ΧΑ: Κερδισμένοι και χαμένοι λόγω rebalancing

Στις τρεις μετοχές που βγαίνουν εκτός Stoxx 600 το 72% του τζίρου, που εκτινάχθηκε στα 139 εκατ. ευρώ στις τελικές δημοπρασίες. Στα υψηλά ημέρας έκλεισαν 16 blue chips κόντρα στο αρνητικό διεθνές κλίμα. Ισχυρά κέρδη για ΟΤΕ, βουτιά 5,8% για Eurobank. Ξεχώρισαν Πειραιώς, Folli, Jumbo, Aegean.

Μπορεί η σημερινή συνεδρίαση να συνδυάστηκε με το triple witching Σεπτεμβρίου, όμως δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των ενεργών παικτών περίμενε τις τελικές δημοπρασίες, μήπως και σε αυτές σημειωθούν ακραίες ημερήσιες μεταβολές που θα μπορούσαν και να θεωρηθούν σαν βραχυπρόθεσμες "επενδυτικές ευκαιρίες".

Από την άλλη, δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα πράγματα στο Χ.Α. θα μπορούσαν να ήταν πολύ χειρότερα, αν ληφθούν υπ΄ όψιν η μάλλον κακή εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών, με τον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό κλάδο να επιστρέφει στο "κάδρο" των πωλητών και το βαρύ κλίμα εντός των τειχών, μετά τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούσαν την Τρ. Αττικής.

Ξεκινώντας από τις Ευρωπαϊκές Αγορές, το σύνθημα νέας υποχώρησης το έδωσε ο τίτλος της Deutsche Bank, που καθ΄ όλη την διάρκεια της ημέρας κινήθηκε με σημαντικές απώλειες, στον απόηχο της είδησης πως η Γερμανική Τράπεζα αρνείται να καταβάλει τα $14 δισ. που ζητά το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, για τη διευθέτηση έρευνας σε πωλήσεις ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων από την Τράπεζα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το ποσό είναι πάνω από τρεις φορές μεγαλύτερο σε σχέση με εκείνο που οι αναλυτές θεωρούσαν το χειρότερο σενάριο.

"Η Deutsche Bank δεν έχει πρόθεση να διευθετήσει αυτές τις πιθανές αστικές αξιώσεις, ούτε καν πλησιάζοντας στο ποσό που αναφέρθηκε", επεσήμανε η Τράπεζα σε ανακοίνωσή της νωρίς σήμερα στη Φρανκφούρτη. Εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου αρνήθηκε να σχολιάσει επάνω στις διαπραγματεύσεις.

"Η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Deutsche Bank δεν θα επηρεαστεί άμεσα από το προτεινόμενο πρόστιμο των $14 δισ. από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Η Deutsche Bank είχε διαθέσιμα αποθέματα 5,5 δισ. ευρώ για νομικά έξοδα στις 30 Ιουνίου 2016 και αναγνώρισε επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ για έκτακτες νομικές υποχρεώσεις", αναφέρει σε ανακοίνωση η S&P.

Το χρέος της Deutsche Bank αξιολογείται με "BBB+/A-2" και αρνητικό outlook από την S&P.

Ερχόμενοι εντός των τειχών, ασφαλώς και πρώτο θέμα ήταν οι εξελίξεις στην Attica Bank, το "κόψιμο" από την Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, των προτεινόμενων διοικητικών αλλαγών, αλλά και η απόφαση για "πάγωμα" νέων δανειοδοτήσεων από την Αttica Bank.

Με βάση την τελευταία εξέλιξη, σήμερα το πρωί οι ΑΧΕ απέστειλαν mail στους πελάτες τους, που χρησιμοποιούν το "Αττικής Margin" σύμφωνα με το οποίο "για τρεις εργάσιμες ημέρες επιτρέπονται αγορές μέσω 'margin', μόνο αν έχουν προηγηθεί ισόποσες πωλήσεις".

Ακολούθησε απόφαση της Επ. Κεφαλαιαγοράς που ζήτησε από το Χρηματιστήριο Αθηνών όπως προβεί σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Attica Bank, μέχρις ότου η ως άνω εταιρεία ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για τις τρέχουσες εξελίξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος ξεκίνησε κανονικά συναλλαγές, οι οποίες διεκόπησαν στις 10.35.58. Μέχρι εκείνη την ώρα είχε διακινήσει 76084 τεμάχια, σημειώνοντας ποσοστιαία μεταβολή -3,45%.

