Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Πήραν κεφάλι οι πωλητές

Απώλειες καταγράφει πλέον το Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ κάτω και από τις 530 μονάδες. Στο 4% η μετοχή της Ελλάκτωρ. Απώλειες για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil. Mε θετικό πρόσημο Eurobank, Eθνική, Πειραιώς. Πολύ χαμηλός ο τζίρος.

Σε αρνητικό έδαφος εδώ και μία ώρα το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να διορθώνει 0,47% προς τις 527 μονάδες.

Μετά την αρχική αντίδραση (έως τις 535,83 μονάδες), που μάλιστα συνοδεύτηκε από συγκριτικά ικανοποιητικές συναλλαγές και τζίρο (έως τις 11:15-11:30), ακολούθησε επιβράδυνση στη ροή συναλλαγών, διολίσθηση δεικτών και μείωση συναλλαγών/τζίρου, με συνέπεια προ ολίγου να διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα για φέτος.

Αντίδραση που στηρίχθηκε στην ενεργοποίηση αγορών στον τραπεζικό κλάδο, με αποτέλεσμα ο ΔΤΡ να κινείται σταθερά σε θετικό έδαφος, στο εύρος των 606,56 έως 625,88 μονάδων, με το 64% του τζίρου στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών και δευτερευόντως της Κύπρου.

Η απουσία ουσιαστικών αγορών στα "τοπικά υψηλά" ημέρας, η απροθυμία των traders να κινηθούν υψηλότερα, είχε ως συνέπεια τη σταδιακή διολίσθηση εισηγμένων/μετοχών-σηματωρών και blue chips, με λίγες συναλλαγές αλλά σταθερές πωλήσεις για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Οπως και χθες, παρατηρείται συγκριτικά καλύτερη εικόνα για τον τραπεζικό κλάδο και χειρότερη/με πωλήσεις σε εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς και blue chips του FTSE25, στοιχείο που δείχνει πως ορισμένοι μειώνουν θέσεις τους σε τίτλους αυτής της κατηγορίας.

Να συνεκτιμηθεί πως βάσει των στοιχείων του χρηματιστηρίου, η συμμετοχή/θέσεις των ξένων (και των...ξένων) ενισχύονταν μέχρι και τον Μάιο (στις 23-23/5 "κορυφώθηκε" η αντίδραση στις τράπεζες), για να μειωθεί τον προηγούμενο μήνα. Στο διάστημα αυτό (του Ιουνίου), παρά το ότι στο επίκεντρο ήταν ο τραπεζικός κλάδος, αποτελεί κοινό μυστικό πως έγινε σημαντική μείωση θέσεων σε μη τραπεζικά χαρτιά.

Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, καθώς ανακάμπτει από τα "τελευταία χαμηλά" μετά τη μεγάλη διόρθωση της 23ης Ιουνίου και στις 9 συνεδριάσεις που ακολούθησαν το δημοψήφισμα.

Σε αυτό το διάστημα, στο ΧΑ καταγράφηκαν απώλειες 14,2% για τον Γενικό Δείκτη, για τον FTSE25 διόρθωση 18,5% με "βουτιά" 41,6% για τον ΔΤΡ, σε αυτές τις 9 συνεδριάσεις που ακολούθησαν το δημοψήφισμα.

Εύλογα, με τόσο μεγάλες σωρευτικές απώλειες θα δικαιολογούνταν ισχυρότερη αντίδραση για τον κλάδο-κλειδί, ενδεχόμενο που -προσώρας- δεν επιβεβαιώνεται.

Εως τις 625,88 μονάδες ο ΔΤΡ (αντιστοιχεί στις... παλιές 31,3 μονάδες), επίπεδο όπου έγιναν κάποιες πωλήσεις και στις 4 μετοχές, με κορυφή το 1,46 ευρώ για την Alpha Bank, το 0,183 για την Εθνική, το 0,484 ευρώ για τη Eurobank και το 0,148 για τη μετοχή της Πειραιώς.

Σημαντικές απώλειες έως 4,25% για τη μετοχή της Jumbo στα 10,72 ευρώ, αιφνιδιάζοντας την αγορά μετά μάλιστα τη γνωστοποίηση πως στην έκτακτη γ.σ. της 27/7 θα ανακοινωθεί η διανομή μερίσματος (μικτό 0,27 ευρώ/μτχ.), με καταβολή στις 4 Αυγούστου.

Ρευστοποιήσεις σε μετοχές των Αεροπορίας Αιγαίου, Τέρνα Ενεργειακής, Lamda Development, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.ά., ένδειξη των συνεχιζόμενων πωλήσεων σε blue chips και μετοχές αυτής της ομάδας.

Με πωλητές και οι Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, FF Group και ΤΙΤΑΝ, κάτι που ενισχύει τη συγκεκριμένη προσέγγιση.

Συναλλαγές πάνω από 570.000 ευρώ στη μετοχή του Σαράντη, τζίρος πάνω από 104.000 στην MLS, με τις κινήσεις να συνεχίζονται από την αρχή της συνεδρίασης.

Λίγο πριν τις 15:00 είχαν αλλάξει χέρια 47,5 εκατ. μετοχές, σχεδόν 19 εκατ. στην ΕΤΕ και άλλα 15 εκατ. στην Πειραιώς. Στα 20,4 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με περισσότερα από 5 (δλδ. το 1/4) στον τίτλο της Alpha Bank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v