Καθαρά πτωτική και απόλυτα αναμενόμενη, η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και με σχετικά αυξημένες συναλλαγές (ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων).
Στα θετικά, η σχετική ανάδυση του Δείκτη από τα χαμηλά ημέρας, στα αρνητικά η αδυναμία του, έστω και οριακά, να πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 558 μονάδων, επίπεδο που θα διατηρούσε τον Δείκτη σε "intraday position long".
Η επιστροφή των ανησυχιών για πιθανή αύξηση των Αμερικανικών επιτοκίων, ακόμη και τον Σεπτέμβριο, άσκησαν σημαντικές πιέσεις στην συνεδρίαση της Παρασκευής στην Wall Street, με τους δείκτες να καταγράφουν τις μεγαλύτερες, μετά "Brexit" απώλειες κλείνοντας, στα χαμηλά ημέρας και οι πτωτικοί "κραδασμοί" μεταφέρθηκαν σήμερα το πρωί στην Ασία, για να ακολουθήσει η Ευρώπη και ασφαλώς και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο δεν "μπορούσε να πάρει τα πόδια του", ακόμα και σε πολύ καλύτερες εποχές, για τις Διεθνείς Αγορές και τα όποια προβλήματα τα "έβαζαν κάτω από το χαλί" τα "μαγικά" των τελικών δημοπρασιών, δημιουργώντας μια επιφανειακή ηρεμία και εικόνα παρατεταμένης συσσώρευσης.
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η νευρικότητα στις Αγορές θα παραμείνει έντονη για το τι προτίθεται να πράξει η Fed (συνεδριάζει 20 - 21/9), ως προς την αύξηση, ή μη, των Αμερικανικών επιτοκίων, ενώ ακολουθεί και το triple witching Σεπτεμβρίου, την Παρασκευή 16/9.
Σύμφωνα με τους ίδιους, δεν διαφαίνονται καλά νέα για τις Αγορές και η αποκατάσταση των υπερβολών που ακολούθησαν το "Brexit" θα φέρει "πόνο".
Οι Κεντρικές Τράπεζες θα προσπαθήσουν να "εφεύρουν" νέες "ενέσεις αισιοδοξίας", όμως αυτές δεν θα είναι τίποτα άλλο από "ξαπλώστρες με ωραία θέα στον Τιτανικό".
Το μίνι "sell off" της Παρασκευής, στο NYSE μετά από μήνες ηρεμίας, προσέφερε μια γεύση του τι μπορεί να επακολουθήσει.
Επιστρέφοντας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, χωρίς αμφιβολία η σημερινή συνεδρίαση κλήθηκε να δώσει απάντηση στο ερώτημα που έθεταν, ή φοβόντουσαν, οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου και αυτό δεν ήταν άλλο, από το "τι θα μπορούσε να συμβεί στο Χ.Α. σε περίπτωση αλλαγής του διεθνούς κλίματος, με τις Διεθνείς Αγορές να έχουν σημαντικά περιθώρια διόρθωσης".
Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, το κλείσιμο του Δείκτη χαμηλότερα των 561 - 558 μονάδων ανοίγει τον δρόμο προς τις 540 μονάδες, που αποτελεί το κάτω μέρος της συσσώρευσης των τελευταίων εβδομάδων.
Tο ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Επιπλέον, το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Κυβέρνησης και Δανειστών για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, του νέου μνημονίου και η πορεία των διαπραγματεύσεων θα δώσει τάση στο Χ.Α., όχι μόνο σήμερα, αλλά και τις επόμενες μέρες, αν αυτό το επιτρέψουν οι Διεθνείς Αγορές.
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, ξεκινούν και επίσημα οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των Δανειστών που έχουν αρχίσει να καταφτάνουν στην Αθήνα. Αντικείμενο είναι η ολοκλήρωση των 15 ορόσημων, "ουρά" της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ (εκ των οποίων το 1,7 δισ. ευρώ θα δοθεί για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς Ιδιώτες).
