ΧΑ: «Βαρίδι» το κλίμα στις ξένες αγορές

Το αρνητικό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια βαρίδι και για την εγχώρια αγορά. Ζητούμενο η διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε άλλες μετοχές. Η προσοχή στραμμένη στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Πετρέλαιο και επιτόκια κοκκίνισαν τη Wall Street. Τέταρτη συνεχόμενη ημέρα διόρθωσης στις ευρωαγορές και στο Χ.Α. μία από τα ίδια.

Σε εμφανή κλίση τα ξένα χρηματιστήρια ενόσω πλησιάζει το triple witching της Παρασκευής και την ώρα που στα αμερικανικά ΜΜΕ εύλογα κυριαρχεί η υπόθεση Κλίντον. Αστάθμητη παράμετρος, που όπως σημειώνεται σχετικά έχει υπεισέλθει στο... παρά 10΄ των Προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου. Ενας joker που για όλο και περισσότερους αναλυτές «απειλεί» να ανακατέψει την... τράπουλα.

Για τη Νέα Υόρκη, όπως σημειώνει ο Γιάννης Μάρης, οι επενδυτές προβληματίζονται από το ενδεχόμενο μίας αύξησης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, υποχωρεί 3% η τιμή του πετρελαίου, διορθώνει για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα η τιμή του χρυσού.

Η ουσία είναι πως στη Wall Street μετά τα αλλεπάλληλα «ιστορικά υψηλά» αναζητούνται αφορμές «ξεφουσκώματος» με ορίζοντα και την λήξη της σειράς συμβολαίων στα Παράγωγα, μεθαύριο Παρασκευή. Θα χρειαστεί να κάνουμε υπομονή να δούμε πώς θα συμπεριφερθούν οι traders Παρασκευή και Δευτέρα για να έχουμε πιο σαφή εικόνα για τη βραχυπρόθεσμη τάση της Νέας Υόρκης, των αγορών.

Για την Ευρώπη χιλιοειπωμένα, η διόρθωση σε Φρανκφούρτη, Παρίσι κ.ά. καθυστερεί όσο δεν υποχωρεί σημαντικά η Νέα Υόρκη, με τον επενδυτικό κίνδυνο για ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο όλο και να επιβαρύνεται.

Επίσης χιλιοειπωμένο πως από τις ευρωπαϊκές αγορές/αξίες αποχωρεί «κεφάλαιο» σχεδόν από τις αρχές του 2015, με τα μεγέθη να είναι όλο και χειρότερα για το 2016. Σχεδόν 50% μειωμένοι οι τζίροι στη Φρανκφούρτη πλέον σε σχέση με τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο του 2015, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη μεγαλύτερη αγορά της ευρωζώνης και εν γένει για τα χρηματιστήρια των άλλων ισχυρών χωρών (Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας...).

Σε αυτόν τον κυκεώνα, το να περιμένει κάποιος κάτι καλύτερο για το... περιθωριοποιημένο ελληνικό χρηματιστήριο θα ήταν υπερβολή, πόσο δε μάλιστα σε μία συγκυρία που η εμπιστοσύνη των ξένων προς την Ελλάδα παραμένει στο ναδίρ, την ώρα που ο ένας μετά τον άλλο οι επενδυτικοί οίκοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί, αρνητικοί ακόμη και απαξιωτικοί για το ΧΑ.

Ενα Χ.Α. που επί της ουσίας περιορίζεται σε 15 άντε το πολύ 20 εισηγμένες/μετοχές, με τον τραπεζικό κλάδο εγκλωβισμένο επί μακρόν και τους ξένους (και... ξένους ) περισσότερο να μειώνουν παρά να ενισχύουν τις θέσεις τους. Ετσι τα όσα διαδραματίστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση δε νομίζω πως ξαφνιάζουν κάποιον από τους λιγοστούς ενεργούς traders.

Ενδιαφέρον ίσως το γεγονός πως σε μία ξεκάθαρα διορθωτική συνεδρίαση πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 104,3 εκατ. μετοχών, συνολικής αξίας 50,6 εκατ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος στον τραπεζικό κλάδο αλλά και σε μετοχές όπως ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Το ότι ο Γ.Δ. έκλεισε τελικά με οριακές απώλειες στην περιοχή των 557 μονάδων δεν βελτιώνει την τεχνική εικόνα της τάσης, καθώς η επιβάρυνση του κλίματος εχθές βράδυ στη Wall Street και η αδυναμία αντίδρασης ειδικά του DAX θέτει σε δοκιμασία χαμηλότερες στηρίξεις για τον Γ.Δ. προς τις 550 και τις 547 μονάδες, όπως «μετρά» ο Βασίλης Μαρκάκης.

