Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πιέσεις στις τράπεζες, αντιστέκονται τα blue chips

Κίνηση πέριξ των 540 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, καθώς η ανοδική κίνηση σε ΟΤΕ, Coca Cola και άλλα «βαριά χαρτιά» αντισταθμίζει τις νέες έντονες απώλειες των τραπεζικών τίτλων. Οι διεθνείς αγορές, η αβεβαιότητα και τα μηνύματα για τη συνέχεια.

Συντήρηση δυνάμεων στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του Ιουλίου.

To αρνητικό "γύρισμα" του τραπεζικού κλάδου μετά τα πρώτα 35' της συνεδρίασης, οι ρευστοποιήσεις που ενεργοποιήθηκαν σταδιακά και στις 4 μετοχές των συστημικών ομίλων, επανέφεραν το ΧΑ χαμηλότερα των 550 μονάδων και πωλήσεις σε επιμέρους μετοχές-σηματωρούς και blue chips.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σημαντικό μέρος των αρχικά μεγαλύτερων κερδών κατοχυρώθηκε στη συνέχεια, με συνέπεια οι βασικοί δείκτες να διολισθήσουν χαμηλότερα. Ενδεικτική η κίνηση του DAX από τις αρχικά 9.763,06 μονάδες προς τις 9.657,63 για να διαμορφωθεί νωρίτερα στις 9.720 μονάδες. Κάτω από τη σημαντική τεχνική περιοχή των 9.850 μονάδων, ο δείκτης παραμένει σε κλίση, με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο να υφίσταται την αμφισβήτηση των ξένων οίκων.

Τελευταία η JP Μorgan προχώρησε σε υποβάθμιση τραπεζικών μετοχών.

Σε αδύναμη θέση ο κλάδος στο ελληνικό χρηματιστήριο, μετά μάλιστα την υποβάθμισή του από τους οίκους Goldman Sachs και Morgan Stanley, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και βραχυπρόθεσμα.

Στο εύρος των 666,03 έως 725,68 μονάδων ο κλαδικός δείκτης, με σταθερή την προσφορά σε μετοχές των Εθνικής και Πειραιώς, όπου έχει πραγματοποιηθεί πάνω από το 50% των συνολικών.

Το 62% του συνολικού τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, με την Alpha Bank να έχει ξεπεράσει τα 13,5 εκατ. ευρώ (από τις 14:30). Πωλητές στην Alpha Bank έως το 1,54 ευρώ, όπως στην Εθνική που χάνει και το 0,19 ευρώ, στην Πειραιώς έως το 0,152 και έως το 0,528 ευρώ στη μετοχή της Eurobank.

Οι τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο, η άμεση παρέμβαση των δανειστών στο ΤΧΣ (σχετικό θέμα του Χρήστου Κίτσιου), οι αρνητικές εκθέσεις των ξένων -κυρίως αμερικανικών- οίκων, η περίπτωση Μαρινόπουλος σε συνδυασμό με τη γενικότερη επιβάρυνση του βαθμού ρίσκου της ευρω-περιφέρειας κρατά υπό συνεχή πίεση τον κλάδο. Θεατές στην πλειονότητά τους οι εν δυνάμει επενδυτές, με λιγοστές κινήσεις από funds σε μία περίοδο όπου είναι ξεκάθαρο ότι ο κλάδος έχει εισέλθει σε διαδικασία αλλαγών και σε διοικητικό επίπεδο.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, δεδομένου δε ότι η βραδυφλεγής... βόμβα των NPEs δεν έχει ξεκινήσει καν να "απασφαλίζεται" (επί της ουσίας), ο ΔΤΡ δύσκολα, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να κινηθεί υψηλότερα των 1.000 μονάδων, θυμίζοντας πως στα τέλη Μαΐου "κορύφωνε" στις (προσαρμοσμένες) 1.200-1.240 μονάδες.

Αντιθέτως πιθανή θα πρέπει να θεωρείται η περαιτέρω ταλαιπωρία, όσο τα εγγενή προβλήματα παραμένουν ανεπίλυτα.

Με τον τραπεζικό κλάδο εκτός χρηματιστηριακής παιδιάς, στο μείον 42,81% ο ΔΤΡ από την αρχή του έτους, το ΧΑ πολύ δύσκολα θα μπορούσε να πιάσει το τελευταίο "υψηλό" των 656 μονάδων.

Απεναντίας, όσο παραμένει η ρευστότητα -και λόγω... Brexit-, τα ξένα funds θα μειώνουν εναλλάξ θέσεις τους και σε blue chips ενώ ανάλογα με το κλίμα που θα διαμορφώνεται διεθνώς, θα προχωρούν σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις.

Δεν είναι τυχαίο, όπως σημειώναμε χθες, τελευταία συνεδρίαση του Ιουνίου, πως ούτε μία από τις μετοχές του FTSE25 είχε θετικό πρόσημο σε μέτρηση μηνός, ενώ απογοητευτική ήταν η εικόνα και σε διάστημα τριών μηνών.

Η τάση και τα όσα κερδήθηκαν με την τρίμηνη αντίδραση Μαρτίου-Μαΐου έχουν χαθεί για την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με πολύ δύσκολη την επαναφορά τους στο άμεσο μέλλον, όσο δεν μεταβάλλεται το κλίμα.

Επιμέρους εξαιρέσεις είναι αυτές που... διασώζουν το ΧΑ, αν και από διορθωτική κίνηση σε νέα σημειώνονταν διαδοχικά χαμηλότερες χαμηλές και χαμηλότερες υψηλές τιμές, επιβαρύνοντας την κλίση σε ακόμη πιο φθηνά επίπεδα.

Από τις εξαιρέσεις του πτωτικού κανόνα ο ΟΤΕ, με αγοραστές σταθερά πάνω από τα 8 και σήμερα στα 8,19 και προ ολίγου στα υψηλά ημέρας των 8,37 ευρώ. Για τη μετοχή έχει υπερκαλυφθεί το μέρισμα που αποκόπηκε.

Συγκριτικά βελτιωμένη η εικόνα του ΟΠΑΠ, όσο παραμένει υψηλότερα των 6,05 ευρώ, όπως επίσης για τη δεικτοβαρή Coca Cola, όσο δεν χάνει τα 17,80-17,70 ευρώ.

Πέραν αυτών, κάτι επιχειρείται και σήμερα να κινηθεί σε ΟΛΠ (με λίγες συναλλαγές/τζίρο), σε ΕΛΛΑΚΤΩΡα (ζητούμενη η συντήρησή του πάνω από το 1,20-1,25 ευρώ), αλλά και σε FF Group, Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco και Μυτιληναίο-ΜΕΤΚΑ.

Από τον FT Mid Cap αυξημένος τζίρος στον Σαράντη (στα 8,30-8,50 ευρώ) και στη MIG (στα 0,117-0,125 ευρώ).

Λίγο πριν τις 15:00 είχαν αλλάξει χέρια 85 εκατ. μετοχές, αξίας 47 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, το future του S&P 500 στις 2.091,50 μον. (0,05%), το S&P 500 VIX στις 15,48 με μόλις 0,96% (θυμίζοντας ότι την Τετάρτη γύρω στις 14:30 ήταν πάνω από μείον 10%).

Ενδείξεις πως στη Wall Street θεωρούν πιθανότερο ενδεχόμενο την κορύφωση της βραχυπρόθεσμης (εβδομαδιαίας) τάσης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v