Δεύτερη ημέρα ανάκαμψης για στερλίνα και ευρώ, για τον FTSE100 καλύφθηκαν οι απώλειες από το Brexit, "άλμα" 284 μονάδων για τον Dow Jones.
Και στο ΧΑ, θετικό κλείσιμο μετά κόπων και... δημοπρασιών, με την αγορά μας να σκοντάφτει κάτι στις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup για τη συζήτηση για το χρέος, κάτι στις σοβαρές παρενέργειες της υπόθεσης Μαρινόπουλος, και λίγο στην απόφαση του Βερολίνου να θέσει βέτο στο αίτημα της Ρώμης για χρηματοδότηση/διάσωση των ιταλικών τραπεζών.
Συν τις αποκαλύψεις της Handelsblatt για το σχέδιο Σόιμπλε για στενότερη Ευρώπη, αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική, "καίγοντας" τις όποιες αυταπάτες των πιο αισιόδοξων για τις εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.
Στα του ιταλικού συστήματος έχουμε αναφερθεί πλειστάκις, όπως και στη δοκιμασία που έχει τον Οκτώβριο η κυβέρνηση Ρέντσι, με τη χθεσινή προειδοποίηση των Γερμανών να πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη για τη συνέχεια. Και για όσα αφορούν εμάς ως Ελλάδα, ως κοινωνία και πραγματική οικονομία.
Σε πολιτικό επίπεδο, καλά κρατεί η εκλογο-σκιαμαχία, την ώρα που τα πρώτα μηνύματα από το μέτωπο της "βαριάς βιομηχανίας" της χώρας δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά. Χρόνος υπάρχει αλλά...
Σε αυτό το δυσχερές περιβάλλον, η υπόθεση Μαρινόπουλος έρχεται να "σκάσει" σε μία συγκυρία όπου εύλογα ο καθείς διερωτάται πόσοι άλλοι... Μαρινόπουλοι αποτελούν "βόμβες" στα θεμέλια της οικονομίας, του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Ετσι δεν είναι να απορεί κάποιος που το ΧΑ δεν ακολούθησε χθeς τη φρενήρη προσπάθεια αποκατάστασης των μετa-Brexit (m.B) απωλειών στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, με πιο εντυπωσιακή ομολογουμένως την επαναφορά του χρηματιστηρίου του City. Ο FTSE100 είχε (και έχει) άμεσα το πρόβλημα, το ΧΑ "αγκομαχούσε" χθeς για να φτάσει η συνεδρίαση στη διαδικασία των δημοπρασιών, για να διαμορφωθεί σε κλείσιμο ο Γενικός Δείκτης λίγο πάνω από τις 540 μονάδες. Την πρώτη περιοχή δοκιμασίας και ελέγχου της βραχυπρόθεσμης τάσης, με την αμέσως επόμενη/υψηλότερα στις 556 μονάδες.
Οριακά θετικό πρόσημο για τον τραπεζικό δείκτη, ενισχύοντας την επιφυλακτικότητα των traders με την ανάλυση-προειδοποίηση της Goldman Sachs να αφορά συνολικότερα τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Την ίδια στιγμή, νέες αναταραχές καταγράφονται και στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με την επιτροπή αξιολόγησης να ζητά «ξήλωμα» της διοίκησης του ΤΧΣ, τη στιγμή που μαίνεται η μάχη για τον CEO της Πειραιώς και έπονται εξελίξεις και στις άλλες τράπεζες...
Στα 146,7 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές, στα 72,9 εκατ. ευρώ ο τζίρος, αποτυπώνοντας το αναλογικά πολύ υψηλό "βάρος" μετοχών που άλλαξαν χέρια στον τραπεζικό κλάδο και μάλιστα σε μία συνεδρίαση με αρκετές πιέσεις και πωλήσεις από ξένα χαρτοφυλάκια.
Το... ωραίο είναι πως αρκετά μετά το πέρας της συνεδρίασης, ήρθε να "σκάσει" και η "νάρκη" Δρίτσα για ΟΛΠ-Cosco, με το Euro2day.gr να αναφέρεται εκτεταμένα στις εξελίξεις. Απειλούν με ακύρωση της συμφωνίας οι Κινέζοι και καθότι χρηματιστηριακό το σχόλιό μας, θα περιοριστώ στο θέμα του έγκυρου Φώτη. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά...
Τελευταία συνεδρίαση για τον Ιούνιο η σημερινή, ενός μήνα "τραυματικού" από πολλές απόψεις, που θα κλείσει με σημαντικές -διψήφιες- απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, μετά από ένα ανοδικό σερί 3 μηνών (Μαρτίου-Μαΐου), με αντίδραση του ΓΔ από τις 420 προς τις 660 μονάδες.
Η τεχνική εικόνα του FT 25
Κλείσιμο μήνα αλλά και λογιστικά για το 6μηνο, με ό,τι μπορεί να περισωθεί για θεσμικά και ιδιωτικά χαρτοφυλάκια, με το ΧΑ να μην έχει ουσιαστικά κίνητρα για να κινηθεί πάνω από τις 556 μονάδες σε καταληκτικό επίπεδο.
Ωστόσο, κάποιες αμυδρές ελπίδες για τη συνέχεια, τις πρώτες συνεδριάσεις του Ιουλίου, αφήνει η χθεσινή υπέρβαση των 540 μονάδων που εάν συνεχιζόταν σήμερα με ένα "κλείσιμο" του ΓΔ πάνω από τις 553 μονάδες, θα δημιουργούσε κάποιες θετικότερες προϋποθέσεις.
Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ χαμηλότερα της πρώτης σοβαρής βραχυπρόθεσμης αντίστασης, μετοχή/εισηγμένη ευχάριστη έκπληξη χθες ο ΟΠΑΠ (έσωσε την παρτίδα) και ελπιδοφόρες εξαιρέσεις 4-6 blue chips.
Πέραν αυτών, λίγα και κυρίως στις χαμηλότερες κατηγορίες απ' όπου τελευταία ξεχωρίζουν μετοχές των ΚΡΙ-ΚΡΙ, Πλαστικών Θράκης και Κρήτης, Flexopack και αρκετών ακόμη από αυτές τις μετοχές, όπου η έκθεσή τους σε ξένα κεφάλαια και hedge funds είναι ελάχιστη έως μηδενική.