Επιπλέον το Χ.Α. βρίσκεται σε ρυθμό διαπραγμάτευσης, με την Ελενα Λάσκαρη να αναφέρεται από νωρίς στις δεδομένες διαφορές κυβέρνησης - δανειστών για ακατάσχετο λογαριασμό και αδήλωτα κεφάλαια. Ωστόσο, το γεγονός της χθεσινής ημέρας είναι -κατά την εκτίμησή μας- η ευθεία παρέμβαση του διοικητή της ΤτΕ, με τον Γιάννη Στουρνάρα απόλυτα υποστηρικτικό της ελληνικής θέσης για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων. Μία θέση -και μία παρέμβαση- που αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία από τη στιγμή που φέρεται να απηχεί τις θέσεις της πλευράς Ντράγκι/ΕΚΤ.

Και μιλώντας για ΤτΕ, όπως σημειώνει η Αναστασία Παπαϊωάννου, τον Οκτώβριο κλείνει ο κύκλος των αλλαγών στις διοικήσεις των τραπεζών -διαδικασία που έχει αργήσει παρά πολύ- σε μία περίοδο που το υπέρβαρο των NPL's δεν επιτρέπει τέτοιες... πολυτέλειες.

Στις 1.488 μονάδες ο FTSE 25, με την εικόνα του δείκτη εμφανώς πτωτική. Στις 1.500-1.504 μονάδες -σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη- οι κοντινότερες άνω τιμές για τον δείκτη, στις 1.475 η πρώτη στήριξη που πιθανότατα να δοκιμασθεί ενδεχομένως στην αρχή της συνεδρίασης.

Στις 661 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με άνοδο 1,24% και σημαντικό την ικανοποιητική μεταβλητότητα (και για τις 4 συστημικές μετοχές), κάτι που ίσως να δημιουργήσει προϋποθέσεις μόχλευσης και εν όψει της λήξης στο ΧΠΑ, την Παρασκευή. Δηλαδή την τελευταία ημέρα παραμονής των Alpha Bank, Eurobank στον δείκτη EuroStoxx 600 (με τις αλλαγές που θα ισχύσουν από Δευτέρα να αφορούν και τον ΟΤΕ).

Εύλογα από τον τραπεζικό κλάδο η προσοχή έχει στραφεί σε Alpha Bank, Eurobank (με τις αναμενόμενες εκροές-εισροές) αλλά και στον τίτλο του Οργανισμού (κυβέρνηση - δανειστές συμφωνούν στο προαπαιτούμενο της διάθεσης του υπόλοιπου 5% του ΟΤΕ που έχει απομείνει στο Δημόσιο).

Κατά 3,39% υποχώρησε... άτσαλα η μετοχή του ΟΤΕ (να συνεκτιμηθούν οι θέσεις που λαμβάνονται τις τελευταίες ημέρες στο ΣΜΕ του ΟΤΕ στα Παράγωγα) στα 7,97 ευρώ με συναλλαγές 9+ εκατ. ευρώ. Στα 7,96 ευρώ το χαμηλό ημέρας και όπως φαίνεται στο διάγραμμα αναπόφευκτη η δοκιμασία των 7,95 ευρώ και βλέπουμε...

Το κλίμα για τα blue chips επιβαρύνθηκε και από το άδειασμα στη μετοχή του ΟΠΑΠ, με απώλειες 2,79% στα 7,32 ευρώ (χαμηλό ημέρας), με τζίρο 6+ εκατ. ευρώ.

Αντισταθμιστικά λειτούργησε η Coca Cola, με άνοδο 1,20% στα 19,47 (υψηλό ημέρας στα 19,70 ευρώ), ενώ μικτές τάσεις διαμορφώθηκαν για τα άλλα δεικτοβαρή χαρτιά του δείκτη.

Σε συνδυασμό με τις θέσεις αντιστάθμισης στο ΧΠΑ, εάν δοκιμασθούν χαμηλότερα και σήμερα (κυρίως) ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ, θα πρέπει να προσεχθεί και πάλι η... χειραγωγός Coca Cola.

Τα 19,70 ευρώ ήταν υψηλό ημέρας εχθές που μένει να φανεί εάν αποτελεί εκ νέου στόχο, στην περίπτωση -επαναλαμβάνουμε- που θα συνεχισθούν οι ρευστοποιήσεις/πιέσεις στις μετοχές των δύο οργανισμών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v