Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη καταγράφει το ΧΑ στο ξεκίνημα

Η χθεσινή αντίδραση των τραπεζικών μετοχών, αλλά και η διαφαινόμενη συντονισμένη κίνηση στις αγορές για να αποφευχθούν τα χειρότερα, αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για τη συνεδρίαση. Οι κινήσεις των επενδυτών και τα όρια κίνησης για τα blue chips.

Οικονομία και Fed έδωσαν ώθηση στη Wall Street, λίγες ώρες μετά τη "βουτιά" στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που με αφορμή τις τράπεζες και το Brexit "βούλιαξαν" σε νέα βραχυπρόθεσμα χαμηλά.

Εάν οδηγός των αγορών είναι η Wall Street και εάν σηματωρός των ευρωπαϊκών είναι η Φρανκφούρτη με τον DAX και για το χρηματιστήριο του Μιλάνου η Monte dei Paschi di Siena, τότε φαίνεται πως το σύμπαν άπαν έχει επιστρατευθεί τις τελευταίες ώρες προκειμένου να αποφευχθεί το περαιτέρω... ξεχείλωμα των αγορών.

Στο Μιλάνο, η μετοχή της MdPdS βοηθήθηκε από τις κινήσεις της ιταλικής Κεφαλαιαγοράς (απαγόρευση short selling στη μετοχή), στη Φρανκφούρτη στη μετοχή της Deutsche Bank έπεσαν κεφάλαια από το... ελικόπτερο για να ανασχεθεί η "βύθιση" και το βράδυ στη Νέα Υόρκη, ως δια μαγείας, οικονομία και Fed έδωσαν ώθηση.

Στα καθ' ημάς τώρα, "φθηνή" τραπεζική άνοδος, με ανακωχή πωλητών, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με σχεδόν παράλληλες δηλώσεις/παρεμβάσεις παραγόντων για το ελληνικό σύστημα.

Καταρχήν η παρέμβαση Regling, η όχι και αρνητική προσέγγιση του οίκου Fitch και το σημαντικότερο -κατά την εκτίμησή μου-, η συνέντευξη του Γιάννη Στουρνάρα στη Handelsblatt. Γνωστή η εφημερίδα και η βαρύτητά της, καίρια η παρέμβαση του διοικητή της ΤτΕ, ο οποίος έκανε λόγο για προοπτική χαλάρωσης των capital controls και προ πάντων, αναφερόμενος στην κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών σημείωσε πως "δεν βλέπω ανάγκη για νέα κεφαλαιακή ενίσχυση".

Θα πείτε, πως υπάρχει και η άλλη, αντίθετη προσέγγιση, αυτή της Credit Suisse, που "κόβει" τις τιμές-στόχους για τις μετοχές των συστημικών τραπεζών. Σύμφωνοι, όμως ο κλάδος έρχεται από άλλη μία γενναία διόρθωση, αυτή τη φορά βεβαρημένος και με τις πωλήσεις σε μετοχές του κλάδου πανευρωπαϊκά. Βασικοί δείκτες πιέστηκαν και δοκιμάστηκαν σε περιοχές σημαντικής στήριξης, που εάν δεν κρατήσουν, οδηγούν σε τελειωτικό sell-off όχι μόνο στο μικρό -"ρηχό"- ΧΑ αλλά ευρύτερα στην Ευρωζώνη.

Το short δίνει εδώ και μέρες αφειδώς απόδοση χωρίς πολύ ρίσκο, το short τις τελευταίες 2 συνεδριάσεις ήταν τόσο ασφαλές που λες, δεν μπορεί, θα υπάρξουν θέσεις αντιστάθμισης-long, να "γυρίσει" το σύστημα.

Προφανώς οι αγορές είναι ήδη -εδώ και εβδομάδες- σε καθοδικό κανάλι, διορθώνουν, "ξεφουσκώνουν", ωστόσο ουδεμία κίνηση είναι μονοκόμματη, είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Η ουσία είναι πως στις πρώτες συνεδριάσεις του Ιουλίου υπήρξε αυξημένη αρνητική προεξόφληση -και εύλογα σε μεγάλο βαθμό- που οδήγησε σε συντονισμένες ρευστοποιήσεις και βιαστικά χαμηλότερες/φθηνότερες τιμές.

Για το ΧΑ, όσοι συγκαταλέγουν το GREK σε έναν από τους υπερατλαντικούς σηματωρούς θεωρούν πως η διακύμανσή του χθες δίνει σήμα στους long να ρισκάρουν σήμερα-αύριο λίγο περισσότερο.

Θα φανεί από νωρίς -πριν "ανοίξει" το ΧΑ- πώς το σύστημα "παίζει" σήμερα τις αγορές, κατά πόσον η χθεσινή αντίδραση στη Wall Street θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα και για την Ευρώπη.

Θα φανεί από νωρίς με τις κινήσεις των traders σε μετοχές όπως λ.χ. της Deutsche Bank, ώστε με το "άνοιγμά" μας να έχουμε μία πρώτη εικόνα προς τα πού... φυσά ο άνεμος σήμερα-αύριο.

Αλλωστε στο ΧΑ, προσπάθεια αναστροφής στον τραπεζικό καταβλήθηκε εμφανώς χθες και τελεσφόρησε με τον ΔΤΡ να αντιδρά 4,43% στις 603 μονάδες, ενθαρρυντική ένδειξη από πολλές απόψεις και τεχνικά, γιατί, αν μη τι άλλο, φάνηκε πως υπάρχουν αντανακλαστικά, ενεργοποιούνται αγοραστές στα πολύ χαμηλά και πολύ κρίσιμες στηρίξεις του δείκτη.

Για εσχατιές μιλούσαμε στο προσυνεδριακό, με τη συνδρομή της προσέγγισης του αναλυτή Βασίλη Μαρκάκη, και πέραν του ΔΤΡ, ενθαρρυντικό σήμα έδωσε το "γύρισμα" και του FTSE25. Από τις 1.371,02 έως τις 1.398,81 μονάδες, όπου και τελικά έκλεισε.

Στο σχετικό διάγραμμα του δείκτη (σε μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη) είναι εμφανή τα σημαντικά τεχνικά σημεία, αυτά που θα πρέπει να προσεχθούν σήμερα, καταρχήν στα πρώτα 30'-45' της συνεδρίασης.

Και βλέπουμε.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός των μύριων προβλημάτων και παθογενειών και γνωστή/ξεκάθαρη η θέση μας πως όσο δεν απασφαλίζεται... χθες η "βόμβα" των NPEs, ο ΔΤΡ έχει συγκεκριμένα όρια κίνησης.

Τα όσα αναλυτικά αναφέρει από νωρίτερα η Αναστασία Παπαϊωάννου είναι κατατοπιστικότατα για αυτό το "φλέγον" πρόβλημα, με τους κλάδους... πρωταθλητές στις επισφάλειες.

Ωστόσο είμαστε αναγκασμένοι να παρακολουθούμε καθημερινά και ενδοσυνεδριακά κυρίως τη βραχυπρόθεσμη (και intraday) τάση, τα περιθώρια τεχνικής διόρθωσης για έναν δείκτη που τις τελευταίες ημέρες μετρά βαρύτατες απώλειες.

Και η βίαιη διόρθωση (με μάλλον μέτριους τζίρους) δικαιολογεί αντιδράσεις τεχνικού χαρακτήρα.

Και σε μία τέτοια εστιάζουμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v