Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κέρδη για τράπεζες, πτώση για Γενικό Δείκτη

Ηπιες απώλειες καταγράφει το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 525 μονάδων. Ανοδικά οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Με θετικό πρόσημο ΟΠΑΠ, ΟΛΠ. Απώλειες για Coca Cola, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο. Περιορισμένος ο τζίρος.

Προσπάθεια αντίδρασης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανάλογες κινήσεις στο ΧΑ. Μεικτές τάσεις επικρατούν από νωρίτερα στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές και στα χρηματιστήρια της ευρω-περιφέρειας, με την προσοχή στραμμένη κυρίως στο Μιλάνο.

Στην Αθήνα, μία πρώτη προσπάθεια ενεργοποίησης εντολών αγοράς έγινε με το ξεκίνημα της συνεδρίασης με πενιχρά αποτελέσματα, καθώς η κίνηση του Γενικού Δείκτη δεν ξεπέρασε τις 530 μονάδες.

«Κλειδί» ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να υποχωρεί 21,27% σε διάστημα εβδομάδας και 47,85% στον μήνα. Συνολικά οι απώλειες για τον ΔΤΡ ξεπερνούν πλέον το 50% από την αρχή του έτους, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Ενθαρρυντική ένδειξη η προσπάθεια διαφοροποίησης εισηγμένων/μετοχών-σηματωρών και blue chips, με σημαντική τη συνδρομή της δεικτοβαρούς Coca Cola, χωρίς να λείπουν οι θετικές εκπλήξεις από ισχυρές εταιρείες.

Πρακτικά, εξαιρούμενων των 4 συστημικών τραπεζικών, από τις 21 μετοχές του δείκτη, στις 19 οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο, πετυχαίνοντας θετική απόδοση σε διάστημα εβδομάδας.

Σε νέα αρνητικά η απόδοση του γερμανικού bund, πιέσεις στο ευρώ και νέες αναταράξεις στις αγορές ομολόγων της περιφέρειας. Ειδικότερα για τον νέο (;) αδύναμο κρίκο της ευρωζώνης -τις ιταλικές τράπεζες- αναφέρονται οι Financial Times, την ώρα που αναστέλλεται προσωρινά για ακόμη μία φορά η διαπραγμάτευση των μετοχών της MdPdS.

Στο ΧΑ και πάλι, δεδομένης της εικόνας του κλάδου πανευρωπαϊκά, ήταν θέμα χρόνου να επανεργοποιηθούν ρευστοποιήσεις στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών, με συνέπεια την περαιτέρω υποχώρηση του ΔΤΡ από τις 582 προς τις 563 μονάδες.

Πλέον, όπως φαίνεται από το διάγραμμα του ΔΤΡ (σε μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη), η επόμενη και σημαντική ζώνη στήριξης έχει διαμορφωθεί από τις 575 έως τις 540 μονάδες, περιοχή απ' όπου θα πρέπει να εκδηλωθεί αντίδραση. Ειδάλλως... τα νέα ιστορικά χαμηλά θα έρθουν άμεσα και χωρίς ενδιάμεση ανοδική διόρθωση.

Το 86% του μέτριου τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, αν και η ροή συναλλαγών (πωλήσεων- αγορών) είναι κάπως βελτιωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις.

Αυξημένες συναλλαγές σε Εθνική, Alpha Bank, μεγαλύτερος τζίρος στην Alpha Bank.

Σε διάστημα εβδομάδας, για τη μετοχή της Alpha Bank στο 1,34 ευρώ καταγράφονται απώλειες 20,24%, έναντι 14,21% της Εθνικής (στο 0,169 ευρώ), της Eurobank, που στο 0,437 ευρώ μετρά απώλειες 22,79% και της Πειραιώς, που στο 0,13 ευρώ υποχωρεί περίπου 28% στο ίδιο διάστημα.

Κόντρα στη συνεχιζόμενη υποχώρηση του τραπεζικού κλάδου επιχειρείται να διαφοροποιηθούν επιλεγμένα blue chips κυρίως από τον FTSE25 αλλά και τον FT Mid Cap (και χαμηλότερες κατηγορίες).

Στα 6,69 ευρώ η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, κερδίζει 5,85% σε διάστημα εβδομάδας, στο 1,19 ευρώ της Viohalco αντιδρά 1,71%, ενώ σε ανάλογη τάση διαμορφώνονται οι τίτλοι των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Grivalia, Coca Cola, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛ.ΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ, ΜΟΗ, Jumbo, Μυτιληναίου, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΤΙΤΑΝ, FF Group.

Λίγο πριν τις 11:10, με τις απώλειες του ΓΔ να έχουν διευρυνθεί έως 0,62% στις 523 μονάδες, με τον ΔΤΡ κατά 0,56% χαμηλότερα στις 574 μονάδες, είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 10,4 εκατ. μετοχών, συνολικού τζίρου 4,7 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v