Η κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο των Ευρωπαϊκών Αγορών, δεν μπόρεσε να "εμπνεύσει" τους ελάχιστους ενεργούς παίκτες στο Χ.Α., με αποτέλεσμα ο Δείκτης να "αγωνίζεται" για το τελικό του πρόσημο μέχρι τέλους και να κλείνει στο "κόκκινο" και μία ανάσα από τα χαμηλά ημέρας, ενώ η επιστροφή του τζίρου στα γνωστά επίπεδα απελπισίας, επανέφερε στην σκληρή πραγματικότητα το σύνολο των επαγγελματιών του χώρου, που μετά την συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, εξέφραζαν αισιοδοξία για κάτι καλύτερο.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την τρέχουσα εβδομάδα (πιθανότατα Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου), ο ΣΜΕΧΑ έχει προγραμματίσει συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, όπου θα συζητήσει τα προβλήματα του κλάδου, ενώ δείχνουν να επιστρέφουν στο τραπέζι και σενάρια πιθανής μείωσης του ωραρίου λειτουργίας του Χ.Α., που, όμως, δεν αποκλείεται να συναντήσουν την σφοδρή αντίδραση των "Remote Members", τουλάχιστον όσον αφορά την ώρα λήξης της συνεδρίασης.
Από την άλλη, η σημερινή συνεδρίαση κατέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο, πόσο "fake" ήταν όλα αυτά που συνέβησαν στις τελικές δημοπρασίες, κατά την τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, όπου Γενικός Δείκτης, αλλά και 16 τίτλοι του FTSE25, έκλεισαν στο υψηλό ημέρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 16 μετοχές που "είδαν" κλείσιμο στα υψηλά της τελευταίας συνεδρίασης, οι επτά από αυτές σήμερα δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Αεροπορία Αιγαίου (-1,8%), Ελ. Πετρέλαια (-2,38%), Μυτιληναίος (-1,56%), ΟΠΑΠ (-2,38%), ΟΤΕ (-1,97%), Πειραιώς (-4,38%) και Jumbo (-2,61%). Με αρνητικό, τελικό, πρόσημο, από τους έντονα διακριθέντες της Παρασκευής και οι ΔΕΗ (-0,75%), ΕΥΔΑΠ (-0,56%), Μέτκα (-1,22%) και Τέρνα Ενεργειακή (-1,51%).
Συνέχισαν να έχουν αγοραστές και στην σημερινή συνεδρίαση οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,33%) και Folli Follie Group (+2,66%), λόγω θετικών αποτελεσμάτων εξαμήνου, αλλά και οι Εθνική (+2,15%), Ελλάκτωρ (+1,61%), ενώ αμετάβλητος τερμάτισε την συνεδρίαση ο Τιτάνας.
Μένοντας στο ταμπλώ του FTSE25 και από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές της αμέσως προηγούμενης συνεδρίασης, άλλοι προσπάθησαν να "ρεφάρουν" τις αμέσως προηγούμενες απώλειες και άλλοι απογοήτευσαν για μία ακόμα συνεδρίαση, δημιουργώντας σύγχυση στις τάξεις των traders που πήραν κάποια απόλυτα βραχρόνια στοιχήματα.
Έτσι μετά το -2,37% της Παρασκευής, σήμερα η ΕΕΕ ήλθε να προσθέσει και ένα -0,10%, ενώ για την Alpha Bank μετά το -1,31% της Παρασκευής σήμερα προστέθηκε και ένα -0,66%, παρά το γεγονός ότι ο τίτλος ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, αναρριχόμενος μέχρι τα 1,57 ευρώ (+3,97%).
Περίπου η ίδια, αν όχι χειρότερη η απογοήτευση για την Eurobank, η οποία στην συνεδρίαση της Παρασκευής είχε κλείσει στο χαμηλό ημέρας με απώλειες 5,81%. Σήμερα αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,49 ευρώ (+4,26%) και διασώθηκε, τελικά, με μηδενική ημερήσια μεταβολή.
Αντίθετα, στο τελευταίο -0,85%, σήμερα η Viohalco "απάντησε" με +0,85%, στο +0,75% η ΕΧΑΕ μετά το -074% της Παρασκευής και στο +1,57% η Motor Oil, μετά το -0,52%, στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας.