Αξίζει υπενθύμισης ότι το Χ.Α. έχει μία επιπλέον "εκκρεμότητα" και αυτή δεν είναι άλλη από τις τελευταίες "υποχρεωτικές" πωλήσεις, που αναμένονται την Παρασκευή 16/9 και οι οποίες θα αυξήσουν κατακόρυφα την μεταβλητότητα.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τον ΟΠΑΠ, που είχε διαγραφεί στην προηγούμενη τακτική αναθεώρηση του δείκτη Stoxx Europe 600, στις 20 Ιουνίου, εκτός τίθενται και οι τίτλοι των Alpha Bank, Eurobank και ΟΤΕ στις 19 Σεπτεμβρίου.
Οι δύο Τραπεζικές μετοχές θα διαγραφούν επίσης και από τον δείκτη STOXX Europe 600 Banks και ο ΟΤΕ από τον δείκτη STOXX Europe 600 Telecommunications.
Τον κίνδυνο να οδηγηθεί η συζήτηση για το Ελληνικό χρέος μετά τις Γερμανικές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν το Φθινόπωρο του 2017, μεταφέρουν στο "ΜΝΙ" στελέχη του ΔΝΤ που μετέχουν στις σχετικές διαπραγματεύσεις.
Επισήμως, όπως γράφει το πρακτορείο, το ΔΝΤ αναμένεται να ολοκληρώσει την ανάλυση για το Ελληνικό χρέος τον Οκτώβριο, στηριγμένο σε στοιχεία που είναι περισσότερο απαισιόδοξα από αυτά της Ευρωπαϊκής Πλευράς. Με βάση τις αποφάσεις που πάρθηκαν στο Eurogroup του Μαΐου, θα πρέπει έως το τέλος του χρόνου να αποφασίσει το εάν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Για να υπάρξει όμως συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Πλευρά, θα πρέπει να συμφωνήσουν τα δύο Μέρη στην ανάλυση για το χρέος και τα επόμενα βήματα για να καταστεί βιώσιμο.
"Μπορεί το ΔΝΤ να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος μέχρι και μετά τις εκλογές στη Γερμανία, διατηρώντας το υφιστάμενο status quo", υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.
Νέο, διπλό "όχι" είπε σήμερα η Γερμανία στο θέμα των αποζημιώσεων που ζητά η Ελλάδα και επανέφερε χθες στη συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας.
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στ. Ζάιμπερτ, "Το θέμα για μας έχει κλείσει νομικά και πολιτικά". Στο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Χώρα του να δεχθεί να μπει σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το εν λόγω ζήτημα.
Επιστρέφοντας, εκ νέου, στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, ασφαλώς και το -3,98% του Τραπεζικού δείκτη, δείχνει, εν μέρει, τους αρνητικούς πρωταγωνιστές ημέρας, καθώς αυτοί αναδύθηκαν από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, αμβλύνοντας κάπως τις αυξημένες τεχνικές ανησυχίες, για την ήδη επιβαρυμένη, τεχνική τους εικόνα.
Χωρίς αμφιβολία, εντυπωσιακότερη η κίνηση της Alpha Bank, η οποία αντέδρασε από τις βαρύτατες απώλειες και τα χαμηλά ημέρας, για να κλείσει, με την βοήθεια των δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας με οριακές απώλειες 0,61%, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ο φόβος "ουράς" "υποχρεωτικών" πωλήσεων μέχρι την Παρασκευή (!)
To ημερήσιο διάγραμμα της Alpha Bank
Να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης (-3,98%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 625,79 μονάδες (-8,03%), η μετοχή της Alpha Bank (-0,61%) μέχρι τα 1,50 ευρώ (-9,09%), της Εθνικής (-5,13%) μέχρι τα 0,182 ευρώ (-6,67%), της Eurobank (-6,86%) μέχρι τα 0,493 ευρώ (-8,53%) και της Πειραιώς (-8,51%) μέχρι τα 0,128 ευρώ (-9,22%).
