Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αδύναμος κρίκος οι τράπεζες

Εξι συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες μετρά ο τραπεζικός δείκτης με συνολικές απώλειες 39,43%. Τα βιομηχανικά blue chip σήκωσαν το βάρος και οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη στις 544 μονάδες. Σημαντικά μειωμένος ο όγκος συναλλαγών τις τελευταίες ημέρες.

Μπορεί ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, προσπαθώντας να ακολουθήσει την κίνηση των Ευρωπαϊκών Αγορών, όμως στις τελευταίες τρεις το πρόσημο του Δείκτη είτε κρίθηκε κυριολεκτικά "στο νήμα" και με τις αποφασιστικές βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, είτε, όπως σήμερα που τα κέρδη ήταν λίγο περισσότερο από οριακά, με τις βοήθειες από την "μερική επιστράτευση" των μη Τραπεζικών blue chips.

Οι εξελίξεις αυτές δεν αφήνουν ισχυρές θετικές παρακαταθήκες για την συνέχεια, ούτε πείθουν να προχωρήσουν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν εκτός Αγοράς και με αυξημένη ρευστότητα, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπ΄ όψιν η επερχόμενη Δευτεριάτικη αργία για την Wall Street (ημέρα ανεξαρτησίας).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν η πρώτη του καινούργιου μήνα και του δεύτερου χρηματιστηριακού εξαμήνου, αλλά, ταυτόχρονα και η τελευταία της εβδομάδας, μίας εβδομάδας που διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων τριών εβδομάδων, ενισχύοντας τον Γενικό Δείκτη κατά 1,87%, ενώ η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 20,7% και διαμορφώθηκε στα 83 εκατ. ευρώ.

Σε απόλυτα διαφοροποιημένο "βηματισμό" ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών που συμπλήρωσε και έκτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα, με την τελευταία να τον μειώνει κατά 8,39%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έξι συνεχόμενες αρνητικές εβδομάδες, ο Τραπεζικός δείκτης είχε να "δει" από το διάστημα 30/10/2015 έως και 4/12/2015, όταν είχε αθροίσει απώλειες 81,61%. Στο διάστημα 27/5 έως και 1/7/2016, που επανέλαβε το "εξαρέ" των αρνητικών εβδομάδων, οι απώλειες έφθασαν το 39,43%.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 13,72% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 43,53%.

O Τραπεζικός Δείκτης από την έναρξη των capital controls

Από την άλλη, είναι εμφανής, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, μία προσπάθεια απεξάρτησης του Χ.Α. από τον Τραπεζοκεντρικό του χαρακτήρα και κίνηση εξισορρόπησης, με τις μη Τραπεζικές, Δεικτοβαρείς, μετοχές να προσπαθούν να αποτελέσουν το αντίβαρο στις Τραπεζικές πιέσεις, με την εικόνα στον Τραπεζικό κλάδο να παραμένει προβληματική, τόσο εντός, όσο και εκτός των τειχών.

Άρα σαν καλύτερο σενάριο δείχνει αυτό του "rotation" στον μη Τραπεζικό 25αρη, με σκοπό την πλάγια κίνηση του Δείκτη, μέχρις ότου να ολοκληρωθεί το, νέο, εν εξελίξει κύμα ρευστοποιήσεων στο Τραπεζικό ταμπλό.

Μάλλον διαψεύστηκαν οι πρωινές εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, που προέβλεπαν ότι μετά την κύρωση της πώλησης του ΟΛΠ και μάλιστα με διευρυμένη πλειοψηφία, από την Ελληνική Βουλή σε συνδυασμό με την κίνηση της Fitch να επιβεβαιώσει τις αξιολογήσεις καλυμμένων ομολογιών, Ελληνικών Τραπεζών, το Χ.Α. θα μπορούσε να "ζητήσει το κάτι παραπάνω" από την σημερινή συνεδρίαση.

"Η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα δημιουργήσει πιέσεις για αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου μεσοπρόθεσμα" αναφέρει, σε άλλη έκθεσή της η Fitch.

Τα παραπάνω θα μπορούσαν να ανακόψουν το κύμα πωλήσεων στον Τραπεζικό κλάδο, αν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο υπήρχαν Έλληνες επενδυτές και όχι απλά traders που ακολουθούν την τάση.

