Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικές τάσεις στο Χρηματιστήριο

Με το βλέμμα στις ξένες αγορές αλλά και στο Brexit, το Χρηματιστήριο. Η προσοχή (και) στις εξελίξεις από το εγχώριο επιχειρηματικό μέτωπο. Καταλύτης η πορεία των τραπεζικών μετοχών. Η τεχνική εικόνα για Γενικό Δείκτη και FT 25.

Δεύτερη συνεδρίαση για τον Ιούλιο, που ξεκινά με δυσοίωνες προοπτικές και αρνητικές εξελίξεις. Με το Χ.Α. να μετρά πλέον απώλειες 14% από την αρχή του έτους και τον τραπεζικό κλάδο να έχει διορθώσει σχεδόν 43% στο ίδιο διάστημα.

Ωστόσο, στο σχόλιό μας «Οι τράπεζες, τα πονταρίσματα και η συνέχεια...», εκφράσαμε τη συγκρατημένα αισιόδοξη εκτίμησή μας γι' αυτόν τον μήνα, σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί τον Ιούνιο, ένα μήνα που λόγω συμφωνίας με τους δανειστές, εκταμίευσης της δόσης, ενεργειών της ΕΚΤ, αρκετοί είχαν προεξοφλήσει καλύτερα αποτελέσματα από τη σημαντική υποχώρηση που χαρακτήρισε τον έκτο μήνα του 2016.

Ο τραπεζικός κλάδος έχει ξαναπιάσει «πυθμένα» (ο ΔΤΡ στις 665 μονάδες), χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να υποχωρήσει περισσότερο (τουναντίον), σε πολλές εισηγμένες-σηματωρούς και blue chips οι θέσεις αρκετών ξένων (κυρίως πιο επιθετικών χαρτοφυλακίων) έχουν μειωθεί αισθητά (κάτι που θα επιβεβαιωθεί με την ανακοίνωση των στοιχείων του helex.gr για τον Ιούνιο), η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών είναι ολονένα πιο αποθαρρυντική για τους long και η κατάσταση στο εσωτερικό παραμένει σε ρευστότητα.

Ομως σε ένα πολύ σημαντικό «μέτωπο», αυτό των ξένων αγορών, φάνηκε πως οι παρενέργειες από το αποτέλεσμα της 23ης Ιουνίου σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό απορροφήθηκαν, τα χρηματιστήρια επανέκαμψαν, με το βλέμμα σε... βάθος χρόνου προς τις προεδρικές των ΗΠΑ, αρχές Νοεμβρίου.

Οι αποφάσεις για το... Brexit απ' ότ,ι φαίνεται θα αργήσουν, που σημαίνει ότι οι αγορές μπορεί να ισορροπήσουν περισσότερο και με την προϋπόθεση πως έστω «βραχυπρόθεσμο χρήμα» θα ξαναρισκάρει στα χρηματιστήρια του «ευρω-Νότου», θα μπορούσε να επωφεληθεί και το ελληνικό.

Προφανώς και το περιβάλλον δεν είναι το... καλύτερο δυνατό, με την υπόθεση Μαρινόπουλος βαριά πάνω από το επιχειρηματικό και τραπεζικό σύστημα, με την υπόθεση της JetOil να προστίθεται (και ποιος ξέρει τι έπεται...), όμως το υγιές μέρος της επιχειρηματικότητας ή θα συνεχίσει μπροστά, ή θα «βουλιάξει».

Δεν χωρούν παρερμηνειών όσα αναφέρει ο Γιώργος Παπανικολάου («Καζάνια» που βράζουν τράπεζες και επιχειρήσεις), πως ακόμη και μεγάλες εταιρείες ψυχορραγούν, με ευρύτερα απρόβλεπτες συνέπειες, ωστόσο ένα μέρος (όποιο μέρος) της αγοράς δεν έχει την πολυτέλεια να... κοιτάξει πίσω. Θα πείτε πως αυτό δεν αφορά καν τις μισές εισηγμένες της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης και σωστά, όμως υπάρχει η νομοτέλεια και ενίοτε επενεργεί επ' ωφελεία αυτών που επιβιώνουν.

Τεχνικά, όπως εκτιμά ο Μάκης Βελλιανίτης, στο τελευταίο χαμηλό ολοκληρώθηκε ένα διορθωτικό προερχόμενο από τις 659 μονάδες της 8ης Ιουνίου. Παρά τις αισθητές ανοδικές αποκλίσεις των ταλαντωτών και τη σύμπτωση με το 61,8% ποσοστό/επίπεδο διόρθωσης, ο αναλυτής δεν είναι πεπεισμένος ότι η υποχώρηση έχει ολοκληρωθεί.

Σήμα αναστροφής θα μπορούσε να σημάνει η υπέρβαση των ταλαντωτών πάνω από τους κινητούς μέσους όρους. Η τάση υπολογίζεται πως αλλάζει με την υπέρβαση των 574 μονάδων, αλλά σε αυτή τη φάση δεν είναι το επικρατέστερο ενδεχόμενο.

Για τον FTSE 25, όπως εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης, το stop κατεβαίνει στις 1.484, με ουσιαστική στήριξη προς τις 1.380-1.370 μονάδες. Μόνο με επιβεβαίωση των 1.484 μονάδων θα είχε πιθανότητες το σενάριο της επανάκτησης των 1.505 μονάδων (οι... παλιές 150 μονάδες), θυμίζοντας πως κύριο καταληκτικό είναι οι 1.600 μονάδες (160) αλλά όχι σε αυτή τη φάση.

Νωρίτερα ανοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές αγορές, άνοδος 0,50% για τον ΝΙΚΚΕΙ, στο μείον 5,50% ο S&P 500 VIX, σε άνοδο οι πρώτες ύλες (και το brent στα 50,65 δολάρια αλλά και ο χρυσός στα 1.354 δολ, στα 20,55 δολ. με 5,50% το ασήμι*), στο 1,1139 η ισοτιμία EUR/USD, στο 1,3293 η GBP/USD.

(*) Ενδιαφέρουσα συζήτηση και για τις τιμές των μετάλλων (χρυσός - ασήμι) έχουν... ανοίξει στον Εκηβόλο φίλοι και αναγνώστες του Euro2day.gr. Ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις, με τον χρυσό πάνω και από τα 1.350 δολάρια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v