Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φθηνή» τραπεζική άνοδος στο Χρηματιστήριο

Η ανακωχή των πωλητών στις τράπεζες έφερε άνοδο στο Χρηματιστήριο. Ξεχώρισε με κέρδη 7,7% η Πειραιώς. Καθίζηση τζίρου σε χαμηλά 2,5 μηνών. Προβληματίζει η εικόνα στα blue chips. Βαρίδι το κλίμα στις διεθνείς αγορές. Τι αναμένεται για τη συνέχεια.

Παρά την ανακωχή πωλήσεων, μέχρι νεωτέρας, στον Τραπεζικό κλάδο και τον ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο (ο χαμηλότερος των τελευταίων 56 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 14/4, 36,7 εκατ.) οι εν δυνάμει πωλητές θα έκαναν, μάλλον εύκολα και την τρίτη συνεχόμενη "νίκη" τους, σε κίνηση απόλυτα εναρμονισμένη με το κλίμα των Διεθνών Αγορών και κυρίως με την εικόνα των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, όμως οι τελικές δημοπρασίες είχαν διαφορετική άποψη και έκλεισαν τον Γενικό Δείκτη με θετικό πρόσημο και στα υψηλά ημέρας!

Ήταν τέτοιος ο "ενθουσιασμός" των "καθυστερημένων" αγοραστών, που μαζί με τον Γενικό Δείκτη, έκλεισαν στο υψηλό ημέρας και επτά τίτλους του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι το διεθνές κλίμα είναι τουλάχιστον δύσκολο και ακόμα πιο δύσκολη καθίσταται η όποια προσπάθεια, ουσιαστικής, ανοδικής αντίδρασης, για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αν αυτή δεν επιχορηγηθεί από την κίνηση των Διεθνών Αγορών.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας άγγιξε νέο ιστορικό χαμηλό για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ενώ και οι αποδόσεις των Γαλλικών 10ετών ομολόγων διαμορφώνονται σε νέο ιστορικό χαμηλό, την στιγμή που η Στερλίνα υποχωρεί σε νέο χαμηλό 31 ετών έναντι του δολαρίου κάτω από τα 1,29 δολάρια.

Στα όρια της νευρικής κρίσης, η Διεθνής Επενδυτική Κοινότητα, ψάχνει διακαώς "επενδυτικά καταφύγια", με τον Χρυσό να διεκδικεί νεότερα υψηλά διετίας και πλέον, ενώ το Ευρώ δείχνει να χάνει και τα 1,11 δολάρια και τους περισσότερους από τους διεθνείς αναλυτές, να το βλέπουν ακόμα χαμηλότερα, λίαν συντόμως!

Και όλα αυτά μετά την αναστολή των συναλλαγών και τρίτου Βρετανικού fund, στον κλάδο των Ακινήτων και μετά την απόφαση της Αρμόδιας Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να απαγορεύσει το "short selling" στη μετοχή της Τράπεζας "Banca Monte dei Paschi di Siena".

Σήμερα, από πολλούς αναλυτές θεωρείται η "μέρα της Fed" και αρκετοί από τους επενδυτές θα έχουν στραμμένη την προσοχή τους στη δημοσίευση των πρακτικών από τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής, στις 14 - 15 Ιουνίου, τα οποία, έστω και αν είναι πριν το Βρετανικό δημοψήφισμα, θα δώσουν μία "γεύση" για το πως αντιλαμβάνεται την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ.

Με τους περισσότερους διεθνείς αναλυτές να αναφέρονται σε ανατροφοδοτούμενο συστημικό κίνδυνο και με τους Ξένους Οίκους να "αποψιλώνουν" ο ένας μετά τον άλλον, τις τιμές - στόχους για τις εγχώριες Τραπεζικές μετοχές, το Χ.Α. δίνει την "μάχη" του προκειμένου να μην μπει σε δοκιμασία η στήριξη των 510 - 500 μονάδων και να μην ανοίξει η "καταπακτή" για κίνηση προς τις 484 μονάδες.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Όπως προαναφέρθηκε, στα θετικά της σημερινής συνεδρίασης, ήταν η εικόνα ανακωχής των πωλήσεων στο Τραπεζικό ταμπλό. Παρά το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές θεωρούν πιθανή μία αντίδραση, καθαρά τεχνικού χαρακτήρα, για τις εγχώριες Τραπεζικές μετοχές, σε μία Αγορά απόλυτα "υποψιασμένη" και σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά δύσκολο για τους Τραπεζικούς τίτλους, παραμένει ζητούμενο να βρεθούν οι "δυνάμεις" που θα "βάλουν τα χέρια τους στην φωτιά".

