Χρηματιστήριο: Ηπια άνοδος στις 560 μονάδες

Μικρά κέρδη για το Χρηματιστήριο. Υπεραποδίδει η ΕΥΔΑΠ. Κέρδη καταγράφουν ΔΕΗ, Eurobank, Eθνική. Σταθεροποιητικά Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Απώλειες για ΕΛΠΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Περιορισμένος ο τζίρος. Η προσοχή και στις ξένες αγορές.

Ηπιες ανοδικές τάσεις επικρατούν στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, την επομένη της «βουτιάς» στη Wall Street. Ενθαρρυντικές οι πρώτες ενδείξεις από την προσπάθεια απορρόφησης των πιέσεων, με ενδεικτική τη διακύμανση του DAX με σημείο αναφοράς τις 10.400 μονάδες.

Σε ανάλογο κλίμα και στο Χ.Α., με προσεκτικούς και τους πωλητές και τους αγοραστές. Περιορισμένες συναλλαγές και τζίρος στην αρχή της συνεδρίασης, με τον Γενικό Δείκτη πέριξ των 555-560 μονάδων. Σταδιακή ενεργοποίηση των long στις τράπεζες με μοχλό την Alpha Bank, υποστηρικτικά λειτουργούν Coca Cola, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, μετοχές-σηματωροί -ειδικά για αυτή τη φάση της αγοράς- οι ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, μετά μάλιστα το χθεσινό «άδειασμα» με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο.

Το 50% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, με συγκριτικά περισσότερες συναλλαγές σε Πειραιώς και Εθνική και τζίρο στην Alpha Bank. Συγκριτικά χαμηλή η αξία συναλλαγών στις μετοχές των Εθνικής και Eurobank, την ώρα που στην Πειραιώς είχαν ξεπεράσει τα 2,3 εκατ. τεμάχια.

Σταθεροποιητικές, ελαφρώς ανοδικές τάσεις σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, με τους αγοραστές να υπερισχύουν έναντι των πωλητών μετά τη χθεσινή «βουτιά» των δύο τίτλων. Αυξημένος τζίρος σε ΟΤΕ και λιγότερο σε ΟΠΑΠ, ενώ χαμηλός είναι στη μετοχή της ΔΕΗ.

Από τη στιγμή που ισορροπούν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και στη δεικτοβαρή Coca Cola διατηρείται η ανοδική φορά (προς τα 19,60 ευρώ), ο FTSE 25 διατηρείται λίγο χαμηλότερα των 1.500 μονάδων, με κάτω όριο (και στήριξη) στις 1.485 μονάδες.

Για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημειωνόταν σχετικά στο προσυνεδριακό σχόλιο πως «στις 1.475 μονάδες είναι η πρώτη σημαντική στήριξη που πιθανότατα να δοκιμασθεί ενδεχομένως στην αρχή της συνεδρίασης. Το αρνητικό σενάριο αποφεύγεται -μέχρι τώρα- και λόγω της βελτιωμένης εικόνας των κύριων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και των σταθεροποιητικών τάσεων που επικρατούσαν μέχρι πριν από λίγο.

Από τη στιγμή που η ευρύτερη περιοχή των 1.475 μονάδων για τον FTSE 25 επιβεβαιώνεται, τότε με ορίζοντα τη λήξη της Παρασκευής (στα Παράγωγα) οι long θα μπορούσαν να αποκτήσουν πλεονέκτημα».

Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η αντίδραση της Wall Street αργότερα (και μετά το χθεσινοβραδινό «γύρισμα»), συνακόλουθα με την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Σε θετικό έδαφος ο τραπεζικός κλάδος, μετά τις 10:50, με οδηγό την Alpha Bank (η πιο δεικτοβαρής από τις μετοχές των συστημικών ομίλων), υψηλότερα οι συναλλαγές στην Coca Cola, σταδιακή βελτίωση της τάσης και σε μετοχές των Τιτάνα, FF Group και Jumbo.

Στις 11:20 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 7,7 εκατ. μετοχές, με τα 2,3 εκατ. στη μετοχή της Πειραιώς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v