ΧΑ: Η επόμενη ημέρα μετά το rebalancing

Πώς διαμορφώνεται το τοπίο στο χρηματιστήριο μετά τον Stoxx 600. Η ανησυχία για τις ξένες αγορές και ο ρόλος της FED. Στο έγκαιρο κλείσιμο των προαπαιτουμένων ποντάρουν κάποιοι επενδυτές. Η εικόνα στα blue chip και η τεχνική ανάλυση.

Με θεαματική αντίδραση των long παικτών ολοκληρώθηκε η τελευταία εβδομάδα, ενώ από την κρίσιμη συνεδρίαση της Fed χαρακτηρίζεται η ερχόμενη.

Στις 559,50 μονάδες το "κλείσιμο" του Γενικού Δείκτη, στις 1.487,46 του FTSE25 και στις 628,77 μονάδες του Δείκτη Τραπεζών. Εβδομαδιαίες απώλειες 7,59% για τον ΔΤΡ έναντι μείον 1,29% για τον ΓΔ και με ενδιαφέρουσα την τελική εικόνα των 4 συστημικών τραπεζικών στην συνεδρίαση της Παρασκευής.

Σημαντική αντίδραση για Πειραιώς, δευτερευόντως για Εθνική, σημαντικές απώλειες κυρίως για Eurobank αλλά και λιγότερες για Alpha Bank.

Συνολικές συναλλαγές 155,9 εκατ. μετοχές, τζίρος 139 εκατ. ευρώ θυμίζοντας πως στο 2ήμερο της ισχυρής αντίδρασης του ΧΑ (στις 31/8-1/9) σημειώθηκε τζίρος 85+45=130 εκατ. ευρώ με ό,τι αυτή η σχέση μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα.

Στους κερδισμένους και χαμένους του rebalancing, λόγω Euro Stoxx 600 αναφέρεται εκτενώς ο Θανάσης Σταυρόπουλος με τον ΟΤΕ να δικαιώνει απόλυτα όσους από την προσυνεδρίαση της Παρασκευής πόνταραν πως για μία από τις δύο μετοχές των ΟΤΕ ή Alpha η προηγηθείσα διόρθωση "χρωστά" μία ισχυρή ανοδική διόρθωση. Στα 8,12 ευρώ με 4,37% και 3.263.345 μετοχές, συνολικής αξίας 26.336.499 ευρώ. Συνεπώς εύλογα αναμένουν οι traders να δουν εάν θα μπορούσε να ακολουθήσει από Δευτέρα το πολύ Τρίτη και η Alpha.

Στην συνεδρίαση της Παρασκευής σημειώθηκε ανοδική διόρθωση κυρίως λόγω rebalancing και δευτερευόντως με αφορμή το triple witching και αφού ενδοσυνεδριακά είχε επιβεβαιωθεί η ευρύτερη περιοχή τιμών που ξεκινάει από τις 550 και κατέρχεται μέχρι τις 530 μονάδες (όπως εύστοχα είχε "μετρήσει" από την Πέμπτη ο αναλυτής Βασίλης Μαρκάκης).

Το ενθαρρυντικό είναι, πως αυτή η κίνηση έγινε μεν με τη συνδρομή των δύο τραπεζικών (ΕΤΕ, Πειραιώς) αλλά κυρίως με την (υπό)στήριξη των περισσότερων δεικτοβαρών blue chips (πλην Coca Cola). Με αυξημένες συναλλαγές/τζίρους το 5,40% του FF Group, το 1,48% του Τιτάνα, το 4,91% της Jumbo, το 2,67% του Μυτιληναίου κ.α. ένδειξη πως τα "ισχυρά χέρια" λίγο πριν το 11ο Road Show στο Λονδίνο ήθελαν να δείξουν, πως έχουν αντανακλαστικά. Κατά την εκτίμηση μας, πλέον η εκδήλωση των ΕΧΑΕ στο Λονδίνο μπορεί- υπό προυποθέσεις- να έχει περισσότερο ενδιαφέρον απ΄ ότι αρχικά αναμέναμε.

Κι αυτό γιατί επιπλέον συμπίπτει με την κρίσιμη συνεδρίαση της Fed και την παρουσίαση (κατάθεση στη Βουλή;) του πολυνομοσχεδίου για όσα ορόσημα της πρώτης αξιολόγησης χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση.

Οσον αφορά στην Fed η αποσαφήνιση των προθέσεων της προεξοφλείται πως θα επηρεάσει ανάλογα τις διεθνείς αγορές με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και για την... περιθωριοποιημένη δική μας. Το δεύτερο σχετίζεται με το κλείσιμο των τελευταίων προαπαιτούμενων που οδηγεί στην έγκριση της δόσης των 2,8 δισ ευρώ. Θυμίζοντας το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου αλλά και το EwG που προηγείται στις 29 Σεπτεμβρίου. Συνεπώς ο ορίζοντας μας έχει αρκετά σημαντικά ορόσημα ξεκινώντας από την Fed, το Road Show του Λονδίνου, το ενδεχόμενο ρύθμισης των προαπαιτούμενων με πρώτη καταληκτική τη μεθεπόμενη εβδομάδα (29 Σεπτεμβρίου).

Στο ΧΑ οι long προεξοφλούν πως ένας συνδυασμός θετικής (για τις αγορές) κίνησης της Fed και έγκαιρης ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων θα μπορούσε να τους δώσει σαφές πλεονέκτημα. Δηλαδή να κινηθούν επιθετικότερα και με αρωγό μία πιθανή ενίσχυση της βραχυπρόθεσμης συναλλακτικότητας να επιχειρήσουν προς τις 570/575 μονάδες. Σενάριο, που φαίνεται να έχει αρκετές πιθανότητες.