Από την άλλη, σημαντικό προβληματισμό δημιουργεί η εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου σημαντικός αριθμός μετοχών συνεχίζει να σημειώνει απώλειες δυσανάλογες με τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών και αυτό δεν αποτελεί θετική ένδειξη για την συνέχεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση και από το σύνολο των μετοχών του FTSE25, μόνο ο τίτλος του ΟΠΑΠ (+2,42%) δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο και ήταν αυτός που "έβαλε πλάτη" στον Δείκτη, ακόμα και στα δύσκολα της ημέρας, ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας. Τα 6,32 ευρώ αποτελούσαν κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να δοκιμάσει και πάλι το 6,50 που είναι και το ημερήσιο σήμα επανεπιβίβασης. Τα 6,17 ευρώ κοντινή στήριξη που διάσπαση μπορεί να μας δώσει και πάλι τα χαμηλά του.

Το διάγραμμα του ΟΠΑΠ από την αρχή του έτους

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Αεροπορία Αιγαίου (+3,03%), με την επόμενη τεχνική αντίσταση να εντοπίζεται στα 6,85 ευρώ και τις αμέσως επόμενες στα 7,30 και 7,51 ευρώ.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, οι Τραπεζικές μετοχές κινούνται σε υπερπουλημένα επίπεδα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα υπάρξει πειστική ανοδική αντίδραση, αφού η τάση θα συνεχίσει να εξαρτάται από τον Ευρωπαϊκό Χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Τεχνικά και όσον αφορά των Τραπεζικό δείκτη, του οποίου η ουσιαστική ανοδική αντίδραση ξεκίνησε από τις 16.00, οι 575 - 540 μονάδες παραμένουν σημαντική στήριξη, ενώ οι 645 μονάδες κοντινή αντίσταση με κύρια τις 756 μονάδες, που είναι και το "stop" στο ημερήσιο "short".

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 563,21 μονάδες (-2,45%), με την αντίδραση της τελευταίας ώρας αναρριχήθηκε μέχρι τις 606,12 (+4,98%), στις 17.00 βρέθηκε στις 599,44 μονάδες (+3,83%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 602,9 μονάδες με ημερήσια κέρδη 4,43%.

Η Αγορά θα συνεχίσει να κινείται με πολύ χαμηλούς τζίρους, μιας και τα βλέμματα είναι στραμμένα στα "stress tests" και τις πιθανές ΑΜΚ, στον κλάδο στην Ευρώπη.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,95%), σήμερα μπήκε σε μία πρώτη δοκιμασία η σημαντική στήριξη στις 1371 μονάδες και έδωσε αντίδραση αγνώστου διαρκείας. Το 1401 είναι κοντινή αντίσταση, που κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει στο 1434 που είναι και το "Stop" στο "Intraday short". Υπενθυμίζεται πως το "daily" σήμα αγοράς βρίσκεται στις 1484 μονάδες.

Πεισματικά, σε χαμηλά επίπεδα παρέμειναν οι συναλλαγές στην Αγορά Παραγώγων, όσον αφορά τα συμβόλαια του δείκτη, ενώ πλάγια κίνηση ακολούθησαν οι αποδόσεις, στην Αγορά ομολόγων, για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους: 2ετες 8,01%, 5ετες 9,25% και 10ετες 7,28%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Όπως συνέβη με την εφαρμογή των 'capital controls' στο εσωτερικό, έτσι και με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 'Brexit' στο εξωτερικό, η αβεβαιότητα ενισχύεται" αναφέρει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Μετά από μια προσωρινή παύση, ή ένα "καλλωπισμό" αποτιμήσεων, λόγω τέλους του α΄6μήνου, η σκληρή πραγματικότητα των αρνητικών ειδήσεων επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, προβληματίζοντας τους Ξένους Επενδυτές.

