«Ψάχνει» κατεύθυνση το Χρηματιστήριο

Νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων στο Χρηματιστήριο. Στο -4% η μετοχή της Eurobank. Aπώλειες σημειώνουν Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Alpha Bank. Kέρδη για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο. Περιορισμένος ο τζίρος. Η προσοχή και στα παράγωγα.

Περιμένοντας το triple witching και τα futures στη Wall Street, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν έως 0,55% χαμηλότερα. Σε ανάλογη κλίση και το ΧΑ, που κινείται στον ρυθμό της διαπραγμάτευσης αλλά και στη σκιά των όσων διαδραματίζονται με την Attica Bank.

Στο εύρος των 548,72-552,55 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στην περιοχή των 1.470 ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τον τραπεζικό κλάδο να υποχωρεί προς τις 620 μονάδες.

Περιορισμένες συναλλαγές/ανάλογος τζίρος, με το 55% στον τραπεζικό κλάδο και σημαντικό μέρος σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Grivalia αλλά και Coca Cola, Jumbo, FF Group, Κύπρου κ.λπ.

Σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης η μετοχή της Attica Bank -μετά από καίρια ενέργεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς-, τη στιγμή που σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Οικονομικών, η λύση στο διοικητικό πρόβλημα της τράπεζας θα δοθεί με την ανάληψη καθηκόντων διευθύνοντος συμβούλου από τον Θ. Πανταλάκη και προέδρου από τον Παν. Ρουμελιώτη.

Εξελίξεις, που "τρέχουν"... αιφνιδίως από χθες, σε μία συγκυρία που όπως σημειώνει ο Χρήστος Κίτσιος, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στοχεύουν στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 41,9 δισ. ευρώ μέχρι το 2019.

Στον τραπεζικό κλάδο, τη μεγαλύτερη πίεση δέχεται η μετοχή της Alpha (στα 1,48-1,55 ευρώ), με κάποιες αγορές από τα χαμηλά ημέρας. Σημειωτέον πως σε διάστημα εβδομάδας η μετοχή μετρά απώλειες 11,18% έναντι μόλις 2,76% του ΓΔ.

Στη μετοχή πραγματοποιείται και σήμερα ο υψηλότερος τζίρος, ενώ στο επίκεντρο των πωλητών βρίσκεται και η μετοχή της Eurobank.

Να σημειωθεί πως τιμές στο 1,48 ευρώ έχει να "δει" η μετοχή της Alpha από τη συνεδρίαση της 8ης Ιουλίου. Επίπεδα που εάν δεν κρατήσουν, οδηγούν τη μετοχή προς το 1,32 ευρώ (της 5ης-6ης Ιουλίου).

Στα 7,76-7,97 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, μετά από μία σημαντική υποχώρηση με σωρευτικές απώλειες 7,75% σε μέτρηση εβδομάδος.

Οπως σημειωνόταν στο προηγούμενο σχόλιό μας, Alpha Bank και ΟΤΕ θα μπορούσαν -με αφορμή τις επίμονες ρευστοποιήσεις λόγω εξόδου από τους δείκτες Stoxx 600- να δώσουν βραχυπρόθεσμα ανοδική διόρθωση.

Το ενθαρρυντικό με τη μετοχή του Οργανισμού είναι πως η κίνηση πραγματοποιείται με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο μετά τις τελευταίες σημαντικές απώλειες.

Στα 20,08-20,20 ευρώ η μετοχή της Coca Cola, παραμένοντας από την αρχή της συνεδρίασης σε αρνητικό έδαφος.

Στις 13:10 είχαν αλλάξει χέρια 23,9 εκατ. μετοχές, αξίας 19 εκατ. ευρώ. Σε πτώση της τάξεως του 0,19% τα futures του S&P 500 στη Wall Street.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v