Επειδή όμως οι Έλληνες επενδυτές, για χίλιους διαφορετικούς λόγους, έχουν εξελιχθεί σε "σπάνιο είδος" και την τάση την δημιουργούν αποκλειστικά οι κινήσεις των Ξένων χαρτοφυλακίων, δεν διαφαίνεται αλλαγή του σκηνικού αν δεν αλλάξει ο επενδυτικός χάρτης Παγκοσμίως, ο οποίος στην παρούσα φάση δεν εμπεριέχει Τραπεζικές μετοχές.

Μία "fake" κίνηση, δήθεν, Τραπεζικής αντίδρασης σημειώθηκε στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, όπου οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. "είδαν" τα υψηλά ημέρας, όμως ο ιδιαίτερα υψηλός, για τα δεδομένα της εποχής, τζίρος της πρώτης ώρας που έφθασε τα 21 εκατ. "πρόδωσε" όσους εκμεταλλευόμενοι το ανοδικό ξεκίνημα προχωρούσαν σε "ξεφόρτωμα" θέσεων.

Ο Τραπεζικός δείκτης (-3,64%) αναρριχήθηκε μέχρι τις 725,68 μονάδες (+5,09%), ο τίτλος της Alpha Bank (-4,32%) μέχρι τα 1,72 ευρώ (+6,17%), της Εθνικής (-1,04%) μέχρι τα 0,202 ευρώ (+5,21%), της Eurobank (-3,64%) μέχρι τα 0,58 ευρώ (+5,45%) και της Πειραιώς (-4,37%) μέχρι τα 0,168 ευρώ (+4,35%).

Στην συνέχεια η συναλλακτική δραστηριότητα έπεσε κάθετα και ο πρώτος λόγος πέρασε στους εν δυνάμει πωλητές, όσον αφορά το Τραπεζικό ταμπλό και η υπόλοιπη προσπάθεια μεταφέρθηκε στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου οι επιλεκτικές τοποθετήσεις εξασφάλισαν το τελικό, θετικό, πρόσημο του Δείκτη, χωρίς τις Τραπεζικές βοήθειες.

Από τις μη Τραπεζικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, ξεχώρισαν οι Ελλάκτωρ (+6,15%) και Folli Follie Group (+5,55%).

Μένοντας στον μη Τραπεζικό FTSE25, δύο τίτλοι, για διαφορετικούς λόγους, ίσως αξίζουν ιδιαίτερης αναφοράς.

Κατ΄ αρχήν η περίπτωση της Lamda Development, στον τίτλο της οποίας και στις 11.36.48 άλλαξαν χέρια 1 εκατ. τεμάχια στην τιμή των 4,25 ευρώ, με την μετοχή να ολοκληρώνει την συνεδρίαση στα 4,20 ευρώ (χαμηλό ημέρας), με ημερήσιες απώλειες 3%!

Το ημερήσιο διάγραμμα της Lamda Development

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ΗΔΤ του Χ.Α., στις 29/6 και μέσω εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής, ο SHAH AKSHAY (ιδιότητα υπόχρεος παρατηρητής) πώλησε μετοχές της εισηγμένης αξίας 4675000 ευρώ, οπότε η συνέχεια μπορεί να έχει ενδιαφέρον.

Επόμενος τίτλος του 25αρη που αξίζει αναφοράς είναι αυτός του ΟΛΠ (+1,89%), ο οποίος με ελάχιστες συναλλαγές συμπλήρωσε και πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Τεχνικά, τα 12,73 ευρώ είναι κύρια αντίσταση και μόνο κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει κίνηση προς τα 13,23 ευρώ. Τα 12,10 ευρώ θα πρέπει να γίνουν στήριξη, σε περίπτωση που ο τίτλος θελήσει να δοκιμάσει κάποιον σχηματισμό αντιστροφής.

Η μετοχή του ΟΛΠ από την αρχή του έτους

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες, η σημερινή συνεδρίαση δεν άλλαξε τα υπάρχοντα δεδομένα.

