Με χαμηλό έτους για τον τζίρο των 14,9 εκατ. ευρώ, και το χειρότερο...ρεκόρ μετά τα 13,66 εκατ. ευρώ της 3 Ιανουαρίου 2014 ολοκληρώθηκε στο ΧΑ μία διαδικαστικού χαρακτήρα συνεδρίαση.
Επιπλέον με ελάχιστες συναλλαγές/τζίρο το ΧΑ πιέστηκε στα τελευταία 10΄ με πωλήσεις στον ΟΤΕ και "γύρισμα" σε 4-6 δεικτοβαρή χαρτιά με συνέπεια η εικόνα του ΓΔ να παραπέμπει προς το τέλος σε...κάθετη διόρθωση. Υψηλό ημέρας για τον Γενικό Δείκτη στις 565,06 στα πρώτα 30΄ και λίγο πριν τις 17.00΄, χαμηλό σχεδόν με τη δημοπρασία στο και 15΄ με τον δείκτη στις 560,39 μονάδες. Στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης έγιναν συναλλαγές/κυρίως πωλήσεις σε Alpha Bank, ETE, Eurobank αλλά και σε ΟΤΕ, Πειραιώς και ΟΠΑΠ που "κρέμασε" στο τέλος στα 7,30 ευρώ (χαμηλό ημέρας).
Τελικά για τον ΓΔ σημειώθηκαν απώλειες 0,42% (στις 560,39), για τον FTSE25 ,63% (στις 1.487,62) και για τον ΔΤΡ 0,91% (στις 656,17 ) με ρευστοποιήσεις/κάθετο γύρισμα στο τέλος της συνεδρίασης.
Με κύριο χαρακτηριστικό την ελάχιστη αξία συναλλαγών, το γεγονός πως σε αυγουστιάτικη ραστώνη βρέθηκαν οι 9 στις 10 εισηγμένες (που είτε δεν "άνοιξαν" καν είτε ο τζίρος περιορίστηκε σε μερικές δεκάδες ευρώ) και πως το 50% άλλαξε χέρια στις μετοχές των 4 συστημικών ομίλων αποτυπώνεται η εικόνα της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας.
Συνάμα η απελπιστική ρηχότητα της ελληνικής αγοράς, η δεινή θέση της πλειονότητας των επαγγελματιών του κλάδου, η απουσία ουσιαστικού ενδιαφέροντος από την πλευρά των ξένων (και των...ξένων ) επενδυτών ή και traders χαρακτηρίζουν το ΧΑ.
Βέβαια περιορισμένες συναλλαγές με ανάλογο τζίρο σημειώθηκαν στη πλειονότητα των ευρωπαικών χρηματιστηρίων πλην όμως η εικόνα του ελληνικού ήταν άκρως αποκαρδιωτική. Aπό τα λίγα ενθαρρυντικά το ότι σε κύρια χρηματιστήρια βασικοί δείκτες ενισχύθηκαν περισσότερο και μοχλό τον τραπεζικό κλάδο υπερκεράστηκαν αισθητά οι απώλειες που είχαν σημειωθεί στις δύο πρώτες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδες (την Δευτέρα 1 και Τρίτη 2 Αυγούστου). Για τον τραπεζικό κλάδο η ισορροπία έχει αποκατασταθεί χρηματιστηριακά παρά τις προειδοποιήσεις πολλών για τα stress tests και τελευταία από το ZEW που θεωρεί πως οι έλεγχοι αντοχής της ΕΚΤ/ΕΒΑ απέτυχαν.
Παρ' όλα αυτά και παρά τις όποιες ανησυχίες πως σήμερα ο κλάδος θα δοκιμασθεί (με αφορμή την έξοδο των Deutsche Bank, Credit Suisse από τον Stoxx 50) τόσο στην Φρανκφούρτη όσο και σε άλλες αγορές οι αρχικές ανησυχίες καθησυχάσθηκαν και οι long έστειλαν υψηλότερα μετοχές και δείκτες.
