Σε περιδίνηση και πάλι οι αγορές, με τα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης σε κόκκινο-βαθύ κόκκινο.
Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος, με ανησυχητική την εικόνα των κλαδικών δεικτών από Μιλάνο και Μαδρίτη μέχρι Αθήνα και Λισαβόνα.
Στο ΧΑ συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις/πιέσεις κυρίως στις μετοχές του κλάδου, αλλά με τη γενικότερη διάθεση/τάση να είναι πωλητική, με συνέπεια την υποχώρηση των περισσότερων εισηγμένων/μετοχών- σηματωρών και blue chips.
Απώλειες έως 7% μετρούσε νωρίτερα ο τραπεζικός δείκτης, συνέπεια των πωλήσεων που αμείωτες πραγματοποιούνται στους τίτλους και των 4 συστημικών ομίλων.
Οι ανησυχίες στην αγορά για ντόμινο πτωχεύσεων πολλαπλασιάζονται, την ώρα που σε χρηματιστηριακά γραφεία κυκλοφορούν φήμες για την τάδε και τη δείνα επιχείρηση. Το όλο κλίμα ήρθε να επιτείνει το μείον 30% για τη μετοχή της Αλουμύλ στο 0,168 του ευρώ, αλλά με μόλις 5.550 μετοχές αξίας 936 ευρώ. Tι να πει κανείς...
Στην αγορά θεωρείται δεδομένο πως το ντόμινο που ενεργοποιήθηκε κυρίως με τη Μαρινόπουλος (και σε πολύ μικρότερο βαθμό με την JetOil) θα έχει πολλαπλασιαστικές συνέπειες και συνέχεια. Εταιρείες ευπαθών κλάδων, με μεγάλα ανοίγματα-υποχρεώσεις, βρίσκονται στο επίκεντρο της εικοτολογίας, με τους δανειστές να πιέζουν τις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια. Στα όσα αναφέρει αναλυτικά ο Χρήστος Κίτσιος αποτυπώνεται μία πλευρά της ζοφερής πραγματικότητας, την ώρα που τα NPEs έχουν εκτιναχθεί σε πάνω από 60% του ΑΕΠ.
Το 74% του μέτριου τζίρου παραμένει επικεντρωμένο στις τραπεζικές μετοχές, με την Εθνική και Πειραιώς να έχουν τις περισσότερες συναλλαγές (σε απόλυτο αριθμό τεμαχίων) και την Alpha Bank τον υψηλότερο τζίρο.
Μάλιστα στη μετοχή της Alpha Bank έχει πραγματοποιηθεί το σχεδόν 1/3 του συνολικού τζίρου στο εύρος των 1,39-1,45 ευρώ. Σε τιμές 41,91% χαμηλότερα σε διάστημα εβδομάδας και 43,78% από την αρχή του έτους.
Συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος σε μετοχές των ΟΤΕ, MIG, Coca Cola, Κύπρου, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ, Σαράντη, ΔΕΗ και Αεροπορία Αιγαίου, Motor Oil, FF Group κ.α.
Πάντως η ροή συναλλαγών -ακόμη και στον τραπεζικό κλάδο- είναι ελεγχόμενη, με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο και τους εν δυνάμει αγοραστές σε όλο και χαμηλότερες/φθηνότερες τιμές.
Επιμέρους κινήσεις επιχειρούνται σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Αεροπορία Αιγαίου, FF Group, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αλλά και ΤΙΤΑΝ, ΟΤΕ, Grivalia και ακόμη λίγες από τη μεγάλη-μεσαία κεφαλαιοποίηση.
Ενδιαφέρον το ότι παρά την ξεκάθαρα πτωτική φορά του τραπεζικού κλάδου και την πίεση που υφίσταται το μεγαλύτερο μέρος του FTSE25 στα Παράγωγα, η εικόνα είναι μάλλον... χαλαρή.
Στα μόλις 339 τα Συμβόλαια του δείκτη για την τρέχουσα σειρά και μόλις 52 για την επόμενη (στις 14:35).
Τεχνικά για τον ΔΤΡ η δοκιμασία στα χαμηλά ημέρας των 605,06 μονάδων φαίνεται να ενεργοποίησε -έστω πρόσκαιρα- αγορές, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα σε αυτή τη φάση της αγοράς.
Ξεκάθαρη η τεχνική προσέγγιση για τον ΔΤΡ από το προσυνεδριακό σχόλιό μας (σε "μέτρηση" του Βασίλη Μαρκάκη), την οποία επαναλάβαμε στο αμέσως προηγούμενο.
Στα 23 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με τα σχεδόν 9,5 εκατ. ευρώ να έχουν πραγματοποιηθεί στην Alpha Bank.