Ακόμα μία ημέρα πίεσης των Τραπεζικών αποτιμήσεων, καθώς η "ρηχότητα" της Εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, δυσκολεύει και παρατείνει το έργο όσων Ξένων Funds έχουν αποφασίσει να αυξήσουν την ρευστότητά τους, εν όψει πιθανών Α.Μ.Κ. για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες, που θα προκύψουν από τα εν εξελίξει "stress tests".
Πιο συγκεκριμένα, σε περίπτωση που ικανός αριθμός Ευρωπαϊκών Τραπεζών αναγκαστεί να προστρέξει στις Αγορές για ανεύρεση πρόσθετων κεφαλαίων και μάλιστα με ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές, λόγω και της αρνητικής συγκυρίας, η κίνηση αυτή θα φέρει αντανακλαστικές πιέσεις για τους εγχώριους Τραπεζικούς τίτλους, καθώς αρκετοί Ξένοι παίκτες θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν στις νέες Α.Μ.Κ. μειώνοντας θέσεις σε άλλες "ρηχότερες" Αγορές, όπως η Ελληνική.
Ένα τέτοιου τύπου ιδιότυπο "front running" συντελείται κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις στο Τραπεζικό ταμπλό, ενώ για τον υπόλοιπο 25αρη, τις σχετικά μικρότερες πιέσεις τις έχουν αναλάβει τα μικρά, καθημερινά, "margin calls".
Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, πως στην παρούσα φάση ο Τραπεζικός κλάδος παραμένει "εκτός μόδας" τόσο εντός, όσο και εκτός των τειχών και επειδή η ειδησεογραφία στο εσωτερικό παραμένει περιορισμένη με το "no news, good news" να ισχύει στον απόλυτο βαθμό, μετά και τα συνεχόμενα "κανόνια" των τελευταίων ημερών, αλλά και τις φήμες ότι και άλλες αρνητικές εκπλήξεις είναι "προ των πυλών", την τάση θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν, κατ΄ απόλυτη αποκλειστικότητα, τα Ξένα χαρτοφυλάκια.
Ο Τραπεζικός Δείκτης από την αρχή του χρόνου
Από την άλλη, όλο και περισσότεροι από τους εγχώριους παράγοντες της Αγοράς, μεταφέρονται προς την πλευρά των συγκρατημένα απαισιόδοξων, τονίζοντας ότι η εικόνα στην εγχώρια πραγματική Οικονομία, χειροτερεύει με γεωμετρική πρόοδο και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, ότι θα κινηθεί προς το χειρότερο, αν δεν αλλάξουν άρδην οι συνθήκες.
Σύμφωνα με τους ίδιους, ο εγχώριος Τραπεζικός κλάδος θα παραμείνει σε φάση εσωστρέφειας και οι Τραπεζικοί τίτλοι σε φάση πλαγιοκαθοδικής κίνησης.
Τα προγραμματισμένα "stress tests" που θα ανακοινωθούν στις 29 Ιουλίου για τις 51 μεγαλύτερες Τράπεζες της Ευρώπης, θα πλήξουν, εξ αντανακλάσεως και τον Ελληνικό Τραπεζικό κλάδο. Αν και οι Ελληνικές Τράπεζες δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτά τα "τεστ αντοχής", πολλές Ευρωπαϊκές Τράπεζες, πιθανότατα θα βρεθούν σε κεφαλαιακό κίνδυνο και θα προστρέξουν στις Αγορές, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα.
Με δεδομένο ότι οι Ιταλικές Τράπεζες έχουν στην κατοχή τους 360 δισ. ευρώ "τοξικών" δανείων (το 30% του συνόλου της Ευρωζώνης, ενώ περίπου 210 δισ. ευρώ, από αυτά, έχουν χορηγηθεί σε Δανειολήπτες που τώρα θεωρούνται χρεοκοπημένοι) και η πρόσφατη αναταραχή στα Χρηματιστήρια έχει εντείνει τις ανησυχίες ότι θα δυσκολευτούν πολύ να αντλήσουν κεφάλαια από τις Αγορές, κάνει πολλούς να εκτιμούν ότι η επόμενη, Ευρωπαϊκή, Τραπεζική κρίση, θα ξεκινήσει από την Ιταλία, όπου το σφυροκόπημα των Ιταλικών Τραπεζικών μετοχών παραμένει συνεχόμενο και ανηλεές.
