Ψάχνει κατεύθυνση το Χρηματιστήριο

Μικρά κέρδη καταγράφει ο Γενικός Δείκτης, καθώς η εγχώρια αγορά δεν «ακολουθεί» την αντίδραση στις διεθνείς αγορές. Κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές, πτωτικά η Πειραιώς. Σε χαμηλότερα επίπεδα και οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Πιέσεις στα ομόλογα.

Ανοδικά κινούνται τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή στραμμένη στη Νέα Υόρκη. Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στο Χ.Α., με διερευνητικές εκατέρωθεν κινήσεις αγοραστών - πωλητών.

Από την αρχή της συνεδρίασης σε θετικό έδαφος ο τραπεζικός κλάδος, καθώς «ανασαίνει» η μετοχή της Alpha Bank μετά την αναμενόμενη πίεση/υποχώρηση λόγω της εξόδου από τον δείκτη Stoxx Banks. Με οδηγό την Alpha Bank, ο Δείκτης Τραπεζών ενισχύεται σταθερά πάνω από 1% φτάνοντας προς τις 635 μονάδες. Το 42% του μέτριου τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στις μετοχές των συστημικών ομίλων, με τις περισσότερες συναλλαγές σε Πειραιώς, Εθνική και συγκριτικά αυξημένο τζίρο σε Alpha Bank, Εθνική.

Πάντως, ο κλάδος επιχειρείται να αντιδράσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά το ότι η συνεδρίαση ξεκίνησε (και συνεχίζεται) με νέες απώλειες για τη μετοχή της Deutsche Bank. Στα 11,84 ευρώ, χαμηλότερα κατά 1,34%, την ώρα που ο DAX αντιδρά 0,72% στις 10.352 μονάδες.

Τόσο στη Φρανκφούρτη όσο και σε Παρίσι, Λονδίνο, οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο, με την προσοχή τους κυρίως προς τη Wall Street. Κατά 0,34% υψηλότερα τα futures του S&P 500 στη Wall Street, με ήπιες διακυμάνσεις οι τιμές χρυσού, πετρελαίου και ομολόγων.

Οσον αφορά στα ομόλογα, στο 10ετές ελληνικό, που εύλογα μας αφορά περισσότερα, το spread έχει «τσιμπήσει» ακόμη λίγο φτάνοντας στο 8,735, ενώ προ μισής ώρας υποχωρούσε στο 8,642. Θυμίζοντας το εύρος διακύμανσης 52 εβδομάδων μεταξύ 6,976 και 11,818 μ.β.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν πως εάν σε αυτά τα επίπεδα τιμών υπάρξει μία «οροφή» για το 10ετές, δεν αποκλείεται να σημειωθεί αντίστροφη κίνηση για το χρηματιστήριο, δηλαδή μία δοκιμή για υψηλότερες τιμές προς τις 560+ μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση, η βραχυπρόθεσμη τάση επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, από τη Wall Street.

Ηπιες κινήσεις, μέχρι τώρα, από μεμονωμένους ξένους παίκτες, με παράγοντες της αγοράς να περιμένουν μεγαλύτερη κινητικότητα μετά τις 13:00-14:00 και λόγω του 11ου Road Show που ξεκινά αύριο στο Λονδίνο. Εκτίμησή τους πως εάν συμπέσει με μία ευνοϊκή για τις αγορές απόφαση της Fed, με θετικότερες εξελίξεις στο θέμα της αξιολόγησης, τότε πιθανόν μέρος του μέτριου τώρα επενδυτικού ενδιαφέροντος να ενισχυθεί και να αποτυπωθεί συναλλακτικά στο ταμπλό.

Εκτός ταμπλό η μετοχή της Attica Bank, αύριο οι κρίσιμες εξελίξεις αναφορικά με τη διοίκηση, με την Αναστασία Παπαϊωάννου να έχει δώσει από νωρίς όλα τα νεότερα για το πόρισμα-φωτιά της ΤτΕ για την τράπεζα.

Από τις μη τραπεζικές μετοχές υπερισχύουν ελαφρώς οι πωλητές στον ΟΤΕ, μετά την ισχυρή αντίδραση της Παρασκευής, χαμηλότερα κινείται η μετοχή του ΟΠΑΠ, μικρές απώλειες και για τη μετοχή της ΔΕΗ.

Εξισορροπητικά κυμαίνεται η δεικτοβαρής Coca Cola, στο στενό εύρος των 19,76-19,83 ευρώ, «μετρώντας» οριακές απώλειες 0,40% σε εβδομαδιαίο επίπεδο.

Ανοδος με αγορές και ένα μεγάλο πακέτο για τη μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, με τις συναλλαγές στα 4,07-4,12 ευρώ και μία συναλλαγή για 126.583 μετοχές στα 4,02 ευρώ (συνολικής αξίας 508.864 ευρώ).

Συνεχίζει ανοδικά η μετοχή της FF Group, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου και τα σχέδια της διοίκησης για περισσότερες επενδύσεις (80 εκατ. ευρώ), όπως αναφέρει σχετικά η Πέννυ Κούτρα. Σημειώνεται πως το υψηλό 52 εβδομάδων για τη μετοχή της FF Group είναι στα 22,26 ευρώ από την 1η Αυγούστου 2016.

Ζητούμενο για το momentum του δείκτη η έκταση της υποχώρησης της μετοχής του ΟΤΕ (καθώς διορθώνει με αυξημένο τζίρο 1,3-1,4 εκατ. ευρώ), η δυνατότητα της Alpha Bank να διατηρηθεί ανοδικά και πάνω από το 1,53 ευρώ, του ΟΠΑΠ να ανακάμψει από τα 7,41 ευρώ αλλά και δεικτοβαρών τίτλων (FF Group, Jumbo, Τιτάν, Motor Oil κ.ά.) να διατηρήσουν την ανοδική φορά που έχουν. Σημειωτέον πως οι 3 από τις 4 συγκεκριμένες μετοχές -Τιτάν, FF Group και Motor Oil- κινούνται ανοδικά, σε αντίθεση με την Jumbo που υποχωρεί προς τα 10,95 ευρώ.

Λίγα πράγματα για τις μετοχές του FT Mid Cap, με συγκριτικά ικανοποιητικό τζίρο για MIG, Fourlis και ΕΥΑΘ.

Στις 11:20 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 5,7 εκατ. μετοχών, ο δε τζίρος είχε ξεπεράσει τα 4,5 εκατ. ευρώ. Από αυτά το 1/3 είχε γίνει στη μετοχή του ΟΤΕ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v