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,01%) και με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, οι 1483 μονάδες είναι κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να μας φέρει, αν μη τι άλλο, στο 1506 σε πρώτη και στο 1548 σε δεύτερη φάση. Αντίστοιχα το 1440 είναι κύρια στήριξη που κατοχύρωση θα βγάλει πωλήσεις. "Intraday position is long" με "stop" τις 1439 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

"Η βίαιη καθοδική κίνηση 100 περίπου μονάδων λόγω του Βρετανικού δημοψηφίσματος έφερε τον Γενικό Δείκτη σε άμεση αντιπαράθεση με τη ζώνη στήριξης των 517 με 510 μονάδων, δείχνοντας όμως στη συνέχεια σημάδια αδυναμίας διάτρησης και κίνησης προς το επόμενο επίπεδο στήριξης των 472 μονάδων" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Το αδιάσπαστο των 517 μονάδων έχει προκαλέσει μια ανακλαστική ανοδική κίνηση απόκτησης χαμένου εδάφους, από την πλευρά των "Buyers", μπαίνοντας έτσι μέσα στο διορθωτικό "Fibo" τόξο του 0,236 : 538 μονάδες με 0,382 : 555 μονάδες.

Πιθανή ανοδική τμήση των 555 μονάδων, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, θα ωθήσει το Γενικό Δείκτη προς τις 567 μονάδες, ανοίγοντας ταυτόχρονα διαγραμματικό μέτωπο με την πολύ καθοριστική περιοχή αντίστασης των 580 με 585 μονάδων.

Κίνηση όμως του Δείκτη, με ημερήσιο κλείσιμο κάτω των 538 μονάδων, θα επιφέρει έντονες ρευστοποιήσεις με πιθανό αντίκτυπο τη δημιουργία νέου καθοδικού "φλερτ" με την προαναφερόμενη στήριξη των 517 με 510 μονάδων.

Πτωτική κατάλυση των 510 μονάδων, θα "στρώσει το χαλί" για την αποτύπωση κλεισιμάτων χαμηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 500 μονάδων.

"Το ισχνό θετικό στοιχείο σε αυτό το σημείο, είναι η προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης της υπόλοιπης Αγοράς από το 'άρμα' των Τραπεζών, όπου για ακόμα μια φορά ο δείκτης τους εμφανίζεται ως χορηγός της ομάδας των 'Bears', καθώς συμπληρώνει αισίως έξι εβδομάδες πτώσης" τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ..

- Μάνος Χατζηδάκης

"Η πρώτη εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα στην Μ. Βρετανία χαρακτηρίστηκε από την επιστροφή των επενδυτών στις Αγορές αλλά και την αδυναμία του Τραπεζικού κλάδου να ακολουθήσει την τάση" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Οι Ευρωπαϊκοί δείκτες επέστρεψαν, ή προσέγγισαν τα προ-δημοψηφίσματος επίπεδα, "διαβάζοντας" πιο ψύχραιμα τον πιθανό οικονομικό αντίκτυπο στους επιμέρους κλάδους δραστηριότητας, ωστόσο οι Τράπεζες βρέθηκαν σε μια συνεχή πίεση αρνητικής ειδησεογραφίας, η οποία εκδηλώνεται τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό: στο εξωτερικό οι αβεβαιότητες ενόψει των Ευρωπαϊκών "τεστ αντοχής" (Αύγουστος) συντηρούν το κλίμα πωλήσεων, ενώ στο εσωτερικό η συστημική επίδραση μιας απειλούμενης χρεοκοπίας του μεγαλύτερου κρίκου του Λιανικού Εμπορίου, δεν αφήνει πολλά περιθώρια εφησυχασμού.

Έτσι ενώ οι μετοχές του Εμποροβιομηχανικού κλάδου συνέχισαν την ανοδική τους αντίδραση, ο Τραπεζικός κλάδος αυτονομήθηκε αρνητικά, αναμένοντας μεγαλύτερη ορατότητα στις εξελίξεις γύρω από το μέτωπο της υπόθεσης της "Μαρινόπουλος".

Κατά τα άλλα, η ατζέντα του Ιουλίου φαίνεται ότι θα κινηθεί σε διεθνές επίπεδο στα "απόνερα" του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της Μ. Βρετανίας, με σημαντικές ημερομηνίες στις 14 και 21 οπότε συνεδριάζουν οι Κεντρικές Τράπεζες της Μ. Βρετανίας και της ΕΚΤ, ενώ η FED συνεδριάζει προς το τέλος Ιουλίου (26-27).

Μετά τις 15 Ιουλίου αναμένεται στην Ελλάδα ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, προκειμένου να ξεκινήσει η προετοιμασία των προαπαιτούμενων της β' αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος προσαρμογής.

