Παραμένει εγκλωβισμένο το Χρηματιστήριο

Οριακές απώλειες για τον ΓΔ, με τις τραπεζικές μετοχές στο προσκήνιο. Περιορισμένος ο τζίρος, περισσότερες συναλλαγές σε Πειραιώς - Εθνική. Πωλητές σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Ξεχωρίζουν ανοδικά οι τίτλοι των ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ.

Μεικτές τάσεις επικρατούν στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τα futures της Wall Street να παραπέμπουν σε οριακά ανοδικό "άνοιγμα" για τον S&P 500. Εικόνα εντελώς διαφορετική σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση, όταν τα futures του δείκτη "έδειχναν" διόρθωση από 0,55% και πάνω.

Ηπια άνοδος έως 0,40% για τον DAX στη Φρανκφούρτη, με τον δείκτη να παραμένει στην περιοχή των 10.400-10.450 μονάδων και βραχυπρόθεσμα σε καθοδική φορά.

Σε ανάλογη βραχυπρόθεσμη κλίση και το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη μεταξύ τριών μονάδων (556-559 μον.), με οριακά αρνητική μεταβολή για τον τραπεζικό κλάδο και μοιρασμένη τη σχέση μεταξύ ανοδικών/καθοδικών μετοχών.

Συναλλαγές και τζίρος στα συνήθη χαμηλά επίπεδα και με το 42% της αξίας συναλλαγών να έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο.

Στο εύρος των 654-672 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, "μετρώντας" απώλειες 6,56% σε διάστημα εβδομάδος αλλά -ακόμη- θετική απόδοση 1,25% σε μηνιαίο.

Ουσιαστικά ο κλάδος παραμένει για ακόμη έναν κύκλο της αγοράς εγκλωβισμένος μεταξύ 631-761 μονάδων (έχοντας καταγράψει τις δύο ακραίες τιμές στην αρχή του κύκλου, στις 31 Αυγούστου και 1η Σεπτεμβρίου στο 2ήμερο... ξέσπασμα του ΧΑ) και αδυνατώντας να βρει διαφυγή είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Περισσότερες συναλλαγές στις μετοχές των Πειραιώς και Εθνικής, συγκριτικά υψηλότερος τζίρος στην Alpha Bank.

Οπως εκτιμούν χρηματιστηριακοί παράγοντες, ο κλάδος θα κινηθεί είτε ανοδικά -στην περίπτωση θετικών εξελίξεων κυρίως στο θέμα των "μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων"-, είτε πτωτικά -ενδεχομένως σε μία μεγάλη διόρθωση των ξένων αγορών.

Πέραν αυτών των ορίων ο ΔΤΡ δύσκολα θα κινηθεί με βάση την τρέχουσα ειδησεογραφία και ενόσω διαρκεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Αποθαρρυντική εδώ και λίγη ώρα η εικόνα των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, με τους πωλητές να έχουν επανέλθει με συνέπεια αμφότερες οι μετοχές να πιέζονται χαμηλότερα με αυξημένες συναλλαγές/τζίρους. Μετά μάλιστα το χθεσινό "άδειασμα" στην αγορά, περίμεναν πως έστω για τη μία από τις δύο μετοχές θα σημειωνόταν ανοδική αντίδραση. Πλην όμως σχεδόν την ίδια ώρα ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης τόσο στον ΟΤΕ όσο σκαι τον ΟΠΑΠ, που σταδιακά μετά τις 12:30 προσέλαβαν πιο πιεστική μορφή.

Ηδη στη μετοχή του ΟΤΕ έχουν αλλάξει χέρια πάνω από 3,4 εκατ. ευρώ, ενώ στον ΟΠΑΠ σχεδόν 2,2 εκατ. ευρώ. Θυμίζοντας ότι στη χθεσινή συνεδρίαση σημειώθηκαν τζίροι 9+ και 6+ εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Προφανής η ύπαρξη ισχυρού πωλητή (ή πωλητών), κατά πάσα βεβαιότητα ξένου.

Στα 19,52-19,67 ευρώ η μετοχή της Coca Cola, κυμαίνεται τόσο όσο για να συντηρείται ο FTSE25 κοντά στις 1.490 μονάδες.

Στις 14:00 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 16,4 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v