ΧΑ: «Aψιμαχίες» στις 550 μονάδες

Μικρές διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο, με τον FT 25 στην περιοχή των 1.460 μονάδων. Στο -3% η Eurobank. Πτώση καταγράφουν Alpha, Coca Cola, ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα. Κέρδη για ΟΤΕ, Folli Follie. Περιορισμένος ο τζίρος. Η προσοχή και στα παράγωγα.

Με τους short να έχουν το πάνω χέρι, έξω-μέσα, ξεκίνησε η συνεδρίαση. Ημέρα με ιδιαιτερότητες και στις ξένες αγορές αλλά και στην ελληνική, με τα κυριότερα χρηματιστήρια να ξεκινούν λίγο χαμηλότερα και να παραμένουν σε αρνητικό έδαφος μέχρι τις 10:30, που «άνοιξε» και το Χρηματιστήριο.

Χαμηλότερα των 10.400 μονάδων ο DAX, με απώλειες 0,33%, ξεκίνημα από τις 552,55 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη με σχεδόν άμεση υποχώρηση και δοκιμασία των 548,72 μονάδων. Χαμηλό σημείο όπου ενεργοποιήθηκαν κάποιες εντολές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, αλλά και σε Εθνική (από τις τράπεζες).

Περιορισμένης έκτασης πωλήσεις στη μετοχή της Alpha Bank, μετά το χθεσινό «άδειασμα», λίγο χαμηλότερα στα 20,20 ευρώ η δεικτοβαρής Coca Cola, με συνέπεια την πίεση του FTSE 25 προς τις 1.465 μονάδες. Στο σχετικό διάγραμμα αποτυπώνονται όλες οι κρίσιμες (βραχυπρόθεσμα) τιμές για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενδεχομένως η χθεσινοβραδινή σημαντική αντίδραση στη Wall Street ίσως να δυσκολεύει το έργο των πωλητών, καθώς τα απογοητευτικά macro δυσχεραίνουν την αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, αλλά όπως προειδοποιούσε προχθές ο El Erian, η Fed θα πρέπει να αποσαφηνίσει άμεσα τις προθέσεις της ως προς αυτό το βασικό θέμα.

Η 8η Νοεμβρίου, οι προεδρικές στις ΗΠΑ, είναι πιο κοντά αλλά και μακριά ακόμη σε χρηματιστηριακό χρόνο, με τις εξελίξεις αναφορικά με τα «θέματα υγείας» να έχουν αλλάξει την ατζέντα. Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές θέλουν ξεκαθάρισμα των προθέσεων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Κάτι που αποτυπώθηκε και στην Ευρώπη με την τελευταία σερί διόρθωση των αγορών, κίνηση που ανακόπηκε χθες με αφορμή και την άνοδο του πετρελαίου πάνω από τα 44 δολάρια/βαρέλι.

Στα καθ' ημάς ήταν στραβό το... κλήμα, που λένε, προέκυψαν(;) οι εξελίξεις που αφορούν στα διοικητικά της Attica Bank και στην εισαγγελική έρευνα στα γραφεία της εταιρίας της συζύγου του διοικητή της ΤτΕ.

Στην πρέσα του SSM μπήκε η Attica Bank, σημειώνει από νωρίς η Αναστασία Παπαϊωάννου, σε μία συγκυρία που «έχει» την αξιολόγηση (για τα προαπαιτούμενα της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ) και το «βουνό» κόκκινων υποχρεώσεων (στα 120 δισ. ευρώ). Για το ΧΑ σήμερα προβλέπεται μία συνεδρίαση-φωτιά με rebalancing και triple witching, όπως εύγλωττα αναφέρει ο Γιώργος Α. Σαββάκης.

Τουλάχιστον σήμερα δεν θα πλήξουμε, καθώς οι τελευταίες συνεδριάσεις είναι τόσο προβλέψιμες, άνευρες και με εύκολο πεδίο για τους short.

Απώλειες 4,53% για τον τραπεζικό δείκτη, με τη μετοχή της Alpha να υφίσταται τις μεγαλύτερες συνέπειες της εξόδου από τον δείκτη Stoxx-Banks, ενώ στον ΟΤΕ οι ρευστοποιήσεις είχαν ξεκινήσει νωρίτερα. Σχετική αναφορά μας στον χθεσινό Εκηβόλο, για την περίπτωση του Οργανισμού.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη «μέτρηση» ορισμένων, η βίαιη και με αυξημένες συναλλαγές διόρθωση αυτών των δύο μετοχών ίσως και να δημιουργεί προϋποθέσεις αναστροφής και ευκαιρίες για ένα βραχυπρόθεσμο ανοδικό ξέσπασμα με το που θα κοπάσουν οι πωλήσεις.

