Αν η στενότης, όσον αφορά προσδοκίες και τζίρους, έχει γίνει αντιληπτή εδώ και πολύ καιρό, σε όσους ασχολούνται με τα δρώμενα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, σήμερα το Χ.Α. πρόσθεσε μία ακόμα "επιτυχία".
Πιθανότατα να είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, ο Γενικός Δείκτης Αγοράς να ολοκληρώνει την ημερήσια διακύμανσή του, μέσα σε ένα εντυπωσιακά στενό εύρος, μόλις 4 μονάδων και βέβαια αυτό προϊδεάζει και για επιστροφή του τζίρου σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα, καθώς σήμερα ήταν σαφώς μικρότερες οι βοήθειες και από τις προσυμφωνημένες συναλλαγές.
Ουδείς από τους επαγγελματίες του χώρου μπορεί να πει με βεβαιότητα, τι περιμένει η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά προκειμένου να πραγματοποιήσει κίνηση εκτόνωσης, προς την μία, ή την άλλη, κατεύθυνση, ή δεν περιμένει απολύτως τίποτα και αυτό είναι ότι χειρότερο για τις εγχώριες ΑΧΕ.
Με αυτούς τους προβληματισμούς, τμήμα ανάλυσης Ιδιωτικής ΑΧΕ επικοινώνησε με Ξένους διαχειριστές με τους οποίους διατηρεί "ανοιχτή γραμμή" επικοινωνίας και οι απαντήσεις που έλαβε ήταν τουλάχιστον αξιοπρόσεκτες.
Σύμφωνα με τους Ξένους, αν δεν αποκατασταθεί η ορατότητα στον πλέον καταλυτικό παράγοντα, που είναι το Ελληνικό χρέος και η διευθέτησή του, προκειμένου, σταδιακά, να επιστρέψει η αξιοπιστία, το Χ.Α. δεν μπορεί να ελπίζει σε εντυπωσιακά καλύτερες μέρες, ακόμα και αν ολοκληρωθεί σχετικά γρήγορα η τρέχουσα αξιολόγηση.
Σύμφωνα με τους ίδιους η παρουσία του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα θεωρείται παράμετρος σταθερότητας, όμως στην παρούσα φάση κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί με το ΔΝΤ και την συμμετοχή του στο Ελληνικό πρόγραμμα.
Για τους Ξένους, η Ελλάδα έχει μεταφερθεί στο "κάδρο" των αδιάφορων, επενδυτικά, Αγορών και θα παραμείνει εκεί όσο δεν διαφαίνονται οι καταλύτες που θα μπορούσαν να αλλάξουν την λιμνάζουσα εικόνα της εγχώριας Οικονομίας.
Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά στην πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους, όμως η έκθεση βιωσιμότητας καθυστερεί και η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει πως χωρίς την έκθεση βιωσιμότητας δεν μπορεί να συμπεριλάβει τα Ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Από την άλλη, είναι μπροστά τα "καυτά" μέτωπα των Τραπεζών, που αφορούν τις επόμενες διοικητικές αλλαγές και τα προβληματικά δάνεια και ιδιαίτερα το δεύτερο θεωρείται από τους Ξένους επενδυτές καταλυτικός παράγοντας για την επανεκκίνηση, ή την νέα αποσταθεροποίηση της εγχώριας Οικονομίας.
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "τα 'κόκκινα' δάνεια απασχόλησαν και την συνάντηση του 'κουαρτέτου' με την Ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όπως και η εξέλιξη στην αναζήτησή των νέων διοικήσεων σε Πειραιώς και Εθνική. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr η τοποθέτηση των νέων στελεχών αναμένεται τον Οκτώβριο.
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελ. Λάσκαρη "ολοκληρώθηκε η συνάντηση της Ελληνικής Πλευράς (Τσακαλώτος, Αλεξιάδης, Πιτσιλής) με τους Δανειστές που είχε ως αντικείμενο τα εδώ και καιρό αναμενόμενα νομοσχέδια για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων και το πλαστικό χρήμα. Το αποτέλεσμα της συνάντησης δεν έγινε γνωστό, καθώς από τις δυο Πλευρές δεν έγιναν δηλώσεις".