Ο μήνας σε Ελλάδα και Ευρώπη, τέλος, θα έχει τις πρώτες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων εξαμήνου, δίνοντας λόγους διαφοροποίησης της συμπεριφοράς των μετοχών.

Το χαμηλό της διήμερης πτώσης πραγματοποιήθηκε στις 517 μονάδες, ακριβώς 100 μονάδες από το σημείο εκκίνησης της πτωτικής κίνησης την προηγούμενη Παρασκευή. Από το σημείο αυτό ακολούθησε μια ήπια ανοδική αντίδραση έως τις 547 μονάδες, αποφορτίζοντας αισθητά την συνολική υποτιμημένη τεχνική εικόνα των ταλαντωτών.

Αλλαγές σε επίπεδο τάσης δεν υπάρχουν, για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να διασπάσει τις 600 μονάδες. Οι 547 μονάδες ήταν το ελάχιστο δυνατό υψηλό της αντίδρασης από την πτώση μεταξύ 656 και 517 μονάδων, με επόμενα επίπεδα αντίστασης στις 573 και 586 μονάδες.

Η εξέλιξη του σχηματισμού, μετά την πρώτη ανοδική αντίδραση, δεν έχει χαρακτηριστικά έντασης και αυτό αφήνει ενδεχομένως ένα περιθώριο αισιοδοξίας συνέχισης προς το επόμενο σημείο αντίστασης (573 μονάδες).

Τα συναλλακτικά δεδομένα σε θετικές συνεδριάσεις, όσο κινούνται κοντά στα επίπεδα των 70 εκατ. ευρώ διατηρούν σε καλό βαθμό τις ελπίδες των αγοραστών, οι οποίοι αν και έχουν απέναντι τους την αδυναμία των Τραπεζών, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα υπολογίσιμο ανοδικό αντίβαρο με άλλους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Η Ελληνική Αγορά υποαπέδωσε τόσο στο διάστημα της έντονης πτώσης, όσο και στο διάστημα της αντίδρασης από την περασμένη Παρασκευή, λόγω των Τραπεζών οι οποίες φαίνεται ότι θα έχουν τον πρώτο λόγο στην διαμόρφωση της τάσης.

Αναμένοντας την λύση της συσσώρευσης των Τραπεζικών διαγραμμάτων, από τα πρόσφατα χαμηλά, εκτιμούμε ότι η προσαρμογή με τις αποτιμήσεις των Ξένων Τραπεζών έχει αποτυπώσει το συγκριτικό ρίσκο της Χώρας, καθώς και σημαντικό μέρος των κινδύνων που συνδέονται με την καταγραφή νέων επισφαλειών.

"Για αυτό το λόγο θα δίναμε ένα πόντο επιπλέον υπέρ των αγοραστών, σε ότι αφορά την κατεύθυνση της εκτόνωσης" τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Άλλη μία ημέρας επικράτησης των αγοραστών για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου ξεχώρισε το +1,75% για τον δείκτη Hang Seng.

Ήπια ανοδικά, εν μέσω εναλλαγής προσήμων, η Ευρώπη, με ανοδικές διαθέσεις προσπαθεί να κινηθεί η Wall Street.
Κέρδη για Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών και την Κίνα, ο Κρατικός δείκτης PMI μεταποίησης, που παρακολουθεί τις μεγαλύτερες εταιρείες, υποχώρησε στο 50 τον περασμένο μήνα, έναντι 50,1 το Μάιο και τον Απρίλιο. Ο αριθμός επιβεβαίωσε τις προβλέψεις των αναλυτών και σηματοδότησε την πιο αδύναμη ανάγνωση μετά το 49 του Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, ο PMI μεταποίησης της Caixin που παρακολουθεί τις μικρότερες Ιδιωτικές εταιρείες, επίσης εμφάνισε τον υψηλότερο ρυθμό επιδείνωσης των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Ο δείκτης μειώθηκε σε 48,6 τον Ιούνιο, έναντι 49,2 το Μάιο.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας δείχνει έτοιμη να ανακοινώσει νέο γύρο τόνωσης, καθώς επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα δείχνουν ότι οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν με τον πιο γρήγορο ρυθμό από το 2013 και μετά. Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 0,4% το Μάιο, σε σχέση με το περασμένο έτος. Το ποσοστό επιβεβαίωσε τη μέση εκτίμηση των αναλυτών.