Σύμφωνα με την απαισιόδοξη σχολή σκέψης, το πρόβλημα των Ιταλικών Τραπεζών, σε συνδυασμό με το επικείμενο Ιταλικό δημοψήφισμα για την συνταγματική μεταρρύθμιση, τον Οκτώβριο, αποτελούν επίσης κινδύνους για την Ευρωζώνη και το Ευρώ και πρέπει να αποτιμηθούν από τις Αγορές.
Ερχόμενοι στο Χ.Α. και στο Τραπεζικό ταμπλό, ασφαλώς και το -9,72% του Τραπεζικού δείκτη, δείχνει για πολλοστή συνεδρίαση τους αρνητικούς πρωταγωνιστές ημέρας. Να σημειωθεί ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα χαμηλά τεσσερισήμισι μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 25/2 (550,6 μονάδες).
Και επειδή τίποτα δεν δείχνει ότι η "ταλαιπωρία" των Τραπεζικών αποτιμήσεων πλησιάζει προς το τέλος και δεν θα παραταθεί (έστω και με μικρά ανοδικά διαλείμματα, τεχνικού χαρακτήρα) μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, όταν και θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των Ευρωπαϊκών "τεστ αντοχής", αξίζει υπενθύμισης ότι οι Τραπεζικοί τίτλοι πλησιάζουν, επικίνδυνα, σημαντικά επίπεδα στήριξης, καθοδική διάσπαση των οποίων θα ενεργοποιήσει κινήσεις "stop loss" από τα τελευταία χαρτοφυλάκια που κινούνται με βάση τα τεχνικά δεδομένα.
Το τελευταίο "προπύργιο" των αγοραστών είναι τα 1,26 ευρώ για την Alpha Bank (-6,85%), τα 0,153 ευρώ για την Εθνική (-10,53%), τα 0,4060 ευρώ για την Eurobank (-12,33%) και τα 0,117 ευρώ για την Πειραιώς (-12,75%).
Από την άλλη και σύμφωνα με Ξένους Διαχειριστές, "το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα παραμείνει ευάλωτο, ως Αγορά, στην αλλαγή της επενδυτικής ψυχολογίας γύρω από το ρίσκο. Η έλλειψη ρευστότητας, διατηρεί το Χ.Α. σε 'υψηλή ευαισθησία', ενώ ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει και πολλά θα κριθούν στην δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος. Η έντονη μεταβλητότητα και η αναταραχή, στις Διεθνείς Αγορές, θα συνεχιστούν για αρκετό διάστημα ακόμη και αυτό θα συνεχίσει να επηρεάζει την Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά".
Ανησυχητικά χαμηλές οι συναλλαγές στην Αγορά Παραγώγων, όσον αφορά τα συμβόλαια του δείκτη, ενώ η μεταφορά κεφαλαίων προς "ασφαλέστερα καταφύγια", έβγαλε πωλητές στα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, με αποτέλεσμα την αξιοπρόσεκτη αύξηση των αποδόσεων: 2ετες 8,32%, 5ετες 9,18% και 10ετες 7,29%.
Επιστρέφοντας στην "spot" Αγορά, ελάχιστοι ήταν οι τίτλοι που διασώθηκαν με θετικό πρόσημο και στον μη Τραπεζικό 25αρη.
Το διάγραμμα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από την αρχή του έτους
Δύο τίτλοι θα μπορούσε να υποστηριχθεί πως έδειξαν διάθεση να ξεχωρίσουν και πιο συγκεκριμένα οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,55%) και Αεροπορία Αιγαίου (+2,01%).
Στην περίπτωση της πρώτης, σημαντικότατο ρόλο για την βραχυπρόθεσμη τάση θα παίξει η πρώτη αντίσταση - "gap" στα 1,94 - 1,98 ευρώ, με την αμέσως επόμενη να εντοπίζεται στα 2,10 μ- 2,15 ευρώ. Πρώτη σημαντική στήριξη στην ζώνη 1,79 - 1,70 ευρώ.
Το διάγραμμα της Αεροπορίας Αιγαίου από την αρχή του χρόνου
Με κλείσιμο υψηλότερα των 6,56 ευρώ, ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου, συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και έδωσε ένα πρώτο σήμα επιβίβασης, βάζοντας σαν επόμενο στόχο τα 6,85, 7,30 και 7,51 ευρώ.
Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., των οποίων η εικόνα επιδεινώνεται επί καθημερινής βάσεως, για τον Γενικό Δείκτη οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 510 - 500 και 484,33 μονάδες (gap Φεβρουαρίου).
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-3,39%) σαν τελευταίο προπύργια δείχνει η στήριξη των 1371 μονάδων, ενώ το "stop" για τους "short" εντοπίζεται στις 1485 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Ενώ όλα έδειχναν ότι το 'σκάφος' των Αγορών ξεπερνούσε χωρίς μεγάλες αναταράξεις τα 'απόνερα' του 'Brexit', το 'παγόβουνο' των Ιταλικών Τραπεζών άρχισε να ξεπροβάλει απειλητικά στον ορίζοντα, ως ένας παράγοντας ικανός να απειλήσει για άλλη μία φορά τις αντοχές του 'σκάφους" επισημαίνει ο Γιάννης Βλαχάκης.
Ενόψει των "stress tests" των Ευρωπαϊκών (πλην Ελληνικών) Τραπεζών και των προβλημάτων που εμφανίζονται κυρίως στις Ιταλικές Τράπεζες αλλά και σε σειρά άλλων μεγάλων Ευρωπαϊκών Τραπεζών (Deutsche Bank, Credit Suisse κλπ), οι Διεθνείς Αγορές κρατούν επιφυλακτική στάση, με δεδομένη την πιθανότητα να υπάρχει ανάγκη για αυξήσεις κεφαλαίων μεγάλου μεγέθους, που δύσκολα θα μπορούν να καλυφθούν αποκλειστικά από Ιδιωτικά κεφάλαια.
Η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, λόγω της γνωστής της ρηχότητας και στερούμενη προς το παρόν κάποιου εγχώριου καταλύτη ικανού να της δώσει κάποια αυτόνομη προοπτική, παρακολουθεί τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, υφιστάμενη τις πιέσεις στις Τραπεζικές μετοχές οι οποίες από την αρχή της χρονιάς εμφανίζουν απώλειες της τάξης του 51%.
Έτσι οι προσδοκίες που είχαν διαμορφωθεί για θετικές εξελίξεις, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος, προσέκρουσαν σε τείχος αρνητικών διεθνών εξελίξεων, αντιστρέφοντας την βραχυπρόθεσμη δυναμική που διαμορφωνόταν μέχρι εκείνη την στιγμή.
Επομένως με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα φαίνεται δύσκολο η Αγορά μας να ακολουθήσει βραχυπρόθεσμα ιδιαίτερα θετική πορεία.
Εκτιμάται ότι θα προσπαθήσει να διαμορφώσει ένα νέο εύρος διακύμανσης, μέχρι και τα μέσα του επόμενου μήνα, για να επανεκτιμήσει τα δεδομένα που θα έχουν προκύψει από τα "stress tests".
Οι Τράπεζες φαίνεται ότι θα εξακολουθήσουν να είναι οι αρνητικοί πρωταγωνιστές, ενώ την ισορροπία στον Γενικό Δείκτη είναι πιθανόν να κρατούν, πέρα από τις γνωστές μη Τραπεζικές μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και οι μετοχές Κρατικού ενδιαφέροντος που συνδέονται με αποκρατικοποιήσεις.
Σύμφωνα με τον σύμβουλο διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, σημαντικό επίπεδο στήριξης για τον Γενικό Δείκτη εκτιμάται ότι είναι πέριξ των 510 μονάδων, ενώ για αντιστροφή της τάσης σε θετική απαιτείται υπέρβαση του επιπέδου των 570 μονάδων.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μικτές διαθέσεις επικράτησαν στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+0,60%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Hang Seng (-1,46%).
Στο "βαθύ κόκκινο" η Ευρώπη, ενώ με "νότιες" διαθέσεις ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street.
Σημαντικές απώλειες για το Πετρέλαιο, μικρότερες για το Ευρώ, ενώ κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, σημειώνονται στον Χρυσό.