Σε κάθε περίπτωση και επειδή παραμένει άγνωστο αν θα συνεχιστούν οι πιέσεις στους επιμέρους Τραπεζικούς τίτλους, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 1,54 - 1,52 ευρώ για την Alpha Bank, στα 0,167 ευρώ για την Εθνική, στα 0,475 ευρώ για την Eurobank και στα 0,127 ευρώ για την Πειραιώς.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι Ελλάκτωρ (+0,85%, με χαμηλό ημέρας το -2,56%), Τιτάν (+2,38%, με χαμηλό ημέρας το -2,68%) και Folli Follie Group (+0,96%, με χαμηλό ημέρας το -0,86%).
Τεχνικά και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, σύμφωνα με τα ημερήσια γραφήματα, η καθοδική διάσπαση των 558 μονάδων, κατά πολλούς αναλυτές το "απόλυτο νούμερο" ανοίγει τον δρόμο προς τις 520 μονάδες, με ενδιάμεση στήριξη τις 547 και 535 μονάδες.
Το αντίστοιχο των 558 μονάδων, για τον FTSE25 (-2,46%) είναι οι 1481 μονάδες, οι οποίες άντεξαν κατά την σημερινή συνεδρίαση. Μία έξοδος θα μπορούσε να μας δώσει κίνηση προς το 1445 σε πρώτη φάση, ενώ ουσιαστική στήριξη, ο δείκτης, έχει στις 1370 μονάδες.
Σε όλα τα παραπάνω υπάρχει και η πιο απαισιόδοξη σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε "αδιάφορο επενδυτικό προορισμό", κάτι που φάνηκε και στo τελευταίο "road show", όπου η περιρρέουσα ατμόσφαιρα έδειχνε αδιαφορία, αν όχι αποστασιοποίηση από την "ρηχή" Αγορά του Χ.Α.
Κλασσική περίπτωση "αδιάφορης" Αγοράς, που δείχνει "προθυμία" στην πρώτη διεθνή διόρθωση, αλλά αδυναμία - δυσφορία να ακολουθήσει την προηγηθείσα ανοδική τάση.
Το Χ.Α. δεν δείχνει να προεξοφλεί κάποια βελτίωση στο μέτωπο της πραγματικής Οικονομίας και αν αρχίσει να γίνεται περισσότερο ευδιάκριτη η πιθανότητα καθυστέρησης στο θέμα της λύσης για το χρέος, είναι σημαντικά αυξημένες οι πιθανότητες να αναζητήσει στηρίξεις σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, αν σε αυτό συνηγορήσουν και οι Διεθνείς Αγορές.
Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με στατιστικά, το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 25 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 4/8 (556,62 μονάδες).
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
-Ηλίας Ζαχαράκης
"Ο Σεπτέμβριος είναι από τους δύσκολους μήνες για την Κυβέρνηση, μιας και πρέπει να περάσει βιαστικά τα προαπαιτούμενα αν θέλει να πάρει της δόση των 2,8 δισ. και να κλείσει την αξιολόγηση, κοιτώντας αμέσως μετά τον Draghi στα μάτια και περιμένοντας θετικές κινήσεις του" εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Ίσως ήταν και η πρώτη φορά στην ιστορία της ΔΕΘ που δεν είχαμε υποσχέσεις, ούτε από την Κυβέρνηση ούτε από την Αντιπολίτευση. Αυτό από μόνο του είναι θετικό σαν γεγονός, μιας και πλέον τόσο οι πολιτικοί όσο και ο Λαός καταλαβαίνουν πως οι υποσχέσεις δεν μπορούν να δώσουν λύσεις.
Όλα δείχνουν ότι το δεύτερο εξάμηνο δεν είναι ικανό να βρεθεί σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εκτός και αν δούμε κάποιο μαραθώνιο το επόμενο διάστημα κάτι που φαντάζει δύσκολο.
