Παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαϊκοί δείκτες δείχνουν να διακρατούν, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, το θετικό πρόσημο, η προσπάθεια αναρρίχησης σε ψηλότερα επίπεδα αποδείχθηκε μάλλον δύσκολη για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, είτε λόγω έλλειψης τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων) και πρόθυμων αγοραστών, μακρύτερου επενδυτικού ορίζοντα, είτε γιατί όσοι συμμετείχαν στην πρόσφατη ανοδική αντίδραση είναι όλοι υποψιασμένοι ότι έχει κοντινή ημερομηνία λήξεως, είτε διότι οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ ήλθαν να προσγειώσουν όσους περίμεναν κάποια "δώρα" από τους Δανειστές, μετά τα αποτελέσματα του Βρετανικού δημοψηφίσματος.
"Ουδεμία συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, πόσο μάλλον για το χρέος, πριν από την εφαρμογή του προγράμματος, μέχρι τα μέσα του 2018", δήλωσε μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους στη Χάγη ο πρόεδρος του Eurogroup. Πάντως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι από το 2018 και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εφαρμοστεί το πρόγραμμα, πράγματι θα χρειαστούν περαιτέρω παρεμβάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Έτσι, μετά τις 15.07 και αφού είχε προηγηθεί ανοδικό ξεκίνημα, ο Γενικός Δείκτης "φόρεσε τα κόκκινα" τα οποία διατήρησε μέχρι τις 17.00. Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε υψηλότερα από τα χαμηλά ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 538,42 μονάδες με οριακές απώλειες 0,04%, όμως τα "μαγικά" είναι πάντα εντός προγράμματος και έτσι το "κουδούνι" της λήξης τον βρήκε με ημερήσια κέρδη 0,60%, ενώ στα υψηλά ημέρας ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση και τέσσερις τίτλοι του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).
Ανεξαρτήτως του τελικού προσήμου, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η εικόνα θα ήταν σημαντικά χειρότερη, αν έλλειπαν οι πρωτοβουλίες από τον τίτλο του ΟΠΑΠ, με βοήθειες από Grivalia (+3,24%), EEE (κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, +0,91%), ΕΧΑΕ (+1,65%), ΟΛΠ (+2,82%), ΟΤΕ (+0,99%), Jumbo (+4,96%) και Folli Follie Group (+1,64%).
Στην περίπτωση της μετοχής του Οργανισμού Προγνωστικών η οποία συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση κινούμενη μόνιμα με θετικό πρόσημο, άλλοι αναλυτές συνδυάζουν την παρούσα κίνηση με την αλλαγή του προέδρου στην Επιτροπή Παιγνίων, που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στο μέτωπο των Παιγνιομηχανημάτων, έστω και αν αυτό είναι γνωστό εδώ και μέρες στην Αγορά και άλλοι περισσότερο "υποψιασμένοι" υπενθυμίζουν την "τάση" της μετοχής να κάνει κάποια κίνηση λίγο πριν την λήξη των χρηματιστηριακών εξαμήνων. Και αν στο πρώτο εξάμηνο του 2015, τις πιθανές χρηματιστηριακές εξελίξεις τις πρόλαβαν τα "capital controls", στο δεύτερο εξάμηνο και πιο συγκεκριμένα από το κλείσιμο της 28ης, έως και το κλείσιμο της 31ης Δεκεμβρίου 2015, ο τίτλος σημείωσε αθροιστικά κέρδη 17,56% και αμέσως μετά επέστρεψε σε χαμηλότερα επίπεδα (βλ. διάγραμμα).
Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, ο τίτλος του ΟΠΑΠ αναρριχήθηκε μέχρι τα 6,48 ευρώ (+8%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 6,36 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 6%. Τεχνικά, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 6,60 και 7,00 ευρώ και οι πρώτες στηρίξεις στα 6,00 και 5,60 ευρώ.
Το διάγραμμα του ΟΠΑΠ μετά τα capital controls
Από εκεί και πέρα, αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με την "θετική αύρα" της χθεσινής συνεδρίασης και με "χορηγό", εκ νέου, το θετικό πρόσημο των Ευρωπαϊκών Αγορών.
Ο Τραπεζικός δείκτης (+0,05%) αναρριχήθηκε μέχρι τις 756,12 μονάδες (+4,30%), ο τίτλος της Alpha Bank (+2,98%) μέχρι τα 1,79 ευρώ (+6,55%), της Εθνικής (-0,51%) μέχρι τα 0,206 ευρώ (+4,57%), της Eurobank (-0,35%) μέχρι τα 0,579 ευρώ (+2,30%) και της Πειραιώς (-5,49%) μέχρι τα 0,188 ευρώ (+3,30%), όμως η συνέχεια δεν δικαίωσε τους αρχικούς αγοραστές και πολύ περισσότερο αυτούς που τοποθετήθηκαν στα υψηλά ημέρας και η λήξη της συνεδρίασης τους βρήκε με "χαρτιά".
Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE25, μάλλον αξιοπρεπής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συμπεριφορά του ΟΤΕ, αν ληφθεί υπ΄ όψιν ότι από σήμερα ο τίτλος διαπραγματευόταν χωρίς το μικτό μέρισμα χρήσης 2015, ύψους 0,10 ευρώ, ανά μετοχή.
Σύμφωνα με Ξένους διαχειριστές με τους οποίους επικοινώνησε τμήμα ανάλυσης Εγχώριας Ιδιωτικής ΑΧΕ, η μεταβλητότητα στις Αγορές ήλθε για να μείνει και για αρκετό καιρό δεν θα μπορούν να αποκλειστούν συνεδριάσεις σημαντικών ανοδικών κινήσεων, αλλά και εντυπωσιακών "pullback".
Σύμφωνα με τους ίδιους, σημαντικό μέρος του κλίματος θα συνεχίσει να δίνει ο δείκτης - σηματωρός S&P 500. Οσο ο εν λόγω δείκτης παραμένει υψηλότερα των 2034 μονάδων, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2052 και 2067 μονάδες. Αντίθετα, κλεισίματα χαμηλότερα των 1989 μονάδων, θα βάλουν σε επαναδοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 1970, 1962, 1957 και 1940 μονάδες. Καθοδική διάσπαση των 1940 μονάδων, απαιτεί κινήσεις "stop loss" και από τους τελευταίους, τυχόν, εναπομείναντες "long"!
Από την άλλη και σύμφωνα πάντα με τους Ξένους αναλυτές, οι κίνδυνοι νέας σημαντικής υποχώρησης παραμένουν στις Αγορές, καθώς όλες οι προβλέψεις των Ξένων Οίκων κατεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών για την οικονομική ανάπτυξη, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στις περισσότερες από τις υπόλοιπες Αναπτυγμένες Οικονομίες, με πλέον δύσκολο περιβάλλον, αυτό της Ευρωπεριφέρειας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εκτιμήσεις του Κλέμενς Φουστ. Ο επικεφαλής του Οικονομικού Ινστιτούτου "Ifo" τονίζει πως το βασικό ερώτημα είναι εάν ο Χρηματοπιστωτικός Τομέας θα παραμείνει ενσωματωμένος στην Ε.Ε. Εάν δεν παραμείνει, τότε σίγουρα πολλές Τράπεζες θα εγκαταλείψουν το Λονδίνο, με κατεύθυνση, αναμφίβολα, άλλες Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες, αλλά κυρίως τη Φρανκφούρτη Κάποιες θα μετακομίσουν επίσης στο Λουξεμβούργο, ή το Παρίσι. Ορισμένες δραστηριότητες ενδεχομένως να μεταφερθούν και εκτός Ευρώπης, στη Νέα Υόρκη, ή το Χονγκ Κονγκ. "Πρόκειται για άλλη μια αρνητική συνέπεια του 'Brexit' Εντέλει όλη η Ευρώπη θα γίνει λιγότερο ελκυστική, καθώς η Αγορά της θα γίνει πιο μικρή. Η Ευρώπη θα είναι διασπασμένη και αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομική της δυναμική", τονίζει ο κ. Φούστ.
Το κλίμα για τον Τραπεζικό κλάδο θα παραμείνει βαρύ και αυτό φάνηκε και από την αντίδραση του Βερολίνου στα σχέδια Ρέντσι. Πιο συγκεκριμένα, "η Γερμανία αντιτίθεται σε οποιαδήποτε απόπειρα προστασίας των επενδυτών από απώλειες, αν η Ιταλία προχωρήσει στα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης Τραπεζών", σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή του Bloomberg.
Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση άφησε μάλλον άσχημες εντυπώσεις και το θετικό, τελικό, πρόσημο του Δείκτη, ασφαλώς και δεν έπεισε ούτε ένα από όσους παρακολούθησαν τις εξελίξεις στο ταμπλό.
To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στις 548 - 553 και η αμέσως επόμενη στην ζώνη 570 - 575 και 585 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Η αρχική εντύπωση από την κίνηση των Αγορών, είναι ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ του 'Brexit', 'έπιασε τις αγορές εξαπίνης" αναφέρει ο Στρατής Πολυχρονέας.