Ξεκινώντας εξ Ανατολών και από την Κίνα, ο PMI Υπηρεσιών της Caixin εκτοξεύτηκε στο 52,7 από 51,2 το Μάιο, σηματοδοτώντας την πιο γρήγορη άνοδο των τελευταίων 11 μηνών. Το νούμερο έρχεται έπειτα από την δημοσιοποίηση του επίσημου PMI Υπηρεσιών την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος επίσης αυξήθηκε σε 53,7 τον Ιούνιο, έναντι 53,1 το Μάιο. Ο επίσημος δείκτης παρακολουθεί Μεγάλες και Κρατικές Επιχειρήσεις, ενώ ο Caixin εστιάζει σε Μικρότερες, Ιδιωτικές Εταιρείες.
Σε αναθεώρηση προς τα πάνω του μεγέθους της Οικονομίας της προχώρησε η Κίνα, συνυπολογίζοντας στο ΑΕΠ της και τις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη, όπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας. Το μέγεθος του ΑΕΠ αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κατά 1,3% το 2015, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης αναβαθμίστηκε οριακά, αν και παρέμεινε στο 6,9%. Στο 7,3% παρέμεινε ο ρυθμός ανάπτυξης του 2014 ενώ για το 2013 αναβαθμίστηκε στο 7,8% από 7,7% προηγουμένως.
Αμετάβλητα στο ιστορικό χαμηλό του 1,75% διατήρησε τα επιτόκιά της η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας, επαληθεύοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η RBA δεν έκανε εκτιμήσεις ως προς το αν θα χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική στη συνέχεια.
Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι το εποχικά προσαρμοσμένο εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 2,22 δισ. δολάρια τον Μάιο, σε σχέση με το έλλειμμα των 1,79 δισ. δολαρίων τον Απρίλιο. Τα στοιχεία ήταν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για έλλειμμα 1,7 δισ. δολαρίων.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, αμετάβλητη παρέμεινε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, με τα τελικά στοιχεία του Markit για τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών να είναι αυξημένα σε σχέση με την αρχική εκτίμηση, αλλά αμετάβλητα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Συγκεκριμένα, ο PMI διαμορφώθηκε στο 53,1 τον Ιούνιο, έναντι του 52,8 που ήταν η αρχική εκτίμηση, και αμετάβλητος σε σχέση με τον Μάιο. Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας του Markit ολοκληρώθηκε πριν το Βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.
Οι πωλήσεις λιανικής στις 19 Χώρες που μοιράζονται το ευρώ, αυξήθηκαν 0,4% σε σχέση με τον Απρίλιο και ενισχύθηκαν 1,6% έναντι του προηγουμένου έτους. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της "The Wall Street Journal", είχαν προβλέψει μηνιαία αύξηση 0,5%.
Η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σήμερα σε ενέργειες, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι Βρετανικές Τράπεζες θα συνεχίσουν να δανείζουν και οι ασφαλιστές δεν θα εγκαταλείψουν τα εταιρικά ομόλογα κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου που φαίνεται ότι θα ακολουθήσει την απόφαση της Χώρας να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι Φορείς χάραξης πολιτικής τόνισαν ότι οι κίνδυνοι τους οποίους ανέμενε η Κεντρική Τράπεζα πριν το δημοψήφισμα τώρα αρχίζουν να υλοποιούνται, περιλαμβανομένων των ρίσκων στα εμπορικά ακίνητα. Η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας τόνισε ότι θα αναιρέσει μια απόφαση που πήρε τον Μάρτιο, σύμφωνα με την οποία οι Τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν το λεγόμενο αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα (CCB).
"Η διατήρηση του CCB στο μηδέν, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2017, θα μειώσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις κατά 5,7 δισ. Στερλίνες, πιθανώς απελευθερώνοντας άλλα 150 δισ. Στερλίνες για δανεισμό", υπογράμμισε η ΒοΕ.
Εν τω μεταξύ, από σήμερα όλα τα Κρατικά Ελβετικά ομόλογα διαπραγματεύονται με αρνητικές αποδόσεις, αφού και η απόδοση του 50ετούς Ελβετικού ομολόγου άγγιξε το χαμηλό ρεκόρ του -0,003%.
Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε σήμερα η απόδοση των 10ετών Κρατικών ομολόγων ΗΠΑ.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι ΗΠΑ έχουν για πρώτη φορά περισσότερα αποθέματα Αργού Πετρελαίου από την Σαουδική Αραβία και την Ρωσία, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η Rystad Energy υπολογίζει ότι τα απολήψιμα αποθέματα στις ΗΠΑ ανέρχονται στα 264 δισ. βαρέλια. Το ποσό είναι μεγαλύτερο από τα 212 δισ. βαρέλια που έχει σε αποθέματα η Σαουδική Αραβία και τα 256 δισ. της Ρωσίας.
