Πτώση με καθίζηση τζίρου στο Χρηματιστήριο

Στις τράπεζες επικεντρώθηκαν οι πωλητές στη σημερινή συνεδρίαση, με τις πιέσεις για το Γενικό Δείκτη να μετριάζονται στο φινάλε. Σταθεροποιητικά η Εθνική. Ανοδική κίνηση για Lamda, Aegean, OPAP. Κλειστή σήμερα η Wall. Τι αναμένεται για τη συνέχεια.

Αξιοπρόσεκτη αλλαγή σκηνικού, στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, τουλάχιστον όσον αφορά την εικόνα στο ταμπλό του FTSE25, καθώς λιγόστεψαν αισθητά οι θετικοί πρωταγωνιστές ημέρας και κατ' επέκταση οι κινήσεις - αντίβαρο στις συνεχιζόμενες Τραπεζικές πιέσεις, έστω και αν υπήρξε κάποια ελάχιστη κινητοποίηση στις τελικές δημοπρασίες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η συνεχιζόμενη πίεση στις Τραπεζικές μετοχές ενεργοποιεί λίγα "margin calls" (σαφώς περισσότερα θα γίνουν αν ο Δείκτης αρχίσει να "βλέπει" νούμερα χαμηλότερα των 500 μονάδων), όμως αυτά αποδεικνύονται αρκετά, λόγω απόλυτης έλλειψης πρόθυμων αγοραστών, προκειμένου να δημιουργήσουν "παράπλευρη" πίεση στις μη Τραπεζικές, Δεικτοβαρείς, μετοχές, από όσους επιλέγουν να κλείσουν θέσεις ρευστοποιώντας μη Τραπεζικούς τίτλους.

Από εκεί και πέρα και με δεδομένη την σημερινή αργία στην Wall Street (Ημέρα Ανεξαρτησίας), ασφαλώς και δεν αιφνιδίασε ο ιδιαίτερα χαμηλός τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων 53 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 14/4, 36,7 εκατ.), ενώ, αντίθετα, αποκαρδιωτική κρίνεται η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "στον 'πάγο', για χρονικό διάστημα 4 - 6 μηνών μπαίνουν τουλάχιστον δύο ομολογιακές εκδόσεις και τρία placement μεγάλων Ελληνικών Επιχειρήσεων με δραστηριότητα και σε Ξένες Αγορές, εξαιτίας της αβεβαιότητας και της αύξησης του ρίσκου για τις Αγορές της Ευρωπεριφέρειας που προκαλεί το 'Brexit".

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ της ιδίας "αντίστροφα μετρά, πλέον, ο χρόνος για την παραίτηση των υψηλόβαθμων στελεχών της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι παραιτήσεις των 3 μελών της εκτελεστικής επιτροπής, που απαρτίζεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο Άρη Ξενόφο, τον αναπληρωτή διευθύνοντα Γ. Κουτσό και το μέλος Α. Γάγαλη αναμένονται ανά πάσα στιγμή από σήμερα".

Με την ορατότητα να παραμένει χαμηλή, όσον αφορά την "επόμενη μέρα" για τον Εγχώριο Τραπεζικό κλάδο και τα "κανόνια" να σκάνε στην Αγορά, το ένα μετά το άλλο, ασφαλώς και το Χ.Α. δεν μπορεί να ελπίζει σε σημαντικά καλύτερες μέρες, ενώ ο Τραπεζικός κλάδος, μάλλον ετοιμάζεται για τα χειρότερα, αν συνυπολογιστεί και η εικόνα των Τραπεζικών μετοχών, στις Διεθνείς Αγορές.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, οι καταρρεύσεις των Μαρινόπουλου και Mamidoil - Jetoil (ακούγεται ότι υπάρχει πρόβλημα και σε άλλη εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών), μπορεί να είναι μόνο η κορυφή ενός παγόβουνου και απειλεί Τράπεζες, αλλά και πλήθος Εταιρειών – Προμηθευτών (με τις ανάλογες παράπλευρες απώλειες) στην πιο ακατάλληλη συγκυρία.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, αξίζει να σημειωθεί ότι με "ΑΜΕΜ" (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) ξεκίνησαν την συνεδρίαση οι Εθνική, Eurobank και Πειραιώς και πολύ γρήγορα ο Τραπεζικός δείκτης (-3,9%) βρέθηκε στο υψηλό ημέρας των 676,95 μονάδων (+1,73%), ο τίτλος της Alpha Bank (-5,81%) στα 1,57 ευρώ (+1,29%), της Εθνικής (0%) στα 0,196 ευρώ (+3,16%), της Eurobank (-5,09%) στα 0,542 ευρώ (+2,28%) και της Πειραιώς (-2,61%) στα 0,157 ευρώ (+2,61%).

