Απνοια στη Λεωφόρο Αθηνών, με δραματικά περιορισμένο το επενδυτικό ενδιαφέρον, συνακόλουθα τις συναλλαγές και τον τζίρο.
Κάτι άρχισε να κινείται όταν λίγο μετά τις 14:15-14:, με αφορμή τη σηματωρό Alpha Bank, ανέκαμψε ο τραπεζικός κλάδος επαναφέροντας τον ΓΔ σε θετικό έδαφος. Ακολούθησαν αρκετά χαρτιά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα να επιταχυνθεί (συγκριτικά) η ροή συναλλαγών και να αποκτήσει κάποιο ενδιαφέρον η συνεδρίαση.
Μένει να δούμε εάν στη συνέχεια, με την επανάκαμψη της αγοράς προς τα αρχικά της συνεδρίασης, θα μπορούσε να ενισχυθεί κατά τι η κινητικότητα από την πλευρά των traders.
Σε αντίθεση με το ελληνικό, στα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης σαφώς καλύτερο κλίμα, με τη βραχυπρόθεσμη τάση να παραμένει ανοδική και για αρκετούς δείκτες/μετοχές να έχει επανακτηθεί μέρος του χαμένου εδάφους.
Καμία ελάφρυνση για Ελλάδα, λόγω Brexit, σημειώνει (από το Λονδίνο) η Αγγελική Παπαμιλτιάδου όσον αφορά στο θέμα της επόμενης αξιολόγησης. Λίγο ως πολύ γνωστές οι θέσεις τόσο της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, όσο του επικεφαλής του ΕΜΣ (που επί της ουσίας είναι ο κατά 90% χρηματοδότης/δανειστής του ελληνικού προγράμματος).
Είναι προφανές πως η... αντιπαράθεση Λαγκάρντ - Ρέγκλινγκ ουδόλως ενδιαφέρει τους traders, αντιθέτως συζητείται (σε χρηματιστηριακά γραφεία) η απαισιόδοξη προσέγγιση της BofA/M.L για τις ελληνικές τράπεζες. Οχι δηλαδή πως η αγορά περίμενε κάτι καλύτερο -δεδομένων των προβλημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο-, αλλά είναι ο τέταρτος (ή πέμπτος) ξένος οίκος που κινείται σε ανάλογη λογική.
Το αποθαρρυντικό για τη βραχυπρόθεσμη τάση συνίσταται στο ότι αφενός, ο τραπεζικός κλάδος δεν μπορεί να υπεραντιδράσει (πέραν ενός τεχνικού ορίου), αφετέρου τις τελευταίες μία-δύο εβδομάδες όλο και περισσότερα funds μειώνουν θέσεις τους σε εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς και blue chips.
Σε θετικό έδαφος ο ΓΔ λίγο μετά τις 14:20 και αφού νωρίτερα είχε "γυρίσει" ανοδικά ο τραπεζικός κλάδος.
Από τις 601,86 προς τις 642 μονάδες, με επιτάχυνση της ροής συναλλαγών κυρίως στην Alpha Bank.
Τη σηματωρό του ΔΤΡ ακολούθησαν Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, με ενίσχυση των συναλλαγών στο διάστημα 14:20-14:30. Το 66% του χαμηλού τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, με το μεγαλύτερο μέρος να πραγματοποιείται στην Alpha Bank και με την ΕΤΕ να ακολουθεί.
Το τραπεζικό "γύρισμα" βελτίωσε εν μέρει την εικόνα και στα blue chips, ενώ ορισμένοι traders σαν να... ξύπνησαν από λήθαργο και κινήθηκαν σε επιλεγμένα blue chips.
Σε ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ, Grivalia, ΟΠΑΠ, Σαράντη, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Coca Cola κ.α. η προσοχή μετά τις 14:20, ενώ επανήλθαν οι αγοραστές στις μετοχές της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ, της Τέρνα Ενεργειακής, της Αεροπορίας Αιγαίου κ.ά.