Μένοντας στο ταμπλώ του FTSE25, επτά αρνητικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες οκτώ, συμπλήρωσε ο ΟΛΠ (-1%), του οποίου η πλαγιοκαθοδική κίνηση δεν δείχνει να έχει τέλος.
Από εκεί και πέρα και για όσους επιμένουν στο Τραπεζικό trading και σύμφωνα με τα απολύτως βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, ο τίτλος της Alpha Bank δίνει πειστικό σήμα αγοράς με την υπέρβαση των 1,70 ευρώ, ενώ το "stop" για τους "long" εντοπίζεται στα 1,48 ευρώ.
Σήμα επιβίβασης με την υπέρβαση των 0,197 ευρώ για την Εθνική και κινήσεις "stop loss", με την καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 0,1785 ευρώ.
Τα 0,5030 ευρώ είναι ο "σηματωρός" για την Eurobank, ενώ η αποφασιστική στήριξη εντοπίζεται στα 0,469 ευρώ.
Πρώτο σήμα αγορών τα 0,142 ευρώ για την Πειραιώς και το "stop" για τους τυχόν εναπομείναντες "long" τα 0,125 ευρώ.
Επιστροφή στους περιορισμένους όγκους συναλλαγών προβλέπουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, καθώς η σημερινή συνεδρίαση κόντυνε τον πήχη των προσδοκιών για κάτι σημαντικά καλύτερο, ενώ υπενθυμίζουν ότι σήμερα ανακοίνωσε αποτελέσματα εξαμήνου η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ανακοινώνει αποτελέσματα η Αεροπορία Αιγαίου, Προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη έχει η Ελλάκτωρ, ενώ από σήμερα οι μετοχές της Forthnet (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην έκδοση Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου υπέρ των παλαιών μετόχων, με την έκδοση έως και 330.291.555 ομολογιών μετατρέψιμων σε νέες (ΚΟ) μετοχές, σε αναλογία 3 ομολογίες για κάθε 1 παλαιά (ΚΟ) μετοχή, με ονομαστική αξία, τιμή διάθεσης και τιμή μετατροπής ομολογίας € 0,30. Κάθε ομολογία είναι μετατρέψιμη σε 1 νέα (ΚΟ) μετοχή. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 22/09/2016 έως και 06/10/2016 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών ορίζεται από 22/09/2016 έως και 03/10/2016. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης της μετοχής που προκύπτει λόγω της αύξησης: € 0,320.
Υπενθυμίζεται ότι αύριο ξεκινά το Roadshow της ΕΧΑ στο Λονδίνο, με τους εμπλεκόμενους να κρατάνε μικρό καλάθι, όσον αφορά το πιθανό ενδιαφέρον από Ξένους επενδυτές.
Εν τω μεταξύ, συνάντηση με την επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου είχε σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Οικονομικών ο Υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου, η συνάντηση, που διήρκησε περίπου 1,5 ώρα, αφορούσε στα στοιχεία που συλλέγει το Ταμείο για την έκθεσή του για την Ελληνική Οικονομία. Ενδέχεται, δε, να υπάρξει μία ακόμη συνάντηση κατά το κλείσιμο της διαδικασίας αυτής.
Η δημοσίευση της έκθεσης αναμένεται τον προσεχή Νοέμβριο και κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελέσει και τη βάση για την Έκθεση Βιωσιμότητας (DSA) που θα συντάξει το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.
Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση δεν πρόσθεσε κάτι καινούργιο, όμως είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία του συνόλου των εμπλεκομένων, που διαπίστωσαν, για πολλοστή φορά, το πόσο βραχύβια και με ενδείξεις "bull trap", είναι τα όποια ανοδικά διαλείμματα.
Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη παραμένει ο στόχος των 571 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και αμέσως μετά οι 582,13 μονάδες (υψηλότερο κλείσιμο στην μετά "Brexit" εποχή). Από την άλλη πλευρά, καθοδική διάσπαση της ζώνης 550 - 545 θα ανοίξει τον δρόμο για υποχώρηση προς τις 530 - 520 μονάδες.