Το θέμα των "κόκκινων" δανείων είναι μέσα στα προαπαιτούμενα, οπότε το πιο πιθανό είναι ο Τραπεζικός κλάδος να δώσει νέα. Στις 10 του επόμενου μήνα θα έχουμε και τον διαγωνισμό για την πώληση του ΑΔΜΗΕ, κάνοντας ένα μικρό ακόμα βήμα σε περίπτωση που όλα πάνε κατ' ευχήν.
"Επιμένουμε ότι το πρόβλημα μας είναι ο χρόνος και όχι οι τιμές, μιας και αν κάποιος βγάλει στην άκρη τον Τραπεζικό κλάδο θα δει πως από τα τελευταία χρόνια οι τίτλοι κινούνται μέσα σε συγκεκριμένα όρια τιμών. Αν δεν δούμε κάποια άλλη πολιτική "ατασθαλία" και υπάρξει η βοήθεια από τους Εταίρους και την ΕΚΤ, όταν τελειώσουμε με τα προαπαιτούμενα, η Οικονομία θα μπορέσει να αρχίσει να βλέπει ρυθμούς ανάπτυξης. Να είμαστε σίγουροι ότι η Αγορά θα είναι αυτή που θα μας το δείξει πρώτη, με απρόβλεπτο παράγοντα το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα" αναφέρει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
-Πέτρος Στεριώτης
"Στα αρνητικά για το επενδυτικό κλίμα, η πρόσφατη "βύθιση" τόσο του S&P 500, όσο και του DAX την οποία θα μπορούσαμε να αποδώσουμε στα αδύναμα μάκρο, τα ήξεις - αφήξεις της Federal Reserve για τα Αμερικάνικα επιτόκια και τα σημάδια "κορεσμού" του 7ετούς ράλι τιμών στις μεγάλες μετοχικές Αγορές" επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.
Η απόδοση του δεκαετούς Ελληνικού ομολόγου παραμένει σε μικρό εύρος διακύμανσης μεταξύ 8% και 8,40% εδώ και περισσότερο από ένα μήνα, τη στιγμή που η απόδοση στα αντίστοιχα Ιταλικά και Ισπανικά μετά βίας
ξεπερνά το 1%, ενώ το Βρετανικό δεκαετές αποδίδει λιγότερο του 1% παρά την αύξηση του "country risk" που συνδέεται με το "Brexit".
Αυτό αποδεικνύει τα δημοσιονομικά και τραπεζικά οφέλη για Χώρες τα ομόλογα των οποίων στηρίζονται από τις Κεντρικές Τράπεζες.
Πιθανή εκτίναξη της απόδοσης του Ελληνικού δεκαετούς πάνω από το 8,40%, πιθανότατα θα αυξήσει τις πιέσεις και στις Ελληνικές μετοχές. Αντίστοιχα, αποκλιμάκωση της ομολογιακής απόδοσης κάτω από το ψυχολογικό
όριο του 8% και κυρίως κάτω από το 7,80% θα δώσει τόνο αισιοδοξίας στους αγοραστές τίτλων του FTSE25.
Οι σταθερά χαμηλοί όγκοι συναλλαγών μειώνουν γενικώς την "αξιοπιστία" των σημάτων που προσφέρει η τεχνική ανάλυση, αλλά από την άλλη μία τόσο "ρηχή" Αγορά όσο η Ελληνική, αποτρέπει τους αγοραστές από το να δώσουν
"μάχη" για να κρατήσουν τα τεχνικά στηρίγματα, με δεδομένη τη μακροπρόθεσμη καθοδική τάση, που δημιουργεί υψηλή πιθανότητα εισόδου στην Αγορά σε ελκυστικότερα επίπεδα αποτιμήσεων.