Για αυτό το λόγο, άλλωστε, υπήρξε αντίδραση (προσδοκίες από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρώπης, που ξεκίνησε χθες και λήγει σήμερα στις Βρυξέλλες, για όσο το δυνατόν πιο ομαλή μετάβαση στην Ευρώπη των 27 και με το μικρότερο δυνατό κόστος) μετά από ημερήσιες απώλειες $2,08 τρισ. στις 24/7, σύμφωνα με τη Standard & Poor's και υποχώρηση της Αγγλικής Λίρας έναντι του δολαρίου στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών, στις τελευταίες συνεδριάσεις στο εξωτερικό.
Οι Κεντρικές Τράπεζες, για μια ακόμα φορά, έδρασαν άμεσα, παρέχοντας επιπλέον ρευστότητα στο Σύστημα, με τους επενδυτές όμως να συνεχίζουν να στρέφονται προς επενδύσεις χαμηλότερου ρίσκου, ακόμα και αρνητικών επιτοκίων.
Η Γερμανία ωστόσο, η οποία και αποτελεί το βασικό καταλύτη στη διαμόρφωση της πολιτικής της Ευρωζώνης, δεν έχει δείξει να επηρεάζεται από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, καθώς συνεχίζει να στηρίζει την λιτότητα, παρά τις έμμεσες παραινέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για αλλαγή αυτής υπέρ της ανάπτυξης.
Αλλά και το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία, αντί να μειώσει, διατηρεί, ή και ενισχύει την υφιστάμενη αβεβαιότητα (το Λαϊκό Κόμμα το Ισπανού Πρωθυπουργού, μπορεί να αύξησε το ποσοστό του, αλλά δεν μπορεί να δημιουργήσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση).
Τα "stress tests" των Ευρωπαϊκών Τραπεζών ενδεχομένως να είναι ο επόμενος καταλύτης για τις Αγορές (σήμερα αναμένονται τα αντίστοιχα ετήσια αποτελέσματα για 33 Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα στις ΗΠΑ να ανακοινωθούν από τη FED), με την κατάσταση των Ιταλικών Τραπεζών να προβληματίζει.
Επίσης και οι εκτιμήσεις για αύξηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού κατά της VW στα $15 δισ. από $10 δισ., δε μπορεί να αγνοηθεί ως γεγονός, για τη μέχρι πρότινος μεγαλύτερη Αυτοκινητοβιομηχανία Παγκοσμίως.
Τέλος, η υποβάθμιση της προοπτικής του Βρετανικού Τραπεζικού Συστήματος και της Βρετανίας (από τη Moody's), οι δηλώσεις Draghi ότι το "Brexit" μπορεί να κοστίσει στον ρυθμό ανάπτυξη της Ευρωζώνης 0,3% έως 0,5% σωρευτικά τα επόμενα τρία χρόνια, αλλά και το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη ενισχύουν την αβεβαιότητα.
Εν κατακλείδι και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ, η μεταβλητότητα θα συνεχισθεί, καθώς είναι ακόμα πολύ νωρίς για την εξαγωγή οιωνδήποτε συμπερασμάτων σχετικά με τη μέτρηση του κόστους του "Brexit" και των συνεπειών αυτού. Καίτοι σημείο αναφοράς αποτελεί η κίνηση των Ξένων Αγορών, άξια αναφοράς η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Μαρινόπουλου, η οποία ενισχύει τις ανησυχίες των επενδυτών.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τον δείκτη Nikkei να σημειώνει τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη (+1,59%).
Παραμένει θετικό το κλίμα στην Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, ενώ η αποδυνάμωση του δολαρίου δίνει κέρδη σε Πετρέλαιο, Ευρώ και Χρυσό.
Ξεκινώντας εξ Ανατολών, οι Ιαπωνικές πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα το Μάιο και μειώθηκαν κατά 1,9% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης 0,9% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Σε μηνιαία βάση, οι πωλήσεις παρέμειναν αμετάβλητες.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η οικονομική εμπιστοσύνη αποδυναμώθηκε στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, εν αναμονή του Βρετανικού δημοψηφίσματος.
