Αδυναμία... αντίδρασης στο χρηματιστήριο

Οριακή η άνοδος παρά το ελπιδοφόρο ξεκίνημα. Δεμένη με τις ευρωπαϊκές δείχνει η εγχώρια αγορά, που αντιμετωπίζει και τους εγχώριους πονοκεφάλους. Μικρές οι μεταβολές για τράπεζες αλλά και blue chips.

Προσπάθεια αντίδρασης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στο Χ.Α. Με τη συνδρομή της Φρανκφούρτης επιχειρείται η επαναφορά μετά τη χθεσινή σημαντική διόρθωση, με το βλέμμα στη Fed αλλά και στις πολιτικές Ντράγκι.

Στο Χ.Α. βαραίνει -επιπλέον- και η διαδικασία της διαπραγμάτευσης δανειστών - Αθηνών, καθώς εισέρχεται στη δεύτερη ημέρα, με το θέμα του νέου υπερταμείου να αποτελεί το κυριότερο «αγκάθι» μεταξύ των δύο πλευρών. Να σημειωθεί πως στο θέμα της πώλησης του 5% που έχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ φαίνεται πως είναι κοντά η συμφωνία.

Ωστόσο, όπως έχει προεξοφληθεί, η όποια προσπάθεια αντίδρασης εξαρτάται σε αυτή τη φάση από τη δυνατότητα των ευρωπαϊκών αγορών να ανακάμψουν πειστικά, κάτι που μέχρι τώρα δεν αποτυπώνεται στην τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών. Ενδεικτικά για τον DAX η κίνηση έφτασε αρχικά μέχρι τις 10.493 μονάδες, για να διολισθήσει στη συνέχεια προς τις 10.436 μονάδες(*).

Ούτως ή άλλως, απ' ό,τι φαινόταν μέχρι νωρίτερα, πρόκειται για κίνηση περιορισμένων συναλλαγών/τζίρου τόσο στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όσο και στο ελληνικό, που προσώρας δεν πείθει. Μένει να δούμε στη συνέχεια εάν και πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί ο τζίρος, να επιταχυνθεί κάπως η ροή συναλλαγών (πωλήσεων-αγορών), να διευρυνθεί κατά τι η μεταβλητότητα, τουλάχιστον για τις κύριες μετοχές του δείκτη.

Εως τις 561,56 μονάδες ο Γενικός Δείκτης (ξεκίνησε με ανοδικό χάσμα από τις 558,90 μονάδες), με τον Δείκτη Τραπεζών να πιάνει τις 666 μονάδες (στις 11:15), με ισχυρότερη απόδοση για Πειραιώς, Eurobank, ETE και δευτερευόντως για Alpha Bank.

Το 68% του ισχνού τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές για Πειραιώς, ΕΤΕ και υψηλότερο τζίρο για την Alpha Bank.

Σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Coca Cola, τζίρος που ξεπερνούσε το όριο των 100.000 ευρώ, με τη δεικτοβαρή Coca Cola να λειτουργεί μέχρι τώρα ως μοχλός της προσπάθειας. Εως τα 19,70 ευρώ η μετοχή της Coca Cola με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο (ανοίγοντας με ανοδικό κενό από τα 19,56 ευρώ), δίνοντας εξαρχής το στίγμα προθέσεων των ισχυρών χεριών να «τραβήξουν» τους δείκτες υψηλότερα.

Προσπάθεια που λίγο πριν από την πρώτη ώρα της συνεδρίασης αποφέρει κάποια αποτελέσματα, παρότι σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ υπερισχύουν ελαφρώς οι πωλητές.

Μικτές τάσεις για τις άλλες δεικτοβαρείς μετοχές των FF Group, Τιτάνα, Jumbo, Motor Oil κ.ά., με το ενδιαφέρον των βραχυπρόθεσμων να περιορίζεται σε μέτρια επίπεδα.

Τεχνικά, όπως «μετρά» ο Βασίλης Μαρκάκης, η όλη κίνηση θα μπορούσε να εξελιχθεί έως τα όρια των 561 και των 569 μονάδων, ενώ για την αναστροφή της βραχυπρόθεσμης τάσης θα απαιτείται η πειστική υπέρβαση των 576-577 μονάδων.

Για τον κλάδο-κλειδί ζητούμενη είναι η υπέρβαση των 680-682, με καταληκτικές τις 698 μονάδες, εάν και εφόσον υλοποιηθεί το θετικό σενάριο.

Οι συναλλαγές στο ΧΠΑ ελάχιστα παραπέμπουν στο triple witching της Παρασκευής, με μόλις 329 Συμβόλαια στον δείκτη (τρέχουσα σειρά) και μόλις 114 ΣΜΕ (στην επόμενη).

Να σημειωθεί πως την επόμενη εβδομάδα διοργανώνεται το 11ο Road Show στο Λονδίνο (20-22 Σεπτεμβρίου).

(*) Σχετική τεχνική αναφορά στην ενότητα του Euro2day/stocklearning και την ανάλυση της ομάδας Trader's: σε ποια επίπεδα αλλάζει η τάση για τον DAX.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v