Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπια πτώση στο Χρηματιστήριο

Αρνητικά επιδρά στην εγχώρια αγορά η υποχώρηση των ξένων χρηματιστηρίων. Παραμένει στο στόχαστρο των πωλητών ο τραπεζικός κλάδος. Kινητικότητα σε «επιμέρους» χαρτιά του FT 25. Η τεχνική εικόνα για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Πετρέλαιο και Brexit "κοκκίνισαν" τις ευρωαγορές, έχασε 108 μονάδες ο Dow Jones, "βουτιά" 4,9% για το πετρέλαιο, νέα διόρθωση 10% για τον τραπεζικό κλάδο στο ΧΑ.

Βαρύ το κλίμα στις διεθνείς αγορές, πτωτικό τραπεζικό ντόμινο στην Ευρώπη, βαρύτερη η κατάσταση στο εσωτερικό, κυρίως λόγω των ανησυχιών που "γεννούν" οι επιπτώσεις... Μαρινόπουλου.

Σε ομηρία πωλητών ο τραπεζικός κλάδος, με τον Θανάση Σταυρόπουλο να "μετρά" τη χθεσινή διόρθωση προς τις 577 μονάδες ως χαμηλό 4,5 μηνών για τον ΔΤΡ, την ώρα που, όπως σημείωνε ο Χρήστος Κίτσιος, οι δανειστές πιέζουν τις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια.

Οι εξελίξεις στον ευρύτερο κλάδο, συμπεριλαμβανόμενου του ΤΧΣ, ραγδαίες, συνάμα αναπόφευκτες από τη στιγμή που οι δανειστές φρονούν πως το εγχώριο σύστημα έπραξε παρά ελάχιστα σε όλη αυτή την διάρκεια της κρίσης, για να περιορίσει το πρόβλημα. Τα επίχειρα της πολιτικής του εγχώριου συστήματος βιώνει η αγορά, εκτίμησή μας που έχουμε εκφράσει με κάθε ευκαιρία που μας έχει δοθεί. 

Χωρίς ενεργή εκκαθάριση, διαχείριση των NPEs, ο τραπεζικός κλάδος δεν μπορεί να "σηκώσει κεφάλι", επιμένουμε εδώ και καιρό, από την εποχή ακόμη που για τον ΔΤΡ σημειωνόταν "τοπικό υψηλό" στα τέλη Μαΐου.

Χωρίς αυτήν δεν μπορεί να "απασφαλιστεί" η βραδυφλεγής... βόμβα και οι κάθε λογής... Μαρινόπουλοι θα δυναμιτίζουν περισσότερο την κατάσταση.

Σε αυτή την ομολογουμένως πολύ δυσχερή συγκυρία, είχαμε εναποθέσει μέρος των ελπίδων μας σε εκείνες τις εισηγμένες κυρίως από τη μεγάλη αλλά και δευτερευόντως τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, που στη λογική της επιβίωσης θα μπορούσαν να αυτονομηθούν (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) από την πίεση/διόρθωση που οδηγεί ο τραπεζικός κλάδος.

Τα αποτελέσματα δεν είναι μεν θεαματικά, ωστόσο διαφοροποιήσεις υπάρχουν τόσο από τον FTSE25 όσο και τον FT Mid Cap αλλά και άλλες εισηγμένες, γεγονός που αποτελεί την παρακαταθήκη μας για τη συνέχεια.

Για παράδειγμα στη χθεσινή συνεδρίαση -και αναφέρομαι ενδεικτικά- η Αεροπορία Αιγαίου έδωσε σήμα long, ΜΕΤΚΑ και Viohalco ανάλογα.

Ωστόσο το ΧΑ επηρεάζεται από τις διεθνείς αγορές και τις τελευταίες ημέρες η τάση είναι και πάλι διορθωτική.

Το χθεσινό κλείσιμο του DAX στις 9.532 μονάδες, μετά από νέα σημαντική διόρθωση, επιβάρυνε και τεχνικά την εικόνα του δείκτη, με τον Βασίλη Μαρκάκη να θέτει ως έσχατες στηρίξεις στις 9.519 και 9.432 μονάδες.

Η Ευρώπη ζει το δικό της "δράμα", με αφορμή και το αποτέλεσμα της 23ης Ιουνίου, που ενεργοποίησε τα αίτια όπως τα γνωρίζουμε σε Ιταλία (και όχι μόνο). Τις τελευταίες μία-δύο εβδομάδες, η περίπτωση της Ιταλίας, των τραπεζών της, επανήλθε πιο ανησυχητικά στο προσκήνιο, με ενδεικτική την κατάρρευση της μετοχής της MdPdS. Ωστόσο αυτό που φοβίζει περισσότερο την ΕΚΤ είναι η περίπτωση της Πορτογαλίας.

Ηδη το ευρω-σύστημα φαίνεται να δίνει μία εύλογη παράταση σε Μαδρίτη, Λισαβόνα όσον αφορά στο θέμα των ελλειμμάτων αλλά για πόσο; Η εικόνα του πορτογαλικού PSI20 ελάχιστα απέχει από την άθλια εικόνα του FTSE25, ειδικότερα δε του ΔΤΡ.

Πλέον στην Ευρώπη η προοπτική των stress tests (στα τέλη του μήνα) υποχρεώνει τους traders να συνεχίζουν τις ρευστοποιήσεις τους στον τραπεζικό κλάδο, παρασύροντας αναπόφευκτα και τον ελληνικό (παρότι οι ελληνικές δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν τον γύρο ελέγχων).

Η προοπτική και μόνο του ελέγχου μίας Deutsche Bank ή μίας UniCredit φαίνεται πως αρκεί για να συντηρεί σταθερές πωλήσεις σε Φρανκφούρτη και Μιλάνο. Από αυτή τη δίνη και να ήθελε δεν θα μπορούσε να πάει κόντρα ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος.

Για τον ΔΤΡ η απώλεια των σημαντικών 604 μονάδων ενεργοποιεί επιπλέον πωλητικές διαθέσεις, που όπως σημειώναμε στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας (στις 9:56), για να αποφευχθούν τα χειρότερα, θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση.

Κίνηση αναστροφής για να αποφευχθεί η καταγραφή "νέου ιστορικού χαμηλού" και να προασπιστεί με κάθε τρόπο το έσχατο προπύργιο των "ταύρων", η ζώνη των 550-510 μονάδων.

Δυστυχώς η τεχνική εικόνα για τον ΔΤΡ παραμένει άκρως απογοητευτική, με συνέπεια, εάν σε αυτές τις συνεδριάσεις (σήμερα-Παρασκευή) δεν εκδηλωθεί αντίδραση, ο τραπεζικός δείκτης θα "βυθιστεί" ακόμη περισσότερο.

Δεδομένου ότι σε δεινή θέση έχει υποχωρήσει ο σηματωρός δείκτης των ευρω-αγορών DAX, εκτίμησή μας είναι πως ή θα επιχειρηθεί μία κίνηση αναστροφής από τη Φρανκφούρτη, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να ωθήσει και τον ΔΤΡ, συνακόλουθα το ΧΑ, ή... βουλιάζουμε βαθύτερα.

Για τον FTSE 25, όπως "μετρά" ο Ηλίας Ζαχαράκης, μετά τη νέα χθεσινή υποχώρηση κατά 3,39% στις 1.386 μονάδες, στις 1.404 μονάδες είναι η πλησιέστερη αντίσταση και όπως φαίνεται στο διάγραμμα, στις 1.434 το stop για τις short θέσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v