Ο δείκτης επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε σε 104,4 από ένα αναθεωρημένο 104,6 το Μάιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν σύμφωνα με το Bloomberg. Τα σχετικά στοιχεία συλλέχθηκαν πριν το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, ενώ οι οικονομολόγοι του πρακτορείου ανέμεναν ότι η μέτρηση θα παραμείνει αμετάβλητη.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ανέφερε στους Ευρωπαίους Ηγέτες, στη Σύνοδο Κορυφής, ότι συμφωνεί με τις προβλέψεις οικονομολόγων που βλέπουν ότι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα είναι κατά 0,3 με 0,5% χαμηλότερη την επόμενη τριετία λόγω του "Brexit", δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος Αξιωματούχος της Ε.Ε. Ο Αξιωματούχος σημείωσε ακόμα πως ο κ. Ντράγκι προειδοποίησε τους Ευρωπαίους Ηγέτες πως υπάρχει κίνδυνος οι υπόλοιπες Χώρες εκτός Ευρώπης να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν την Ε.Ε. ως μια Ένωση Κρατών που είναι αδύνατον να κυβερνηθεί. Ο ίδιος κάλεσε τις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις να δώσουν απάντηση σε αυτούς τους φόβους.
Σύμφωνα με τον Αξιωματούχο, ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε ακόμα πως πρέπει να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες του Τραπεζικού Τομέα.
Οι τραπεζίτες φοβούνται ήδη από τώρα το έτος 2018. Τότε είναι που η Βρετανία θα ολοκληρώσει την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πιθανώς θα αποκαλύψει το πλήρες φάσμα των επιπτώσεων για τις Τράπεζες με έδρα το Λονδίνο. Είναι επίσης η χρονιά κατά την οποία οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες θα πρέπει οπωσδήποτε να περάσουν τα "stress tests" της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να αποφύγουν ένα τμήμα των κερδών τους να εγκλωβιστεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Όπως εξηγεί το Bloomberg, προβλήματα στα "stress tests" υπάρχουν συχνά για τις Ξένες Τράπεζες, αλλά δεν έχουν σταθεί ουσιαστικά. Επειδή μόνο ένας μικρός αριθμός Ιδρυμάτων του εξωτερικού υποβάλλεται σε έλεγχο προς το παρόν, ο αντίκτυπος σε μη Αμερικανικές Τράπεζες είναι περιορισμένος.
Ωστόσο, τα πράγματα αναμένεται να αλλάξουν το 2017, όταν η Fed αρχίσει να αξιολογεί πλήρως τις Αμερικανικές δραστηριότητες κάθε μεγάλης Ξένης Τράπεζας, περιλαμβανομένων των Credit Suisse Group, Barclays και UBS Group για πρώτη φορά.
"Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει καταρτίσει συγκεκριμένο σχέδιο για την μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από το Μπλοκ", σύμφωνα με την "Handelsblatt". Η Γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει πως έχει δει εσωτερικό έγγραφο με τίτλο "Πρωτοβουλίες μετά το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου", στο οποίο υπάρχει λίστα διαφόρων μέτρων, μεταξύ των οποίων ένα πιθανό βέτο στους Εθνικούς προϋπολογισμούς που παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ για τη σταθερότητα και το χρέος. Επίσης, προβλέπεται πως οι πολιτικές προϋπολογισμού των Κρατών Μελών θα μπορούσαν να παρακολουθούνται από μια ανεξάρτητη Αρχή, αντί από ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το σχέδιο προβλέπει παράλληλα τον διαχωρισμό της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Εποπτικής Αρχής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με το σχέδιο Σόιμπλε, σημαντικότερο ρόλο μπορεί να παίξει και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.
"Οι επενδύσεις στην Βρετανική Οικονομία θα μειωθούν κατά 5% τον επόμενο χρόνο", προέβλεψε ο οίκος αξιολόγησης Fitch σήμερα, δύο ημέρες αφού υποβάθμισε το αξιόχρεο της Χώρας κατά μία βαθμίδα σε "ΑΑ" από "ΑΑ+" με αρνητική προοπτική ύστερα από την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του "Brexit". "Έως το 2018, τα επίπεδα των επενδύσεων θα είναι κατά 15% χαμηλότερα από αυτά που προβλέπονταν πριν το δημοψήφισμα", ανέφερε ο Fitch, ενώ "η οικονομική ανάπτυξη το 2017 και το 2018 θα είναι κατά 1 ποσοστιαία μονάδα το χρόνο χαμηλότερη σε σχέση με πριν. Η κατανάλωση δεν θα μείνει ανεπηρέαστη από αυτό το σοκ και οι συνολικές δαπάνες από κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου θα δουν μια ήπια μείωση το 2017. Η σημαντική πτώση στην αξία της στερλίνας θα αντισταθμίσει εν μέρει το σοκ στη ζήτηση, με τις εξαγωγές πιθανόν να επωφελούνται κάπως βραχυπρόθεσμα".