Στην Ευρώπη, η προειδοποίηση της ΕΕ σε Ισπανία και Πορτογαλία για πάγωμα των Κοινοτικών κονδυλίων, σε περίπτωση μη περιορισμού των ελλειμμάτων τους, η επανάληψη των Προεδρικών εκλογών στην Αυστρία και το δημοψήφισμα στην Ιταλία τον Οκτώβριο, η πολιτική κατάσταση στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά πολύ περισσότερο η διάθεση του Ιταλού Πρωθυπουργού να παράσχει Κρατική βοήθεια στα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα της Χώρας του, σε αντίθεση με την Κοινοτική Νομοθεσία του "Bail in", τείνει να καταφέρει νέο πλήγμα στο Οικοδόμημα της ΕΕ, μετά την πρώτη σημαντική ρωγμή που επέφερε το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος.

Αλλά και στο εσωτερικό, οι αλλαγές στο παρά πέντε της νομοθεσίας, πριν την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κίνα, για τον ΟΛΠ και οι αιτήσεις προστασίας από τους πιστωτές που κατέθεσαν Μαρινόπουλος και Mamidoil, με την τραγική αυτοχειρία του ιδιοκτήτη της τελευταίας, καταδεικνύουν την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει μεγάλο μέρος της Ιδιωτικής Επιχειρηματικότητας τα τελευταία χρόνια και τις συνθήκες που την περιβάλλουν. Το ίδιο μπορεί να ισχυρισθεί κανείς ότι συμβαίνει και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς ο άλλοτε ισχυρός αναπτυξιακός πόλος της Ελληνικής Οικονομίας, όχι μόνο "αδυνατεί" να παρέχει νέα χρηματοδότηση (άντληση κεφαλαίων από την πρωτογενή Αγορά), αλλά έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της δυναμικής του, όπως άλλωστε αποκαλύπτουν και τα μηνιαία στοιχεία της Αγοράς, το οποίο βασιζόταν στους Εγχώριους και όχι στους Ξένους Επενδυτές.

Με τις Ιταλικές Τράπεζες να βρίσκονται στο προσκήνιο, λόγω μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους €360 δισ., το ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα των "stress tests" των Ευρωπαϊκών Τραπεζών στις 29/7, για τις 51 μεγαλύτερες Τράπεζες, αυξάνεται.

"Στο μεσοδιάστημα, η έναρξη της ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του β΄3μήνου στο εξωτερικό (αυτό παραδοσιακά συμβαίνει με την Alcoa -11/7-καίτοι η τελευταία έχει εξέλθει από τον DJIA), αναμένεται σταδιακά να βρεθεί στο επίκεντρο, δίνοντας ενδεχομένως και μια αφορμή για αντίδραση στις Αγορές στην περίπτωση εκείνη που είναι καλύτερα των εκτιμήσεων" εκτιμά ο αναλυτής της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+0,36%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-1,85%).

Παραμένει βαρύ το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, υποχωρεί χαμηλότερα το Πετρέλαιο, μικρές απώλειες για το Ευρώ, αξιοσημείωτα κέρδη για τον Χρυσό.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, ο ΡΜΙ του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε στις 45,4 μονάδες τον Ιούνιο, από τις 47,2 μονάδες τον Μάιο. "Ο δείκτης παραμένει σε υφεσιακή κατάσταση για 16ο συνεχόμενο μήνα, υποδηλώνοντας μια σταθερή επιδείνωση στον Ιδιωτικό τομέα του Χονγκ Κονγκ", ανέφερε η Markit Group.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, αμετάβλητες παρέμειναν τον Μάιο οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομίας, έναντι αύξησης 1% που ανέμεναν οι αναλυτές. Η εγχώρια ζήτηση μειώθηκε κατά 1,9% ενώ οι ξένες παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 1,4%, με τη ζήτηση από Χώρες της Ευρωζώνης να αυξάνεται κατά 4%.

