Κλειστή η Wall Street σήμερα, υποτονικό το ενδιαφέρον στην Ευρώπη, με απώλειες χαμηλότερα των 540 μονάδων για το Χ.Α.Με περιορισμένες συναλλαγές/τζίρο «άνοιξαν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με μικτές ήπιες τάσεις για τους βασικούς δείκτες και τον Επίτροπο της Ε.Ε. για την Ψηφιακή Οικονομία, Γκίντερ Ετινγκερ, να ζητά (με συνέντευξή του στην Bild) την επιβολή κυρώσεων κατά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, με... πρόσχημα τη μη υλοποίηση δημοσιονομικών δεσμεύσεων.
Αυτά σε μία συγκυρία κατά την οποία στο Βερολίνο οι κυβερνητικοί εταίροι (CDU/CSU και SPD) διαφωνούν για τις συνταγές όσον αφορά στην ελληνική κρίση.
Στο Χ.Α. ο κλάδος-κλειδί, ο τραπεζικός, δέχεται και νέες ρευστοποιήσεις/πιέσεις, συνέπεια των όσων διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες, ενώ ορισμένοι αναλυτές συνεκτιμούν τις εξελίξεις στην Ιταλία.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η Ρώμη είναι έτοιμη να αψηφήσει τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο και να διασώσει με κρατικό χρήμα τις ιταλικές τράπεζες. Σημειωτέον πως ο ΜΙΒ υποχωρεί κατά 1,15% στις 16.133 μονάδες, θυμίζοντας πως οι 9 από τις 30 μετοχές του δείκτη είναι τραπεζικές. Προεξάρχουσα η θέση της ιστορικής (και πιο προβληματικής) Banca Monte dei Paschi di Diena.
Το εγχείρημα της Ρώμης (εάν τελικά προχωρήσει) έχει τη σημασία του γενικότερα για τον «ευρω-Νότο» και το χρηματοπιστωτικό σύστημα των χωρών.
Στο Χ.Α. και πάλι, σημαντικές οι απώλειες και για τις 4 συστημικές τραπεζικές, με Εθνική και Πειραιώς να έχουν τις περισσότερες συναλλαγές και την Alpha Bank τον μεγαλύτερο τζίρο. Περιττό να σημειωθεί πως και των 4 μετοχών η τρέχουσα τιμή υπολείπεται αρκετά από την τιμή της τελευταίας/τρίτης ΑΜΚ.
Για τον κλαδικό δείκτη, το τελευταίο υψηλό καταγράφηκε στις 23-24 Μαΐου (1.239,80-1.225,80 μονάδες), δηλαδή προηγούμενος του Γενικού Δείκτη (στις 8 Ιουνίου, στις 658,99 μονάδες), επιβεβαιώνοντας όσους εδώ και καιρό υποστηρίζουν πως οι μεγάλοι παίκτες πρώτα ρευστοποίησαν κερδοφόρες θέσεις τους σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, ακολούθησε μία τελευταία φάση της ανοδικής κίνησης όπου άρχισαν να ρευστοποιούνται θέσεις σε μετοχές/εισηγμένες και blue chips.
Σε μόλις 6 από τις 25 μετοχές του δείκτη υπερισχύουν οι αγοραστές, σε μία η τιμή παραμένει αμετάβλητη, ενώ στις υπόλοιπες οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι. Καταρχήν στις τράπεζες αλλά σταδιακά, μετά τις 10:50-11:00, και σε blue chips και μετοχές-σηματωρούς.
Με αγοραστές στον ΟΠΑΠ, με πωλητές σε ΟΤΕ και ΔΕΗ. Με χαμηλό τζίρο η διόρθωση έως τα 11,32 ευρώ για τη μετοχή της Jumbo, επίσης με χαμηλό τζίρο υποχωρεί κατά 4,57% η μετοχή της ΜΕΤΚΑ. Λίγο μετά τις 11:30, με συναλλαγές μόλις 20 τεμαχίων, συνολικής αξίας 137 ευρώ (!). Στα 6,45 ευρώ η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου με αγοραστές, όπως επίσης στο 1,83 ευρώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Ελάχιστα πράγματα στον FT Mid Cap, ενδεικτικό το ότι στις 11:35, στις 8 από τις 20 μετοχές του δείκτη δεν είχε γίνει καν πράξη αρχής/ανοίγματος.
Στα 16,5 εκατ. τεμάχια οι συναλλαγές, στα 7,2 εκατ. ευρώ ο τζίρος. Το 48% στις τράπεζες, ιδιαίτερα αυξημένος με πάνω από 1 εκατ. μετοχές στη Lamda Development, συνολικής αξίας 4,3 εκατ. ευρώ.