Εν τω μεταξύ, στην συγκρότηση διοικητικού Συμβουλίου με πρόεδρο (αντί CEO) τον Π. Ρουμελιώτη και CEO τον Θ. Πανταλάκη θα δοθεί λύση στο διοικητικό αδιέξοδο της Τράπεζας όπως υποστηρίζουν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών. Όπως μάλιστα σημειώνουν η συνεδρίαση θα γίνει την προσεχή Τρίτη.

Σύμφωνα με τις πρωινές εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, η σημερινή συνεδρίαση θα επικεντρωνόταν στις εξελίξεις στην Τρ. Αττικής, υπό το βαρύ κλίμα της πιθανολογούμενης σύγκρουσης Κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας, στον τίτλο της Folli Follie Group (+5,4%) που χθες ανακοίνωσε αποτελέσματα εξαμήνου τα οποία ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι η μοναδική μετοχή του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, στο triple witching Σεπτεμβρίου, στις τελικές συζητήσεις, πριν την αναχώρηση των Θεσμών, μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών και βέβαια στις τελικές δημοπρασίες και στις πιθανές ρευστοποιήσεις που θα αφορούσαν τίτλους των Alpha Bank, Eurobank και ΟΤΕ, οι οποίοι από τις 19/9 τίθενται εκτός του δείκτη EuroStoxx 600.

Οι δύο Τραπεζικές μετοχές θα διαγραφούν επίσης και από τον δείκτη STOXX Europe 600 Banks και ο ΟΤΕ από τον δείκτη STOXX Europe 600 Telecommunications.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελ. Λάσκαρη "ανοικτό το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει τελικά το σχέδιο για καθιέρωση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού άφησε κορυφαία πηγή του οικονομικού επιτελείου, λίγο μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους Δανειστές. Το γενικό συμπέρασμα από την ολοκλήρωση των εβδομαδιαίων διαπραγματεύσεων είναι, σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές, σε θετική κατεύθυνση. Οι Δανειστές φεύγουν σήμερα, πλην ΔΝΤ, αφήνοντας ανοικτά λίγα θέματα στα προαπαιτούμενα τα οποία θα συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο. Όσον αφορά στο Υπερταμείο, στην Κυβέρνηση υπάρχει η πεποίθηση ότι το θέμα θα έχει κλείσει σε όλες του τις πτυχές τις επόμενες ημέρες".

Ας πάμε τώρα στις τελικές δημοπρασίες, που όπως αναμενόταν είχαν και το περισσότερο ενδιαφέρον.

Ο τζίρος στις 17.00 ήταν στα 51,7 εκατ. από τα οποία τα 2,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές και "στο κουδούνι" της λήξης είχε φθάσει στα 139,8 εκατ. από τα οποία τα 3,9 εκατ. αφορούσαν "πακέτα", που σημαίνει ότι περίπου 88 εκατ. άλλαξαν χέρια μετά τις 17.00. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις "βασικοί ύποπτοι" (Alpha Bank, Eurobank, ΟΤΕ) απασχόλησαν το 72% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Πριν πάμε στους τρεις παραπάνω τίτλους, αξίζει υποσημείωσης ότι τα ενεργά χαρτοφυλάκια αποδείχθηκαν πλήρως προετοιμασμένα για πιθανές αρνητικές εκπλήξεις και μέσω των τελικών δημοπρασιών, έκλεισαν στα υψηλά ημέρας 16 τίτλους του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου) και μαζί με αυτούς και τον Γενικό Δείκτη!

Όσον αφορά τις τρεις μετοχές, για τις οποίες έγινε λόγος καθ΄ όλη την διάρκεια της εβδομάδας, ή και νωρίτερα, ο τίτλος της Alpha Bank, μέχρι τις 17.00 κινήθηκε μεταξύ 1,48 (-3,27%) και 1,55 ευρώ (+1,31%). Στις 17.00 βρέθηκε στα 1,54 ευρώ (+0,65%) με όγκο 13332607 τεμ. και τερμάτισε την συνεδρίαση στα 1,51 ευρώ (-1,31%) με συνολικό όγκο στα 34485554 τεμ.

