Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπιες διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο

«Καύσιμο» για άνοδο αναζητά η εγχώρια αγορά, εν μέσω ενός δύσκολου διεθνούς κλίματος. Η προσοχή και στις (δυσμενείς) εξελίξεις από το εγχώριο επιχειρηματικό μέτωπο. Επιφυλακτικοί παραμένουν οι traders. Η τεχνική εικόνα.

Χαμηλού κόστους αντίδραση στο Χ.Α., για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο και με παρεμβάσεις προς το κλείσιμο, στη διαδικασία της δημοπρασίας.

Για low cost rebound κάνουν λόγο παράγοντες της αγοράς, με τον Γενικό Δείκτη να «κλείνει» στην περιοχή των 532 μονάδων, με τον τραπεζικό κλάδο να περνά στο προσκήνιο και ένα μέρος μόνο των blue chips να ακολουθεί.

Κατά 4,38% υψηλότερα στις 629 μονάδες ο ΔΤΡ, κερδίζοντας σωρευτικά σχεδόν 8,8% σε δύο συνεδριάσεις, επανακτώντας έτσι μικρό μέρος των πολύ μεγάλων απωλειών που είχαν προηγηθεί. Ο ΔΤΡ ήταν ο κλαδικός δείκτης με τις μεγαλύτερες απώλειες από κάθε άλλον μετά την 23η Ιουνίου, με γενναία υποχώρηση στις 8 συνεδριάσεις που ακολούθησαν το δημοψήφισμα.

Η ανάσχεση της διόρθωσης επιτεύχθηκε και με τη συντονισμένη ανακωχή των πωλητών στην Ευρώπη, αλλά και με την ενεργοποίηση ορισμένων ισχυρών χεριών στην ελληνική αγορά.

Οπως σημείωνε από χθες ο Βασίλης Μαρκάκης, η προσέγγιση σε απόσταση αναπνοής του άνω ορίου, της εξαιρετικά κρίσιμης ζώνης στήριξης που εκτείνεται από το gap των 556 μονάδων μέχρι και εκείνο των 502 μονάδων, σήμανε κατάπαυση του πυρός από την πλευρά των πωλητών.

Σε εκείνο το διάστημα σημειώθηκε ευρύτερη αλλαγή στάσης των traders στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με αφορμή και την εφαρμογή προσωρινής αναστολής του short selling για τη μετοχή της Monte dei Paschi di Siena στο Μιλάνο. Αναστροφή επιχειρήθηκε και στη μετοχή της Deutsche Bank, στη Φρανκφούρτη.

Σε αυτή την καμπή των αγορών, το Χ.Α. αντέδρασε ανοδικά νωρίτερα απ' ό,τι η Φρανκφούρτη, το Παρίσι ή το Μιλάνο, η Μαδρίτη (ακολούθησαν την αμέσως επομένη) με πειστικό σηματωρό το GREK (Global X MSCI Greece ETF) και οδηγό τη Wall Street.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Μαρκάκη, η ανοδική αντίδραση πάνω από την πρώτη αντίσταση (των 604 μονάδων) εντάσσεται στο πλαίσιο μίας επιβεβαίωσης (retest) και δύσκολα θα επεκταθεί υψηλότερα των σημαντικών αντιστάσεων που διέρχονται από το «τοπικό χαμηλό» της 27ης/6, δηλαδή τις 647-665 μονάδες.

Ενδεχόμενη προσέγγιση αυτών των τιμών θα αποτελούσε περισσότερο ευκαιρία για κατοχύρωση θέσεων παρά για σημείο εισόδου. Για την ουσιαστική βελτίωση της βαρύτατα τραυματισμένης τεχνικής εικόνας του ΔΤΡ θα απαιτηθεί πειστική υπέρβαση των 757 μονάδων, σενάριο που προσώρας εξετάζεται μόνον θεωρητικά.

Στον κλάδο, όπως σημειώνει ο Χρήστος Κίτσιος, «τρέχει» τρίμηνη προθεσμία για αλλαγές στα Δ.Σ., με το ΤΧΣ να έχει στείλει στις τράπεζες τα συμπεράσματα της αξιολόγησης για την εταιρική διακυβέρνηση. Οπως αναφέρει ο Χρήστος, Eurobank και Alpha Bank χρειάζονται τις μικρότερες αλλαγές σε επίπεδο μελών Δ.Σ.

