Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική «βουτιά» στο Χρηματιστήριο

Ισχυρές απώλειες στο ΧΑ, με τον ΓΔ στην περιοχή των 530 μονάδων. Στο -9% η Τράπεζα Πειραιώς. Πτώση υψηλότερη του 5% σε Εθνική, Eurobank, Alpha Bank. Στο κόκκινο ΔΕΗ, ΟΤΕ, Coca Cola. Kέρδη καταγράφει ο ΟΠΑΠ. Χαμηλός ο τζίρος.

Συνεχίζεται η "ταλαιπωρία" στον τραπεζικό κλάδο, υποχωρούν τα χρηματιστήρια. Προς τις 533 ο Γενικός Δείκτης, "συναγερμός" για τις 520 στο ΧΑ.

Σταθερές οι ρευστοποιήσεις σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου (από Λισαβόνα μέχρι Αθήνα), με τους πωλητές να επιμένουν στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και την ΕΚΤ να διενεργεί ελέγχους κεφαλαιακής επάρκειας για 51 ευρωπαϊκούς ομίλους προς το τέλος του μήνα.

Σημειωτέον πως σε αυτά τα stress tests (της 29ης Ιουλίου) δεν συμπεριλαμβάνονται οι 4 ελληνικές συστημικές.

Ωστόσο, το ότι πρόκειται να ελεγχθούν μεγέθη όπως η Deutsche Bank, η Santader ή η πολύπαθη Monte dei Paschi di Siena προβληματίζει γενικά τους traders ευρύτερα για τον κλάδο, ευρωπαϊκά.

Απώλειες πάνω από 5,50% για τον τραπεζικό κλάδο στο ΧΑ, με τον ΔΤΡ να υποχωρεί 40,50% σε διάστημα μηνός και 46,64% από την αρχή του έτους. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό διόρθωσης από κάθε άλλο ανάλογο κλαδικό στην Ευρωζώνη, αν και η διόρθωση αρχίζει να προσλαμβάνει ανησυχητική διάσταση και σε άλλες αγορές της "ευρω-περιφέρειας".

Σταθεροί πωλητές κυρίως ξένοι (και... ξένοι), θυμίζοντας πως μόλις την τελευταία εβδομάδα άλλοι δύο ξένοι οίκοι ήταν αρνητικοί για το outlook του κλάδου.

Το 65% του τζίρου στον κλάδο, με περισσότερες συναλλαγές σε Εθνική, Πειραιώς και μεγαλύτερο τζίρο στην Alpha Bank.

Στις 628 μονάδες ο ΔΤΡ και όπως φαίνεται στο σχετικό διάγραμμα, η επόμενη/χαμηλότερη πολύ σημαντική στήριξη εντοπίζεται στις 550-573 μονάδες.

Μέχρι τώρα ο κλάδος βρίσκεται σε περιδίνηση των τελευταίων εξελίξεων σε Πειραιώς, των παρεμβάσεων των δανειστών στο ΤΧΣ (ζητώντας τον απόλυτο/ολοκληρωτικό έλεγχο του Ταμείου), με συνέπεια οι πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο.

Πάνω από 2% οι σωρευτικές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, απώλειες 2,30% για τον FTSE25, καθώς στους πωλητές σε ΔΕΗ, ΟΤΕ αυξάνονται, με συνέπεια η μεν μετοχή της Επιχείρησης να διορθώνει έως τα 2,34, η δε του Οργανισμού έως τα 8,12 ευρώ.

Σε αντίθεση με ΟΤΕ-ΔΕΗ, στη μετοχή του ΟΠΑΠ επικρατούν -προσώρας- οι αγοραστές, με τις συναλλαγές να πραγματοποιούνται στο εύρος των 6,08-6,23 ευρώ, με συναλλαγές και αξία πάνω από 350 χιλιάδες ευρώ.

Χωρίς σημαντικές αντιστάσεις στην πλειονότητα των μετοχών-σηματωρών και blue chips, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, με μόλις 4 μετοχές σε θετικό πρόσημο.

Στη μετοχή του ΟΛΠ παραμένει ενεργό το ενδιαφέρον αρκετών επενδυτών στα επίπεδα των 12,40-12,74 ευρώ, με μέτριες συναλλαγές/τζίρο.

Στην Αεροπορία Αιγαίου επίσης γίνονται κινήσεις στο εύρος 6,35-6,46 ευρώ, όπως επίσης στα ΕΧΑΕ, στο εύρος των 4,17-4,26 ευρώ.

Από τη μεσαία κατηγορία διασώζονται ΕΥΑΘ (στα 3,08-3,16 ευρώ), Σαράντης (8,50-8,72 ευρώ). Είχαν αλλάξει χέρια 54 εκατ. μετοχές -σχεδόν από 20 εκατ. μετοχές μόνο σε Εθνική και Πειραιώς-, ο δε τζίρος στα 24 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v