"Δηλητήριο" για τις Οικονομίες της ΕΕ χαρακτήρισε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών τη μακροχρόνια αβεβαιότητα για το "Brexit", σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να περιορίσει τις ζημίες του "Brexit", υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, το "Brexit" να ξεκινήσει ένα "ντόμινο" στην Ε.Ε.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί καταναλωτές μετρίασαν την δαπάνη το Μάιο, καθώς τα έξοδα αυξήθηκαν κατά 0,4% τον περασμένο μήνα. Η αύξηση στη δαπάνη τον προηγούμενο μήνα συνάδει με τις προσδοκίες της Wall Street, αφού οι αναλυτές ανέμεναν ακριβώς μια άνοδο 0,4%.
Πτώση 3,7% σημείωσε τον Μάιο ο δείκτης για τις πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα. Ειδικότερα, ο δείκτης της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών (NAR) υποχώρησε στις 110,8 μονάδες από το καθοδικά αναθεωρημένο μέγεθος των 115,0 μονάδων τον Απρίλιο. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της "Wall Street Journal" έκαναν λόγο για μικρότερη πτώση 2,0%. Σε ετήσια βάση ο δείκτης υποχώρησε 0,2% καταγράφοντας την πρώτη ετήσια πτώση από τον Αύγουστο του 2014.
Η στροφή των επενδυτών στα θεωρούμενα "ασφαλή επενδυτικά καταφύγια" έχει εκτοξεύσει το σύνολο του Κρατικού χρέους με αρνητικά επιτόκια στο ιλιγγιώδες ποσό των $11,7 τρισ. Η διαπίστωση ανήκει στη Fitch που σημειώνει ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Βρετανία ήταν η βασική αιτία που το ποσό αυτό αυξήθηκε κατά $1,3 τρισ. από τα τέλη Μαϊου έως χθες.
Ως επί το πλείστον οι επενδυτές επέλεξαν τοποθετήσεις σε ομόλογα μακρόχρονων λήξεων και τίτλους Γερμανίας, Γαλλίας και Ιαπωνίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον σχεδόν όλα τα ομόλογα της Ελβετίας έχουν αρνητικά επιτόκια, οι αποδόσεις των Γερμανικών 10ετών πέρασαν σε αρνητικό έδαφος, ενώ το ίδιο συμβαίνει στους Ιαπωνικούς τίτλους λήξεως έως και 17 ετών (!)
Από το συνολικό ποσό τα Ιαπωνικά ομόλογα αντιπροσωπεύουν αξία 7,9 τρισ., ενώ Γαλλία και Γερμανία έχουν πάνω από $1 τρισ. ομόλογα για τα οποία ο επενδυτής καλείται να… πληρώσει.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με "ανοδική ουρά" αναρριχόμενος μέχρι τις 547,91 μονάδες (+1,72%), όμως αργά αλλά σταθερά οι αγοραστές έχαναν δυναμική, ιδιαίτερα στον Τραπεζικό κλάδο και έτσι, μετά τις 15.07 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 536,17 (-0,46%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 538,42 (-0,04%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 541,88 μονάδες με κέρδη 0,60%.
Ο τζίρος περιορίστηκε στα 73 εκατ. από τα οποία τα 3,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΛΑΜΔΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΕΕΕ). Εθνική και Alpha Bank απασχόλησαν το 44,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και Folli Follie Group δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η ΕΥΔΑΠ και στο υψηλό ημέρας οι Grivalia, Jumbo, Ελ. Πετρέλαια και ΟΛΠ.
Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 41 ανοδικές μετοχές, έναντι 50 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση δύο όψεων στην Αγορά Παραγώγων, που ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις και ολοκληρώθηκε με αξιοπρόσεκτες απώλειες, ενώ η μεταβλητότητα αύξησε ελαφρώς τις συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη και σαφώς περισσότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (90.272 συμβόλαια).
Στα 5.619 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.954, 1.859 για τον Ιούλιο και 95 για τον Αύγουστο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 1.442) κινήθηκε μεταξύ 1.430,25 και 1.478,5 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες επέστρεψε σε υποτίμηση 1,5%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (347.989 Alpha Bank, 49.735 Πειραιώς, 50.000 MIG, 75.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (820), Alpha Bank (15.388), Eurobank (10.330), Πειραιώς (32.065), Εθνική (23.447), MIG (5.789), ΟΠΑΠ (667), Ελ. Πετρέλαια (304), ΟΤΕ (463), Μυτιληναίο (315), Viohalco (265), Jumbo (101).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap μειώθηκε στο 45%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν πολύ χαμηλός στα 93 δικαιώματα (90 αγοράς και 3 πώλησης).
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (17.114.629 τεμ.). Πειραιώς (55.901.782 τεμ.), Alpha Bank (16.232.182 τεμ.) και Eurobank (17.059.219 τεμ.).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.