Ηδη Alpha και ΟΤΕ διολισθαίνουν προς σημαντικές στηρίξεις (έχοντας χάσει άλλες δευτερεύουσες μέσα στην εβδομάδα), κάτι που ενδεχομένως να δημιουργεί ευκαιρίες για τους long από λίγο χαμηλότερες τιμές.

Αναφερόμαστε σε βραχυπρόθεσμες, αυξημένου κινδύνου κινήσεις στη λογική της επανάκτησης ενός μέρους (έστω του 1/3) των διαμορφούμενων απωλειών. Και η Alpha και ο ΟΤΕ πληρούν τις προϋποθέσεις για μία ισχυρή ανοδική διόρθωση μόλις ολοκληρωθεί η προσφορά. Για αυτό απαιτείται προσοχή σήμερα-Δευτέρα, ειδικά σε αυτούς τους δύο τίτλους.

Προφανώς η εικόνα και τεχνικά και ουσιαστικά έχει επιβαρυνθεί σε σημαντικό βαθμό, κάτι που αποτυπώνεται στη συνεχή μείωση θέσεων κυρίως ισχυρών ξένων παικτών. Οι λόγοι προφανείς, αναφέρονται καθημερινά από τα χρηματιστηριακά σχόλια του Euro2day.gr.

Στην περιοχή των 550 μονάδων χθες ο Γενικός Δείκτης, μετά από μία συνεδρίαση με συναλλαγές 41,4 εκατ. μετοχών, τζίρου 37,7 εκατ. ευρώ και την Coca Cola σε έναν απόλυτα προβλέψιμο ρόλο. Το ενθαρρυντικό στη χθεσινή συνεδρίαση είναι στο ότι μετοχές-σηματωροί όπως ΟΠΑΠ, Αεροπορία Αιγαίου, Μυτιληναίος κ.ά. είναι σε σημείο make or break, δοκιμάζοντας στηρίξεις (και αντιστάσεις), αντοχές αλλά και περιθώρια αντίδρασης.

Στα ανοιχτά μέτωπα στο... check list των δανειστών εστιάζει η Ελενα Λάσκαρη, σημειώνοντας πως κλείνει σήμερα ο κύκλος των συζητήσεων στην Αθήνα και ανοίγει αυτός των... τηλεδιασκέψεων.

Σημειώνουμε πως επικρατέστερο σενάριο στο οποίο προσβλέπουν οι long είναι αυτό της έγκαιρης ολοκλήρωσης της διαδικασίας (για αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης), έτσι ώστε στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου να δινόταν η έγκριση για την εκταμίευση των 2,8 δισ.ευρώ.

Σε αυτή τη συγκυρία ας συνεκτιμηθούν οι εξελίξεις από το μείζον πρόβλημα του μεταναστευτικού, αποκαλυπτικά όσα μας μεταφέρει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου από την Μπρατισλάβα, θυμίζοντας πως σε λίγες μέρες έρχεται η δεύτερη εκλογική διαδικασία για το CDU και την Αγκελα Μέρκελ με τις εκλογές στο κομβικό Βερολίνο. Και τα όσα αποκαλύπτει η Αγγελική (λέγοντας πως ο... διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες) μόνο ευοίωνα δεν είναι (κυρίως) για τη χώρα μας.

Σε δοκιμασία και οι 550 μονάδες, σημείωνε στο χθεσινό σχόλιό του ο Θανάσης Σταυρόπουλος, καθώς η ευρύτερη ζώνη τιμών μέχρι τις 530 μονάδες βρίθει στηρίξεων και σημαντικών ισχυρών τεχνικών σημείων αναφοράς. Εάν δεν αλλάξει κάτι άρδην, η διολίσθηση προς χαμηλότερες τιμές (προς τις 530 μονάδες για τον Γ.Δ.) είναι μονόδρομος και εύκολος για τους short παίκτες.

Ωστόσο να δούμε την ενδεχόμενη αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών στο χθεσινοβραδινό «γύρισμα» της Wall Street, τη συμπεριφορά των βραχυπρόθεσμων μετά τις 13:30-14:00 στη διαδικασία της δημοπρασίας (κλείσιμο/μετακύλιση θέσεων στο ΧΠΑ) και βλέπουμε..., γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως οι αγοραστές είναι σε σαφώς δυσμενέστερη θέση από τους πωλητές, αλλά με τις ευκαιρίες (βλέπε Alpha Bank, OTE) να δημιουργούνται ακριβώς μετά από σημαντικές διορθώσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v