Για πολλοστή φορά το Τραπεζικό ξεκίνημα αποδείχθηκε "fake", οι αγοραστές "παράτησαν γρήγορα την κούρσα" και οι πωλητές επανακατέλαβαν την θέση του "οδηγού", με αποτέλεσμα ο Τραπεζικός δείκτης να υποχωρήσει μέχρι τις 616,94 μονάδες (-7,29%), ο τίτλος της Alpha Bank μέχρι τα 1,43 ευρώ (-7,74%), της Εθνικής μέχρι τα 0,177 ευρώ (-6,84%), της Eurobank μέχρι τα 0,494 ευρώ (-6,79%) και της Πειραιώς μέχρι τα 0,135 ευρώ (-11,76%).

Επειδή δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι έχει ολοκληρωθεί το νέο πτωτικό κύμα στον Τραπεζικό κλάδο, ο γράφων την στήλη απευθύνθηκε στο τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, για τις επόμενες "τεχνικές οδηγίες".

Σύμφωνα με την ΑΕΠΕΥ και όσον αφορά τον Τραπεζικό δείκτη, το "stop" στο "short" εντοπίζεται στις 756 μονάδες, ενώ αποφασιστική κρίνεται η στήριξη των 573 - 550 μονάδων, καθώς από εκεί και χαμηλότερα θα παρατηρηθεί ανεξέλεγκτο "sell off".

Για την περίπτωση των επιμέρους Τραπεζικών μετοχών, το τελευταίο "προπύργιο" των αγοραστών είναι τα 1,26 ευρώ για την Alpha Bank, τα 0,153 ευρώ για την Εθνική, τα 0,4060 ευρώ για την Eurobank και τα 0,117 ευρώ για την Πειραιώς.

Κάθε αντίδραση που δεν θα φέρει κλεισίματα υψηλότερα των 1,90 ευρώ για την Alpha Bank, των 0,217 ευρώ για την Εθνική, των 0,70 ευρώ για την Eurobank και των 0,191 ευρώ για την Πειραιώς, μόνο σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές θα πρέπει να αντιμετωπίζεται!

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό FTSE25, και πάλι δύο τίτλοι, για διαφορετικούς λόγους, ίσως αξίζουν ιδιαίτερης αναφοράς.

Κατ΄ αρχήν η περίπτωση της Lamda Development, στον τίτλο της οποίας στις 11.36.41 και όχι στις 11.36.48 που συνέβη την Παρασκευή, άλλαξαν χέρια 1 εκατ. τεμάχια στην τιμή των 4,25 ευρώ, με την μετοχή να ολοκληρώνει την συνεδρίαση στα 4,33 ευρώ με ημερήσια κέρδη 3,10% και στο υψηλό ημέρας (υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 4,20 ευρώ, χαμηλό ημέρας, με ημερήσιες απώλειες 3%).

Επόμενος τίτλος του 25αρη που αξίζει αναφοράς είναι αυτός του ΟΛΠ (+0,32%), ο οποίος με ελάχιστες συναλλαγές συμπλήρωσε και έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Τεχνικά, τα 12,73 ευρώ είναι κύρια αντίσταση (ενδοσυνεδριακά έφθασε μέχρι τα 12,74 ευρώ) και μόνο κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει κίνηση προς τα 13,23 ευρώ. Τα 12,10 ευρώ θα πρέπει να γίνουν στήριξη, σε περίπτωση που ο τίτλος θελήσει να δοκιμάσει κάποιον σχηματισμό αντιστροφής.

