Με καλύτερους οιωνούς ξεκινά η εβδομάδα, με την Τετάρτη να προεξοφλείται ως η ημέρα-ορόσημο για τις αγορές διεθνώς. Συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας στις 21 Σεπτεμβρίου, την ίδια μέρα που σε συνεδρίασή της η Fed θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα για τη νομισματική πολιτική, εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών για κίνηση ενισχυτική των αγορών.Στην προθεσμιακή αγορά, το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τιμολογείται με ποσοστό 15% -θυμίζοντας πως στις 15 του μήνα η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας άφησε αμετάβλητο το επιτόκιο, μετά την υιοθέτηση του πακέτου στήριξης της οικονομίας τον Αύγουστο. Στην Ευρώπη, ο Μάριο Ντράγκι αφήνει να εννοηθεί πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη για κάθε υποστηρικτική κίνηση, εάν και εφόσον χρειαστεί.
Στην πλειονότητά τους, επενδυτικοί οίκοι, αναλυτές και ειδικοί, εκτιμούν πως αυτή η εβδομάδα, αν μη τι άλλο, θα χαρακτηρισθεί από μεταβλητότητα, κάτι που μένει να αποτυπωθεί στις αγορές μετοχών, συναλλάγματος, προϊόντων κ.λπ.
Αναπόφευκτα σε αυτόν τον... χορό θα χορέψει και το Χ.Α., έχοντας ξεπεράσει τη διπλή δοκιμασία της Παρασκευής με σχετική επιτυχία. Στην επόμενη ημέρα μετά το rebalancing (και το triple witching) αναφερόμασταν στο σχόλιό μας της 17ης/9, επιχειρώντας να καταγράψουμε τα συν και τα μείον τόσο των short όσο και των long παικτών.
Στην περιοχή των 560 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στις 629 μονάδες ο Τραπεζικός, με τον FTSE 25 στις 1.487 μονάδες. Συναλλαγές 155,8 εκατ. μετοχών, με τζίρο 139,8 εκατ. ευρώ.
Με τους δανειστές να έχουν αποχωρήσει από την Αθήνα (το κλιμάκιο του ΔΝΤ παραμένει στο πλαίσιο της σύνταξης της έκθεσής του για το ελληνικό χρέος), με το μέτωπο κυβέρνησης-ΤτΕ να έχει κλείσει (και καλώς, μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Στουρνάρα, καθότι ο κλάδος βρίσκεται στο... χείλος και η βόμβα των 120 δισ. ευρώ θα έπρεπε να έχει αρχίσει να εκκαθαρίζεται/διαχειρίζεται από... προχθές), η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να έχει χαρακτηριστικά προεξόφλησης.
Ωστόσο, όπως αναφέρει η Αναστασία Παπαϊωάννου, το πόρισμα για την Attica Bank είναι «φωτιά», καθώς περιλαμβάνει δεκάδες δανειοδοτήσεων με... χαλαρές έως ανύπαρκτες εγγυήσεις.
Ανάλογα βέβαια των κινήσεων που θα γίνονται από νωρίτερα στις ευρωπαϊκές αγορές, κυρίως όμως στη Φρανκφούρτη (στον απόηχο της δεύτερης εκλογικής ήττας της Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο) και μετά τη σύνοδο της Μπρατισλάβας, την οποία ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι θεώρησε ως χαμένη ευκαιρία και μία ωραία κρουαζιέρα στον Δούναβη.
Αυτά και άλλα συνθέτουν ένα ενδιαφέρον περιβάλλον για τους traders, που προσβλέπουν πως αυτή η εβδομάδα θα έχει μεταβλητότητα, διακυμάνσεις και πιθανότατα να δώσει διέξοδο/κατεύθυνση στις αγορές μετοχών. Είτε ανοδική, είτε καθοδική.
Η γερμανική αγορά έχει υποχωρήσει σε όριο συναγερμού, με αφορμή και το νέο «άδειασμα» στην Deutsche Bank, με τον DAX να χρειάζεται άμεσα αντίδραση ειδάλλως θα δοκιμασθούν περιοχές κρίσιμες προς το μέγα όριο των 10.000-10.150 μονάδων.
Στο Χ.Α., η εικόνα έχει βελτιωθεί αποκλειστικά και μόνο με αφορμή το «κλείσιμο» της Παρασκευής, με ενθαρρυντικές ενδείξεις (και στο ουσιαστικό και στο τεχνικό πεδίο), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα.
Η συνεδρίαση της Fed (διήμερη 20-21/9) θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την τάση, με τα πρώτα στοιχήματα να δίνονται από το μεσημέρι στα futures των δεικτών της Wall Street.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως από την αρχή της συνεδρίασης στις ευρωπαϊκές αγορές θα επιχειρηθούν κινήσεις των traders, με τα δείγματα γραφής των προθέσεών τους να δίνονται κυρίως από τη Φρανκφούρτη.
Ωστόσο, για το Χ.Α. θα μετρήσουν και τα νεότερα που σχετίζονται με το «κλείσιμο» των προαπαιτούμενων που οδηγούν στην έγκριση των 2,8 δισ. ευρώ και γι' αυτό αναμένεται με ενδιαφέρον η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου για όσα προαπαιτούμενα δεν έχουν ρυθμιστεί νομοθετικά.
Στα επιμέρους, η πιθανότατη επάνοδος της Attica Bank, η απόκτηση του 50% της Neptunas από την Coca Cola Company, το ομολογιακό 250 εκατ. ευρώ από την Intralot, είναι ορισμένα απ' όσα μπορεί να διαμορφώσουν τάση στο ταμπλό.
Σε αναμονή συνεπώς για την πρώτη συνεδρίαση ενός κύκλου 5 ημερών, που προεξοφλείται πως θα αποσαφηνισθούν αρκετά, τόσο εκτός, όσο και εντός συνόρων.
Συνεκτιμώντας το 11ο Road Show στο Λονδίνο, το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, σε μία συγκυρία που η επενδυτική απαξία οδηγεί σε σκέψεις, όπως σημειώνει ο Στέφανος Κοτζαμάνης, για μείωση του ωραρίου συναλλαγών.