Επέστρεψαν οι πωλητές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αργία χθες στη Wall Street, όλο και προβληματίζει η αγορά του Μιλάνου, με τον δείκτη ΜΙΒ να υποχωρεί 1,70% και τις Banca Monte dei Paschi di Siena και Intesa SanPaolo να "καταρρέουν" και να "βουλιάζουν" αντίστοιχα.
Θα επιμείνουμε στο Μιλάνο, στο ιταλικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς το μεγαλύτερο συστημικό πρόβλημα της Ευρωζώνης, της Ε.Ε., έχει ήδη ενεργοποιηθεί και λέμε μεγαλύτερο μέχρι νεωτέρας... Επονται οι κεφαλαιακοί έλεγχοι της ΕΚΤ σε περίπου 51 ευρωπαϊκές τράπεζες (θυμίζοντας πως των stress tests εξαιρούνται οι ελληνικές), με τον Ιούλιο να έχει ξεκινήσει "ζεστός" και να προοιωνίζεται "θερμότερος".
Στο Χ.Α., άλλη μία συνεδρίαση με σημαντικές απώλειες στη διάρκειά της και επιτηδευμένο "κλείσιμο" στη διαδικασία των δημοπρασιών. Για πτώση με καθίζηση τζίρου έκανε λόγο ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται τελικά στην περιοχή των 540 μονάδων, για τον τραπεζικό να δοκιμάζονται σημαντικές στηρίξεις και στο τέλος να κλείνει στις 639 μονάδες.
Προφανώς συνεχίζεται η διόρθωση στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, στον απόηχο των όσων διαδραματίζονται σε Μαρινόπουλο αλλά και σε άλλα μέτωπα. Την ώρα που, όπως σημειώνει ο Γιώργος Παπανικολάου, ξεκίνησε πλήρης έλεγχος της Μαρινόπουλος για λογαριασμό της Σκλαβενίτης, με σκοπό το έγκαιρο κλείσιμο μίας συμφωνίας διάσωσης για την πρώτη, η αγορά "μετρά" ήδη τα τελευταία δραματικά νέα από την υπόθεση JetOil, ενώ πάνω από τα Σπάτα και το McArthurGlen συγκεντρώνονται απειλητικά "σύννεφα".
Τα επίχειρα της κρίσης και των πολιτικών που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια, οι συνέπειες της "φούσκας" που διαμορφώθηκε με τη βραδυφλεγή... βόμβα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να χρήζει απασφάλισης... χθες.
Η Εθνική, όπως αναφέρει ο Χρήστος Κίτσιος, προχωρά σε σχήμα... αλά KKR για κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, στα βήματα των Alpha Bank-Eurobank, με την κατάσταση να χρειάζεται ρηξικέλευθες ενέργειες προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, που πλέον προβληματίζει όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον κίνδυνο αποχώρησης κι άλλων κεφαλαίων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, νέων πιέσεων σε ομόλογα και αξίες.
Ηδη στην Ισπανία -το τέταρτο ΑΕΠ της Ευρωζώνης-, η Μαδρίτη ακολουθεί την πεπατημένη της Αθήνας και "βάζει χέρι" στα αποθεματικά των ταμείων για να πληρώσει συντάξεις και για την Ιταλία παρεμβαίνουν οι Financial Times εξηγώντας/προειδοποιώντας γιατί η Ε.Ε. θα πρέπει να αφήσει τον Ρέντσι να σώσει τις τράπεζες.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, δύσκολα θα μπορούσε να αλλάξει ουσιαστικά το κλίμα, η τάση για τον κλάδο, με πιθανότατο ενδεχόμενο αυτό της περαιτέρω μείωσης επενδυτικών θέσεων από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης.
Υπό αυτές τις συνθήκες, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να αναστραφεί η τάση και για τον εγχώριο κλάδο, κάτι που αποτυπώνεται ξεκάθαρα εδώ και εβδομάδες και στην τεχνική/διαγραμματική απεικόνιση του τραπεζικού δείκτη.
Σαφής η "μέτρηση" του Βασίλη Μαρκάκη, ο οποίος θεωρούσε αναπόφευκτη την πτωτική διάσπαση των 650 μονάδων μετά τις αλλεπάλληλες ανεπιτυχείς προσπάθειες υπέρβασης του "τοπικού πυθμένα" της 16ης Ιουνίου, δηλαδή των 757-746 μονάδων.
Πλέον, σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary, η πλησιέστερη στήριξη εντοπίζεται στις 604 μονάδες, όπου δοκιμάζεται ο ΔΤΡ, με την εν λόγω περιοχή να μπορεί -υπό προϋποθέσεις- να αποτελέσει βάση αντίδρασης έως το πολύ προς τις 674-665 μονάδες.
Για να αποφευχθούν τα χειρότερα για τον τραπεζικό δείκτη, που δεν είναι άλλο από την καταγραφή "νέου ιστορικού ελάχιστου", θα πρέπει να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο το έσχατο "προπύργιο" των "ταύρων", η ζώνη των 550-510 μονάδων.
Για τον Γενικό Δείκτη, το επιτηδευμένο κλείσιμο στις δημοπρασίες δεν νομίζω πως ξεγελά τους traders, παρότι η τελική τιμή έγραψε ακριβώς πάνω στη στήριξη των 540 μονάδων. Η υπέρβαση των 556,5 και των 568 μονάδων εξακολουθεί και παραμένει ως η ελάχιστη προϋπόθεση για τη βελτίωση -έστω τεχνικά- της άκρως αποθαρρυντικής εικόνας.
Στο ενδεχόμενο καθοδικής διάσπασης του εύρους των 515-500 μονάδων, οι short θα έχουν άπλετο χώρο μέχρι τα "ιστορικά χαμηλά" των 420 μονάδων. Ωστόσο ουδεμία κίνηση (είτε ανοδική, είτε πτωτική όπως τώρα) εξελίσσεται χωρίς ενδιάμεσες διορθώσεις/εκλάμψεις.
Και σε αυτές εστιάζουμε... μέχρι νεωτέρας.