Παρά τις σχετικές βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες, ο Γενικός Δείκτης έχασε το ψυχολογικό όριο των 540 μονάδων και αν δεν το επανακαταλάβει άμεσα, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 520, 511, 492 και 484,33 μονάδες (gap Φεβρουαρίου).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Πρώτη αντίσταση στις 556 μονάδες και οι αμέσως επόμενες στις 569 και 581 - 585 μονάδες.

Στις περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,22%), ουσιαστική στήριξη έχουμε στο 1380 - 1370. Μια κατοχύρωση του 1484 θα μπορούσε να μας φέρει στο 1505, ή στο 1600 επίπεδο. "Daily position short" με "stop" τις 1484 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"O Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχασε την περασμένη εβδομάδα μοναδική ευκαιρία να πείσει τους 'δύσπιστους' σχετικά με τη δυναμική του" επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Τη στιγμή που τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια έχουν αναπληρώσει σημαντικό μέρος των απωλειών που προκάλεσε το "Brexit", ο Χ.Α. παραμένει σε έντονα πτωτική τάση, κάτι που δείχνει ότι τα μεγάλα χαρτοφυλάκια, που θα μπορούσαν δυνητικά να προσφέρουν στηρίγματα, συνεχίζουν να αποφεύγουν την έκθεσή τους στην Εγχώρια Αγορά.

Η υπερεξάρτηση του επενδυτικού "sentiment" από τις πληγείσες Τραπεζικές μετοχές, όχι μόνο δεν βοηθά την κατάσταση, αλλά παρατηρούμε ότι η αδυναμία της Αγοράς αργά αλλά σταθερά "διοχετεύεται" στους περισσότερους, από τους υπόλοιπους τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

"Η συμπεριφορά της Αγοράς στο επίπεδο μεταξύ 517 και 511 μονάδων θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μιας και εκεί υπάρχει σημαντική τεχνική στήριξη. Απαραίτητη όσο και δύσκολη συνθήκη που απαιτείται για την επανέναρξη της ανοδικής τάσης είναι η επιστροφή του Γενικού Δείκτη πάνω από τον απλό ΚΜΟ κοντά στις 570 μονάδες, ενδεχόμενο που αυτή την ώρα μοιάζει αρκετά μακρινό" εκτιμά ο αναλυτής της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών χαρακτηρίστηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τους επενδυτές να ποντάρουν σε περαιτέρω χαλάρωση από την BoJ και σε μη κίνηση αύξησης των επιτοκίων από την Fed. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τους δείκτες Shanghai Composite (+1,91%) και Hang Seng (+1,27%).

Ελεγχόμενες οι απώλειες στην Ευρώπη, ενώ κέρδη σημειώνει ο Χρυσός, πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινείται το Ευρώ και με μικρές απώλειες κινείται το Πετρέλαιο.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη και την Ευρωζώνη, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο το Μάιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Φεβρουάριο του 2015. Η Eurostat ανακοίνωσε ότι οι τιμές παραγωγού στις 19 Χώρες της Ευρωζώνης ενισχύθηκαν κατά 0,6% σε μηνιαίους όρους, αν και εμφάνισαν πτώση 3,9% σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές ανέμεναν κατά μέσο όρο μηνιαία αύξηση 0,3% και ετήσια πτώση 4,1%.

Ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών, George Osborne, έθεσε ως στόχο να μειώσει τον συντελεστή του εταιρικού φόρου σε 15%, σε μια προσπάθεια να κρατήσει τις Επιχειρήσεις και τις επενδύσεις τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη στιγμή που η Χώρα ετοιμάζεται να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ισχύον φορολογικό ποσοστό διαμορφώνεται στο 20% και ο Osborne ήδη σχεδίαζε να το μειώσει στο 17% μέχρι το 2020.

"Η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα πληγεί το 2017 και το 2018 εξαιτίας της έκβασης του Βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση", τόνισε σήμερα η S&P Global Ratings.