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με την άποψη εγχώριων αναλυτών, η εγχώρια Αγορά θα συνεχίσει να τηρεί στάση αναμονής, όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Δανειστών και Ελληνικής Κυβέρνησης, ενώ οι Διεθνείς Αγορές, βραχυπρόθεσμα, θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις.
Σύμφωνα με τους ίδιους, η επενδυτική άπνοια - αδιαφορία, έχει κουράσει το σύνολο των επαγγελματιών του χώρου και πλέον ελάχιστοι είναι οι τυχόν εναπομείναντες, συγκρατημένα αισιόδοξοι, που θέλουν να πιστεύουν ότι κάτι μπορεί να αλλάξει σύντομα και αυτό να είναι προς το καλύτερο.
Μέγας "μπαλαντέρ" οι Διεθνείς Αγορές που δείχνουν να εισέρχονται σε περίοδο "ενδοσκόπησης", με όλο και περισσότερους από τους διεθνείς αναλυτές να αναφέρονται σε άκρως απαιτητικές αποτιμήσεις (!)
Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, είναι περίπου βέβαιο ότι το Χ.Α. θα επαναδοκιμάσει κρίσιμες στηρίξεις, με άγνωστο το τελικό αποτέλεσμα.
Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα στο Χ.Α. δεν έχει σταματήσει να προβληματίζει, με εμφανή την διάθεση των ενεργών χαρτοφυλακίων να μην μπουν σε δοκιμασία οι 550 μονάδες, όπου θεωρούνται σημαντικό επίπεδο βραχυπρόθεσμης στήριξης και πιθανής αναμέτρησης μεταξύ όσων επιμένουν σε "short", ή "long" θέσεις.
Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Από τις μετοχές του FTSE25, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι, για διαφορετικούς λόγους, ξεχώρισαν τέσσερις τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι ΟΤΕ (-1,76%), ΔΕΗ (+2,31%), ΕΥΔΑΠ (+3,20%) και ΟΠΑΠ (-1,64%).
Για την περίπτωση του τίτλου του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών, για τον οποίο σχετική αναφορά έγινε και στο χθεσινό, μετασυνεδριακό, σχόλιο, είναι εμφανές το "front running" πωλήσεων, εν όψει Παρασκευής. Η μετοχή συμπλήρωσε και πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, έχασε και την επόμενη στήριξη στην ζώνη 7,98 - 7,95 ευρώ και αν σημειωθούν συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 7,83 ευρώ (σημερινό κλείσιμο), η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 7,50 ευρώ.
Δεκαέξι συνεδριάσεις συμπλήρωσε η ΔΕΗ δίνοντας κλεισίματα από 2,67 έως 2,48 ευρώ, σε μία παρατεταμένη κίνηση συσσώρευσης. Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, δύο συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 2,67 ευρώ, δίνουν ημερήσιο αγοραστικό σήμα, ενώ ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι στις 10 του επόμενου μήνα είναι ο διαγωνισμός της πώλησης του ΑΔΜΗΕ. Τα 2,51 και 2,44 ευρώ είναι οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις.
Πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη (η χθεσινή), ήταν οι τελευταίες "επιτυχίες" για την μετοχή της ΕΥΔΑΠ, που σήμερα "αποφάσισε" να δώσει ανοδική αντίδραση. Πολύ κρίσιμη η στήριξη στα 4,90 ευρώ, ενώ ο τίτλος παραμένει "short" όσο αποτυγχάνει να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 6,00 ευρώ.
Tο διάγραμμα της ΕΥΔΑΠ από την αρχή του χρόνου
Τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις "μετρά" ο τίτλος του ΟΠΑΠ, με τις δύο τελευταίες να κλείνει και στο χαμηλό ημέρας (!) Έχασε την σημαντική στήριξη των 7,29 ευρώ βάζοντας σημαντικούς προβληματισμούς, ενώ η απώλεια των 7,16 ευρώ θα σηματοδοτήσει το "stop daily long". Τα 7,42 ευρώ κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να μας δώσει και πάλι τα 7,60, ή τα 7,74 ευρώ.