Το ημερήσιο διάγραμμα της Alpha Bank

Η μετοχή της Eurobank, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ 0,472 (-5,41%) και 0,499 ευρώ (0%), στις 17.00 βρέθηκε στα 0,477 ευρώ (-4,41%) με συναλλαγές 14930858 τεμ. και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα χαμηλά ημέρας και πιο συγκεκριμένα στα 0,47 ευρώ (-5,81%) με συνολικό όγκο 47299163 τεμ.

Το ημερήσιο διάγραμμα της Eurobank

Ο τίτλος του ΟΤΕ, ο οποίος καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης έδειξε ότι οι προηγούμενες έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις είχαν εκτονώσει το μεγαλύτερο μέρος των "υποχρεωτικών" πωλήσεων, κινήθηκε μεταξύ 7,76 (-0,26%) και 8,05 ευρώ (+3,47%), στις 17.00 βρέθηκε στα 7,97 ευρώ (+2,44%) με συναλλαγές 875195 τεμ. και έκλεισε στα 8,12 ευρώ (+4,37% και υψηλό ημέρας) με συνολικό όγκο 3263345 τεμ.

Το ημερήσιο διάγραμμα του ΟΤΕ

Από εκεί και πέρα η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 1,29%, ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 7,59%.

Η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών, αυξήθηκε κατά 144,6% και διαμορφώθηκε στα 60,5 εκατ. ευρώ.
Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 11,38% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 46,64%.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Να σημειωθεί ότι ο σημερινός τζίρος ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων 26 συνεδριάσεων, με τον αμέσως μεγαλύτερο να έχει σημειωθεί στις 10/8 (305,6 εκατ. "πακέτο" ΟΛΠ).

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν "ειδικών συνθηκών", όποτε "ασφαλέστερα" συμπεράσματα θα μπορούσαν να εξαχθούν από τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, με τις Διεθνείς Αγορές να παραμένουν "πρώτο βιολί" στην διαμόρφωση κλίματος και διαθέσεων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Πέτρος Στεριώτης

"Πωλητικό σήμα έδωσε στους τεχνικά προσανατολισμένους επενδυτές του Γενικού Δείκτη, η καθοδική διάσπαση της γραμμής τάσης του τελευταίου εξαμήνου, η οποία συνδυάστηκε από πτωτικό 'χάσμα", επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Η αύξηση του όγκου συναλλαγών στις τελευταίες καθοδικές συνεδριάσεις έδωσε επιπρόσθετη βαρύτητα στις ρευστοποιήσεις θέσεων.

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται και οι Ξένοι επενδυτές εν αναμονή των ανακοινώσεων της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα. Μειωμένη δυναμική και για τον Χρυσό, κάτι που ίσως
απεικονίζει την ανησυχία των επενδυτών σχετικά με ρητορική που θα παραπέμπει σε σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών στη μεγαλύτερη Οικονομία του Πλανήτη.

Μικτά τα σήματα που δίνουν οι βασικοί μετοχικοί δείκτες των ΗΠΑ, με τον τεχνολογικό Nasdaq να υπεραποδίδει.
Στο χώρο των Νομισμάτων, το Δολάριο δε μπορεί να επωφεληθεί από την πιθανότητα αύξησης του επιτοκιακού spread μεταξύ Αμερικάνικων και Ευρωπαϊκών ομολόγων.

Επιστρέφοντας στην Ελληνική Αγορά, η άνοδος της απόδοσης των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων κοντά σε υψηλό 3 μηνών και με προοπτική ανόδου στο 9% προβληματίζει.

Αναφορικά με τα κρίσιμα επίπεδα του Γενικού Δείκτη και σύμφωνα με την άποψη του διευθυντή Παραγώγων της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ, οι επόμενες στηρίξεις βρίσκονται στις 543 και στις 533 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 559 και στις 569 μονάδες.

-Απόστολος Μάνθος

"Η καθοδική διάσπαση του πλαγιοανοδικού καναλιού στις αρχές τις εβδομάδος με τη τμήση των 565 μονάδων άνοιξε στο Γενικό Δείκτη το κατηφορικό δρόμο για την προσέγγιση της σημαντικής ζώνης στήριξης των 550 με 545 μονάδων" τονίζει ο Απόστολος Μάνθος.