"Για την Ευρωζώνη, εκτιμούμε ότι ο αντίκτυπος του 'Brexit' θα κοστίσει ένα 0,8% του ΑΕΠ κατά το 2017 και 2018", αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης.

Παράλληλα, ο S&P προβλέπει ότι το "Brexit" θα πλήξει το Βρετανικό ΑΕΠ κατά 1,2% το επόμενο έτος και 1% το 2018, εκτιμώντας πιο αδύναμες επενδυτικές προοπτικές, τόσο εγχώρια όσο και σε ότι αφορά την ξένη άμεση επένδυση.

Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι η Βρετανική Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια σε μηδέν από 0,5%, μέχρι τα τέλη του έτους, καθώς και ότι θα ξαναρχίσει την ποσοτική χαλάρωση το 2017, ενώ θεωρεί ότι μια πιο αδύναμη Στερλίνα θα βοηθήσει το Εμπόριο το 2017 και το 2018, αλλά επίσης θα προκαλέσει πληθωρισμό. Προέβλεψε ότι οι τιμές των κατοικιών στη Χώρα θα μειωθούν το 2017 και θα παραμείνουν αμετάβλητες το 2018.

Η Ιταλική Τράπεζα "Monte dei Paschi", η τρίτη μεγαλύτερη της Χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ότι η ΕΚΤ της ζήτησε να ελαττώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 30% μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Σύμφωνα με το Reuters, η Τράπεζα τόνισε ότι η ΕΚΤ της ζήτησε να μειώσει τα "κόκκινα" δάνεια σε 32,6 δισ. ευρώ το 2018, από 46,9 δισ. το 2015. Οι στόχοι για το 2016 και το 2017 είναι 43,4 και 38,9 δισ. αντίστοιχα.

Η ανακοίνωσε έφερε mini "sell off", για τον Ιταλικό Τραπεζικό κλάδο.

"Η αναζήτηση εναλλακτικών από την Ιταλική Κυβέρνηση για την ενίσχυση των κεφαλαίων των Ιταλικών Τραπεζών, με τη χρήση Δημόσιων πόρων, καταδεικνύει τις πιέσεις που δέχεται ο Ιταλικός Τραπεζικός Τομέας από την χαμηλή ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού", σημειώνει η Fitch.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, το αξιόχρεο των Ιταλικών Τραπεζών θα ενισχυόταν από μια Κρατική στήριξη που δεν θα πυροδοτούσε ένα "bail in". Ωστόσο, τονίζει, πως με βάση την Ευρωπαϊκή νομοθεσία η λύση αυτή είναι δύσκολο να εφαρμοστεί.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές της Fitch, οι κανονισμοί για την Κρατική ενίσχυση προβλέπουν στις περισσότερες περιπτώσεις τον διαμοιρασμό των βαρών με τον Ιδιωτικό Τομέα, κάτι που θα αύξανε τον κίνδυνο ενός "bail in".

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με Ξένους διαχειριστές, για την εβδομάδα που ξεκίνησε ξεχωρίζουν τα NFPs (τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας εκτός Αγροτικού Τομέα στις ΗΠΑ) την Παρασκευή. Δύο ημέρες νωρίτερα, την Τετάρτη, δημοσιεύονται τα πρακτικά της συνδρίασης του Μαΐου της Fed.

Από την Βρετανία αναμένονται την Τρίτη η Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Αγγλίας, ενώ λίγο αργότερα ο κ. Carney θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου.

Το πρωί της Τρίτης, αναμένεται η απόφαση επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας (RBA) και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης η ομιλία του προέδρου της BoJ, κ. Kuroda, τις πρώτες ώρες της Πέμπτης.

