Με Coca Cola αντιστέκεται το Χρηματιστήριο

Μικρές απώλειες καταγράφει ο Γενικός Δείκτης, με βοήθειες από τον τίτλο της Coca Cola, που ξεχωρίζει με άνοδο άνω του 4%. Σε αρνητικό έδαφος Alpha και Εθνική, παρά το ανοδικό ξεκίνημα. Στάση αναμονής στην Ευρώπη. Κέρδη για ΟΠΑΠ, Lamda.

Οριακές απώλειες στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανοδικά το Χ.Α. Ελέω Coca Cola η ανοδική αντίδραση που επιχειρείται από την αρχή της συνεδρίασης, με το θεαματικό ποσοστό της πιο δεικτοβαρούς μετοχής/εισηγμένης του ελληνικού χρηματιστηρίου να επηρεάζει καταλυτικά τη στάθμιση/διαμόρφωση των χρηματιστηριακών δεικτών(*).

Σε στάση αναμονής η Ευρώπη και λόγω της αβεβαιότητας που σχετίζεται με τις επόμενες κινήσεις της Fed, περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις/πιέσεις σε Φρανκφούρτη, Παρίσι αλλά και ευρω-νότο. Ωστόσο, για τον DAX είναι η έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση που ο δείκτης δεν μπορεί να υπερβεί τη ζώνη των 10.550 μονάδων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Και σημειωτέον, μία ημέρα πριν από τη λήξη της τριπλής σειράς στα Παράγωγα.

Στο Χ.Α., εάν δεν ξάφνιαζε η Coca Cola, η αρχή της συνεδρίασης θα παρουσίαζε το σύνηθες αδιάφορο θέαμα. Ομως με αυξημένες συναλλαγές και υψηλό τζίρο μετά και την έκθεση της Credit Suisse (χωρίς να έχουν περάσει πακέτα από το σύστημα), η μετοχή εκτινάχθηκε έως τα 20,45 ευρώ με απόδοση μεγαλύτερη του 4,65%, διακύμανση που επηρεάζει τον Γ.Δ. (κατά 12%) και τον FTSE 25 (κατά σχεδόν 20%), όσον αφορά στη βαρύτητα στάθμισης στη διαμόρφωσή τους.

Προς τις 560 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 1.495 μονάδες ο FTSE 25, με μικρές απώλειες στις 656 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών.

Είναι ενδεικτικό πως μέχρι τις 11:00 το 1/3 του 1,4 εκατ. ευρώ είχε πραγματοποιηθεί στη μετοχή, με τις συναλλαγές να γίνονται στο εύρος των 20,15-20,45 ευρώ. Σημειωτέον πως η μετοχή είναι θετική σε όλες τις χρονικές μετρήσεις, με κέρδη 1,39% σε διάστημα μηνός, με 12,92% στο τρίμηνο και με 2,88% από την αρχή του έτους. Εύρος 52 εβδομάδων με χαμηλή τιμή τα 15,97 ευρώ στις 9/2/2016 και υψηλή τα 23,21 ευρώ στις 20/11/2015.

Σε κάθε περίπτωση, η υπεραντίδραση της μετοχής διευκολύνει και όσους long παίκτες έχουν ανοιχτές θέσεις σε Συμβόλαια της τρέχουσας σειράς που λήγει αύριο.

Πέραν της συγκεκριμένης μετοχής, συγκριτικά κινητικότητα παρατηρείται σε Alpha Bank, Eurobank και ΟΤΕ (λόγω Eurostoxx 600), αλλά και σε ΟΠΑΠ, MIG, Attica Bank, Jumbo, Viohalco, Εθνική, Πειραιώς.

Στο 29% έχει περιοριστεί το ποσοστό του τζίρου στις τραπεζικές μετοχές λόγω του υψηλότατου που έχει γίνει στην Coca Cola, ενώ ενδεικτικό της κατάστασης απαξίας που έχει περιέλθει το Χ.Α. είναι το γεγονός πως μετά από 35'-40' συνεδρίασης σε 6 από τις 25 μετοχές του δείκτη ο τζίρος δεν είχε υπερβεί τα 1.000 ευρώ.

Σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Grivalia, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ και ΜΕΤΚΑ ο τόσο χαμηλός τζίρος, ενδεικτικός της εικόνας ακόμη και μετοχών/εισηγμένων της μεγάλης κατηγορίας.

Η κατάσταση είναι χειρότερη στη θεωρούμενη μεσαία κατηγορία, καθώς από τις 20 μετοχές του δείκτη, στις 11 δεν είχε γίνει καν πράξη αρχής.

(*) Σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας: «Λίγο έως πολύ προβλέψιμη η συμπεριφορά της δεικτοβαρούς Coca Cola, σε έναν ρόλο που εδώ και καιρό παραπέμπει σε... χειραγώγηση της διαμόρφωσης των βασικών δεικτών».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v