Στο ρυθμό της διαπραγμάτευσης το Χρηματιστήριο

Οριακή άνοδος στο ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη με τις τράπεζες να κινούνται ανοδικά. Στο μπαράζ ραντεβού της κυβέρνησης με τους δανειστές επικεντρώνονται οι επενδυτές. «Κλειδί» το κλίμα στις διεθνείς αγορές. Η προσοχή και στο αυριανό triple witching αλλά και στην ολοκλήρωση του rebalancing.

Apple και πετρέλαιο δίχασαν τη Wall Street, πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση στις ευρω-αγορές και συνεδρίαση... τεσσάρων μονάδων στο ΧΑ.

Χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια, την ώρα που στις ΗΠΑ η προεκλογική "μάχη" προσλαμβάνει απρόβλεπτα χαρακτηριστικά, κάτι που όπως εκτιμούν αρκετοί αναλυτές ενδέχεται να αποτυπωθεί και στο ταμπλό της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής αγοράς του πλανήτη.

Στην Ευρώπη, μία από τα ίδια, με εμφανές το προβάδισμα των short ενόψει και της αυριανής λήξης της "τριπλής σειράς" στα Παράγωγα.

Στο ΧΑ, όπως "μετρούσε" ο Θανάσης Σταυρόπουλος, άλλη μία συνεδρίαση άνευρη και χωρίς κατεύθυνση, και σταθερά σε στενό εύρος διακύμανσης μόλις... τεσσάρων μονάδων.

Μικρές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη κατά 0,15%, που παραμένει όμως πάνω από τις 550 μονάδες. Κατά 0,31% χαμηλότερα ο τραπεζικός κλάδος στις 659 μονάδες, αλλά με την Alpha Bank να διατηρεί την τάση που τη διαφοροποιεί από τον κλάδο και παραμένει σηματωρός των συστημικών τραπεζικών μετοχών.

Ανάλογες απώλειες, 0,35%, για τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με κύριο στοιχείο της συνεδρίασης τις συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις με αυξημένες συναλλαγές/τζίρους σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, αλλά με τη ΔΕΗ να επιχειρείται να διαφοροποιηθεί.

Λίγο ως πολύ προβλέψιμη η συμπεριφορά της δεικτοβαρούς Coca Cola, σε έναν ρόλο που εδώ και καιρό παραπέμπει σε... χειραγώγηση της διαμόρφωσης των βασικών δεικτών.

Στον ρυθμό της διαπραγμάτευσης το ΧΑ, με τις δύο πλευρές να διαφωνούν -προσώρας- σε αρκετά ζητήματα αλλά με μερίδα ξένων ΜΜΕ να προεξοφλούν πως αυτός ο γύρος συνομιλιών δεν θα έχει χαρακτηριστικά... θρίλερ, όπως οι προηγούμενοι.

Να δούμε, καθώς ορίζοντας των ενεργών παικτών παραμένει το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου.

Στο πολιτικό πεδίο, όπως σημειώνει η Μαρίνα Μάνη, στην Μπρατισλάβα, με "όπλα" τον Νότο και τον... Γιούνκερ, μεταβαίνει ο Ελληνας πρωθυπουργός σε μία περίοδο που τα χάσματα στην Ευρώπη γίνονται όλο και πιο εμφανή. Επιβαρύνοντας περισσότερο τον επενδυτικό κίνδυνο (της γηραιάς ηπείρου), επιτείνοντας τη φυγή "κεφαλαίων" από ευρωπαϊκές αξίες (μετοχές, ομόλογα, προιόντα,, επενδύσεις κ.λπ.).

Υπό προϋποθέσεις σημαντική η αυριανή συνεδρίαση και λόγω triple witching και λόγω της επικείμενης εξόδου των Alpha Bank, Eurobank και ΟΤΕ από τον Eurostoxx 600 (από Δευτέρα) και λιγότερο λόγω του επικείμενου 11ου Road Show στο Λονδίνο. Ξεκινάει την ερχόμενη Τρίτη, πολλές οι συναντήσεις, παγωμένο το κλίμα και δύο... αποχωρήσεις της τελευταίας στιγμής καθώς ΟΛΠ και Attica Bank δεν μεταβαίνουν τελικώς στην αγγλική πρωτεύουσα.

Ούτως ή άλλως, ο πήχης, μετά μάλιστα την εκδήλωση/παρουσίαση της HSBC, παραμένει τόσο χαμηλά, έχοντας ως αποθαρρυντική ανάμνηση και την αποτυχημένη (όσον αφορά στο αποτέλεσμα) παρουσίαση στη Νέα Υόρκη προ περίπου τριών μηνών.

Δυστυχώς (και) για το ΧΑ στα Road Shows καταδεικνύεται η επιφυλακτικότητα (είμαστε επιεικείς) των ξένων απέναντι στην ελληνική αγορά, την οικονομία, τις προοπτικές της, τις δυνατότητες ουσιαστικής ανάταξης. Πόσο δε μάλλον που όλο και περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι εκτιμούν, πως ακολουθεί σημαντική διόρθωση στις διεθνείς αγορές. Οι συμμετέχοντες σε αυτά τα Road Shows εισπράττουν- καλύτερα από τον καθένα μας- αυτή την ψυχρή αντιμετώπιση των ξένων.

Τεχνικά η χθεσινή συνεδρίαση είχε συναλλαγές (69,2 εκατ. μετοχών) και τζίρο (40,6 εκατ. ευρώ), είχε χαμηλό στις 1.482 μονάδες για τον FTSE25 (όλο και κοντινότερα στη σημαντική περιοχή των 1.471 μονάδων και χαμηλότερα των 1.464 μονάδων), νέες πιέσεις σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ αλλά και συντήρηση της ΔΕΗ πέριξ της περιοχής make or break στα 2,67 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v