Η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας (Riksbank) κράτησε αμετάβλητο στο -0,5% το βασικό της επιτόκιο, επικαλούμενη την εκτόξευση της αβεβαιότητας μετά το "Brexit". Η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ταυτόχρονα την απόφαση της να αναβάλει μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων για το δεύτερο εξάμηνο του 2017, προκειμένου να έχει καλύτερη εικόνα της Οικονομίας.

"H Deutsche Bank προσπαθεί να πουλήσει τουλάχιστον $1 δισ. ναυτιλιακών δανείων για να περιορίσει την έκθεση της στον Ναυτιλιακό τομέα, οι Δανειστές του οποίου δέχονται αυστηρότερο έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα", δήλωσαν πηγές στο Reuters. Η Deutsche Bank, η οποία έχει έκθεση $5 με $6 δισ. στον Ναυτιλιακό τομέα, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

"Η Ιταλία δεν σχεδιάζει άμεσα μέτρα για να στηρίξει την 'Banca Monte dei Paschi di Siena", δήλωσε ο Υφυπουργός Οικονομικών της Ιταλίας.

"Η Ιταλική Τραπεζική κρίση θα μπορούσε να εξαπλωθεί στην Υπόλοιπη Ευρώπη", εκτίμησε ο πρόεδρος της Societe Generale και πρώην μέλος της ΕΚΤ, Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, προσθέτοντας ότι "οι κανονισμοί που περιορίζουν την Κρατική αρωγή προς τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα θα πρέπει να αναθεωρηθούν". Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg, ο τραπεζίτης υπογράμμισε ότι "ολόκληρη η Τραπεζική Αγορά βρίσκεται υπό πίεση. Έχουμε υιοθετήσει κανόνες σχετικά με το Δημόσιο χρήμα. Αυτοί οι κανόνες πρέπει να αξιολογηθούν σε μια Αγορά που έχει μια πιθανή κρίση, για να αποφασιστεί το αν χρειάζεται να εφαρμοστεί μια κατάργηση". Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αγορά αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μιας συστημικής κρίσης, εκτός κι αν οι Κυβερνήσεις αποδεχθούν την ιδέα των χρημάτων των φορολογουμένων ως τελευταία λύση. Οποιαδήποτε παρέμβαση θα πρέπει να είναι όσο γρήγορη γίνεται".

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε κατά 10,1% τον Μάιο, στα $41,1 δισ., σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι το εμπορικό έλλειμμα θα διευρυνθεί στα $40 δισ. τον Μάιο.

Από την άλλη, ο δείκτης Υπηρεσιών του ISM αυξήθηκε στις 56,5 μονάδες τον Ιούνιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στις 54,4 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων ύψους 1,625 δισ. ευρώ προχώρησε ο ΟΔΔΗΧ. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2,97%, αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία.

Νέες χαμηλότερες τιμές - στόχους θέτει για τις Ελληνικές Τράπεζες η Credit Suisse, η οποία δεν αναμένει ένα "re-rate" μέχρι να ξεκαθαρίσουν πολιτικές αβεβαιότητες, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και η προσέγγιση του ΔΝΤ για το Ελληνικό χρέος.

Παράλληλα δηλώνει ότι μεσοπρόθεσμα προτιμά τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες, συγκριτικά με τις Ελληνικές.

"Ο Αλέξης Τσίπρας προωθεί μεταρρυθμίσεις στον Ελληνικό εκλογικό νόμο, οι οποίες θα μπορούσαν να τονώσουν τις πιθανότητές του να εξασφαλίσει άλλη μία θητεία, υπονομεύοντας μακροπρόθεσμα την πολιτική σταθερότητα της Χώρας", αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg. Το πρακτορείο σημειώνει ότι η αλλαγή στον εκλογικό νόμο θα βοηθήσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό, βραχυπρόθεσμα, διότι η Νέα Δημοκρατία πιθανώς θα έρθει πρώτη στις επόμενες εκλογές. Ωστόσο, θα καταστήσει το εύθραυστο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας πιο εκτεθειμένο σε μια κατάρρευση.

