Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Stock picking σε... χαλαρούς ρυθμούς στο ΧΑ

Συνεχίζει σταθεροποιητικά ο Γενικός Δείκτης με χαρακτηριστικό της συνεδρίασης τις ιδιαίτερα περιορισμένες συναλλαγές. Θετικά πρόσημα για τις τράπεζες, κινητικότητα σε επιμέρους μετοχές. Αυξημένος τζίρος για ΟΤΕ. Πιέσεις για Lamda, ανοδικά ΓΕΚΤέρνα, ΟΛΠ.

Τραπεζική ώθηση στις ευρωαγορές, προβληματισμός στην Ιταλία λόγω DBRS, διστακτικότητα στο ΧΑ, υψηλότερα στις 2.180,25 μονάδες "δείχνουν" τα συμβόλαια για τον δείκτη S&P 500 στην Wall Street.

Εμπεριστατωμένη η θεματογραφία για τα ευρωπαικά χρηματιστήρια με την Deutsche Bank, τις ιταλικές τράπεζες αλλά και την Airbus στο προσκήνιο με εστίαση και στα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Κίνα για εξαγωγές- εισαγωγές, χειρότερα του αναμενόμενου.

Για την Φρανκφούρτη σημαντική θεωρείται η κατά 0,8% αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούνιου, υψηλότερα του αναμενόμενου.

Ελάχιστες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος- ο δεύτερος χαμηλότερος για το 2016 (*)- με το 55% στον τραπεζικό κλάδο.

Στην περιοχή των 562 ο Γενικός Δείκτης, κυμαίνεται προς ώρας στο εύρος των 560,82 έως 564,95 μονάδων δοκιμάζοντας και το χαμηλό και το άνω όριο με ζητούμενο τις προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την αγορά προς τις 588 μονάδες.

Η εικόνα της συνεδρίασης δεν έχει αλλάξει σε κάτι ιδιαίτερα με την προηγούμενη αναφορά μας, καθώς για τον ΔΤΡ συντηρείται η τάση, δοκιμάζοντας νωρίτερα τις 660 μονάδες (661,26 στις 12.50΄) με συγκριτικά περισσότερες συναλλαγές σε Πειραιώς και Εθνική αλλά υψηλότερο τζίρο σταθερά στην Alpha Bank.

Από την 3άδα των ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ αυξημένες συναλλαγές/τζίρος στη μετοχή του ΟΤΕ με τον Οργανισμό να ανακοινώνει το 6μηνο πριν την αρχή της συνεδρίασης της Πέμπτης με την IBG να διατηρεί σύσταση αγοράς για τον τίτλο. Η IBG βλέπει αύξηση κερδών στο 6μηνο κατά 40,4% στα 51,7 εκατ. ευρώ, με μικρή μείωση εσόδων στα 1,87 από 1,89 δις. ευρώ. Εύλογο το ενδιαφέρον να ειδωθεί αυτή η ποιοτική διαφορά που δίνει τέτοια ώθηση στα καθαρά κέρδη του Ομίλου. Θυμίζοντας, πως μεταξύ των προ απαιτούμενων που θα πρέπει να περάσει η κυβέρνηση για να πάρει την υπό δόση των 2,8 δις ευρώ (στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου) και η μεταβίβαση του εναπομείναντος ποσοστού του Δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ (για να περάσει μετά στην Deutsche Telekom).

Στα 18,47 έως 18,78 ευρώ η μετοχή της Coca Cola, θυμίζοντας πως ανακοινώνει αποτελέσματα την ίδια μέρα με τον ΟΤΕ.

Coca Cola και ΟΤΕ "βαραίνουν" κατά 11,88% και 5,08% αντίστοιχα στην στάθμιση του Γενικού Δείκτη, ενώ κατά 7,91% επηρεάζει η μετοχή της Alpha Bank. Δηλαδή με 2 blue chips και την βαρύτερη τραπεζική μετοχή, η έκθεση στον ΓΔ φτάνει το σχεδόν 25%, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για ένα "καλάθι" ή ακόμη για ένα πρόγραμμα εκτέλεσης εντολών (είτε αγορών είτε πωλήσεων...).

Στα 20,32-20,60 ευρώ ανακάμπτει η μετοχή του FF Group μειώνοντας έτσι στο 6,59% τις σημαντικές απώλειες που είχε την τελευταία εβδομάδα, με αφορμή κυρίως τη Fosun.

Πάνω από τα 7 ευρώ η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου κι αυτή μετά από μία σχετική ταλαιπωρία την προηγούμενη εβδομάδα (με αφορμή και την προειδοποίηση της Lufthansa), ενώ από 4,36 η μετοχή της Lamda Developemnt υποχώρησε νωρίτερα μέχρι τα 4,27 ευρώ με αφορμή κυρίως τις εξελίξεις στο θέμα του Ελληνικού.

Στο υψηλό ημέρας των 7,61 ευρώ η μετοχή της ΜΕΤΚΑ, στο υψηλό ημέρας των 20,85 ευρώ η μετοχή του ΤΙΤΑΝα, στα 2,73 η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής, στα 3,91 ευρώ του Μυτιληναίου, στα 4,20 ευρώ των ΕΧΑΕ, στα 3,79 ευρώ των ΕΛ.ΠΕ, στα 1,32 του ΕΛΛΑΚΤΩΡα, στα 2 ευρώ της ΓΕΚ/Τέρνα με αυτές τις "υψηλές τιμές ημέρας" να σημειώνονται μετά τις 13.50-14.00΄ με συγκριτικά ικανοποιητική κινητικότητα.

Κάτι που επιβεβαιώνει τη μερική διαφοροποίηση επιλεγμένων blue chips έναντι άλλων αλλά και σε σχέση με τον ΔΤΡ και τον δείκτη.

*Στις 14.15¨συναλλαγές μόλις 14,8 εκατ. μετοχών, με... μονοψήφιο τζίρο... Αυγούστου στα μόλις 7,5 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v