"Από διαγραμματική άποψη, απώλεια της διπλής στήριξης του Αυγούστου στις 559 μονάδες, θα επιδεινώσει περαιτέρω την τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη. Ακολουθεί η στήριξη των 547 μονάδων, που αποτελεί και χαμηλό 2 μηνών. Πιθανή ανοδική αντίδραση στα πλαίσια του αδύναμου Καλοκαιρινού πλαγιοανοδικού "καναλιού" θα μπορούσε να σταματήσει στις 576 και στις 585 μονάδες" εκτιμά ο διευθυντής Παραγώγων της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών, χαρακτηρίστηκε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας για τις Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Hang Seng (-3,36%).
"Κόκκινα" ταμπλώ και στην Ευρώπη, αλλά με τους δείκτες να έχουν αντιδράσει από τα χαμηλά ημέρας, ενώ προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης σημειώνεται στην Wall Street, μετά τις καταιγιστικές πωλήσεις της Παρασκευής.
Κέρδη για το Πετρέλαιο, υποχωρούν χαμηλότερα Χρυσός και Ευρώ.
"Οι αποφάσεις Κεντρικών Τραπεζών όπως η Fed θα επηρεάσουν την Παγκόσμια ανάπτυξη και τη συνολικότερη κατάσταση του Ενεργειακού τομέα. Επιπλέον, στις περισσότερες βασικές Οικονομίες το περιθώριο για περαιτέρω δημοσιονομική τόνωση φαίνεται να περιορίζεται από τα υψηλά επίπεδα" σύμφωνα με μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ.
Ξεκινώντας εξ Ανατολών, οι βασικές Ιαπωνικές παραγγελίες μηχανημάτων αυξήθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Κυβέρνηση.
Οι βασικές παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 4,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Το ποσοστό ξεπέρασε τις προσδοκίες των οικονομολόγων της Wall Street Journal και του Nikkei, οι οποίοι ανέμεναν πτώση 3,1%. Σε ετήσια βάση, οι βασικές παραγγελίες επίσης εμφάνισαν άνοδο, της τάξης του 5,2%.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's ανέφερε σήμερα ότι οι ενδείξεις για ανάκαμψη της Βρετανικής Οικονομίας, μετά την ψήφο υπέρ του "Brexit" ίσως αποδειχθούν "αυταπάτη", καθώς η αβεβαιότητα για τη σχέση της Χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση επηρεάζει τις επιχειρηματικές επενδύσεις.
Επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξης της Γερμανικής Οικονομίας, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016, προέβλεψε το Υπουργείο Οικονομίας της Χώρας. Ο κίνδυνος αυξήθηκε λόγω της απόφασης της Μεγάλης Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι Αγορές ομολόγων έχουν καταγράψει βαριές απώλειες στις αρχές του Σεπτέμβρη, εν μέσω ανησυχιών ότι η ΕΚΤ δείχνει απρόθυμη να προχωρήσει σε περαιτέρω τόνωση και ότι η Fed ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, αναλυτές της Goldman Sachs και της Citi εκτιμούν πως το "sell off" στα ομόλογα θα συνεχιστεί.
Μάλιστα η Citi προειδοποιεί ότι η αύξηση της μεταβλητότητας στις Αγορές σταθερού εισοδήματος μπορεί να διαρκέσει παραπάνω από μερικές συνεδριάσεις. Ο διεθνής οίκος υποστηρίζει πως η αιτία του "sell off" φαίνεται να είναι η απραξία της ΕΚΤ και η ετοιμότητα της Fed για αύξηση επιτοκίων. Τονίζει ωστόσο πως τίποτα από τα δύο δεν αποτελεί μια θεμελιώδη αλλαγή στην νομισματική πολιτική των δύο Κεντρικών Τραπεζών.
Επιστροφή στο ΧΑ
"Τα οικονομικά αποτελέσματα β’ τριμήνου δείχνουν ότι συνολικά οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες εμφάνισαν μείωση στο σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), εξέλιξη που ακολουθεί τη σημαντική επιβράδυνση των δυο προηγούμενων τριμήνων", σημειώνει η Moody’s σε ανάλυσή της.
