ΧΑ: Κέρδη για τράπεζες, πτώση για blue chips

Ηπιες μεταβολές στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 560 μονάδων. Aνοδος υψηλότερη του 3% για Folli Follie και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Κέρδη για Alpha Bank, Eurobank, ΕΤΕ. Πτωτικά κινούνται ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Μυτιληναίος. Χαμηλός ο τζίρος.

Σε στάση αναμονής το ΧΑ, με μικρότερα ή μεγαλύτερα κέρδη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Μόλις λίγο πριν τις 14:30 ο τζίρος ξεπερνούσε τα 11 εκατ. ευρώ, στοιχείο ενδεικτικό της... άπνοιας που επικρατεί στο ελληνικό χρηματιστήριο και των περιορισμένων κινήσεων των traders.

Σταθερά σε θετικό έδαφος από την αρχή της συνεδρίασης ο τραπεζικός κλάδος, με τον Δείκτη Τραπεζών έως 2,25% υψηλότερα στις 643 μονάδες και την Alpha Bank σε ρόλο οδηγού. Με αγοραστές σε Εθνική και Eurobank, με πωλητές στην Πειραιώς, με τον κλάδο να παίρνει "ανάσες" και σε άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Κοινή εκτίμηση πως η τάση για τον κλάδο θα κριθεί (και σε ευρωπαϊκό επίπεδο) αύριο, κυρίως μεθαύριο, με αφορμή τις όποιες ανακοινώσεις της Fed.

Προσώρας, από Φρανκφούρτη καιΠαρίσι μέχρι Μιλάνο και Αθήνα, η πλειονότητα των επενδυτών παραμένει εκτός αγοράς, με χαρακτηριστική τη μείωση του τζίρου σε όλες τις μεγάλες αγορές της ηπείρου. Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, ο τζίρος για παράδειγμα στο γερμανικό χρηματιστήριο είναι έως 50% μειωμένος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Περιορισμένες συναλλαγές ούτως ή άλλως στο ΧΑ, που μετά τη "μεστή" αντίδραση της Παρασκευής επανήλθε στη "ρηχή", άνευρη καθημερινότητα. Αναζητεί κατεύθυνση, σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιό μας, καθώς ο Γενικός Δείκτης κυμαίνεται μεταξύ 558-563 μονάδων, ο FTSE25 στο εύρος των 1.484.1499 και ο ΔΤΡ στις 629-648 μονάδες.

Με συγκριτικά αυξημένο τζίρο (τα 3 από τα 11,4 εκατ. ευρώ στις 14:35) στη μετοχή του ΟΤΕ, που από την αρχή της συνεδρίασης κυμαίνεται σε αρνητικό έδαφος μεταξύ των 7,98-8,10 ευρώ. Η εικόνα για τη μετοχή του ΟΤΕ είναι συνακόλουθη της σημαντικής αντίδρασης της Παρασκευής, δικαιολογώντας περαιτέρω υποχώρηση έως τα επίπεδα των 7,90-7,85 ευρώ.

Με πωλητές και στη μετοχή του ΟΠΑΠ από τα 7,54 έως τα 7,39 ευρώ, με τζίρο χαμηλότερο του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Χρηματιστηριακός παράγων σημείωνε πως μόλις μία μέρα πριν την έναρξη του Road Show στο Λονδίνο και στο χρηματιστηριακό ταμπλό δεν παρατηρούνται επενδυτικές κινήσεις που να δικαιολογούν την τριήμερη εκδήλωση- παρουσίαση στην αγγλική πρωτεόυσα.

Υποτονικό το ενδιαφέρον σε μετοχές των εταιρειών ΜΕΤΚΑ, Lamda Development, Τέρνα Ενεργειακή, Αεροπορία Αιγαίου, Ελληνικά Πετρέλαια κ.ά., ενδεικτικό της στάσης που τηρεί η πλειονότητα των επενδυτών.

Σε ανοδικό άνοιγμα κατά 0,35% παραπέμπουν τα futures του S&P 500 στη Wall Street, κατά 2,14% υποχωρεί το S&P 500 VIX στις 14,98, ενώ σχεδόν παράλληλα ενισχύεται η τιμή του χρυσού (0,68%), του πετρελαίου τύπου Brent (1,13%).

Σε ανοδική πορεία την τελευταία ώρα το spread του ελληνικού 10ετούς, κυμαίνεται σήμερα στο εύρος των 8,582-8,748 μβ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v