Πιθανή επιβεβαιωμένη πτωτική διαφυγή κάτω από τις 545 μονάδες, με αυξημένο τζίρο συναλλαγώ,ν θα δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ένα κατέβασμα προς το επίπεδο που ξεκίνησε η ανοδική κίνηση του περασμένου Ιουλίου στις 530 με 526 μονάδες, έχοντας όμως στα "μετόπισθεν" την ισχυρή στήριξη που προσφέρει η περιοχή των 517 με 510 μονάδων.

Στην αντίθετη περίπτωση η διακράτηση στις επόμενες μέρες της ζώνης στήριξης των 550 με 545 μονάδων, σε επίπεδο ημερήσιου κλεισίματος, μπορεί να δώσει πόντους στο σενάριο επαναξιολόγησης της κάτω πλευράς του προαναφερόμενου βραχυχρόνιου καναλιού διακύμανσης του Αυγούστου, στις 565 με 568 μονάδες.

Από την επιμέρους εφαρμογή των τεχνικών ταλαντωτών στο ημερήσιο chart τιμών του Γενικού Δείκτη διαπιστώνεται, πέραν της φυσιολογικής "oversold" κατάστασης, μια ισχνή προσπάθεια λείανσής τους, χωρίς όμως να παρουσιάζονται τα κατάλληλα πατήματα για την εκδήλωση ενός πολύ βραχυχρόνιου ανοδικού κύματος.

"Σε γενικές γραμμές τα μηνύματα, που έρχονται τόσο από τις βραχυχρόνιες διαθέσεις των Διεθνών Αγορών όσο και από τη διαγραμματική ανάλυση του Γενικού Δείκτη μετά και τη "fake" διάσπαση των 580 μονάδων στις αρχές του μήνα, όπου και παγίδευσε αρκετούς ενεργούς επενδυτές, είναι με χροιά αρνητική" επισημαίνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Παρά τις αναταράξεις που παρατηρήθηκαν στις Ξένες Αγορές, η εβδομάδα που πέρασε χαρακτηρίστηκε από πλάγια κίνηση του Γενικού Δείκτη. Η διαγραμματική εικόνα δεν άλλαξε ουσιωδώς, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα εμφάνισε κάποια βελτίωση με την βοήθεια και των αναδιαρθρώσεων που έλαβαν χώρα στο τέλος της εβδομάδας" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Πέρα από την αναμενόμενη στάση αναμονής των επενδυτών κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων των Θεσμών με την Ελληνική Κυβέρνηση, υπήρξαν, σε δεύτερο επίπεδο, νέα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον "συμπαθητικά".

Αφενός τα αποτελέσματα εξαμήνου της Folli – Follie έδειξαν ισχυρή δυναμική σε μια περίοδο που τα εταιρικά κέρδη επηρεάζονται αρνητικά από πολλούς παράγοντες (φορολογία, μειωμένη ζήτηση, ανταγωνισμός, έλλειψη ρευστότητας κλπ), αφυπνίζοντας το θεσμικό κομμάτι της Αγοράς, αφετέρου οι ομολογιακές εκδόσεις δείχνουν προοδευτικά να προσελκύουν ενδιαφέρον.

Η αναχρηματοδότηση του ομολόγου της Intralot, όσο και η επικείμενη έκδοση, στο τέλος Σεπτεμβρίου, της Housemarket (100% θυγατρική της Fourlis) δημιούργησαν κινητικότητα, καθώς οι αποδόσεις των εκδόσεων υπερβαίνουν σημαντικά τα επιτόκια καταθέσεων αλλά και τις αποδόσεις των Κρατικών εντόκων γραμματίων.

Για την Αγορά του Χρηματιστηρίου η βραχυπρόθεσμη συνέχεια δεν φαίνεται να αλλάζει σε κάτι. Οι επενδυτικές ροές είναι επί του παρόντος συνδεδεμένες με την πορεία της διαπραγμάτευσης, αφού πολλά προαπαιτούμενα αφορούν εισηγμένες μετοχές έμμεσα, ή άμεσα: Αγορά Ενέργειας, Σύμβαση πώλησης του Ελληνικού, Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, μεταφορά του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ είναι στην λίστα των εκκρεμοτήτων που έως το τέλος Οκτωβρίου πρέπει να έχουν υλοποιηθεί".

Την ίδια στιγμή οι Ξένες Αγορές βρίσκονται σε διορθωτική πορεία, χωρίς όμως να έχουν χαλάσει την μακροπρόθεσμα ανοδική εικόνα. Αναγκαστικά επομένως και υπό την απουσία άλλων ειδικών νέων, οι επενδυτές παραμένουν σε ρόλο παρατηρητή κινούμενοι αμιγώς επιλεκτικά.