Ο PMI μεταποίησης της Markit ανέβηκε στο 48,1 το Ιούνιο, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, έναντι μιας προκαταρκτικής ανάγνωσης 47,8 και τελικής 47,7 το Μάιο.

Παράλληλα, ο αναθεωρημένος δείκτης για νέες παραγγελίες ήταν 46,1, υψηλότερα σε σχέση με την προκαταρκτική ανάγνωση 45,8 και πάνω από το 44,7 του προηγούμενου μήνα.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών επεκτάθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του Markit, ο δείκτης PMI του τομέα Μεταποίησης αυξήθηκε στο 52,8 τον Ιούνιο από το 51,5 τον προηγούμενο μήνα, υψηλότερα από την αρχική μέτρηση του 52,6.

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν εξετάζει προς το παρόν αγορά Κρατικών ομολόγων που να είναι δυσανάλογη προς την συμμετοχή των Χωρών της Ευρωζώνης στην Τράπεζα, καθώς είναι πολύ δύσκολο να εγκαταλειφθεί αυτό το βασικό κριτήριο για τα κεφάλαια", δήλωσαν στο Reuters πηγές της ΕΚΤ.

"Είναι πολύ νωρίς για να συζητηθούν οι όποιες αλλαγές στη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά την ψήφο των Βρετανών για αποχώρηση από την ΕΕ", δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Εβαλντ Νοβότνι. "Έχουμε λάβει συγκεκριμένες προφυλάξεις έναντι αντιδράσεων πανικού. Αυτό αφορά κυρίως την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ και από την Τράπεζα της Αγγλίας", τόνισε.

Η S&P υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε "AA" από "ΑΑ+", θέτοντας σταθερό outlook.

Η υποβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης ότι το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος μειώνει την δημοσιονομική ευελιξία της Ε.Ε., ενώ αντανακλά την μείωση της πολιτικής συνοχής.

Οι αναλυτές της S&P τονίζουν πως ενώ τα εναπομείναντα 27 Μέλη αναμένεται να επανεπιβεβαιώσουν την δέσμευση στην Ένωση, η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα απαιτήσει αναπόφευκτα νέες και πολύπλοκες διαπραγματεύσεις για τον επταετή προγραμματισμό για τον προϋπολογισμό.

"Οι νέες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία δεν θα είναι θετικές' για τη Βρετανία και την Ευρωζώνη, μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ", δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Μορίς Μόουζες Όμπστφελντ. Σε συνέντευξή του στην Ιταλική εφημερίδα "Corriere della Sera", αναφερόμενος στα προβλήματα της Ιταλικής Οικονομίας και του Τραπεζικού κλάδου της Χώρας, δήλωσε πως "η Ιταλία χρειάζεται ένα ευρύ πακέτο μεταρρυθμίσεων".

Μετά την ψηφοφορία του Ηνωμένου Βασιλείου και την απόφαση για έξοδο, η JP Morgan υιοθετεί μια πιο επιφυλακτική στάση για τον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Τομέα.

Η Αμερικανική Τράπεζα εκτιμάει μια μείωση κατά μέσο όρο στα κέρδη ανά μετοχή κατά 13% έως το 2018, για τις Τράπεζες που καλύπτει.

"Παρά τη μείωση των τιμών των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, η αποτίμησή τους παραμένει ακριβή στη 0,8 φορά την καθαρή εσωτερική αξία, ενώ το κόστος κεφαλαίου θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω, λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα του Τραπεζικού Τομέα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην ΕΕ", επισημαίνει η Τράπεζα.

Ως εκ τούτου, υποβαθμίζει όλες τις Εγχώριες Τράπεζες του Ηνωμένου Βασίλειου: τη Lloyds από "overweight" σε "neutral", την Barclays από "overweight" σε "neutral", την RBS σε "underweight" από "neutral" και την CYBG σε "underweight" από "neutral".

Από τις Ευρωπαϊκές Επενδυτικές Τράπεζες, υποβαθμίζει την Deutsche Bank από "overweight" σε "neutral OW", την UBS σε "underweight" από "neutral" και την Credit Suisse σε "underweight" από "neutral".

Στον αντίποδα, αναβαθμίζει την HSBC σε "neutral" από "underweight", τη Δανέζικη DNB σε "neutral" από "underweight" και τη Σουηδική "Swed" σε "overweight" από "neutral".