To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,70%), κύρια αντίσταση οι 1518 μονάδες, με επόμενη στις 1565. Το "stop" στο "long" στις 1461 και οι αμέσως επόμενες στηρίξεις στις 1420 και 1380 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
-Ηλίας Ζαχαράκης
"Η Αγορά δεν μπορεί να βρει κατεύθυνση, περιμένοντας κάποιο θετικό γεγονός που θα μπορούσε να δώσει λύση στην συσσώρευση του τελευταίου τριμήνου" επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Το αδιέξοδο στην Οικονομία φαίνεται να μην έχει λύση, μιας και οι Ξένοι αλλά και οι Έλληνες επενδυτές διστάζουν να τοποθετηθούν στην Ελλάδα και στην πραγματική Οικονομία, φοβούμενοι το ασταθές οικονομικό περιβάλλον, με ένα Κράτος που ουσιαστικά από την μία τους προσκαλεί και από την άλλη κάνει ότι μπορεί για να μπλοκάρει όσους τολμούν να επενδύσουν σε αυτό (!) Πρέπει πάση θυσία να μπορέσουμε να κερδίσουμε πίσω την χαμένη μας αξιοπιστία, αν θέλουμε να έχουμε πιθανότητες να ανατρέψουμε την τόσο άσχημη εικόνα που εμείς έχουμε φτιάξει.
Τα προαπαιτούμενα κινούνται με ρυθμούς χελώνας, με την Αγορά να φοβάται πως η δόση των 2,8 δισ. και η μίνι αξιολόγηση θα "παίξουν" καθυστέρηση, έστω και αν τα έχει τόσο ανάγκη η Ελληνική Οικονομία, ειδικά στον Ιδιωτικό τομέα.
Οι καθυστερήσεις καθυστερούν την πιθανολογούμενη ανάπτυξη, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για περαιτέρω λουκέτα σε Επιχειρήσεις, το επόμενο διάστημα.
"Δυστυχώς η Οικονομία χρειάζεται να 'τρέξει' όσο πιο γρήγορα μπορεί και εμείς 'παίζουμε καθυστέρηση' πιστεύοντας ότι η Ευρώπη θα δώσει άλλου είδους λύσεις, χωρίς να καταλαβαίνουμε ότι ακόμα και έτσι να είναι, οι μεταρρυθμίσεις μπορούν μόνο να βοηθήσουν την Οικονομία" τονίζει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
-Πέτρου Στεριώτη
"Δυσκολεύει η διαδικασία ανοδικής αντίδρασης στον δείκτη FTSE25, όσο ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να αποτελεί 'βαρίδι' λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τις διοικητικές αλλαγές στις Τράπεζες, τη διαχείριση των NPLs και τις προοπτικές κερδοφορίας" σύμφωνα με την άποψη του Πέτρου Στεριώτη.
Το γράφημα του Τραπεζικού δείκτη "ισορροπεί" στο χαμηλό 2 μηνών και πιθανή απώλεια της στήριξης των 613 μονάδων θα επιβεβαιώσει την πτωτική τάση, με επόμενη διαγραμματική στήριξη στο μετά "Brexit" χαμηλό του Ιουλίου.
Η έντονη υποαπόδοση του Τραπεζικού κλάδου ίσως δίνει το στίγμα και για την επόμενη ημέρα των επενδυτικών προτιμήσεων στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά, με τις μη Τραπεζικές μετοχές του FTSE25 να εμφανίζουν σαφώς καλύτερη τεχνική εικόνα.
Σε ότι αφορά το επενδυτικό γεγονός της εβδομάδας, σε διεθνές επίπεδο, αυτό αναμφισβήτητα είναι η διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve. Το ύψος των επιτοκίων στη μεγαλύτερη Οικονομία του
Πλανήτη θα επηρεάσει, μεταξύ άλλων, την ελκυστικότητα των ομολογιακών αποδόσεων έναντι των μετοχών, την ευκολία δανεισμού των Αμερικάνικων Επιχειρήσεων, τις προβλέψεις των αναλυτών για την καταναλωτική ζήτηση
και τα εταιρικά κέρδη στις ΗΠΑ, τις πληθωριστικές προσδοκίες και την ανταλλακτική αξία του Δολαρίου, το οποίο επηρεάζει ευθέως τόσο την κερδοφορία του κλάδου Πρώτων Υλών όσο και αυτή των εξωστρεφών
Επιχειρήσεων της Ευρωζώνης.
