Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανατροπή στο φινάλε για το πρόσημο

Σε θετικό έδαφος γύρισε στις δημοπρασίες ο Γενικός Δείκτης, με τα κέρδη των τραπεζικών μετοχών και του ΟΠΑΠ να αντισταθμίζουν τις πιέσεις στα υπόλοιπα blue chips. Μικρότερες απώλειες στην Αθήνα έναντι των διεθνών αγορών. Πιέσεις σε MOH, Τιτάνα, ΕΛΠΕ.

Σε Alpha Bank, Πειραιώς και ΟΠΑΠ έχει πέσει το βάρος της στήριξης του ΧΑ, την ώρα που στα κυριότερα ευρω-χρηματιστήρια οι πωλητές εξακολουθούν να έχουν τον πρώτο λόγο.

Απώλειες πάνω από 2% για τον DAX στη Φρανκφούρτη, που υποχωρώντας στις 9.337 μονάδες χάνει τις δύο σημαντικές στηρίξεις (στις οποίες είχαμε αναφερθεί στο προσυνεδριακό σχόλιό μας).

Συγκεκριμένα σημειώναμε πως "...το ΧΑ επηρεάζεται από τις διεθνείς αγορές και τις τελευταίες ημέρες η τάση είναι και πάλι διορθωτική.

Το χθεσινό κλείσιμο του DAX στις 9.532 μονάδες, μετά από νέα σημαντική διόρθωση, επιβάρυνε και τεχνικά την εικόνα του δείκτη, με τον Βασίλη Μαρκάκη να θέτει ως έσχατες στηρίξεις στις 9.519 και 9.432 μονάδες.

Η Ευρώπη ζει το δικό της "δράμα", με αφορμή και το αποτέλεσμα της 23ης Ιουνίου, που ενεργοποίησε τα αίτια όπως τα γνωρίζουμε σε Ιταλία (και όχι μόνο). Τις τελευταίες μία-δύο εβδομάδες, η περίπτωση της Ιταλίας, των τραπεζών της, επανήλθε πιο ανησυχητικά στο προσκήνιο, με ενδεικτική την κατάρρευση της μετοχής της MdPdS. Ωστόσο αυτό που φοβίζει περισσότερο την ΕΚΤ είναι η περίπτωση της Πορτογαλίας".

Σε αυτό το περιβάλλον, το ΧΑ κινείται -προσώρας- συγκριτικά με λιγότερες απώλειες, με αναστροφή της τάσης στον τραπεζικό κλάδο και περιορισμένες συναλλαγές/τζίρο.

Το ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι καν μεταξύ των πρώτων 2-3 που απασχολούν αυτή την ώρα τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη δίνει κάποιες ελάχιστες "ανάσες" και χρόνο. Παρ' όλα αυτά είναι αδύνατον να αφήσει ανεπηρέαστο το ΧΑ από τη μείωση θέσεων των funds σε τράπεζες και blue chips.

Στις 523,49 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, έχοντας "δοκιμαστεί" νωρίτερα οι 520,40, με τον τραπεζικό κλάδο να κάνει μέχρι τώρα τη διαφορά και τον ΟΠΑΠ να συνεπικουρεί.

Στις 587 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, επιβεβαιώνοντας προσώρας την πολύ σημαντική στήριξη (σχετική αναφορά και διάγραμμα στο προηγούμενο σχόλιό μας), με Alpha Bank και Πειραιώς να αντιδρούν, τη Eurobank με μικρά κέρδη και σταθερή την Εθνική.

Τεχνικής μορφής κίνηση στις μετοχές και των 4 συστημικών ομίλων, μετά και τον τελευταίο καθοδικό κύκλο.
Από το 1,32 προς το 1,42 ευρώ στη μετοχή της Alpha Bank, από το 0,165 προς το 0,174 ευρώ στην Εθνική, από το 0,426 προς το 0,448 στη Eurobank και στην Πειραιώς από το 0,128 προς το 0,135 ευρώ.

Αυξημένες συναλλαγές σε Εθνική και Πειραιώς, περισσότερος τζίρος σε Alpha Bank. Από τον συνολικό τζίρο, το 68% έχει πραγματοποιηθεί (*) στον τραπεζικό κλάδο, ενώ συγκριτικά υψηλός σε τίτλους των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ-ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ, ΜΟΗ, Grivalia κ.α. Στη μετοχή της Grivalia έχουν γίνει δύο πακέτα στα 7 ευρώ, συνολικής αξίας 370 χιλιάδων ευρώ.

Ενδιαφέρουσα η κίνηση που επιχειρείται από νωρίς στη μετοχή του ΟΠΑΠ, με τις συναλλαγές στο εύρος των 6,20-6,32 ευρώ.

Τεχνικά, όπως φαίνεται από το διάγραμμα της μετοχής, αντίσταση διαμορφώνεται στα 6,32 και στήριξη στα 6,17 ευρώ.

Σε Grivalia και Αεροπορία Αιγαίου η προσοχή των λιγοστών αγοραστών, με συναλλαγές στα 6,49-6,72 και 6,88 έως 7,26 ευρώ.

Στις 14:50 είχαν γίνει συναλλαγές 51 εκατ. μετοχών, συνολικής αξίας 20,5 εκατ. ευρώ.

 

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v