Βουτιά 7% για τον τραπεζικό δείκτη στο Χρηματιστήριο

Κοντά στις 550 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, υπό το βάρος και του αρνητικού διεθνούς κλίματος. Εντονες πιέσεις στις τράπεζες, μεγαλύτερες απώλειες για Πειραιώς (-8,5%). Απώλειες και για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca Cola. Θετικά πρόσημα για Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή.

Παραμένουν στο "βαθύ κόκκινο" οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τις τραπεζικές μετοχές να αποτελούν την "πρώτη επιλογή" των εν δυνάμει πωλητών, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το -3,81% του δείκτη EuroStoxx Banks.

Από την άλλη, ο γνωστός ως δείκτης μεταβλητότητας (VIX) σημειώνει ημερήσια κέρδη 17% και αυτό μπορεί να έχει τη σημασία του για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Ακριβώς η ίδια εικόνα και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με συνεχώς επιδεινούμενη την τάση στο τραπεζικό ταμπλό, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το -7,04% του κλαδικού δείκτη των τραπεζών.

Ασφαλώς και μικρότερο ρόλο έχουν παίξει οι σημερινές εκθέσεις των Wood Co. και Goldman Sachs, που προχώρησαν σε δραστικές μειώσεις όσον αφορά στις τιμές-στόχους για τις τραπεζικές μετοχές, όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος θα παραμείνει το "μαλακό υπογάστριο" της Αγοράς και σημαντικό "θερμοκήπιο" μεταβλητότητας, με ακραίες ημερήσιες διακυμάνσεις.

Σαφώς ηπιότερες και λόγω χαμηλών συναλλαγών, οι πιέσεις για τις υπόλοιπες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου με οριακά θετικό πρόσημο διασώζονται οι Jumbo (+1,07%), Τέρνα Ενεργειακή (+0,39%) και Folli Follie Group (+0,71%).

Οι μέχρι στιγμής μεγαλύτερες απώλειες για τη Lamda Development (-4,26%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων ακολουθούν οι Viohalco, Αεροπορία Αιγαίου, EEE, Μυτιληναίος και ΟΤΕ.

Ο τζίρος, λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες 3,5 ώρες συνεδρίασης, ξεπερνά τα 15,2 εκατ. (σχετικά "τσιμπημένος" σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις), δείχνοντας πως έχει τις προδιαγραφές να κινηθεί σε σύνολο ημέρας υψηλότερα των 30, ίσως και 40 εκατ., με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές, αν η τρέχουσα εικόνα διατηρηθεί στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης και η Wall Street ξεκινήσει τη σημερινή συνεδρίαση με αξιοσημείωτες απώλειες, η "νότια" κίνηση στο Χ.Α. θα ανεβάσει στροφές, με κύριο εκφραστή τον τραπεζικό κλάδο, όπου λόγω υψηλότερων συναλλαγών κάνει ευκολότερη την "αποβίβαση" των χαρτοφυλακίων που θα επιλέξουν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις με μειωμένες θέσεις.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι 558 μονάδες, καθώς πιθανό κλείσιμο του Δείκτη χαμηλότερα από το παραπάνω επίπεδο θα σημάνει την απώλεια σημαντικού "προπύργιου" για τους "long" και δεν μπορούν να αποκλειστούν κινήσεις "stop loss" από τα θεωρούμενα "γρήγορα" χαρτοφυλάκια.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v