Θεσμούς για την εκταμίευση της υποδόσης δεν πρέπει να καθυστερήσει" τονίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα Χρηματιστήρια Κίνας, Νότιας Κορέας και Ταΐβάν παρέμειναν κλειστά λόγω Εθνικής αργίας. Οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-1,26%, λόγω ενίσχυσης του γεν) και τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη ASX 200 (+0,23%).

Μικτή η εικόνα στην Ευρώπη, ενώ με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
Πιέζονται χαμηλότερα Πετρέλαιο, Χρυσός και Ευρώ.

Σημειώνεται ότι η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στις συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής των Fed και BoJ την επόμενη εβδομάδα.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, συνέχιση της ανάκαμψης αναμένει η Ελβετική Εθνική Tράπεζα (Swiss National Bank), σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Η Κεντρική Τράπεζα προβλέπει ανάπτυξη περίπου 1,5% για φέτος, αλλά τονίζει ότι το Φράγκο παραμένει σημαντικά ισχυρό. Παράλληλα διατήρησε την επεκτατική νομισματική πολιτική της, με το επιτόκιο να παραμένει στο -0,75%.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης παρέμεινε αμετάβλητος, σε σχέση με τον Ιούλιο, στο 0,2%, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Eurostat. Το ποσοστό επιβεβαίωσε τις προσδοκίες των αναλυτών.

Σταθερό στο 0,25% διατήρησε η Τράπεζα της Αγγλίας το βασικό επιτόκιο, ενώ κράτησε και το μέγεθος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στα 435 δισ. Στερλίνες. Αμετάβλητο διατηρήθηκε και το μέγεθος του προγράμματος αγορών εταιρικών ομολόγων, αξίας μέχρι και 10 δισ. Οι αποφάσεις της BoE επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε οριακά την εβδομάδα που έληξε στις 10 Σεπτεμβρίου. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ανήλθαν στις 260.000 από 259.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθούν στις 265.000.

Οι πωλήσεις στα καταστήματα λιανικής υποχώρησαν τον Αύγουστο. Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις σημείωσαν πτώση 0,3% σε σχέση με τον Ιούλιο. Είναι η πρώτη πτώση τους τελευταίους πέντε μήνες, μετά από άνοδο 0,1% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν πτώση 0,1%.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού παρέμεινε αμετάβλητος, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal ανέμεναν άνοδο 0,1%.

Η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε τον Αύγουστο, σημειώνοντας πτώση 0,4%, μετά από άνοδο 0,6% τον Ιούλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση 0,3%.

Συγκρατημένα απαισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι από τους διεθνείς αναλυτές, εκτιμώντας ότι η σημαντική υποχώρηση της προηγούμενης Παρασκευής ήταν μία "πρώτη γεύση" στο τι αναμένεται να ακολουθήσει και εστιάζουν την προσοχή τους στον δείκτη - σηματωρό S&P 500, επισημαίνοντας ότι στην πτώση της Παρασκευής διέσπασε καθοδικά το χαμηλό της στήριξης του Σεπτεμβρίου στις 2157 μονάδες, δίνοντας σήμα πώλησης.

Οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 2134 και 2100 μονάδες, ενώ από εκεί και χαμηλότερα θα ακολουθήσει "sell off" βάζοντας σε δοκιμασία τις 2000 μονάδες, επίπεδο που δοκιμάστηκε τον Ιούνιο μετά από το "Brexit".

Επιστροφή στο ΧΑ

Κατά το Β΄ Τρίμηνο του 2016 ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.702.613 άτομα και των ανέργων σε 1.112.075, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Το ποσοστό ανεργίας ήταν 23,1%, έναντι 24,9% του προηγούμενου τριμήνου και 24,6% του αντίστοιχου τριμήνου 2015. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2,1% σε σχέση με το Β΄ Τρίμηνο του 2015.

Νέα αύξηση κατέγραψαν οι ακάλυπτες επιταγές τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της "Τειρεσίας ΑΕ". Ειδικότερα, τον Αύγουστο του 2016 οι ακάλυπτες επιταγές σε τεμάχια διαμορφώθηκαν σε 2.112, με αποτέλεσμα το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου η αξία των ακάλυπτων επιταγών να ξεπεράσει τα 574,37 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε τεμάχια οι ακάλυπτες επιταγές σημείωσαν αύξηση 22,86% τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, ενώ σε ποσά η αύξηση διαμορφώθηκε στο 8% περίπου.

Σε αναβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή της Coca Cola Hellenic σε "outperform" από "neutral" προχώρησε η Credit Suisse σε έκθεσή της στην οποία ανεβάζει και την τιμή - στόχο στις 1.950 πένες (22,92 ευρώ) από 1.600 πένες (18,81 ευρώ) (σ.σ. διαπραγματεύεται και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου).

Στα 3,5 από 3,6 ευρώ αναπροσαρμόζει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "hold". Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, έχει προχωρήσει σε μικρή αναπροσαρμογή στις εκτιμήσεις της, εξ ου και η αλλαγή στην τιμή - στόχο. 

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε την συνεδρίαση με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 559,65 μονάδες (+0,63%). Από τις 13.06 και μετά κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 550,68 (-1%), στις 17.00 βρέθηκε στις 551,73 (-0,79%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 551,93 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,76%.

Ο τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων), υποχώρησε στα 37,7 εκατ. από τα οποία τα 5,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΚΥΠΡ). ΟΤΕ και Alpha Bank απέσπασαν το 62% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25 και όπως προαναφέρθηκε, μόνο οι ΕΕΕ και ΟΠΑΠ κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο. Δεν ήλθαν σε επαφή με το "πράσινο" οι Violhalco, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς και Ελλάκτωρ και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Grivalia, Motor Oil, Jumbo.

Χαμηλότερα, συνεχίζουν να αλλάζουν χέρια κομμάτια στα 0,85 ευρώ για την Ελινόιλ (-10%), τρίτη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση για την Σωλ. Κορίνθου (+1,6%), ενώ σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε ο τίτλος της Frigoglass (-7,27%).

Για πολλοστή συνεδρίαση, κακή η τελική εικόνα με 37 ανοδικές μετοχές, έναντι 59 πτωτικών, ενώ για 11 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 7%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση δύο όψεων και στην Αγορά Παραγώγων, που ξεκίνησε με αδύναμη ανοδική διάθεση και ολοκληρώθηκε με αξιοπρόσεκτη υποχώρηση, ενώ παρά τις συνεχιζόμενες μετακυλίσεις θέσεων μειώθηκαν οι συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη, αλλά και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (117.688 συμβόλαια).

Στα 2.622 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.581, 1.721 για τον Σεπτέμβριο, 1.858 για τον Οκτώβριο και 2 για τον Νοέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.470,5) κινήθηκε μεταξύ 1.467 και 1.497,25 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (15.000 Eurobank, 8.002 Εθνική, 19.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (13.091), Eurobank (11.836), Πειραιώς (40.126), Εθνική (23.076), MIG (14.521), ΟΤΕ (2.296), ΟΠΑΠ (731), ΔΕΗ (3.099), Μυτιληναίο (799), Σωλ. Κορίνθου (825), Ελλάκτωρα (738), Ελ. Πετρέλαια (820), ΟΛΠ (235), Viohalco (2.666), Intralot (258), ΕΧΑΕ (172), ΓΕΚ (1.344), Τέρνα Ενεργειακή (580), Jumbo (165).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (11.151.029 τεμ.) και Eurobank (4.630.742 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v