Συνέχισε να συρρικνώνεται τον Ιούνιο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Περιοχή της Νέας Υόρκης, αν και ο ρυθμός επιβράδυνε από τον προηγούμενο μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Ειδικότερα, ο δείκτης τρεχουσών συναλλαγών του Institute for Supply Management, διαμορφώθηκε στο 45,4 τον προηγούμενο μήνα.
Οι νέες παραγγελίες εργοστασιακών αγαθών υποχώρησαν 1% το Mάιο, μετά από δύο διαδοχικές ανόδους τους προηγούμενους μήνες. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του "Marketwatch" προέβλεπαν πτώση 0,8%.
"Η απόφαση των Βρετανών μπορεί να ωθήσει τις Παγκόσμιες Αγορές μετοχών προς το κάτω εύρος των πρόσφατων συναλλαγών τους, αλλά όσο πλησιάζει αυτό το επίπεδο, θα βγούμε αγοραστές" τονίζει η Citi.
Η αυξημένη "underweight" θέση της Citigroup οδηγείται από τη μείωση της σύστασής της σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ενώ παραμένει ουδέτερη σε Ιαπωνία και στις Αναδυόμενες Αγορές.
Η Citigroup μένει "overweight" στα Αμερικανικά εταιρικά ομόλογα, με προτίμηση στα υψηλής αξιολόγησης από τα χαμηλής.
Παρά την ψήφο για "Brexi", στον τομέα των Εμπορευμάτων παραμένει ελαφρώς "οverweight" στην Ενέργεια και αναβαθμίζει τα πολύτιμα μέταλλα σε "overweight". Για την εξισορρόπηση του χαρτοφυλακίου, τα μετρητά είναι ελαφρώς "underweight".
Για τον Αμερικανικό δείκτη S&P 500 η τιμή - στόχος τοποθετείται στις 2.250 μονάδες στα μέσα του 2017. Για τον βασικό δείκτη των Ευρωπαϊκών μετοχών DJ Stoxx 600, η τιμή - στόχος τίθεται στις 325 μονάδες.
Για τις Αναδυόμενες Αγορές μετοχών και τον δείκτη MSCI EM προβλέπει αύξηση 120 μονάδων στο δωδεκάμηνο.
Τέλος, για τον Ιαπωνικό δείκτη Topix προβλέπει σημαντική άνοδο 18,6% από τα τρέχοντα επίπεδα στους επόμενους 12 μήνες.
Επιστροφή στο ΧΑ
"Η αρνητική οικονομική συγκυρία που δεν φαίνεται να μπορεί να ανασχεθεί, η ανάπτυξη που έχει χαθεί... στη διαδρομή, η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών, η υπερφορολόγηση, η έλλειψη σχεδίου για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, οδηγούν σε νέο κύμα λουκέτων Βιοτεχνικών Επιχειρήσεων από την αρχή του έτους", υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
"Την ανάγκη μιας 'βελτιωμένης μεθόδου εργασίας" μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Ελληνικών Αρχών που θα προετοιμάσει καλύτερα τη δεύτερη αξιολόγηση", εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν. Ερωτηθείς σχετικά με το αν υφίστανται ήδη ομάδες εργασίας της Επιτροπής που δουλεύουν από κοινού με τις Ελληνικές Αρχές πάνω στις μεταρρυθμίσεις της δεύτερης αξιολόγησης, ανέφερε πως" η Επιτροπή επιθυμεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της μεθόδου εργασίας με τις Ελληνικές Αρχές, έτσι ώστε η δεύτερη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί εγκαίρως και με επιτυχία".
Σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι, αλλά και υπέρβαση από τον στόχο του προϋπολογισμού παρουσίασαν τα καθαρά φορολογικά έσοδα τον Ιούνιο.
Παράλληλα και το εξάμηνο Ιανουάριος - Ιούνιος 2016, τα έσοδα στις ΔΟΥ υπερέβησαν τον στόχο του προϋπολογισμού.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, τον Ιούνιο τα καθαρά φορολογικά έσοδα σημείωσαν αύξηση 32,9% σε σχέση με πέρυσι και ανήλθαν σε 3,74 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας υπέρβαση 1,33% έναντι του στόχου που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό. Το εξάμηνο Ιανουάριος - Ιούνιος 2016 η αύξηση των εσόδων σε σχέση με πέρυσι ήταν 6,5%. Ανήλθαν στα 20,93 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας υπέρβαση 3,72% συγκριτικά με τον στόχο του προϋπολογισμού.