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η απόδοση του 10ετους και του 30ετους Αμερικάνικου ομολόγου υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά, εν μέσω ανησυχιών ότι το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος θα περιορίσει την Παγκόσμια ανάπτυξη και θα αποτρέψει την Fed να αυξήσει τα επιτόκια. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η απόδοση του 10ετους τίτλου διολίσθησε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1,3784%. Πτώση 10 μονάδων βάσης σημειώνει η απόδοση του 30ετους τίτλο, στο επίπεδο του 2,1873%.

Οι προοπτικές αύξησης των επιτοκίων από την Fed ως το τέλος του έτους έχουν υποχωρήσει στο 8%, από 50% στις 23 Ιουνίου, με βάση στοιχεία του Bloomberg.

Από την άλλη, η Μεταποίηση στις ΗΠΑ επεκτάθηκε τον Ιούνιο με ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 15 μηνών, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ο δείκτης μεταποίησης του Ινστιτούτου "ISM" σκαρφάλωσε στις 53,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, από 50,8 μονάδες το Μάιο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 1.250 εκατ. Ευρώ, λήξεως 9 Ιανουαρίου 2017.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα παρέμεινε αμετάβλητος τον Ιούνιο στις 89,7 μονάδες, σε επίδοση πάντως σημαντικά χαμηλότερη έναντι της αντίστοιχης περυσινής (91,2 μονάδες), σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις, αναρριχόμενος μέχρι τις 551,56 μονάδες (+1,74%), όμως οι αγοραστές, αργά αλλά σταθερά, άρχισαν να χάνουν δυνάμεις με αποτέλεσμα ο Δείκτης να υποχωρήσει μέχρι τις 541,47 μονάδες (-0,12%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 544,81 (+0,5%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 544,76 μονάδες με κέρδη 0,49%.

Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων 11 συνεδριάσεων, περιορίστηκε στα 63,5 εκατ. από τα οποία τα 3,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΔΕΗ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΓΡΙΒ, ΕΤΕ, ΦΦΓΚΡΠ). Ο τίτλος της Alpha Bank απέσπασε το 27% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν "πάτησαν σε αρνητικό έδαφος" οι ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΤΙΤΚ, ΦΦΓΚΡΠ.

Αντίθετα δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο ο τίτλος της Jumbo.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Lamda Development και στο υψηλό ημέρας οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και Folli Follie Group.

Χαμηλότερα του 25αρη, ξαφνική συναλλακτική αφύπνιση για την Έλτον (4,51%), επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά χαμηλά η Κρητών Άρτος (-2,41%), με λίγους αγοραστές το σημερινό +8,82% για τον Άβακα, ενώ στα 0,3290 ευρώ άλλαξαν χέρια 35000 τεμ. στην Ρεβόιλ (-1,82%).

Τέλος από σήμερα, τα μερίδια του Διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου "ALPHA ETF FTSE Athex Large Cap ΜΕΤΟΧΙΚΟ" ήταν διαπραγματεύσιμα στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου με επανεπένδυση σε νέα μερίδια του Δ.Α.Κ.

---ΧΠΑ

Ακόμα μία συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης μεταβλητότητας και στην Αγορά Παραγώγων, με το volatility να μην ευνοεί την συναλλακτική δραστηριότητα που παρουσίασε νεότερη υποχώρηση στα συμβόλαια του δείκτη, αλλά και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (50.202 συμβόλαια).

Στα 5.639 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.421, 1.204 για τον Ιούλιο και 217 για τον Αύγουστο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 1.455,5) κινήθηκε μεταξύ 1.433,5 και 1.480 μονάδων και γύρισε σε υπερτίμηση 0,2%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 Alpha Bank, 5.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (543), Alpha Bank (8.829), Eurobank (6.864), Πειραιώς (12.821), Εθνική (15.882), MIG (3.477), ΟΠΑΠ (318), ΟΤΕ (692), Μυτιληναίο (174), Ελλάκτωρα (110), Viohalco (113).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap μειώθηκε στο 43%, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν απογοητευτική στα μόλις 17 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (15 αγοράς και 2 πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (17.114.629 τεμ.). Πειραιώς (59.249.976 τεμ.), Alpha Bank (17.980.318 τεμ.) και Eurobank (15.726.917 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v