Το διάγραμμα του ΟΠΑΠ από την αρχή του χρόνου
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,30%), αν χαθεί η κοντινή στήριξη των 1481 μονάδων, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 1475 μονάδες.
Ελάχιστη προϋπόθεση για αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας είναι η υπέρβαση του "gap" στις 1511 μονάδες, με ενδιάμεση αντίσταση της 1500 - 1504 μονάδες. "Intraday position short" με "stop" τις 1563 μονάδες
Το αντίστοιχο "gap" για τον Τραπεζικό δείκτη (-0,31%) εντοπίζεται στις 680 μονάδες απ' όπου διέρχεται και ο εκθετικός ΚΜΟ των 30 ημερών.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Στο τελευταίο 'σήριαλ' διαπραγμάτευσης μεταξύ Θεσμών και Κυβέρνησης εδράζεται, μεταξύ άλλων, η στασιμότητα που παρατηρείται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς οι Ξένοι επενδυτές εμφανίζονται σαφώς 'κουρασμένοι' από 'τις επαναλήψεις της ίδιας σειράς" αναφέρει ο Στρατής Πολυχρονέας.
Η απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος μεταφράζεται σε έλλειψη δυναμικής προκειμένου ο Γενικός Δείκτης να εξέλθει εκ του εύρους των 38,12 μονάδων στο οποίο περισσότερο ταλανίζεται παρά κινείται, τους τελευταίους δύο μήνες.
Το προηγούμενο, άλλωστε, πιστοποιείται από τη μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα (στα €31,5 εκατ., μέχρι στιγμής, το Σεπτέμβριο έναντι €38,5 εκατ. τον Αύγουστο), η οποία αναμένεται να ενισχυθεί το δεύτερο 15ήμερο του μήνα, απόρροια των εσωτερικών και διεθνών εξελίξεων.
Ωστόσο δε μπορεί να ισχυρισθεί κανείς ότι η στασιμότητα αφορά και την εταιρική Αγορά ομολόγων, καθώς οι Επιχειρήσεις, μέσω νέων ομολογιακών εκδόσεων (τελευταία αυτής της Intralot, που ανακοινώθηκε σήμερα), προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, προκειμένου αφενός να επιτύχουν χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης χρέους στην ελεύθερη Αγορά και από την άλλη να αντιπαρέλθουν τις δύσκολες συνθήκες χρηματοδότησης στην εγχώρια Αγορά (η πιστωτική επέκταση ανήλθε στο -1,7% τον Ιούλιο).
Σε κάθε περίπτωση πραγματοποιείται εκ μέρους τους ένας αγώνας δρόμου με το χρόνο, καθώς το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων που συντηρούν οι Κεντρικές Τράπεζες έχει οδηγήσει σε σημαντικές στρεβλώσεις στην Αγορά, οι οποίες θα αποκατασταθούν αργά, ή γρήγορα.
Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις, ιδιαίτερα μνεία χρήζει η Σύνοδος του "Ευρωπαϊκού Νότου" στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού, η οποία σε περίπτωση που μπορέσει να συνεχισθεί και να αποτελέσει μια συνεκτική διαπραγματευτική ομάδα έναντι της "Λίγκας του Βορρά" και δη της Γερμανίας, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες χαλάρωσης του δημοσιονομικού "βρόγχου" της λιτότητας που έχει καθηλώσει τις όποιες αναπτυξιακές δυναμικές της Χώρας μας.
Από τεχνικής πλευράς και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ, κίνηση του Γενικού Δείκτη κάτω από την περιοχή στήριξης των 551 - 547 μονάδων, θα αυξήσει τις πιθανότητες κίνησης προς τη στήριξη των 517 μονάδων, με το ζητούμενο, στην αντίθετη περίπτωση, να είναι η διάσπαση της περιοχής των 569 - 576 μονάδων και εν συνεχεία η διαφυγή πάνω από την αντίσταση των 585 μονάδων.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μικτά πρόσημα επικράτησαν κατά την σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη ASX 200 (+0,38%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-0,69%). Στην Κορέα οι Αγορές θα παραμείνουν κλειστές μέχρι το Σαββατοκύριακο λόγω αργίας, ενώ τα Κινεζικά Χρηματιστήρια θα παραμείνουν κλειστά Πέμπτη και Παρασκευή.