Την προσεκτικά αισιόδοξη στάση της για τις Ελληνικές Τράπεζες διατηρεί η Wood όπως επισημαίνει σε έκθεσή της για τον κλάδο.
Νέες, χαμηλότερες, τιμές - στόχους για τις Ελληνικές Τραπεζικές μετοχές δίνει η Goldman Sachs σε Πανευρωπαϊκή έκθεσή της για τον κλάδο.
Ο οίκος διατηρεί σύσταση "buy" για την Alpha Bank, κατεβάζοντας την τιμή - στόχο στα 2,2 από 2,35 ευρώ. Παράλληλα, διατηρεί τις συστάσεις "neutral" για Πειραιώς και Eurobank, μειώνοντας τις τιμές - στόχους στα 0,2 από 0,25 ευρώ για την πρώτη και στα 0,7 από 0,9 ευρώ για τη δεύτερη.
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι Ελληνικές Τράπεζες θα εμφανίσουν σταθεροποίηση μεγεθών φέτος, προβλέποντας περιθώρια ανάκαμψης την τριετία 2017-9.
Για την Πειραιώς ο οίκος προβλέπει ότι θα εμφανίσει κέρδη ανά μετοχή ύψους 0,01 ευρώ το 2017, 0,03 ευρώ το 2018 και 0,04 ευρώ το 2019.
Αντίστοιχα για τη Eurobank εκτιμά ότι θα εμφανίσει κέρδη ανά μετοχή ύψους 0,07 το 2017, 0,15 το 2018 και 0,17 το 2019.
Για την Alpha Bank προβλέπει κέρδη ανά μετοχή ύψους 0,15 ευρώ το 2017, 0,32 ευρώ το 2018 και 0,35 ευρώ το 2019.
Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 550,62 μονάδες (-2,85%), στις 17.00 βρέθηκε στις 555,94 (-1,92%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 557,25 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 1,68%.
Ο τζίρος ενισχύθηκε στα 34,7 εκατ. από τα οποία τα 0,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ), ενώ το 28% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχολήθηκε" από τον τίτλο της Alpha Bank.
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΕΕΕ, ΕΛΠΑ, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ.
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Flexopack (+5,06%), που κατά την σημερινή συνεδρίαση έδωσε και δείγματα μετοχής "αντιδείκτη", ξαφνική συναλλακτική αφύπνιση για την Εβροφάρμα (-9,62%), επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά χαμηλά η Τρ. Αττικής (-7,58%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Ιντρακόμ (+2,08%) διαθέσεις διακράτησης των πρόσφατα κεκτημένων από τον Αστέρα (0%), ενώ σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε η Frigoglass (-3,25%) παρά τις ελάχιστες συναλλαγές.
Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή, η τελική εικόνα με 21 ανοδικές μετοχές, έναντι 69 πτωτικών, ενώ για 12 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 8%.
---ΧΠΑ
Με συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα που συνδυάστηκε με αξιοπρόσεκτη μείωση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη και σημαντική αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (91.683 συμβόλαια).
Στα 3.259 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.627, 3.008 για τον Σεπτέμβριο και 1.619 για τον Οκτώβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.482,75) κινήθηκε μεταξύ 1.463 και 1.496 μονάδων και μείωσε την υποτίμηση στο 0,4%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (21.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (9.183), Eurobank (9.921), Πειραιώς (25.998), Εθνική (35.735), MIG (5.463), ΟΤΕ (663), ΟΠΑΠ (387), ΔΕΗ (1.068), ΓΕΚ (628), Μυτιληναίο (422), Σωλ. Κορίνθου (296), Ελλάκτωρα (176), Ελ. Πετρέλαια (678), ΟΛΠ (106), Jumbo (124), Viohalco (386), Μέτκα (112).
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (11.126.029 τεμ.) και Eurobank (3.854.815 τεμ.).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.