Βασικός συντελεστής, χάρη στον οποία συντηρείται η τάση στα κυριότερα ευρωπαικά χρηματιστήρια θεωρείται η...αδιόρθωτη Wall Street με την εικόνα της αμερικανικής αγοράς να κρατά σε υψηλά έτους αρκετούς δείκτες.
Στο ΧΑ τίποτε δεν στάθηκε ικανό να 'ξυπνήσει" μία αγορά σε λήθαργο από την οποία απουσιάζουν επενδυτές και traders είτε γιατί είναι σε διακοπές είτε γιατί η αγορά δεν έχει τα εχέγγυα και τους λόγους για να τους ελκύσει.
Ετσι το όποιο ενδιαφέρον περιορίσθηκε ακόμη περισσότερο σε 4-6 μετοχές, με το 50% του τζίρου να πραγματοποιείται στο σύνολο των μετοχών πλην των 4 συστημικών τραπεζών. Μάλιστα σε τρεις μετοχές που "βαραίνουν" κατά σχεδόν 25% στην διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη ο τζίρος ήταν στο περίπου 30-35% του συνολικού. Σε Alpha Bank, OTE και Coca Cola έγιναν συνολικά περί τα 178 χιλιάδες ευρώ εκατ. ευρώ.
Είναι ενδεικτικό, πως στις 14.15΄ είχαν αλλάξει χέρια 14,8 εκατ. μετοχές , αξίας μόλις 7,5 εκατ. ευρώ για να διαμορφωθούν στο κλείσιμο στα 28,1 εκατ. μετοχές και 14,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Χωρίς ουσιαστικό δέλεαρ, η προσοχή εστιάσθηκε σε λιγοστά χαρτιά, καθώς η αγορά δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα ούτε με την επικείμενη ανακοίνωση αποτελεσμάτων 6μηνου των Coca Cola, OTE την Πέμπτη αλλά ούτε με την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI την ίδια μέρα.
Οσον αφορά στις δύο μετοχές, τα αποτελέσματα των οποίων θα γίνουν γνωστά πριν το άνοιγμα στην Coca Cola o τζίρος θεωρείται μάλλον μέτριος έγινε στο εύρος των 18,47-18,78 ευρώ ενώ στον ΟΤΕ θεωρείται ικανοποιητικός και έγινε από τα 8,50 στην αρχή μέχρι τα χαμηλά στην δημοπρασία με το κλείσιμο της συνεδρίασης. Στη μετοχή του ΟΤΕ ενεργοποιήθηκαν πωλήσεις μετά τις 17.10΄ εντάθηκαν δε στο κλείσιμο.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως ούτε από την τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI η αγορά περιμένει κάτι θεαματικό (η επόμενη προγραμματισμένη για τις 14 Νοεμβρίου, με εφαρμογή από 1 Δεκεμβρίου) με τις όποιες αλλαγές (ίσως σε επί μέρους σταθμίσεις ) να ισχύουν από την 1 η Σεπτεμβρίου.
Από τις μετοχές, που περίμεναν στήριξη οι long σήμερα μόνο μία διαμορφώθηκε με θετικό πρόσημο στο τέλος, της Coca Cola. Οι υπόλοιπες από τις τράπεζες (κυρίως Alpha Bank) μέχρι τους ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ αλλά και άλλες της κατηγορίας οι short είχαν και τον τελευταίο λόγο.
Για τους long ευτυχώς, που με θετικό πρόσημο διαμορφώθηκε ο μεν ΤΙΤΑΝας στα 21,20 η δε FF Group στα 20,45 ευρώ.
Συνεδρίαση χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον με την αγορά να σχολιάζει την είδηση πως η PCP Capital Partners σχεδιάζει (με όχημα την Παγκρήτια Τράπεζα ) να επενδύσει 2 δισ. σε κόκκινα δάνεια ελληνικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με την WSJ και λιγότερο στο τέλος την ρευστότητα 300 εκατ. ευρώ για την ΕΤΕ από τιτλοποίηση επιχειρηματικών δανείων. Σημειωτέον, πως η μετοχή της Εθνικής ταλαιπωρήθηκε για ακόμη μία συνεδρίαση ακριβώς στο κλείσιμο, στην δημοπρασία με εντολή πώλησης ακριβώς στο χαμηλό ημέρας στα 0,179 ευρώ.