Μικτά τα πρόσημα και στην Ευρώπη, ενώ με προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
Σημαντικές απώλειες για το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για το Ευρώ και μεγαλύτερα για τον Χρυσό.
Ξεκινώντας από Ανατολάς, με ρυθμό -0,4% έτρεξε η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία τον Αύγουστο. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν ότι θα είναι αμετάβλητη. Σημειώνεται ότι και τον Ιούλιο είχε υποχωρήσει κατά 0,4%.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "η Ιταλική Οικονομία δεν αναπτύσσεται τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε. Οι προβλέψεις για την Οικονομία της Χώρας θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω, στα στοιχεία που πρόκειται να δημοσιοποιήσουμε τον Οκτώβριο", δήλωσε ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 0,3% τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, καθώς και 0,2% σε ετήσιους όρους. Τα ποσοστά συνέπεσαν με τις προσδοκίες των οικονομολόγων της Wall Street Journal.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, υποχώρησαν τον Αύγουστοι οι τιμές εισαγωγών, επιστρέφοντας σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, σε ποσοστό 0,2% από τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για μικρότερη πτώση 0,1%.
Σε ετήσια βάση οι τιμές υποχώρησαν 2,2%. Αυτή ήταν η μικρότερη ετήσια πτώση από τον Οκτώβριο του 2014.
Εν τω μεταξύ, οι τιμές των εξαγωγών βούτηξαν 0,8% τον Αύγουστο. Οι τιμές εξαγωγών ήταν κατά 2,4% χαμηλότερες σε σχέση με τον Αύγουστο του 2015.
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, "η νευρικότητα ήλθε για να μείνει στις Αγορές, καθώς οι επενδυτές καλούνται να αντιμετωπίσουν κινδύνους που δεν υπήρξαν μέχρι το πρόσφατο παρελθόν, λόγω της επιθετικής δράσης των Κεντρικών Τραπεζών. Στην παρούσα φάση, το μόνο που μπορούν να κάνουν οι κεντρικοί τραπεζίτες, είναι να υποστηρίζουν πως τα πράγματα θα ήταν χειρότερα αν δεν είχαν δράσει μετά την κρίση. Με περίπου $15 τρισ. στους ισολογισμούς των κύριων Κεντρικών Τραπεζών και με όλα αυτά τα μηδενικά, ή αρνητικά επιτόκια, έχουμε μια πολύ ευαίσθητη κατάσταση".
Στο ίδιο μήκος κύματος και η έκθεση της Citigroup.
"Οι προσπάθειες των Κεντρικών Τραπεζών να μετριάσουν τον αντίκτυπο των αδύναμων οικονομικών στοιχείων στις Αγορές χάνουν την αποτελεσματικότητά τους και αφήνουν το σύστημα πιο εύθραυστο και εκτεθειμένο σε σοκ", προειδοποιούν αναλυτές της Citi.
Σύμφωνα με τους ίδιους, η ανάκαμψη των Αγορών μετά την αρχική ψυχρολουσία του "Brexit" οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παρέμβαση των Κεντρικών Τραπεζών.
Ο διεθνής οίκος προειδοποιεί πως η αρνητική πλευρά αυτών των παρεμβάσεων είναι ότι οι Αγορές αποσυνδέονται από τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία και οι επενδυτές δεν έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τα διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια.
"Αν και οι Βρετανικές μετοχές έχουν επωφεληθεί από την πτώση της Στερλίνας, οι Ευρωπαϊκές και Ιαπωνικές μετοχές έχουν μείνει στάσιμες παρά τη διόγκωση των ισολογισμών της ECB και της BoJ" τονίζει ο οίκος.
Επιστροφή στο ΧΑ
Σταθερή στο 2,70% παρέμεινε η απόδοση στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 3 μηνών, από την οποία αντλήθηκε 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,3 δισ. ευρώ.
