Ηπια άνοδος αρχικά, ισχυρότερη μετά τις 11:15 στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να υπερβαίνει το όριο των 540 μονάδων. Και λίγο μετά τις 11:20 να περνά και τη δεύτερη τιμή των 545 μονάδων στην πορεία προς τις 556 μονάδες (που αναφερόταν στο προσυνεδριακό σχόλιό μας).Με προσεκτικές κινήσεις, επικεντρωμένες στον τραπεζικό κλάδο και σε επιλεγμένα blue chips, με αποτέλεσμα την κίνηση του FT 25 πάνω από τις 1.460 μονάδες.
Εχοντας τον... αέρα των ευρωπαϊκών αγορών, οι αγοραστές ενεργοποιήθηκαν από την αρχή κιόλας στο Χ.Α., ανεβάζοντας ταχύτητα μετά τα πρώτα 25'-30' της συνεδρίασης.
Σταδιακή η επιτάχυνση της ροής συναλλαγών (πωλήσεων - αγορών), αρχικά στον τραπεζικό κλάδο και σε μετοχές των ΟΠΑΠ, Coca Cola αλλά και ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Jumbo, FF Group κ.ά., με τους traders να φυλάνε τα νώτα τους.
Υψηλότερα νωρίτερα στην Φρανκφούρτη ο DAX, με τον δείκτη να υπερβαίνει τις 9.500 μονάδες, ανακάμπτει 1,60% ο FTSE 100 στις 6.239 μονάδες και κατά 1,11% στις 4.139 μονάδες ο CAC 40.
Βελτιωμένη η εικόνα στις αγορές ομολόγων, «ανάσες» στους κρατικούς τίτλους της ευρωπεριφέρειας, νέα ισχυρότερη αντίδραση του Brent κατά 1,18%, σε έναν απόλυτο συγχρονισμό επανάκαμψης/επανάκτησης μέρους των σημαντικών απωλειών στο διήμερο 23-27 Ιουνίου.
Εως 2,15% υψηλότερα στο πρώτο ημίωρο ο Δείκτης Τραπεζών, με βραχυπρόθεσμες κινήσεις σε μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής. Αντιθέτως, μετά τις 11:00, σε Πειραιώς και Eurobank ανέλαβαν οι πωλητές.
Στο προσκήνιο η μετοχή του ΟΤΕ, και λόγω αποκοπής μερίσματος 0,10 ευρώ/μετοχή, με αρχική τιμή στο χαμηλό των 8,02 ευρώ, για να ανακάμψει στη συνέχεια προς τα 8,12 ευρώ. Ισχυρές εντολές αγορές στη μετοχή του ΟΠΑΠ, κυρίως για λογαριασμό ξένων χαρτοφυλακίων, με αποτέλεσμα να αντιδράσει έως τα 6,25 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές.
Σημαντική η συμβολή της δεικτοβαρούς Coca Cola, με αγοραστές έως τα 17,73 ευρώ, ξεκινώντας από τα «χαμηλά ημέρας» των 17,65 ευρώ. Η αντίδραση της μετοχής (υπο)στηρίζει την προσπάθεια αναστροφής που επιχειρείται από τα «χαμηλά» της Δευτέρας, εντάθηκε χθες και συνεχίζεται σήμερα. Προτελευταία συνεδρίαση για τον Ιούνιο και θα επαναλάβουμε πως αύριο κλείνει (και) λογιστικά το πρώτο εξάμηνο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια και τους διαχειριστές.
Μετά τις 11:15 και αφού είχαν επιβεβαιωθεί νωρίτερα οι στηρίξεις των βασικών δεικτών, σε συνδυασμό με την εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων που βελτιώνεται, οι αγοραστές/long ανέβηκαν σε υψηλότερες τιμές.
Ενδεικτική η σταδιακή κίνηση της Alpha Bank από το 1,69 προς το 1,76 ευρώ, του ΟΠΑΠ από τα 6,07 προς τα 6,25 ευρώ, ενώ παράλληλα πόντους κέρδιζαν ΕΛΛΑΚΤΩΡ, FF Group, EXAE, ΔΕΗ κ.ά.
Παράλληλη με την άνοδο των μετοχών στο Χ.Α. η αποκλιμάκωση της απόδοσης όλων των σειρών για τα κρατικά ομόλογα (κάτι που παρατηρείται και στις αγορές της... περιφέρειας) και η λήψη θέσεων αντιστάθμισης στα Παράγωγα.
Με αυξημένες συναλλαγές ανακάμπτει -στη μεσαία κεφαλαιοποίηση- η μετοχή της MIG, με αγοραστές Σαράντης, Πλαίσιο, ΕΛΤΕΧ-Ανεμος.
Λίγο μετά τις 11:20 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 41 εκατ. μετοχές, σχεδόν τα μισά στη μετοχή της Εθνικής. Στα 14 εκατ. ο τζίρος, με το 77% στον τραπεζικό κλάδο. Στις 34/14 η σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών.
Στον Εκηβόλο «ανεβαίνει» σχετική τεχνική προσέγγιση (και) για τον Γ.Δ.