Οι short έχουν τον αέρα των προηγούμενων στοιχημάτων, που τους έχουν βγει μέχρι τώρα αλλά η ανθεκτικότητα της ευρύτερης περιοχής των 550/540 μονάδων τους καθιστά ιδιαίτερα προσεκτικούς. Τα... σημάδια της αγοράς τους ευνοούν, ενδεικτική η σταθερή άνοδος του spread φτάνοντας πλέον τις 856 μονάδες. Στον Εκηβόλο της Παρασκευής αναρτήθηκε ξεκάθαρο διάγραμμα/πίνακας που ενισχύει την θέση των short.

Ομως το θεαματικό "γύρισμα" της ίδιας μέρας στο ΧΑ σε συνδυασμό με όσα ακολουθούν θα μπορούσαν να αλλάξουν τους συσχετισμούς εκτός και εντός συνόρων. Παράλληλα ανησυχητική είναι η υποχώρηση του γερμανικού χρηματιστηρίου στις 10.276 μονάδες (μείον 1,49%) με κύρια αφορμή το "άδειασμα" στην Deutsche Bank. Ο δείκτης είναι στα... όρια του και από τις τελευταίες ευκαιρίες για αναστροφή θεωρείται η συνεδρίαση της Fed (Τετάρτη 21 του μήνα).

Για το ΧΑ και πάλι ο Δημήτρης Τζάνας (Κύκλος χρηματιστηριακή) εκτιμά πως έχει περιέλθει σε καθεστώς ομηρίας αλλά με ενθαρρυντική την επιβεβαίωση της περιοχής των 550 μονάδων. Το ελληνικό χρηματιστήριο εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις κινήσεις των ξένων η εμπιστοσύνη των οποίων έχει μειωθεί πάρα πολύ. Μία ενδεχόμενη έγκαιρη συμφωνία (για τα προαπαιτούμενα/ την δόση των 2,8 δισ. ευρώ) θα μπορούσε να στείλει ένα μήνυμα, να βελτιώσει κάπως το κλίμα και έστω βραχυπρόθεσμα να φέρει τους long στη θέση του οδηγού.

Συμπληρώνουμε, πως μετά και το "κλείσιμο" της Παρασκευής ανοδική φορά (σε εβδομαδιαία μέτρηση) έχουν πλέον οι μετοχές των FF Group, TITAN, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικών Πετρελαίων, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΔΕΗ και Αεροπορία Αιγαίου. Επίσης στο όριο αναστροφής (πάντα σε εβδομαδιαία μέτρηση) είναι οι μετοχές των Grivalia, Coca Cola, METKA, Jumbo και Μυτιληναίου δηλαδή πρακτικά για περισσότερες από τις μισές των μη τραπεζικών έχει διαμορφωθεί (ή είναι οριακά στο να διαμορφωθεί ) ανοδική τάση.

Εάν συντρέξουν οι αναγκαίοι λόγοι και δοθούν οι δέουσες αφορμές η εβδομάδα θα μπορούσε να αποβεί υπέρ των long παικτών.

Κυριότερος λόγος μία ευνοική για τις αγορές κίνηση της Fed αλλά και επί μέρους εξελίξεις (εκτός- εντός) που θα συνέβαλαν στην βελτίωση του κλίματος. Εστω για το υπόλοιπο του Σεπτεμβρίου και έχοντας κλείσει και το τρίτο triple witching με ικανοποιητικές ενδείξεις.

Τεχνικά, όπως "μετρά" ο Μάνος Χατζηδάκης (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή) τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει σημαντικά με τον ΓΔ να παραμένει εντός εύρους συσσώρευσης με κλίση προς το κάτω όριο που έχει διαμορφωθεί από τις 11 Ιουλίου. Σημείο αναφοράς για ισχυρότερες ενδείξεις τάσης είναι οι 540 μονάδες.

Για σχεδόν δύο μήνες ο ΓΔ κυμαίνεται μεταξύ συγκεκριμένου εύρους αναζητώντας τις κατάλληλες αφορμές για να κινηθεί είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Ενδειξη των δυνάμεων των αγοραστών είχαμε στο 2ήμερο της 31 ης Αυγούστου- 1ης Σεπτεμβρίου με την ανοδική διαφυγή πέραν των 575 μονάδων με στόχευση προς τις 588 που αποτελούν από τα τέλη Ιουλίου- αρχές Αυγούστου τον πρώτο κύριο στόχο μας.

Να συνεκτιμηθεί πως για τον ΓΔ χαμηλές τιμές σημειώνονται το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα στις 12/9 στις 550,62, στις 15/9 στις 550,58 και την Παρασκευή στις 548,72 μονάδες. Εάν το χαμηλό της Παρασκευής δεν αποδειχτεί ανθεκτικό υπάρχουν οι... παγίδες στις 546,95 μονάδες στις 3 Αυγούστου και μετά τα χαμηλότερα μεταξύ 522- 517,10 της 10 ης Ιουνίου.

Στην περίπτωση του ανοδικού σεναρίου (που δείχνει να κερδίζει και πάλι πιθανότητες, αλλά θα εξαρτηθεί και από την όποια απόφαση της Fed) οι 584,92 μονάδες της 1/9 είναι το εμπόδιο που θα πρέπει να ξεπεραστεί.

Αυτά και καλό Σάββατο-Κύριακο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v