Τα τεχνικά δεδομένα δεν άλλαξαν ουσιαστικά αφού ο Γενικός Δείκτης παραμένει εντός συσσώρευσης, κατευθυνόμενος προς το κάτω μέρος του εύρους διακύμανσης που έχει διαμορφωθεί από τις 11 Ιουλίου. Σημείο αναφοράς για ισχυρότερες ενδείξεις τάσης είναι οι 540 μονάδες, η διάσπαση των οποίων θα αυξήσει τις πιθανότητες καθοδικής διαφυγής.

Όσο ο Γενικός Δείκτης κινείται εντός της δίμηνης συσσώρευσης, οι πιθανότητες για την κατεύθυνσή του είναι μοιρασμένες, καθώς οι κινητοί μέσοι όροι, πλέον, έχουν συγκλίνει πολύ οριακά πάνω στο Γενικό Δείκτη, δίνοντας συνεχή σήματα που αναιρούνται σχεδόν μέρα με την ημέρα. Οι ταλαντωτές είναι σε ουδέτερες ζώνες τιμών χωρίς να δίνουν κάποια ένδειξη υπερβολής, ακόμα και σε ωριαία διαγράμματα. Η φάση της "γραμμής" που διέρχεται η Αγορά συνοδεύεται από πολύ περιορισμένους τζίρους, το οποίο είναι ένα ακόμα στοιχείο της αναποφασιστικότητας που επικρατεί στα τρέχοντα επίπεδα.

Η συνεδρίαση της FED την Τετάρτη 21η Σεπτεμβρίου δεσπόζει στο οικονομικό προσκήνιο. Μια ημέρα πριν και μια ημέρα μετά θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί το 11ο ετήσιο Roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο.

"Κατά τα λοιπά την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου η Aegean θα ανακοινώσει αποτελέσματα εξαμήνου, ενώ την ίδια ημέρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης θα ανακοινώσει η ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Τέλος την Παρασκευή 23/9, θα ανακοινώσει αποτελέσματα εξαμήνου η Πανγαία" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

 Με τον πρώτο λόγο στους αγοραστές, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για τις Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον ASX 200 (+1,08%). Τα Χρηματιστήρια Κίνας, Νότιας Κορέας και Ταΐβάν παρέμειναν κλειστά λόγω Εθνικής αργίας.

Αρνητικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στη Wall Street.

Με απώλειες κινούνται Πετρέλαιο, Χρυσός και Ευρώ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Ιαπωνική Κυβέρνηση διατήρησε τις συνολικές εκτιμήσεις της για την Οικονομία αμετάβλητες και διαπίστωσε βελτίωση σε ορισμένους τομείς της Οικονομίας, όπως την προσωπική κατανάλωση, την κατασκευή κατοικιών και την εταιρική κρίση των επιχειρηματικών συνθηκών, στο μηνιαίο οικονομικό της report για τον Σεπτέμβριο.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, τα υψηλότερα ενοίκια και η αύξηση του κόστους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οδήγησαν τον πληθωρισμό υψηλότερα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,2% τον Αύγουστο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν άνοδο 0,1%.

Σταθερή παρέμεινε η καταναλωτική εμπιστοσύνη το Σεπτέμβριο. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν ανήλθε στις 89,8 μονάδες, στο ίδιο επίπεδο με την τελική μέτρηση του Αυγούστου. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι θα αυξηθεί στις 90,8 μονάδες.

Η Goldman Sachs είναι απαισιόδοξη για τη βραχυπρόθεσμη προοπτική στα ομόλογα, υποβαθμίζοντάς τα σε "underweight". Παράλληλα επιμένει στην πρότασή της για διατήρηση μετρητών στα χαρτοφυλάκια, δεδομένων των κινδύνων από αναταράξεις και υψηλές αποτιμήσεις σε όλες τις Αγορές.

"Τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία και το Παγκόσμιο 'sell off' ομολόγων την περασμένη εβδομάδα αντέστρεψαν το Καλοκαιρινό ράλι. Παραμένουν πτωτικοί κίνδυνοι για τους επόμενους τρεις μήνες" τονίζουν οι αναλυτές της Τράπεζας σε υπόμνημά τους προς τους πελάτες.