"Με δεδομένο ότι οι αποφάσεις της Federal Reserve θα ανακοινωθούν το βράδυ της Τετάρτης, η Ελληνική μετοχική Αγορά αναμένεται να ενσωματώσει την όποια αύξηση της μεταβλητότητας και το re-pricing των Ξένων δεικτών στη συνεδρίαση της Πέμπτης" εκτιμά ο διευθυντής Παραγώγων της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μόνο ο δείκτης ASX 200 (-0,04%) υστέρησε από τις Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο δείκτης Hang Seng (+0,92%). Αργία στην Ιαπωνία.
Θετικό κλίμα στην Ευρώπη, ενώ με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street.
Κέρδη για το Πετρέλαιο, μικρότερα για Χρυσό και Ευρώ.
Ξεκινώντας από την Ασία, "η υπερβολική πιστωτική ανάπτυξη στην Κίνα αποτελεί σήμα ότι υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος Τραπεζικής κρίσης τα επόμενα τρία χρόνια. H απόκλιση του σχετικού δείκτη πίστωσης προς το ΑΕΠ εκτοξεύτηκε το πρώτο τρίμηνο στο 30,1" προειδοποιεί σε έκθεσή της η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS). Με βάση την BIS οποιοδήποτε επίπεδο πάνω από το 10 αποτελεί προειδοποιητικό σήμα για πιθανή κρίση μέσα στην επόμενη τριετία.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης στην Κίνα βρίσκεται πολύ πάνω από το 12,1 του Καναδά, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο.
Οι Κινεζικές Τράπεζες χορηγούν δάνεια σε αγοραστές κατοικιών και κατασκευαστικές με τον υψηλότερο ρυθμό από την χρηματοοικονομική κρίση. H συνολική πίστωση έφτασε στο 255% του ΑΕΠ στο τέλος του περασμένου έτους, άλμα 107 ποσοστιαίων μονάδων σε διάστημα οκτώ ετών. Ο Τραπεζικός δανεισμός υπερδιπλασιάστηκε στην Κίνα τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου να αποδίδεται σε ισχυρή ζήτηση για Στεγαστικά.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, το δεύτερο εκλογικό του πλήγμα σε διάστημα δύο εβδομάδων υπέστη το συντηρητικό κόμμα της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ στις περιφερειακές εκλογές του Βερολίνου, με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της (CDU) να καταγράφει τα χαμηλότερα ποσοστά του μετά την ενοποίηση.
Το μεγάλο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης μειώθηκε ελαφρώς τον Ιούλιο, ωστόσο κατέγραψε σημαντική άνοδο στις επενδύσεις.
Τo πλεόνασμα του Μπλοκ των 19 υποχώρησε τον Ιούλιο στα 21 δισ. ευρώ από 29,6 δισ. τον προηγούμενο μήνα, μια άνοδος που είχε οδηγηθεί κυρίως από τις αυξανόμενες καθαρές επενδύσεις χαρτοφυλακίου, αξίας 58 δισ. ευρώ. Οι τελευταίες ήταν μόνο 11,6 δισ. τον Ιούνιο. Για τη 12μηνη περίοδο, το συνολικό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης ήταν 343,2 δισ. ευρώ ή 3,2% της συνολικής οικονομικής παραγωγής του Μπλοκ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων των Ισπανικών Τραπεζών μειώθηκε στο 9,39% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου τους, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ισπανίας. Πρόκειται για μία από τις χαμηλότερες μετρήσεις από τον Ιούνιο του 2012, όταν το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων είχε υποχωρήσει στο 9,42%.
Το σύνολο των "κόκκινων" δανείων στο Τραπεζικό Σύστημα της Ισπανίας υποχώρησε τον Ιούλιο κατά 11,03 δισ. ευρώ, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015, στα 120,827 δισ. ευρώ. Το σύνολο των δανείων των ισπανικών τραπεζών τον Ιούλιο του 2016 ανήλθε στο 1,286 τρισ. ευρώ. Ο Ιούλιος ήταν ο πέμπτος διαδοχικός μήνας κατά τον οποίο το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρέθηκε κάτω από το 10%. Τον Δεκέμβριο του 2013 είχε αυξηθεί στο υψηλό του 13,62%.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, βελτιώθηκε περαιτέρω το Σεπτέμβριο η εμπιστοσύνη των Κατασκευαστών, όπως ανακοίνωσε η National Association of Home Builders.
