«Κύκλους» γύρω από τις 555 μονάδες κάνει το ΧΑ

Η επιδείνωση του κλίματος διεθνώς βαραίνει το κλίμα και στην εγχώρια αγορά, με τον ΓΔ να χάνει τα πρωινά κέρδη. Άνοδος για τραπεζικές μετοχές πλην Alpha. Σε θετικό έδαφος η Coca Cola και η ΔΕΗ. Πιέσεις για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή.

Σε αρνητικό έδαφος έχει περάσει το Χ.Α., καθώς μετά τις 12:00-12:30 εξασθένισε η ανοδική αντίδραση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Κυριότερη αφορμή η αρνητική εικόνα των futures στη Wall Street, με ενδεικτικό το μείον 0,63% των futures του S&P 500, που παραπέμπει σε χαμηλότερο άνοιγμα προς τις 2.138 μονάδες.

Το «γύρισμα» σε πολλά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (Παρίσι, Λονδίνο κ.ά.), ο περιορισμός των αρχικά μεγαλύτερων κερδών στη Φρανκφούρτη, συνέβαλαν στη διαμόρφωση ανάλογης εικόνας και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ούτως ή άλλως, η προσπάθεια κίνησης προς υψηλότερα επίπεδα, που επιδιώχθηκε από την αρχή της συνεδρίασης, είχε μέτρια αποτελέσματα, περιορίστηκε δε στην αντίδραση του Γενικού Δείκτη έως τις 561,56 μονάδες, που αποτελεί μέχρι τώρα το «υψηλότερο σημείο» της ημέρας για τον Γ.Δ. Εκτοτε ακολούθησαν περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις, με τους πωλητές να γίνονται πιεστικότεροι, όταν μετά τις 12:30 επιβεβαιώθηκε η κλίση των CAC 40, FTSE 100 και η υποχώρηση του DAX προς τις 10.450 μονάδες.

Μάλιστα από το σημείο εκείνο της συνεδρίασης και μετά παρατηρήθηκε επιτάχυνση της ροής συναλλαγών (πωλήσεις - αγορές), με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο και τους αγοραστές να υποχωρούν χαμηλότερα.

Από τις 661 προς τις 650 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με την Alpha Bank να χάνει έδαφος και τις αρχικά μεγαλύτερες αποδόσεις των Eurobank, Πειραιώς και Εθνικής να εξανεμίζονται.

Παράλληλα διόρθωσε και η δεικτοβαρής μετοχή της Coca Cola, από τα 19,70 προς τα 19,49 ευρώ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ενδοσυνεδριακή κλίση των βασικών δεικτών.

Στο ίδιο διάστημα, διευρύνθηκαν οι απώλειες για τις μετοχές των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, που από την αρχή της συνεδρίασης δεν είχαν πειστική τεχνική συμπεριφορά. Στη μετοχή του ΟΤΕ οι ρευστοποιήσεις ξεκίνησαν από τα 8,31 για να φτάσουν σταδιακά προς τα 8,15 ευρώ, ενώ στον τίτλο του Οργανισμού άρχισαν από τα 7,51 για να φτάσουν στα 7,36 ευρώ.

Στα 12,5 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών μέχρι τις 12:15-12:20, αυξήθηκε (συγκριτικά) σημαντικά στη συνέχεια και όσο υποχωρούσαν τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με συνέπεια να περνά σε αρνητικό πρόσημο και το ελληνικό.

Μέτριες μεν οι συναλλαγές και ο τζίρος, πλην όμως (συγκριτικά πάντα) αυξημένες στην υποχώρηση της αγοράς και στην εμφανή αδυναμία εκδήλωσης μίας πειστικής αντίδρασης μέχρι το τέλος της συνεδρίασης.

Οπως είχε σημειωθεί στο προηγούμενο σχόλιο, ελάχιστος στόχος είχε τεθεί η προσέγγιση των 561-569 μονάδων για τον Γ.Δ., με την πρώτη τιμή να αποδεικνύεται εμπόδιο... ανυπέρβλητο. Τεχνικά η προσέγγιση των 561 μονάδων, δηλαδή της πρώτης από τις τεχνικές τιμές που τίθενται, ενεργοποίησε εντολές πωλήσεων, ένδειξη της ελάχιστης εμπιστοσύνης που έχουν ακόμη και οι traders στην αγορά.

Από τη στιγμή μάλιστα που «κοκκίνισαν» τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τα futures του S&P 500 έδειξαν την... κατιούσα, οι short απέκτησαν εκ νέου προβάδισμα.

Πλέον ζητούμενο για σήμερα είναι η μη απώλεια των 555 μονάδων (για τον Γ.Δ.) σε κλείσιμο.

Στις 13:25 είχαν αλλάξει χέρια 57 εκατ. μετοχές, πάνω από 7,5 εκατ. στην ΕΤΕ και 5,9 εκατ. μετοχές στην Πειραιώς. Ο τζίρος στα 21 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v