Προσπάθεια αντίδρασης στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά το διήμερο "ξεπούλημα".
Αντίδραση μεγαλύτερη του 2% σε Φρανκφούρτη και Λονδίνο, ηπιότερη στο Παρίσι, ανακάμπτουν και Μιλάνο, Μαδρίτη.
Το σήμα που αναζητούσε από την Ευρώπη το ΧΑ έφτασε και Αθήνα, κάτι που φάνηκε από τις πρώτες κιόλας εντολές που πέρασαν στο σύστημα.
Πάνω από 3,30% η αντίδραση για τον Γενικό Δείκτη (στις 11:05), με τον ΔΤΡ κατά 8,22% και τον FT 25 έως 3,82%.
Στο συν και οι 25 μετοχές του δείκτη FT 25, με μεγαλύτερη απόδοση για τις τραπεζικές.
Εκ προοιμίου προεξοφλημένο πως το ΧΑ θα περίμενε τις ευρωπαϊές αγορές για να ακολουθήσει ανάλογα.
Η προσπάθεια που καταβαλλόταν από τις 10:00 και μετά στη Φρανκφούρτη και σταδιακά σε Λονδίνο αλλά και "ευρω-Νότο" σε μετοχές, παράγωγα/θέσεις αντασφάλισης, ομόλογα και βασικές ισοτιμίες του ευρώ συνηγορούσαν για ένα ανάλογο ξεκίνημα και στο ΧΑ.
Στο 1,054-1,1078 η βασική ισοτιμία ΕURO/USD ενώ ανέκαμπτε και η αγγλική στερλίνα μετά το διήμερο "άδειασμα".
H στερλίνα ανέκαμπτε έναντι του δολαρίου (0,47%), το δολάριο έναντι του γεν (0,22%).
Ο S&P 500 VIX διόρθωνε 9,89% (στις 21,54).
Αντίδραση και για το GREK.
Μικρή υποχώρηση της τιμής του χρυσού, ανάλογη εικόνα σε πρώτες ύλες και ομόλογα.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX αντιδρούσε 2,36% προς τις 9.490 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να υπεραποδίδει. Εως 4,705 υψηλότερα στα 13,13 ευρώ η μετοχή της Deutsche Bank, έως 3,64% στα 6,080 ευρώ της Commerzbank.
Αρχικά συναλλαγές έγιναν σε μη τραπεζικές μετοχές του δείκτη -στα πρώτα κρίσιμα λεπτά της συνεδρίασης-, την ώρα που ο κλάδος αντιδρούσε πανευρωπαϊκά. Ακολούθησαν με μικρή καθυστέρηση οι εντολές στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, ισχυροποιώντας την αρχική αντίδραση του 0,68% σε 1,58% και λίγο μετά τις 10:35 πάνω από 2% προς τις 530 μονάδες.
Μέτριες συναλλαγές και ανάλογος τζίρος, όπως σε πολλά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πλην όμως είναι εμφανής η διάθεση των πωλητών για ανακωχή -προσώρας-, ούτως ώστε να αποκτήσουν προβάδισμα οι αγοραστές.
Και τεχνικά εύλογη η προσπάθεια αντίδρασης στις αγορές, μετά το διήμερο sell-off, με την τάση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη να ωθεί και την ελληνική.
Πολύ γρήγορα πάνω από 7% ο τραπεζικός δείκτης, με το 74% του τζίρου να πραγματοποιείται στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Συγκριτικά ικανοποιητικός και σε τίτλους των ΟΤΕ, FF Group, MIG, ΔΕΗ αλλά και ΟΠΑΠ, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΥΔΑΠ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΕΤΚΑ, Fourlis κ.α.
Στο προσυνεδριακό σχόλιο αναφερόμασταν στις τεχνικές παραμέτρους και ενδείξεις μίας πιθανής αναστροφής (για σήμερα-αύριο), προτάσσοντας τη διακύμανση του δείκτη VIX που πλησίαζε σε σημείο πιθανής βραχυπρόθεσμης αναστροφής. Με ιδιαίτερη προσοχή στην επισήμανση πως ο λόγος αφορά βραχυπρόθεσμη, καθαρά τεχνική αντίδραση ως... απάντηση στη διήμερη βίαιη διόρθωση των αγορών. Αλλωστε από τη συνεδρίαση της Παρασκευής η παράμετρος μεταβλητότητα έχει επανέλθει θεαματικά στις αγορές (μετοχών, ομολόγων, ισοτιμιών κ.λπ.), ανεβάζοντας το θερμόμετρο και επιταχύνοντας την κυκλοφορία συναλλαγών, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα.
Στις "αγορές" αρέσει η μεταβλητότητα -έτσι θέλει ένας από τους κανόνες της αγοράς-, πλην όμως φάσεις όπως αυτή που διαδραματίζεται αυτές τις ημέρες απαιτούν αυξημένη προσοχή και περισσή ψυχραιμία.
Για το ΧΑ, κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, καθώς είναι αυτός που "βυθίζει" ή "εκτινάσσει" την αγορά με την επιστροφή των αγοραστών/long στην Ευρώπη να σηματοδοτεί την προσπάθεια αλλαγής τάσης και στην Αθήνα. Θα δείξει στη συνέχεια και πάντα με γνώμονα τον πολύ αυξημένο κίνδυνο που ελλοχεύει σε αυτές τις περιστάσεις.
Από τις 520,65 μονάδες, επιβεβαιώνοντας μία από τις τελευταίες στηρίξεις πριν την... κατηφόρα για τα "χαμηλά" των 420,85 μονάδων.
Με τον FT 25 να δικαιολογεί αντίδραση από τα επίπεδα των 1.378 μονάδων. Ο δείκτης ξεκίνησε 10 μονάδες υψηλότερα -από τις 1.388-, με τον Βασίλη Μαρκάκη να εκτιμά πως αυτή η περιοχή μπορεί να αποτελέσει έναν βατήρα για μία βραχυπρόθεσμη αντίδραση, που όμως δύσκολα θα υπερβεί τις 1.470-1.482 μονάδες, αν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά στη συνέχεια.
Να συνεκτιμηθεί πως την Πέμπτη κλείνει και λογιστικά το πρώτο 6μηνο για το 2016, με τον Ιούλιο να ξεκινά (και) χρηματιστηριακά από τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Πιθανόν μία προσπάθεια "καλλωπισμού" των χαρτοφυλακίων να διευκολύνει τους διαχειριστές διεθνώς, ενόσω απομένουν μόλις δύο και η σημερινή συνεδριάσεις για να κλείσει ο Ιούνιος.
Πολλά θα κριθούν από την όποια κίνηση της Wall Street αργότερα το μεσημέρι-νωρίς το απόγευμα, με καλύτερη εικόνα από τα futures μετά τις 14:00-15:00. Πάντως οι μέχρι τώρα ενδείξεις (futures S&P, VIX κ.α.), αν και πρώιμες, παραπέμπουν σε πιθανή αρχικά αντίδραση στη Wall Street.
Λίγο μετά τις 11:05 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 25 εκατ. μετοχές, ο τζίρος στα 12,8 εκατ. ευρώ.