Ειδικότερα, ο δείκτης εμπιστοσύνης της NAHB κέρδισε έξι μονάδες σκαρφαλώνοντας στις 65 μονάδες το Σεπτέμβριο. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Οκτώβριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της MarketWatch τοποθετούσαν τον δείκτη στις 60 μονάδες.
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η εβδομάδα που ξεκίνησε θεωρείται εβδομάδα Κεντρικών Τραπεζών, καθώς με την σειρά ανακοινώνουν την επιτοκιακή τους πολιτική οι BoJ, Fed και RBNZ.
Επιστροφή στο ΧΑ
Νέα, χαμηλότερη τιμή -στόχο για τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής, στα 3,6 από 3,9 ευρώ δίνει η Euroxx σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "overweight" για τον τίτλο. Η χρηματιστηριακή επισημαίνει τις ισχυρές επιδόσεις στο β΄ τρίμηνο στο μέτωπο των εσόδων, με την εταιρεία να εμφανίζει ζημιές λόγω και της πτώσης στον τομέα Ανακυκλώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Σε "buy" από "hold" αναβαθμίζει την σύσταση της μετοχής της Πειραιώς η Eurobank Equities, θέτοντας τιμή - στόχο 0,24 ευρώ.
Η χρηματιστηριακή αναφέρει πως διατηρεί την θετική στάση απέναντι στον Τραπεζικό τομέα, δεδομένων των ελκυστικών αποτιμήσεων και των προσδοκιών για κέρδη τη φετινή χρονιά.
Όπως σημειώνει, τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου δείχνουν πως όλες οι Τράπεζες βρίσκονται σε τροχιά να επιτύχουν το βασικό στόχο της φετινής χρονιάς, να γυρίσουν σε κερδοφορία.
Η Eurobank Equities επισημαίνει πως η μετοχή της Εθνικής παραμένει η προτιμότερη επιλογή λόγω του ισολογισμού της, που χαρακτηρίζεται από υψηλή κάλυψη των NPEs και τα μεγαλύτερα κεφαλαιακά "μαξιλάρια" μεταξύ των Ελληνικών Τραπεζών. Η χρηματιστηριακή θέτει τιμή - στόχο 0,38 ευρώ.
Όσον αφορά την μετοχή της Alpha Bank, οι αναλυτές της Eurobank Equities θέτουν σύσταση "buy" και τιμή - στόχο 2,71 ευρώ.
Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 563,02 (+0,63%) και 557,06 μονάδων (-0,44%), στις 17.00 βρέθηκε στις 557,82 (-0,30%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 557,47 μονάδες με απώλειες 0,36%.
Ο τζίρος επέστρεψε στα γνωστά επίπεδα, 27,9 εκατ., από τα οποία τα 3,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΧΑΕ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ). ΟΤΕ και Alpha Bank απέσπασαν το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Viohalco, Motor Oil, Folli Follie Group, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ. Δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Αεροπορία Αιγαίου, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο Ελλάκτωρας και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Viohalco, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ.
Επιστροφή στις κακές τελικές εικόνες, με 38 ανοδικές μετοχές, έναντι 52 πτωτικών, ενώ για 9 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 9%.
Λίγα τα άξια αναφοράς στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπως η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΕΛΤΕΧ - Άνεμος (+3,23%) και το νέο ιστορικό χαμηλό σε κλείσιμο για την Frigoglass (-5,61%).
---ΧΠΑ
Ανοδική συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, με σημαντικότατη μείωση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (26.199 συμβόλαια).
Στα 5.530 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 837, 810 για τον Οκτώβριο και 27 για τον Νοέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.476) κινήθηκε μεταξύ 1.474 και 1.496,75 μονάδων και μηδενίζοντας την υπάρχουσα υποτίμηση, έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.800 ΔΕΗ, 5.294 ΟΤΕ, 90.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (4.164), Eurobank (8.880), Πειραιώς (6.435), Εθνική (4.912), MIG (481), ΟΤΕ (626), ΟΠΑΠ (172), ΔΕΗ (113).
Ας σημειωθούν τα 40 πώλησης για τον ΟΤΕ, τα 15 λήξεως Οκτωβρίου με τιμή εξάσκησης τα 7,60 ευρώ, τα 5 ίδιας λήξης με τιμή εξάσκησης τα 8,00 ευρώ και τα 20 λήξεως Νοεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 7,60 ευρώ.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (11.651.029 τεμ.) και Eurobank (4.863.137 τεμ.).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.