Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ούριος άνεμος σε ξένες αγορές και ΧΑ

Το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές και κυρίως στη Wall Street δίνει ώθηση και στο Χρηματιστήριο. Ζητούμενο παραμένει η αύξηση του τζίρου και η διάχυση του ενδιαφέροντος σε περισσότερες μετοχές. Η τεχνική εικόνα της αγοράς.

Τα στοιχεία ανεργίας που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή πυροδότησαν νέο κύκλο ανοδικής αντίδρασης στις αγορές, οι περισσότερες των οποίων, πλέον, έχουν καλύψει τις απώλειες του Brexit, κάτι για το οποίο δεν μπορεί να «υπερηφανεύεται» η «ρηχή» ελληνική αγορά.

Ο S&P 500 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση σε νέα ιστορικά υψηλά, ο Dow Jones έκλεισε σε νέα υψηλά 13 μηνών και ο Νasdaq απειλεί το ψυχολογικό όριο των 5.000 μονάδων, το οποίο είχε υπερκεράσει ενδοσυνεδριακά, για να κλείσει ελαφρώς χαμηλότερα.

Εννοείται ότι η «θετική αύρα» δείχνει να μεταφέρεται σήμερα το πρωί στην Ασία και είναι η πρώτη φορά που οι αγορές κινούνται τόσο επιθετικά, κόντρα στις συντηρητικές-επιφυλακτικές προβλέψεις του συνόλου των ξένων οίκων, που βλέπουν λίαν συντόμως την επιστροφή νέου πτωτικού κύματος.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, ξεκίνησε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου, με πρώτη ως είθισται τη βιομηχανία αλουμινίου Alcoa.

Μένοντας στις διεθνείς αγορές, όλα τα ευρωπαϊκά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά, μετά και το χθεσινό Eurogroup, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να δηλώνει ότι «οι ιταλικές τράπεζες είναι ένα ζήτημα που αφορά στις εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές. Το bail in είναι μια πολύ εύλογη οικονομική αρχή που ορίζει ότι οι επενδυτές που είχαν κέρδη πρέπει να συνεισφέρουν στην εκκαθάριση των τραπεζών. Η χρήση δημόσιων κεφαλαίων για τη στήριξη τραπεζών γίνεται μόνο σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες».

Όσον αφορά στην απόφαση της Κομισιόν να προτείνει την έναρξη διαδικασίας επιβολής κυρώσεων στην Πορτογαλία και την Ισπανία, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα στηρίξουν ομόφωνα την πρόταση στο Ecofin.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναθεώρησε χαμηλότερα τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης και της Βρετανίας, μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Το μεγαλύτερο χτύπημα θα δεχθεί η Βρετανία. Με βάση τις προβλέψεις της Κομισιόν το βρετανικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 1% ως 2,5% λιγότερο το 2017. Ο αρνητικός αντίκτυπος για την Ευρωζώνη υπολογίζεται στο 0,2% με 0,5%», ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Ερχόμενοι στα δικά μας, έστω και με σχετική καθυστέρηση, η Moody's «θυμήθηκε» την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον οίκο, «οι συνθήκες στην Ελλάδα έχουν σταθεροποιηθεί λόγω του τρίτου προγράμματος και στηρίζουν το σταθερό outlook της αξιολόγησης "Caa3".

Η Moody's προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ύφεση 0,7% του ΑΕΠ φέτος, προτού επιστρέψει σε ανάπτυξη 1,8% το 2017. Βραχυπρόθεσμα, πολλά θα εξαρτηθούν από την αποπληρωμή των οφειλών της κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα. Ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ θα ανέλθει στο ανώτερο σημείο φέτος, στο 182,8%του ΑΕΠ.

Από την άλλη, το Συμβούλιο και ο επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ έκλεισαν προκαταβολικά την «πόρτα» στο αίτημα της ελληνικής πλευράς για επιείκεια και μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Αν και το ελληνικό ζήτημα δεν περιλαμβανόταν στην ατζέντα του χθεσινού συμβουλίου, τα μηνύματα που στάλθηκαν στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ήταν σαφή και ξεκάθαρα: «Το Brexit σε καμιά περίπτωση δεν συνεπάγεται χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων».

Ερχόμενοι στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης έρχεται από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 3,97%, ο τραπεζικός δείκτης με κέρδη 21,03% και όλα αυτά με συνολικό τζίρο και για τις τέσσερις συνεδριάσεις 148,6 εκατ., από τα οποία τα 7,25 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Η γενικότερη εικόνα έχει αναγκάσει πολλούς από τους επαγγελματίες του χώρου να υποστηρίζουν πως ανεξάρτητα των τελικών προσήμων του Δείκτη και της προσπάθειας αναρρίχησης από τα πρόσφατα χαμηλά, η εγχώρια αγορά συνεχίζει να παραπαίει και καθημερινά επιβεβαιώνει ότι το Χ.Α. είναι ένα χρηματιστήριο 15-20 μετοχών, το πολύ, με μερικές απόλυτα επιλεκτικές και βραχύβιες εκπλήξεις.

Σύμφωνα με τους ίδιους, λίαν συντόμως θα επιστρέψουν οι ανησυχίες για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα και χρειάζεται αυξημένη προσοχή για όσους ακολουθούν την τελευταία ανοδική αντίδραση, ενώ πλην των δεικτοβαρών τραπεζικών μετοχών, ίσως αξίζει παρατήρησης η μετοχή της ΔΕΗ, μετά τη χθεσινή αντίδραση στην είδηση ότι εγκρίθηκε από τη «δραματική» Γ.Σ. ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, μπορεί το «καρέ» των ανοδικών συνεδριάσεων να έχει βελτιώσει την τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη, όμως μόνο με την υπέρβαση των 548-554 μονάδων θα εκλείψει ο σοβαρός κίνδυνος σχηματισμού "bearish pennant" και μόνο με την υπέρβαση (με κλείσιμο) και του τοπικού βυθού των 556,5 μονάδων θ' αποτραπεί το ενδεχόμενο σχηματισμού "bearish flag".

Από την άλλη, πάλι, για όσο διάστημα ο Δείκτης παραμένει υψηλότερα των 522 μονάδων, οι αγοραστές δικαιούνται να ελπίζουν σε σχηματισμό διπλού βυθού και ενδεχομένως τερματισμού της πτώσης.

Για την ουσιαστική βελτίωση της τεχνικής εικόνας και την αναστροφή της βραχυπρόθεσμης πτωτικής τάσης απαιτείται η υπέρβαση της ισχυρής αντίστασης των 571 μονάδων απ' όπου διέρχεται η κατερχόμενη γραμμή τάσης, ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών και το επίπεδο διόρθωσης 38,2% του πτωτικού κύματος από τις 659 έως τις 517 μονάδες.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v