Παρά την σχετικά καλή εικόνα που έδειξαν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις οι Ξένες Αγορές, καθώς οι περισσότεροι των επενδυτών έχουν πειστεί ότι οι Κεντρικές Τράπεζες είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση, αρκετοί των αναλυτών παραμένουν επιφυλακτικοί επισημαίνοντας πως οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν αρχίσει να εξαντλούν τις επιλογές τους και ότι το μέτρο της χαλάρωσης δεν μπορεί να αποτελεί "πανάκια" για κάθε κακό που συμβαίνει στις Αγορές.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από εκεί που είχαμε μείνει, δηλαδή από το ταμπλώ του FTSE25, ίσως αξίζει μιας δεύτερης ματιάς η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης που έχει ξεκινήσει από τα 3,53 ευρώ (κλείσιμο 27/6), ο τίτλος του Μυτιληναίου (+2,56%). Τεχνικά η υπέρβαση των 4,03 - 4,11 ευρώ, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για κίνηση προς τα 4,40 - 4,44 ευρώ.

Το διάγραμμα της Μυτιληναίος από την αρχή του έτους

Από τις μετοχές του 25αρη, μόνο η Αεροπορία Αιγαίου δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Αντίθετα δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Grivalia, Jumbo, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια και Μέτκα.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΕΕΕ, Μέτκα, Τέρνα Ενεργειακή, Viohalco, Grivalia, Lamda Development.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 40,9 εκατ. από τα οποία τα 0,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ). Ο τίτλος της Alpha Bank απασχόλησε το 31% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Χαμηλότερα του 25αρη, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Υγεία (+6,8%), ξαφνικές πιέσεις στον Fourli (-5,88%), ενώ δείχνει να επαναπροσεγγίζει τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά η Frigoglass (-2,07%).

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά όχι ικανοποιητική η τελική εικόνα με 38 ανοδικές μετοχές, έναντι 47 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, λόγω επίσημων αργιών του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, ανεστάλη η διαπραγμάτευση του Δ.Α.Κ. "NBGAM ETF GREECE & TURKEY 30 – Μετοχικό" της εταιρείας "ΕΘΝΙΚΗ ASSET MANAGEMENT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ". Από 08/07/2016, το εν λόγω Δ.Α.Κ. επανέρχεται κανονικά σε διαπραγμάτευση.

Εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 36.354.088 νέες μετοχές της Jumbo, οι οποίες προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση της μη εισηγμένης εταιρείας "ΤΑΝΟΣΙΡΙΑΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ". Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 136.059.759, νέας ονομαστικής αξίας εκάστης € 0,88.

Από σήμερα και μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του Μ.Κ., οι μετοχές της εταιρείας Ικτίνος διαπραγματεύονται στο Χ.Α. με τελική ονομαστική αξία μετοχής € 0,40 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού € 0,025 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρίας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: € 0,973.

Από σήμερα και μετά την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της ΕΧΑΕ διαπραγματεύονται στο Χ.Α. με νέα ονομαστική αξία μετοχής € 1,08 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού € 0,2275 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: € 4,17.

---ΧΠΑ

Στον ίδιο βηματισμό με την τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, κινήθηκε και η πρώτη συνεδρίαση της νέας στην Αγορά Παραγώγων, με μειωμένες συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη και αξιοπρόσεκτη αύξηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (81.657 συμβόλαια).

Στα 5.379 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.290, 1.193 για τον Ιούλιο και 97 για τον Αύγουστο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 1.424,25) κινήθηκε μεταξύ 1.405 και 1.455,5 μονάδων και γύρισε σε υποτίμηση 0,7%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (394), Alpha Bank (6.990), Eurobank (6.346), Πειραιώς (18.997), Εθνική (42.352), MIG (5.121), ΟΠΑΠ (288), ΟΤΕ (357), Μυτιληναίο (309), Ελ. Πετρέλαια (109).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, μικρή ήταν η δραστηριότητα στα δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης, με συνολικά 108 δικαιώματα (86 δικαιώματα αγοράς και 22 δικαιώματα πώλησης).

Έκλεισαν μικρές "short" θέσεις σε Alpha Bank και ΔΕΗ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (17.114.629 τεμ.). Πειραιώς (59.249.976 τεμ.), Alpha Bank (18.329.976 τεμ.) και Eurobank (15.362.917 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v