"Σε προηγούμενα πειράματα, με ένα πιο ισορροπημένο σύστημα, οι Κυβερνήσεις άντεξαν λιγότερο από πέντε μήνες κατά μέσο όρο" σχολιάζει το Bloomberg.

Συρρίκνωση της Ελληνικής Οικονομίας κατά περίπου 1% αναμένει φέτος το ΙΟΒΕ, καθώς τα δημοσιονομικά μέτρα αναμένεται να έχουν μεγαλύτερη επίπτωση απ' ότι το 2015. Το Ινστιτούτο προβλέπει οριακή μείωση της ανεργίας, στο 24,7% φέτος από 24,9% το προηγούμενο έτος. Σε ότι αφορά το "Brexit", εκτιμά πως θα έχει μικρή επίπτωση στην Ελληνική Οικονομία, για την ώρα, καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η τουριστική περίοδος.

Σταδιακή χαλάρωση των "capital controls" από τα τέλη του 2016 βλέπει η Fitch, εάν το πολιτικό και λειτουργικό περιβάλλον είναι σταθερό και η Ελλάδα συνεχίσει να εκπληρώνει τους όρους του προγράμματος.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με αδύναμες διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, όμως μετά τις 10.36 γύρισε σε αρνητικό πρόσημο το οποίο διακράτησε μέχρι τις τελικές δημοπρασίες, υποχωρώντας μέχρι τις 520,4 μονάδες (-1,28%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 525,97 μονάδες (-0,23%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 529,65 μονάδες με κέρδη 0,47% και στο υψηλό ημέρας.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 36,9 εκατ. από τα οποία τα 1,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΡΙΒ, ΑΛΦΑ). Το 49,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, απασχόλησαν οι Alpha Bank και Εθνική.

Από τις μετοχές του FTSE25 και όπως προαναφέρθηκε, μόνο ο ΟΠΑΠ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.
Δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα, Μυτιληναίος, Τιτάν, Motor Oil, Folli Follie Group.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής αλλά όχι ικανοποιητική η τελική εικόνα με 39 ανοδικές μετοχές, έναντι 48 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. τα 15.992 νέα μερίδια του Διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου "ALPHA ETF FTSE Athex Large Cap ΜΕΤΟΧΙΚΟ" της εταιρείας "ΑΛΦΑ ASSET MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ.", τα οποία προέκυψαν από την πρόσφατη επιστροφή κεφαλαίου με επανεπένδυση σε νέα μερίδια του Δ.Α.Κ. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μεριδίων του εν λόγω Δ.Α.Κ. στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 619.082 μερίδια.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση δύο όψεων στην Αγορά Παραγώγων, που ξεκίνησε με αξιοπρόσεκτες απώλειες και ολοκληρώθηκε με οριακή υποχώρηση.

Ελαφρώς αυξημένες οι συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη και σημαντικά περισσότερες στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (94.341 συμβόλαια).

Στα 5.729 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.579, 1.325 για τον Ιούλιο και 254 για τον Αύγουστο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 1.388,75) κινήθηκε μεταξύ 1.370 και 1.397,5 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε υποτίμηση 0,75%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (45.000 Εθνική, 15.000 Alpha Bank, 50.000 Πειραιώς, 6.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (1.120), Alpha Bank (7.731), Eurobank (9.725), Πειραιώς (18.676), Εθνική (53.564), MIG (1.814), ΟΠΑΠ (580), ΟΤΕ (461), Ελ. Πετρέλαια (108), Μυτιληναίο (119).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (17.114.629 τεμ.). Πειραιώς (59.249.976 τεμ.), Alpha Bank (18.928.310 τεμ.) και Eurobank (15.352.820 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v