Ψύχραιμα αντιδρούν οι ευρωπαϊκές αγορές, συνεχίζοντας στον δρόμο των ασιατικών. Με απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στο Χ.Α., αλλά με ελεγχόμενη προσφορά και περιορισμένης έκτασης αγορές από τα χαμηλά ημέρας.Ουδεμία σχέση η εικόνα της συνεδρίασης -προσώρας- με αυτήν της Παρασκευής από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μαδρίτη και Μιλάνο. Ωστόσο, όπως και την Παρασκευή, έτσι και σήμερα, το ελληνικό χρηματιστήριο παρουσιάζει την πιο αδύναμη εικόνα σε σχέση με την πλειονότητα των ευρωπαϊκών, επιβεβαιώνοντας την αδύναμη θέση της χώρας μας.
Ομως η συνολικότερη εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αντίδρασης και στην ελληνική.
«Κλειδί» είναι ο τραπεζικός κλάδος και τα 4-6 blue chips που διαμορφώνουν την τάση για τους βασικούς δείκτες. Από τον τραπεζικό κλάδο, η Alpha Bank ήταν η πρώτη που «γύρισε» σε θετικό πρόσημο, με τις συναλλαγές να πραγματοποιούνται από το αρχικά χαμηλό του 1,59 προς το 1,72 ευρώ.
Εως τις 526,42 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στο πρώτο 5λεπτο της συνεδρίασης, αλλά με πωλητές - αγοραστές σε καλύτερη συμφωνία από αυτή της 24ης Ιουνίου.
Στις 10:12 «ανέβηκε» το θέμα της Moody's, με τον οίκο να αναφέρεται στην επαναφορά του waiver και στο ενδεχόμενο μείωσης του haircut.
Ο τραπεζικός κλάδος είναι ο πρώτος που μετά το αρχικό «μούδιασμα» οι πωλητές/short μείωσαν τις θέσεις τους για να ενισχυθούν οι αγοραστές, με αποτέλεσμα την αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης (σε ημερήσιο), δίνοντας κάποιες πρώτες «ανάσες» στους traders.
Είναι εμφανής στο χρηματιστηριακό ταμπλό (σε διεθνές επίπεδο) η συντονισμένη παρέμβαση των κεντρικών τραπεζιτών, του συστήματος προκειμένου να ανασχεθεί το sell-off της Παρασκευής. Σε ανάλογο μήκος κύματος και η επικεφαλής του ΔΝΤ, ενώ ενδιαφέρουσα είναι η προσέγγιση της Gillian Tett (Financial Times) για τα margin calls.
Στο 83% του τζίρου ο τραπεζικός, με τον υψηλότερο να έχει πραγματοποιηθεί(*) στην Alpha Bank, επιβεβαιώνοντας τη συγκριτικά καλύτερη εικόνα της σε σχέση με τις άλλες τρεις συστημικές.
Επιθετική κίνηση contrarian από μετοχές-σηματωρούς δείχνει τη διάθεση βασικών μετόχων, επιχειρηματιών και επενδυτικών κύκλων να (υπο)στηρίξουν τις μετοχές και τις εισηγμένες τους μετά το βίαιο «άδειασμα» της Παρασκευής.
Ενδεικτική η αντίδραση για τη μετοχή της ΜΕΤΚΑ κατά 7,35% έως τα 7,08 ευρώ, ενώ ικανοποιητική διακύμανση διαμορφώνεται και για τις μετοχές των Μυτιληναίου, Αεροπορίας Αιγαίου αλλά και των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, FF Group κ.ά.
Σαφώς καλύτερη η κατάσταση στη μεσαία κατηγορία, καθώς στο μ.κ. των εισηγμένων ξένοι (και... ξένοι) έχουν πολύ μικρότερες θέσεις/έκθεση. Ενδεικτικό το ότι στις 11:15 για όσες μετοχές του δείκτη είχαν «ανοίξει» οι αγοραστές είχαν το πάνω χέρι. Για τις 10 από τις 20 μετοχές του FT Mid Cap σημειωνόταν θετικό πρόσημο, ενώ για δύο η τιμή ήταν σταθερή. Για τις υπόλοιπες 8 δεν είχε πραγματοποιηθεί συναλλαγή «αρχής».
Την ίδια ώρα, μειωμένη η κίνηση στην αγορά Παραγώγων, με τα περισσότερα από τα 300 συμβόλαια (στην τρέχουσα σειρά) να διαμορφώνονται με μικρή υπερτίμηση/premium.
Ωστόσο, οι συναλλαγές και οι θέσεις αντασφάλισης είναι -προσώρας- σαφώς λιγότερες απ' ό,τι την Παρασκευή.
Ενδειξη πως -μέχρι τώρα- δεν υπάρχει πρόθεση λήψης θέσεων αντασφάλισης σε βαθμό που να δικαιολογείται από το sell-off της προηγούμενης συνεδρίασης.
Στα 33 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές, στα 16,8 εκατ. ευρώ η αξία τους.
Στα υπόψη η αποκοπή μερίσματος 0,30 ευρώ για τις κοινές και προνομιούχες μετοχές του Τιτάνα και του 0,50 ευρώ για τη Motor Oil (υπόλοιπο μερίσματος). Θυμίζοντας πως την Τετάρτη είναι η αποκοπή 0,10 ευρώ/μετοχή του ΟΤΕ.
Μεγαλύτερες απώλειες από τις μετοχές του 25άρι για την Coca Cola. Χάνει έως 4,69% στα 16,68 ευρώ με συναλλαγές αξίας περίπου 250 χιλιάδων ευρώ, στις 11:20. Το μείον της δεικτοβαρούς Coca Cola επηρεάζει τη διακύμανση των βασικών δεικτών.