Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Εύθραυστη» άνοδος στο Χρηματιστήριο

Ηπια κέρδη στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 530 μονάδων. Στο +4% η μετοχή της Eurobank. Κέρδη καταγράφουν ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Jumbo. Απώλειες για Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ. Μέτριος ο τζίρος.

Ανοδικό ξεκίνημα στην Ευρώπη, προσπάθεια συνέχισης της αντίδρασης πάνω από τις 535 μονάδες στο ΧΑ.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η αρχική εικόνα στα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης, μετά το χθεσινοβραδινό μήνυμα της Wall Street.

Συγκρατημένη, προσεκτική κίνηση από Φρανκφούρτη, Παρίσι και Λονδίνο μέχρι την ευρω-περιφέρεια. Ενδεικτική η κίνηση του DAX προς τις 9.465, του CAC προς τις 4.140 και του FTSE100 προς τις 6.555 μονάδες.

Εχοντας ως... αέρα το "άνοιγμα" των ευρωαγορών, το ΧΑ κινήθηκε εξ αρχής με τους αγοραστές/long να έχουν τον πρώτο λόγο, με αιχμή -όπως αναμενόταν- τον τραπεζικό κλάδο.

Σταδιακές και προσεκτικές οι κινήσεις σε τράπεζες και blue chips, με αποτέλεσμα μετά τα πρώτα κρίσιμα 30' ο μεν Τραπεζικός Δείκτης να περνά προς τις 625 μονάδες (3,55%), με τον FTSE25 κατά 1,56% υψηλότερα στις 1.420 και τον Γενικό Δείκτη στις 536 μονάδες.

Εκτός των ξένων αγορών, στην προσπάθεια αντίδρασης συμβάλλουν και οι παρεμβάσεις ξένων οίκων και παραγόντων, εστιάζοντας από το προσυνεδριακό σχόλιό μας σε Regling, Fitch και Στουρνάρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η BofA/Merrill Lynch, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα. Από την αρχή είχαμε ξεκαθαρίσει πως εστιάζουμε στη βραχυπρόθεσμη τάση, στο momentum που διαμορφώθηκε στο χθεσινό κλείσιμο και περιλαμβάνει μέχρι και την αυριανή συνεδρίαση. Και βλέπουμε.

Απώλειες 1,53% μετρά ο ΓΔ σε διάστημα εβδομάδας και «κλειδί» για τη βραχυπρόθεσμη τάση θα ήταν το ενδεχόμενο να "γυρίσει" σε θετικό πρόσημο, έστω για αυτή την περίοδο.

Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο, στη λογική της προσπάθειας αναστροφής του ξεκάθαρα πτωτικού σχηματισμού που έχει ως καταληκτικό τις 505, πριν τη "βύθιση" προς τον "πυθμένα" των 420 μονάδων.

Μέτριος μεν ο τζίρος, περισσότερος όμως απ' ό,τι χθες (μέχρι τις 11:10), με το 73% να έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο.

Αυξημένες συναλλαγές σε Εθνική και Πειραιώς, υψηλότερος τζίρος σε Alpha Bank.

Συγκριτικά ικανοποιητική η κινητικότητα σε τίτλους των Σαράντη, ΤΙΤΑΝ, Motor Oil και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, επίσης αυξημένος τζίρος έχει γίνει σε MLS, Jumbo, MIG, Coca Cola κ.α.

Μετά τις 11:10 ενεργοποιήθηκαν περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις σε Alpha Bank, με συνέπεια να διολισθήσει ο ΔΤΡ προς τις 615, πιέζοντας τον FTSE 25 στις 1.410 και τον ΓΔ προς τις 531 μονάδες.

Και για τους τρεις βασικούς δείκτες, τιμές που βρίσκονται λίγο χαμηλότερα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν οπωσδήποτε στη συνέχεια, προκειμένου να έχει ισχύ το σενάριο της αντίδρασης.

Εως 1,12% υψηλότερα στα 18,12 ευρώ η δεικτοβαρής Coca Cola, με αγοραστές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ προσφέρουν στηρίξεις στους δείκτες, συμβάλλουν στη διαμόρφωση του κλίματος Motor Oil και Jumbo.

Από τη μεσαία κατηγορία, ξεχωρίζουν λόγω τζίρου Σαράντης και MLS, ειδικότερα δε γιατί στη μεν πρώτη έχουν γίνει 63.325 τεμάχια (527.320 ευρώ) έως 6,42% υψηλότερα, στα 8,62 ευρώ, στη δε δεύτερη 30.737 (103.953 ευρώ) έως 1,16%, στα 3,48 ευρώ. Συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές από τις μετοχές του δείκτη FT Mid Cap και στον τίτλο της MIG.

Στις 11:15 είχαν αλλάξει χέρια 16,9 εκατ. μετοχές, αξίας 7,2 εκατ. ευρώ. Σαφώς καλύτερα απ' ό,τι χθες στο ίδιο διάστημα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v