Τρίτη μεταξύ των Χωρών της Ευρωζώνης αναδείχθηκε η Ελλάδα, στις Δημόσιες δαπάνες ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, σύμφωνα με έκθεση που κατέθεσε η Κομισιόν στο Eurogroup, στο πλαίσιο των προσπαθειών του Μπλοκ να περιορίσει τις δαπάνες δεδομένων των μεγάλων βαρών χρέους των Μελών του.
Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο στα 22,5 από 23,1 ευρώ για τη μετοχή του Τιτάνα δίνει η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος σε έκθεσή της, ενώ υποβαθμίζει και τη σύσταση σε "accumulate" από "buy".
Την προτίμησή της στη μετοχή της Motor Oil, την οποία διατηρεί στις κορυφαίες της επιλογές, έναντι των Ελληνικών Πετρελαίων, επαναδιατυπώνει η UBS, προσθέτοντας ότι τα ΕΛΠΕ είναι μια επιλογή με περισσότερο ρίσκο.
Ο οίκος, σε έκθεσή του για τον Ευρωπαϊκό κλάδο διύλισης, διατηρεί συστάσεις "buy" για τις δυο Ελληνικές μετοχές, δίνοντας τιμή - στόχο στα 13,5 ευρώ για τη Motor Oil και στα 6 ευρώ για τα ΕΛΠE. Σημειώνει ότι τα περιθώρια διύλισης μειώνονται για τον κλάδο στην Ευρώπη, ωστόσο παραμένουν σε "αξιοπρεπή" επίπεδα.
Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εξαιρετικά στενό εύρος, με υψηλό τις 559,95 (+0,54%) και χαμηλό τις 555,83 (-0,28%), στις 17.00 βρέθηκε στις 556,67 (-0,05%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 556,13 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,15%.
Ο τζίρος περιορίστηκε στα 40,7 εκατ. από τα οποία τα 4,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΜΟΗ, ΕΤΕ). Alpha Bank, ΟΤΕ και Εθνική, απασχόλησαν το 65% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το "κόκκινο" οι ΒΙΟ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ. Αντίθετα δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΜΕΤΚ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο Ελλάκτωρας και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική, Πειραιώς, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Grivalia.
Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, χωρίς αμφιβολία ξεχώρισε το +15,93% της MIG, μετά την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, για μη εκτέλεση των Κυπριακών ενταλμάτων σύλληψης, που αφορούσαν την υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας, ενώ σε σχετική απόσταση ακολούθησε και το Υγεία (+3,57%).
Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις προσπάθησε να αντιδράσει η Τεχν. Ολυμπιακή (+6,08%), ενώ οι τρεις συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις έφεραν διόρθωση στην Ιντρακόμ (-4,03%).
Ισοφάρισε τα ιστορικά χαμηλά η Τρ. Αττικής (-6,45%), ενώ μετά από τέσσερις, μάλλον "τίμιες" ανοδικές συνεδριάσεις, λόγω των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων εξαμήνου, σήμερα αφέθηκε "στην τύχη της" η Flexopack και με μία πράξη στις 16.57, συνολικού όγκου 5 τεμ. ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με απώλειες 9,71% (!)
Σαφώς καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 48 ανοδικές μετοχές, έναντι 52 πτωτικών, όμως για 13 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 8%.
--ΧΠΑ
Συνεδρίαση οριακών απωλειών και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι συνεχιζόμενες μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν τις συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη, αλλά και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (163.520 συμβόλαια).
Στα 3.067 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.886, 1.717 για τον Σεπτέμβριο, 2.089 για τον Οκτώβριο και 80 για τον Νοέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.483,75) κινήθηκε μεταξύ 1.480 και 1.499,25 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (92.121 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (8.583), Eurobank (16.866), Πειραιώς (39.587), Εθνική (43.238), MIG (38.588), ΟΤΕ (3.694), ΟΠΑΠ (850), ΔΕΗ (4.468), Μυτιληναίο (1.312), Σωλ. Κορίνθου (396), Ελλάκτωρα (1.477), Ελ. Πετρέλαια (1.949), ΟΛΠ (264), Viohalco (855), ΕΥΔΑΠ (183), Intralot (320), ΕΧΑΕ (210), Motor Oil (439).
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (11.151.029 τεμ.) και Eurobank (4.618.442 τεμ.).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.