Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Κατηφορίζει» στις 535 μονάδες

Nέα πτώση για το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 535 μονάδων. Στο -4% η Τράπεζα Πειραιώς. Απώλειες για Εθνική, Alpha, ΔΕΗ, Eurobank, Μυτιληναίο. Kέρδη καταγράφουν Coca Cola, EYΔΑΠ, Ελλάκτωρ. Χαμηλός ο τζίρος.

Με το... καλημέρα, χαμηλότερα το Χ.Α. Με το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βαρύ, οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο στο ούτως ή άλλως σε διόρθωση ελληνικό.

Ιταλικές τράπεζες και Brexit προβληματίζουν τις ευρωαγορές, όπως σημειώνεται σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr, εστιάζοντας στην επαναφορά των ανησυχιών λόγω Brexit, στην κατάσταση του ιταλικού τραπεζικού συστήματος και στα οικονομικά στοιχεία/δείκτες που ανακοινώνονται σταδιακά.

Η καταρχήν αποτίμηση των συνεπειών σε Ευρώπη και διεθνείς αγορές θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη βραχυπρόθεσμη τάση (και) στα χρηματιστήρια. «Κλειδί» θεωρείται η ανακοίνωση των δεικτών ΡΜΙ για τη γερμανική οικονομία και πώς αυτή θα επηρεάσει την πορεία του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης.

Με «ουρά» πωλήσεων ξεκίνησε η συνεδρίαση στο Χ.Α., με προσεκτικές ρευστοποιήσεις κυρίως στον τραπεζικό κλάδο αλλά και σε αρκετά blue chips. Εως τις 618 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, καθώς από τα πρώτα κιόλας λεπτά ενεργοποιήθηκαν πωλήσεις στις μετοχές και των 4 συστημικών τραπεζών, με συνέπεια να καταγραφούν ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Προσπάθεια ανάσχεσης επιχειρήθηκε μετά τα πρώτα 5'-10' σε Alpha Bank από το 1,41 ευρώ, σε Εθνική από το 0,183 ευρώ, σε Eurobank από το 0,471 ευρώ και σε Πειραιώς από το 0,142 ευρώ.

Συνοπτικά για τον κλαδικό δείκτη «μετρώνται» απώλειες 42,65% σε διάστημα μηνός και 46,74% από την αρχή του έτους, έναντι 17,23% και 14,92% αντίστοιχα για τον Γενικό Δείκτη.

Μεγαλύτερες απώλειες για τον ΔΤΡ έναντι του Γ.Δ., που εξηγούν τη διόρθωση που εξελίσσεται από τα τελευταία «τοπικά υψηλά» της 7ης-8ης Ιουνίου, την υστέρηση του κλάδου-κλειδί αλλά και των πωλήσεων που γίνονται έκτοτε (εκ περιτροπής) στην πλειονότητα των εισηγμένων/μετοχών-σηματωρών και blue chips.

Πλέον, σε βραχυμεσοπρόθεσμο διάστημα η φορά και των 21 μη τραπεζικών μετοχών του δείκτη είναι καθοδική, με ισχυρότερα (ή ασθενέστερα) σήματα short για ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Πάντως σήμερα -μέχρι τώρα- σταθεροποιητικές τάσεις διαμορφώνονται σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με κάποιους αγοραστές σε ΔΕΗ και ΟΤΕ και λιγοστούς πωλητές στον ΟΠΑΠ.

Στη δεικτοβαρή μετοχή της Coca Cola οι συναλλαγές πραγματοποιούνται έως 2,65% χαμηλότερα στα 17,88 ευρώ και μάλιστα με συγκρατημένες συναλλαγές, τζίρο. Περιορισμένης έκτασης κινήσεις σε Αεροπορία Αιγαίου, Grivalia, FF Group, ΟΛΠ, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Μέχρι τις 11:00-11:05 η περιοχή των 604 μονάδων για τον ΔΤΡ δεν είχε απειληθεί (χαμηλό αρχής στις 618,67 μονάδες), γεγονός που άφηνε κάποιες ελπίδες για τη συνέχεια.

Στο προσυνεδριακό σχόλιό μας σημειώναμε πως είναι σαφής η «μέτρηση» του Βασίλη Μαρκάκη, ο οποίος θεωρούσε αναπόφευκτη την πτωτική διάσπαση των 650 μονάδων μετά τις αλλεπάλληλες ανεπιτυχείς προσπάθειες υπέρβασης του «τοπικού πυθμένα» της 16ης Ιουνίου, δηλαδή των 757-746 μονάδων.

Πλέον, σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary, η πλησιέστερη στήριξη εντοπίζεται στις 604 μονάδες, όπου δοκιμάζεται ο ΔΤΡ, με την εν λόγω περιοχή να μπορεί -υπό προϋποθέσεις- να αποτελέσει βάση αντίδρασης έως το πολύ προς τις 674-665 μονάδες.

Στις 11:05 είχαν γίνει συναλλαγές 6,4 εκατ. μετοχών, ο δε τζίρος στα πολύ χαμηλά επίπεδα των 2,9 εκατ. ευρώ. Με το 72% στον τραπεζικό κλάδο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v