Η GS αναφέρει ότι η Ασία είναι η Χρηματιστηριακή Αγορά που προτιμά, συστήνει, γενικότερα, "neutral" για τις μετοχές, ενώ υποβαθμίζει τους δείκτες S&P 500 και EuroStoxx 600 σε "underweight".

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η ευαισθησία των αποδόσεων του Αμερικανικού δεκαετούς χρέους στα άλλα περιουσιακά στοιχεία βρίσκεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδά της από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και μετά.

"Ράλι των μετοχών και των ομολόγων μαζί, λόγω μιας έντονης αναζήτησης αποδόσεων, αυξάνει την ευπάθεια και τις επικίνδυνες αποτιμήσεις", εξηγούν οι αναλυτές του οίκου.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, η Μoody’s επιβεβαίωσε την αξιολόγηση "B1" της Intralot, θέτοντας αρνητικό outlook.
Ο διεθνής οίκος διατήρησε και την αξιολόγηση "B1" για το ομόλογο των 250 εκατ. ευρώ λήξης 2021 που εξέδωσε η Intralot Capital Luxembourg και το ομόλογο των 325 εκατ. ευρώ λήξης 2018 που εξέδωσε η Intralot Finance Luxembourg.

Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 9,6 από 10 ευρώ, δίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος. Η μείωση στην τιμή - στόχο οφείλεται στη μείωση των προβλέψεων της χρηματιστηριακής για τα κέρδη του Οργανισμού, λόγω της επίπτωσης που εκτιμά ότι θα έχουν τα νέα δημοσιονομικά μέτρα στις δαπάνες των παικτών. 

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις υποχωρώντας μέχρι τις 548,72 μονάδες (-0,58%), για να ακολουθήσουν συνεχείς εναλλαγές προσήμων και μετά τις 16.06 κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο. Στις 17.00 βρέθηκε στις 553,5 μονάδες (+0,28%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στα υψηλά ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 559,5 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,37%.

Ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 139,8 εκατ. από τα οποία τα 3,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΡΙΒ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ).

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν "κοκκίνισαν" μόνο οι Αεροπορία Αιγαίου και Folli Follie Group.

Αντίθετα δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Viohalco, Motor Oil και ΕΕΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν Eurobank, EEE και στο υψηλό ημέρας οι Εθνική, Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Jumbo, Folli Follie Group.

Μετά από πολλές συνεδριάσεις, σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 59 ανοδικές μετοχές, έναντι 36 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

Αλλαγές στην πρώτη τετράδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., με τον ΟΠΑΠ να περνά στην τρίτη θέση, αφήνοντας στην τέταρτη την Alpha Bank: EEE (7,231 δισ), ΟΤΕ (3,980 δισ), ΟΠΑΠ (2,414 δισ) και Alpha Bank (2,320 δισ ευρώ).

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση που συνδυάστηκε με το triple witching Σεπτεμβρίου, στην Αγορά Παραγώγων, με οριακή μείωση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη και σημαντική αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (161.897 συμβόλαια).

Στα 5.522 συμβόλαια του δείκτη, οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.355, 1.392 για τον Σεπτέμβριο, 1.916 για τον Οκτώβριο και 47 για τον Νοέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα 1.469,75) κινήθηκε μεταξύ 1.455,5 και 1.484 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε σημαντική υποτίμηση 1,2%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.000 Μυτιληναίος, 25.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (13.708), Eurobank (26.545), Πειραιώς (49.142), Εθνική (53.810), MIG (8.185), ΟΤΕ (1.394), ΟΠΑΠ (861), ΔΕΗ (2.942), Μυτιληναίο (1.479), Σωλ. Κορίνθου (349), Ελλάκτωρα (759), Ελ. Πετρέλαια (304), ΟΛΠ (158), Viohalco (531), Intralot (129), ΕΧΑΕ (299), ΓΕΚ (546), ΕΥΔΑΠ (101), Folli Follie Group (189), Motor Oil (159).

Ας σημειωθούν τα 50 δικαιώματα αγοράς για την Alpha Bank, λήξεως Οκτωβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,70 ευρώ και τα 22 δικαιώματα πώλησης για τον ΟΤΕ, ίδιας λήξης, με τιμή εξάσκησης τα 8,00 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (11.151.029 τεμ.) και Eurobank (4.630.742 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v