O οίκος Fitch ανακοίνωσε την αναβάθμιση δυο σειρών Ελληνικών ομολόγων που βασίζονται σε ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια και επιβεβαίωσε την αξιολόγηση 10 σειρών ακόμη. Πρόκειται για τίτλους που έχει εκδώσει η Τρ. Πειραιώς και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τα "υπόλοιπα" της σημερινή συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 526,99 μονάδες (-2,37%), στις 17.00 βρέθηκε στις 527,27 (-2,32%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 527,16 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 2,34%.
Ο τζίρος έφθασε τα 45,7 εκατ. από τα οποία τα 5,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ). Ο τίτλος της Alpha Bank απέσπασε το 42% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΕΤΚ, ΤΕΝΕΡΓ, ΤΙΤΚ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο Ελλάκτωρας και στο χαμηλό ημέρας οι Πειραιώς, ΔΕΗ και Eurobank.
Χαμηλότερα του 25αρη, αρνητικότατη φημολογία για την Αλουμύλ, έστειλε τον τίτλο σε νέα ιστορικά χαμηλά και μέχρι τα 0,1680 ευρώ (-30%) για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση με απώλειες 5%, στα 0,2280 ευρώ.
Νέο ιστορικό χαμηλό και για την Frigoglass (-2,82%), επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά χαμηλά η Αττικής (-9,20%), ενώ θετικής υποδοχής έτυχε η απόφαση του ΣτΕ για τον Αστέρα (+4,82%).
Κακή η τελική εικόνα με 33 ανοδικές μετοχές, έναντι 56 πτωτικών, ενώ σε 12 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 8%.
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 1.363.723 νέες μετοχές της Audiovisual που προέκυψαν από την μετατροπή ισόποσων μη εισηγμένων προνομιούχων μετοχών της. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. ανέρχεται σε 48.184.910.
Εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 663.325 νέες μετοχές της Ευρωσύμβουλοι που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 8.623.225.
Από σήμερα οι μετοχές της εταιρείας Inform Λύκος είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2015, €0,07 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό : €0,063 ανά μετοχή).
Εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 125.162 νέες μετοχές της MIG που προέκυψαν από την μετατροπή 67.588 ομολογιών της 1ης σειράς του υφιστάμενου Μ.Ο.Δ. της εταιρείας, με τιμή μετατροπής € 0,54 ανά μετοχή. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρίας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 939.510.748.
Από σήμερα και μετά τη μείωση του Μ.Κ., οι μετοχές της εταιρείας Κανάκης είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με νέα ονομαστική αξία μετοχής € 0,69 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού € 0,11 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρίας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: € 2,22
Έπαυσε προσωρινά η διαπραγμάτευση των 13.230.000 μετοχών ΕΛΒΕ, ονομαστικής αξίας εκάστης € 0,30, προκειμένου να αντικατασταθούν από 3.307.500 μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης € 1,20 στα πλαίσια του Reverse Split των μετοχών της εταιρείας. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής € 1,97 ορίζεται η 08/07/2016.
---ΧΠΑ
Καθαρά πτωτική, η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με σταθερά χαμηλές τις συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη, ενώ μικρή μείωση παρουσίασε ο όγκος και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (77.477 συμβόλαια).
Στα 5.634 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.232, 1.123 για τον Ιούλιο και 109 για τον Αύγουστο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 1.389,5) κινήθηκε μεταξύ 1.381,25 και 1.419 μονάδων και γύρισε σε υπερτίμηση 0,2%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (69.723 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (335), Alpha Bank (7.715), Eurobank (9.077), Πειραιώς (15.985), Εθνική (39.294), MIG (4.055), ΟΠΑΠ (232), ΟΤΕ (291), ΓΕΚ (110).
Έκλεισε μικρή "short" θέση σε Alpha Bank.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (17.114.629 τεμ.). Πειραιώς (59.249.976 τεμ.), Alpha Bank (18.414.720 τεμ.) και Eurobank (15.452.820 τεμ.).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.