Σε αυτή τη συγκυρία, όπως «μετρά» ο Γιώργος Α. Σαββάκης, η αγορά παραμένει σε ρυθμούς Brexit, με το Χ.Α. να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες στην Ευρώπη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την παθογενή κατάσταση του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Είναι προφανές πως οι traders παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί, τουλάχιστον όσο δεν ξεκινά -επί της ουσίας- η απασφάλιση της... ωρολογιακής βόμβας των NPEs (που μόνο ως ποσοστό στο ΑΕΠ τρομάζει και τον πιο αισιόδοξο...) και όσο η οικονομία (και όχι μόνο) θα γονατίζει από ασύμμετρες απειλές των κάθε λογής... Μαρινόπουλων.

Και η Euromedica στις τράπεζες, όπως αναφέρει ο Στέφανος Κοτζαμάνης, που στην πράξη σημαίνει ακόμη περισσότερο βάρος προς διαχείριση στα ήδη εξουθενωμένα συστημικά ιδρύματα. Και προφανώς έπεται συνέχεια, με την Αναστασία Παπαϊωάννου να εστιάζει στους πέντε κλάδους που έχουν περιέλθει σε... βαθύ κόκκινο (όπως περιγράφονται στη μελέτη της McKinsey & Co).

Δεδομένης της κατάστασης, το σενάριο των 757 μονάδων για τον ΔΤΡ δύσκολα, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί χωρίς να υπάρξουν ουσιαστικές, καταλυτικές εξελίξεις, που θα δικαιολογούσαν μία «γενναία ανάσα» για το τραπεζικό σύστημα.

Εκτίμησή μας, που επαναλαμβάνουμε για ακόμη μία φορά, πως το πρόβλημα του κλάδου είναι πρωτίστως εσωτερικό και συνεπικουρείται αναμφίβολα από το κλίμα στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι εντός και μόνο η δραστική απαρχή ουσιαστικής επίλυσής του θα (ξανα)έβαζε περισσότερους traders στις μετοχές του κλάδου.

Από αυτή την άποψη και ενόσω παραμένει η κατάσταση ως έχει στις τράπεζες, αρκετοί παίκτες θα μειώνουν θέσεις σε εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς και blue chips συνήθως εκ περιτροπής και διατηρώντας θέσεις σε άλλες ως αντιστάθμιση.

Να επισημάνουμε πως η «κορύφωση» για τον ΔΤΡ καταγράφηκε στο 2ήμερο 23-24 Μαΐου, ενώ του FTSE 25 (και των μη τραπεζικών) σχεδόν δέκα μέρες αργότερα. Απόκλιση που θα πρέπει να συνεκτιμάται τώρα που για δύο ημέρες αντιδρά ο ΔΤΡ.

Τεχνικά, όπως «μετρά» ο Ηλίας Ζαχαράκης, για τον FTSE 25 η κοντινή αντίσταση είναι στις 1.434 μονάδες, με την επόμενη και σημαντικότερη στις 1.485 μονάδες. Βραχυπρόθεσμα κύρια στήριξή μας στις 1.400 μονάδες, με τις 1.380 τελευταίο σημείο για stop σε long θέσεις.

Η εικόνα του διαγράμματος ξεκάθαρη, όπως άλλωστε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις που στο προσυνεδριακό σχόλιο «ανεβάζουμε» διάγραμμα του FTSE 25, για λόγους καλύτερης κατανόησης της βραχυπρόθεσμης τάσης, των στηρίξεων και αντιστάσεων του δείκτη (σε βραχυπρόθεσμη παρακολούθηση).

Εκτός από τις τράπεζες, ικανοποιητική ήταν η συμπεριφορά του ΟΤΕ, ενώ η Grivalia είναι η μόνη μετοχή του δείκτη με θετικό πρόσημο στο διάστημα που ακολούθησε την 23η Ιουνίου. Για άλλες 3-5 μετοχές η απόκλιση από το θετικό πρόσημο είναι μικρή-ελάχιστη, έδαφος που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να καλυφθεί σήμερα.

Στα 6,69 το GREK (0,10 μείον 1,47%), το S&P 500 VIX στις 14,76 (-1,34%), ο χρυσός στα 1.359,35 δολάρια (-0,21%), η πλατίνα στα 19.730 δολάρια (-0,54%), η σχέση EUR/USD στο 1,1084. Αναλυτικότερα για την ισοτιμία, το 1,1050 είναι κύρια στήριξη, με αντιστάσεις στο 1,1130 και στο 1,1164, με ενδεχόμενη διάσπαση του δεύτερου να δίνει το 1,12. Αντιθέτως, διάσπαση του 1,050 δίνει συνέχιση χαμηλότερα.

Σημειώνεται πως για τον DAX οι 9.475 μονάδες είναι η κύρια αντίσταση, υπέρβαση των 9.500 δίνει τάση προς τις 9.575 και τις 9.610 μονάδες. Στήριξη στις 9.330 και σημείο κινδύνου/alert η καθοδική διάσπαση των 9.285 μονάδων.

Και βλέπουμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v