Ανάλογες κινήσεις σημειώθηκαν και στις άλλες 3 συστημικές με την Alpha Bank στα μόλις 0,01 από την ελάχιστη ημέρας των 1,75 ευρώ, με την Eurobank στα 0,443 και την Πειραιώς στα 0,128 ευρώ.
Κάτι, ου εξηγεί το αρνητικό γύρισμα για τον ΔΤΡ και την διαμόρφωση του στο χαμηλό ημέρας των 656,17 μονάδων.
Από τις μετοχές του δείκτη (πλην τραπεζών και ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ) η Coca Cola κράτησε το θετικό πρόσημο, η ΓΕΚ/Τέρνα με αγοραστές διαμορφώθηκε στο υψηλό ημέρας των 2,02 ευρώ, η ΜΕΤΚΑ έπιασε τον στόχο των 7,72 δεν τον κράτησε μεν αλλά είχε θετικό πρόσημο στα 7,57 ευρώ, στον ΟΛΠ συνεχίζονται οι τοποθετήσεις ενόψει εξελίξεων (6 νέα μέλη στο νέο δ.σ. θα είναι κινέζοι) ενώ ΤΙΤΑΝ και FF Group επιβεβαίωσαν το momentum αναστροφής που είναι σε εξέλιξη.
Από τον FT Mid Cap o...συνήθης ύποπτος Σαράντης με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο στα 9,55 με υψηλό ημέρας στα 9,57 ευρώ, η MIG, η ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ, η MLS, η ΕΥΑΘ και η Kleemann.
---ΧΠΑ
Αυγουστιάτικη...ραστώνη και στα Παράγωγα με περιορισμένες συναλλαγές σχεδόν ανάλογες με αυτές στην υποκείμενη αγορά.
Ελάχιστη διάθεση για λήψη θέσεων, που όσον αφορά στα συμβόλαια του δείκτη δεν ξεπέρασαν τα 933 για την τρέχουσα σειρά και τα 198 για την επόμενη.
Σε μικρή χαμηλότερη απόκλιση/discount η πρώτη έως 0,35% σε οριακή υψηλότερη/premium η δεύτερη έως 0,28% δείγμα πως η αγορά δεν έχει μεταβλητότητα, πως οι βασικοί δείκτες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε ένα στενό εύρος διακύμανσης.
Η απουσία ουσιαστικής μεταβλητότητας αποστερεί ένα από τα κίνητρα των traders να κινηθούν παράλληλα με την υποκείμενη στην αγορά των παραγώγων.
Κι αν όπως σημειώναμε με αφορμή την εικόνα της Παρασκευής (και) το ΧΠΑ άφησε κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις για κάτι καλύτερο η σημερινή συνεδρίαση ήρθε να τις διαψεύσει.
Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί και στο σχόλιο μας αυτό, πως ο δείκτης πιέσθηκε στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης. στην δημοπρασία με πωλήσεις σε τράπεζες και δεικτοβαρείς μετοχές (ΟΤΕ,ΟΠΑΠ) που ίσως θα πρέπει να μας...πονηρέψει λίγο.
Οσον αφορά στα ΣΜΕ σε μετοχές η μερίδα του...λέοντος έγινε για πολλοστή φορά στα 4 τραπεζικά με τα περισσότερα στην Πειραιώς (2.840), στην ΕΤΕ (2.707) ενώ ακολούθησαν Eurobank (1.169 ) και 1.043 στην Alpha Bank. Και τα τέσσερα σε μικρότερη ή μεγαλύτερη χαμηλότερη απόκλιση/discount.
Στα ελάχιστα ενδιαφέροντα της συνεδρίασης τα 51 Συμβόλαια στη μετοχή του ΟΛΠ, καθώς έγιναν σε τιμή 1,62% πάνω από αυτήν της υποκείμενης αγοράς.
Οπως σημειωνόταν στο χρηματιστηριακό σχόλιο στη μετοχή του ΟΛΠ τελευταία παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα. Η...αφύπνιση στο ΧΠΑ έρχεται ενισχυτική αυτής της τάσης.