Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδική κίνηση με... χαμηλή ταχύτητα

Την αρχική, έντονα ανοδική, πορεία ακολουθεί μια ήπια κίνηση του Γενικού Δείκτη γύρω στις 545 μονάδες. Πτωτική η τάση στις τραπεζικές μετοχές, σε ρόλο οδηγού βρίσκονται ΟΤΕ, Coca Cola, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ και ΔΕΗ.

Στη θετική αύρα των ξένων αγορών έλπιζε το Χ.Α. για να ξεκινήσει με το... δεξί τον Ιούλιο. Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος, με τις εξελίξεις να «τρέχουν» καταρχήν στο ΤΧΣ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα.

Αρνητικό «γύρισμα» της Alpha Bank, που από την αρχική αντίδραση έως το 1,72 ευρώ μέσα σε λίγα λεπτά διόρθωσε προς το 1,58 ευρώ, «φρενάροντας» την αρχικά μεγαλύτερη αντίδραση της αγοράς.

Και όντως η συνεχιζόμενη αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συμβάλλει στην ενεργοποίηση των αντανακλαστικών των long παικτών, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να επανέρχεται αρχικά πάνω από τις 550 μονάδες. Γνωστοί και ορατοί πλέον οι πρώτοι δύο άμεσοι στόχοι των 553 και των 556 μονάδων, με ενδιαφέρον στοιχείο στα πρώτα 15'-20' την επιτάχυνση της ροής συναλλαγών και τον συγκριτικά αυξημένο τζίρο, αλλά όχι ανάλογα των συναλλαγών.

Απόκλιση που αποδίδεται στο ότι προσώρας αυξημένος τζίρος έχει πραγματοποιηθεί και σε μη τραπεζικά χαρτιά, με ενδεικτικά αυτά των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ αλλά και Μυτιληναίου, Jumbo, Elton, Coca Cola, MIG, FF Group, Ελληνικών Πετρελαίων, Κύπρου κ.ά. Μάλιστα σε αυτό το αρχικό διάστημα άλλαξαν χέρια και τέσσερα πακέτα, δύο συνολικά των 260 χιλιάδων μετοχών της ΔΕΗ στα 2,46 και στα 2,47 ευρώ και από ένα σε Alpha Bank και Eurobank (για 243.322 στο 1,65 ευρώ και για 565.600 στο 0,56 ευρώ αντίστοιχα).

Καλή η εικόνα του τραπεζικού κλάδου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, «ανάσες» στο Μιλάνο για τον τραπεζικό ΜΙΒ, καλύτερες τιμές στα ομόλογα της «περιφέρειας» και ανάλογο κλίμα στο Χ.Α. Με τον τραπεζικό δείκτη να αντιδρά μετά από καιρό, περνώντας και πάλι προς τις 715 μονάδες, σε μία εμφανή προσπάθεια αποκόλλησης από τον «πυθμένα» των ιστορικών χαμηλών.

Το άξιον αναφοράς είναι πως και στις τέσσερις συστημικές τραπεζικές έχουν ενεργοποιηθεί εντολές αγοράς, μετά την τελευταία διόρθωση των τιμών. Σημειωτέον πως ο ΔΤΡ υποχωρεί 30% σε διάστημα εβδομάδος.

Περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική, υψηλότερος τζίρος στην Alpha Bank, όπου και παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες κινητικότητα από την πλευρά ξένων funds, μεταξύ αυτών φέρεται να είναι και αραβικών συμφερόντων. Ωστόσο, στην Alpha Bank εμφανίστηκαν οι πρώτες πωλήσεις λίγο πριν από τις 10:55, με συνέπεια να «γυρίσει» η μετοχή από το 1,72 στο 1,58 ευρώ μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Συνακόλουθη η διολίσθηση του τραπεζικού δείκτη και η οπισθοχώρηση ορισμένων blue chips.

Στην Jumbo σταθεροί πωλητές μετά τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, για να ακολουθήσουν σε ΜΕΤΚΑ, Lamda, Grivalia, όταν λίγο μετά τις 10:50 ο Γ.Δ. από τις 551,56 μονάδες διολίσθησε προς τις 547,32, με χαμηλό αρχής στις 545,28 μονάδες.

Ραγδαίες οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, ειδικότερα στο ΤΧΣ, με τον Χρήστο Κίτσιο να αναφέρεται σε πληροφορίες για κατάλογο υποψηφίων για τη θέση του CEO πολωνικής καταγωγής. Προφανείς οι προθέσεις των δανειστών, εξίσου προφανείς οι στοχεύσεις τους.

Λίγο μετά τις 11:00 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 22,8 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας 15,9 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v